Nepřístupný dokument, nutné přihlášení
Input:

Příklady označování: Těstoviny

10.5.2016, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.6.16
Příklady označování: Těstoviny

Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Základní požadavky na komoditu

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č.  1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č. 333/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta.

Podle této vyhlášky se rozumí:

a) těstovinami potraviny vyrobené tvarováním nekynutého a chemicky nekypřeného těsta připraveného zejména z mlýnských obilných výrobků nebo jejich směsí;

b) těstovinami sušenými těstoviny, které jsou po ztvarování usušeny na obsah vlhkosti nejvýše 13 hmotnostních procent;

c) těstovinami nesušenými těstoviny, které jsou po ztvarování mírně osušeny na celkový obsah vlhkosti nejméně 20 hmotnostních procent;

d) vaječnými těstovinami těstoviny, k jejichž výrobě se kromě mlýnských obilných výrobků použijí vejce anebo vaječné výrobky;

e) těstovinami bezvaječnými těstoviny vyrobené bez přídavku vajec;

f) těstovinami semolinovými těstoviny vyrobené pouze z krupice (semoliny) z pšenice Triticum durum, bez přídavku vajec;

g) těstovinami celozrnnými těstoviny vyrobené z celozrnné mouky z jednoho nebo více druhů obilovin, pohanky nebo rýže;

h) těstovinami plněnými těstoviny s náplní;

i) těstovinami instantními těstoviny vyrobené speciálním technologickým postupem, které se pro konzumaci připravují rehydratací ve vodě nebo jiné tekutině.

Při označování se mlýnské obilné výrobky označují názvem skupiny nebo podskupiny (příloha č. 5 vyhlášky č. 333/1997 Sb.). Kromě povinných údajů uvedených v nařízení (EU) č. 1169/2011 se u těstovin ještě uvede:

a) u nesušených těstovin údaj o tom, že se jedná o těstoviny nesušené, a označí se dobou použitelnosti;

b) u těstovin balených vakuově nebo v inertní atmosféře údaj o době, do níž je nutno spotřebovat potravinu po otevření tohoto obalu;

c) u plněných těstovin označení náplně.

Jelikož se těstoviny vyrábějí z obilovin, musejí se obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy, které patří mezi alergeny, při označování zvýraznit. Musí se vždy uvést konkrétní obilovina, nikoliv lepek. Na přítomnost lepku lze upozornit nad rámec obecných požadavků na označování alergenů podle nařízení (EU) č. 1169/2011.

Sušené těstoviny musejí být uloženy odděleně od látek aromatických v prostorách s relativní vlhkostí vzduchu nejvýše 75 %. Nesušené těstoviny musejí být skladovány při teplotě nejvýše 8 °C, těstoviny balené vakuově nebo v inertní atmosféře musejí být skladovány při teplotě nejvýše 10 °C (pokud výrobce nestanoví jiné podmínky uchovávání). Údaje o skladování musejí být uvedeny na obalu. Těstoviny se nesmějí balit do barevného průhledného ani průsvitného obalu, pod nímž je zkreslena vizuálně barva nezabaleného výrobku.

Dále se u těstovin uvádí též návod k přípravě. Při dodržení podmínek uvedených v návodu se těstoviny nerozvařují, nejsou lepkavé a zachovávají si svůj tvar i po uvaření.

 

Vzor etikety 1

Název výrobku: Špagety semolinové

Semolinové sušené těstoviny

Složení: Semolina z tvrdé pšenice, voda.

Informace pro

 
 Napište nám
 Beru na vědomí, že tento formulář neslouží pro zadávání odborných dotazů, ale pro zasílání Vašich podnětů a postřehů k fungování portálu. Pro zadávání odborných dotazů prosím používejte tento formulář. Děkujeme za pochopení.
 Děkujeme, na Váš podnět budeme reagovat do 24 hodin v rámci pracovního týdne.
Input: