3.6.9
Příklady označování: Škroby, výrobky ze škrobu a olejnatá semena
Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
NahoruZákladní požadavky na komoditu
Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č. 329/1997 Sb. , kterou se provádí § 18 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena, ve znění pozdějších předpisů.
Podle této vyhlášky se škrobem rozumí přírodní prášek získaný izolací ze škrobnatých surovin rostlinného původu. Podle původu se na trh uvádí škrob bramborový, pšeničný, kukuřičný a ostatní, např. tapiokový.
Výrobky ze škrobu jsou pudingy a maltodextriny. Puding v prášku je výrobek ze škrobu ve formě polotovaru s přídavkem dalších látek, určený pro kulinární úpravu. Maltodextrin je práškový výrobek ze škrobu získaný enzymatickou hydrolýzou škrobu. Stupeň hydrolýzy je charakterizován dextrózovým ekvivalentem (DE), což je obsah redukujících cukrů v sušině v procentech vyjádřený jako glukóza, který určuje stupeň hydrolýzy škrobu.
Při označování se škrob označí názvem druhu a skupiny, výrobky ze škrobu se označí pouze názvem skupiny a maltodextriny se označí i dextrózovým ekvivalentem (max. 20 %). Jako mléčný puding v prášku lze označit výrobek ze škrobu s obsahem nejméně 10 % hmotnostních sušeného mléka. Čokoládovým pudingem v prášku lze označit výrobek ze škrobu s obsahem nejméně 20 % hmotnostních odtučněného kakaového prášku.
Olejnatými semeny (dále jen "semena") se rozumí suchá, čištěná a tříděná semena olejnin neloupaná nebo loupaná, určená pro přímou spotřebu. Jedná se o mák, semena slunečnice, tykve, lnu, sezamu a hořčice.
S výjimkou povolených odchylek musí vzhled, barva, vůně a chuť semen odpovídat deklarovanému druhu, přičemž semena nesmějí vykazovat cizí pach, být nakyslá, nažluklá nebo nahořklá, popřípadě s jinou cizí příchutí; dále nesmějí obsahovat živé i mrtvé škůdce v jakémkoli stadiu vývoje, anorganické nečistoty, semena zjevně naplesnivělá nebo plesnivá a semena shnilá, zapařená nebo spálená se změněnou barvou slupky a současně se zcela porušeným (hnědým až tmavým) jádrem. Chemické konzervování semen je nepřípustné. Pro použití máku v potravinářství lze použít pouze semeno máku setého ( Papaver somniferum L.) semenného, olejného typu pocházejícího z odrůd, které obsahují max. 0,8 % morfinových alkaloidů v sušině tobolky (makovici) a kde na povrchu makového semene není obsah morfinových alkaloidů vyšší než 25 mg/kg.
Olejnatá semena se označují názvem skupiny a podskupiny a údajem, zda jde o semena loupaná nebo neloupaná.
NahoruVzor etikety 1
Název výrobku: Amyláčik
Jemný pšeničný škrob
Minimální trvanlivost do: 1. 10. 2015
Skladujte v suchu.
Hmotnost: 250 g
L VI A23
Výrobce: Škrobáreň Nivnica, Bratislavská cesta 12, Nivnica, Slovenská republika
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g:
NahoruVzor etikety 2
Název výrobku: Krémka
Složení: kukuřičný škrob, vanilkové aroma, beta karoten (barvivo)
Minimální trvanlivost do: 15. 1. 2015
Skladujte v suchu.
Hmotnost: 200 g
L VIII C 135
Může obsahovat stopy pšenice, mléka a vajec.
Dovozce:…