Nepřístupný dokument, nutné přihlášení
Input:

Příklady označování: Škroby, výrobky ze škrobu a olejnatá semena

24.2.2015, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.6.9 Příklady označování: Škroby, výrobky ze škrobu a olejnatá semena

Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Základní požadavky na komoditu

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena, ve znění pozdějších předpisů.

Podle této vyhlášky se škrobem rozumí přírodní prášek získaný izolací ze škrobnatých surovin rostlinného původu. Podle původu se na trh uvádí škrob bramborový, pšeničný, kukuřičný a ostatní, např. tapiokový.

Výrobky ze škrobu jsou pudingy a maltodextriny. Puding v prášku je výrobek ze škrobu ve formě polotovaru s přídavkem dalších látek, určený pro kulinární úpravu. Maltodextrin je práškový výrobek ze škrobu získaný enzymatickou hydrolýzou škrobu. Stupeň hydrolýzy je charakterizován dextrózovým ekvivalentem (DE), což je obsah redukujících cukrů v sušině v procentech vyjádřený jako glukóza, který určuje stupeň hydrolýzy škrobu.

Při označování se škrob označí názvem druhu a skupiny, výrobky ze škrobu se označí pouze názvem skupiny a maltodextriny se označí i dextrózovým ekvivalentem (max. 20 %). Jako mléčný puding v prášku lze označit výrobek ze škrobu s obsahem nejméně 10 % hmotnostních sušeného mléka. Čokoládovým pudingem v prášku lze označit výrobek ze škrobu s obsahem nejméně 20 % hmotnostních odtučněného kakaového prášku.

Olejnatými semeny (dále jen „semena”) se rozumí suchá, čištěná a tříděná semena olejnin neloupaná nebo loupaná, určená pro přímou spotřebu. Jedná se o mák, semena slunečnice, tykve, lnu, sezamu a hořčice.

S výjimkou povolených odchylek musí vzhled, barva, vůně a chuť semen odpovídat deklarovanému druhu, přičemž semena nesmějí vykazovat cizí pach, být nakyslá, nažluklá nebo nahořklá, popřípadě s jinou cizí příchutí; dále nesmějí obsahovat živé i mrtvé škůdce v jakémkoli stadiu vývoje, anorganické nečistoty, semena zjevně naplesnivělá nebo plesnivá a semena shnilá, zapařená nebo spálená se změněnou barvou slupky a současně se zcela porušeným (hnědým až tmavým) jádrem. Chemické konzervování semen je nepřípustné. Pro použití máku v potravinářství lze použít pouze semeno máku setého (Papaver somniferum L.) semenného, olejného typu pocházejícího z odrůd, které obsahují max. 0,8 % morfinových alkaloidů v sušině tobolky (makovici) a kde na povrchu makového semene není obsah morfinových alkaloidů vyšší než 25 mg/kg.

Olejnatá semena se označují názvem skupiny a podskupiny a údajem, zda jde o semena loupaná nebo neloupaná.

Vzor


 

Vzor etikety 1

Název výrobku: Amyláčik

Jemný pšeničný škrob

Minimální trvanlivost do: 1. 10. 2015

Skladujte v suchu.

Hmotnost: 250 g

L VI A23

Výrobce: Škrobáreň Nivnica, Bratislavská cesta 12, Nivnica, Slovenská republika

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g:

Energetická hodnota (kJ/kcal)  1 300/308  
Tuky (g)  0,1  
z toho nasycené mastné kyseliny (g)  –  
Sacharidy (g)  78,4  
z toho cukry (g)  2,4  
Bílkoviny (g)  1,1  
Sůl (g)  –  

Vzor etikety 2

Název výrobku: Krémka

Složení: kukuřičný škrob, vanilkové aroma, beta karoten (barvivo)

Minimální trvanlivost do: 15. 1. 2015

Skladujte v suchu.

Hmotnost: 200 g

L VIII C 135

Může obsahovat stopy pšenice, mléka a vajec.

Dovozce: Alimenta, Česká 5, Osek, Česká republika

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g:

Energetická hodnota (kJ/kcal)  1 460/340  
Tuky (g)  0,1  
z toho nasycené mastné kyseliny (g)  –  
Sacharidy (g)  85,1  
z toho cukry (g)  1,3  
Bílkoviny (g)  0,6  
Sůl (g)  –  

Vzor etikety 3

Název výrobku: Čokoládový

 
 Napište nám
 Beru na vědomí, že tento formulář neslouží pro zadávání odborných dotazů, ale pro zasílání Vašich podnětů a postřehů k fungování portálu. Pro zadávání odborných dotazů prosím používejte tento formulář. Děkujeme za pochopení.
 Děkujeme, na Váš podnět budeme reagovat do 24 hodin v rámci pracovního týdne.
Input: