Nepřístupný dokument, nutné přihlášení
Input:

Příklady označování: Sýry

14.3.2017, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.6.4 Příklady označování: Sýry

Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Základní požadavky na komoditu

Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 397/2016 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé tuky a oleje. Podle ní se sýrem rozumí mléčný výrobek vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka působením syřidla nebo jiných vhodných koagulačních činidel, prokysáním a oddělením podílu syrovátky. Jako jednosložkový výrobek lze sýr označit, pokud surovinou je pouze mléko, sýrařské kultury, syřidlo a chlorid vápenatý a přísadou jedlá sůl do 2,5 % hmotnostních. Sýry se dělí na přírodní, tavené a syrovátkové. Jako „čerstvý sýr” lze označit nezrající sýr, včetně nezrajících sýrů termizovaných. Jako „pařený sýr” se označí sýr, který byl po prokysání ošetřený napařením horkou vodou, horkou párou, horkým mlékem nebo smetanou. Jako „syrovátkový sýr” se označí mléčný výrobek získaný vysrážením syrovátky nebo směsi syrovátky s mlékem.

Přírodní sýry mohou být zrající nebo nezrající. Mezi nezrající patří též čerstvé tepelně neošetřené sýry a bílé sýry v nálevu. Zrající sýry jsou ty, u kterých po prokysání došlo k dalším biochemickým a fyzikálním procesům. Patří sem např. sýry zrající pod mazem nebo v celé hmotě a sýry s plísní na povrchu nebo uvnitř hmoty. Další skupinu tvoří tvrdé sýry, které se dělí na extra tvrdé, tvrdé, polotvrdé, poloměkké a měkké. Tavené sýry se vyrábějí tepelným procesem za přídavku tavicích solí.

Sýr se navíc k obecnému značení označí názvem druhu, skupiny a podskupiny (např. nezrající, zrající, s plísní na povrchu, s plísní uvnitř hmoty, tvrdý, polotvrdý apod.), obsahem tuku nebo tuku v sušině, obsahem sušiny a použitou ochucující složkou. Podle obsahu tuku v sušině (TVS) se sýry dělí na vysoko tučné (≥ 60 % TVS), plnotučné (≥ 45 % TVS), polotučné (≥ 25 % TVS), nízkotučné (≥ 10 % TVS) a odtučněné (< 10 % TVS).

Ve skupině tavených sýrů se sýr označí jako “tavený sýrový výrobek“, pokud tavený sýr obsahuje více než 5 % laktózy. Pro vícesložkový výrobek ze sýrů lze použít označení „sýrový dort”, „sýrový dezert”, „sýrová roláda”, „salámový tavený sýr”.

Při uvádění do oběhu se uvede, že sýry se skladují, přepravují a uvádějí do oběhu při teplotě od 2 °C do 8 °C s výjimkou tavených sýrů, tavených sýrových výrobků a jiných tavených výrobků, které se skladují, přepravují a uvádějí na trh při teplotě stanovené výrobcem.

Vzor etikety 1

Vzor


Název výrobku: Sameťáček s česnekem

Přírodní zrající sýr s plísní na povrchu.

Složení: mléko, sůl, česnek 3 %, mlékařské kultury, plíseň Penicillium candidum.

Tuk v sušině: 50 %. Sušina: 45 %.

Spotřebujte do: 1. 10. 2013.

Skladujte při teplotě +2 až +8 °C.

Před konzumací se doporučuje nechat sýr půl hodiny při pokojové teplotě.

Hmotnost: 100 g

L VI A23

Výrobce: Mliekáreň Lehota, Lehota 1, Slovenská republika

Průměrné

 
 Napište nám
 Beru na vědomí, že tento formulář neslouží pro zadávání odborných dotazů, ale pro zasílání Vašich podnětů a postřehů k fungování portálu. Pro zadávání odborných dotazů prosím používejte tento formulář. Děkujeme za pochopení.
 Děkujeme, na Váš podnět budeme reagovat do 24 hodin v rámci pracovního týdne.
Input: