3.6.21
Příklady označování: Tuky a oleje
Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
NahoruZákladní požadavky na komoditu
Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 397/2016 Sb. , kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé tuky a oleje, a v nařízení (EU) č. 1308/2013.
Podle vyhlášky č. 397/2016 Sb. a nařízení (EU) č. 1308/2013 se rozumí:
a) jedlým tukem a olejem směs triacylglycerolů, které se v závislosti na poměrném zastoupení mastných kyselin v triacylglycerolu vyskytují za normálních podmínek v tekutém nebo tuhém stavu;
b) rostlinným tukem a olejem jedlý tuk a olej získaný ze semen, plodů nebo jader plodů olejnatých rostlin; Označení "rostlinný" lze použít spolu s obchodním názvem u výrobků, které byly vyrobeny výhradně z rostlinných olejů a tuků, s přípustnou odchylkou nejvýše 2 % hmotnostních pro obsah živočišných tuků z celkového obsahu tuku.
c) živočišným tukem a olejem jedlý tuk a olej získaný z poživatelných tukových tkání živočichů;
d) ztuženým tukem jedlý tuk, který byl získán ztužováním rostlinných a živočišných tuků a olejů nebo jejich směsí;
e) přeesterifikovaným tukem jedlý tuk, který byl získán přeesterifikací rostlinných nebo živočišných tuků a olejů nebo jejich směsí, včetně ztužených tuků;
f) pokrmovým tukem jedlý tuk, který prošel procesem ztužování nebo přeesterifikace nebo kombinací těchto procesů, nebo směsi ztužených tuků a jedlých tuků a olejů, nebo směsi jedlých rostlinných a živočišných olejů a tuků;
g) roztíratelným tukem jedlý tuk, nebo směs ztužených nebo přeesterifikovaných tuků, nebo kombinací těchto procesů s obsahem mléčného tuku nejvýše 3 % z celkového obsahu tuku. Dělí se na:
- margarín – výrobek získaný z rostlinných a/nebo živočišných tuků s obsahem tuku nejméně 80 %, avšak méně než 90 %
- třičtvrtětučný margarín – výrobek získaný z rostlinných a/nebo živočišných tuků s obsahem tuku nejméně 60 %, avšak nejvýše 62 %
- polotučný margarín – výrobek získaný z rostlinných a/nebo živočišných tuků s obsahem tuku nejméně 39 %, avšak nejvýše 41 %
- roztíratelný tuk X % – výrobek získaný z rostlinných a/nebo živočišných tuků s tímto obsahem tuku:
-
méně než 39 %,
-
více než 41 %, avšak méně než 60 %,
-
více než 62 %, avšak méně než 80 %.
h) směsným roztíratelným tukem jedlý tuk s obsahem mléčného tuku mezi 10 % a 80 % z celkového obsahu tuku. Dělí se na:
- směsné tuky – výrobky získané ze směsi rostlinných nebo živočišných tuků s obsahem tuku nejméně 80 %, avšak méně než 90 %
- třičtvrtětučné směsné tuky – výrobky získané ze směsi rostlinných nebo živočišných tuků s obsahem tuku nejméně 60 %, avšak nejvýše 62 %
- polotučné směsné tuky – výrobky získané ze směsi rostlinných nebo živočišných tuků s obsahem tuku nejméně 39 %, avšak nejvýše 41 %
- roztíratelné směsné tuky X % – výrobky získané ze směsi rostlinných nebo živočišných tuků s tímto obsahem tuku:
-
méně než 39 %,
-
více než 41 %, avšak méně než 60 %,
-
více než 62 %, avšak méně než 80 %.
Pro výrobky s obsahem tuku nejvýše 62 % se může také použít označení "se sníženým obsahem tuku" nebo "light". Výrazy "třičtvrtětučný" nebo "polotučný" je rovněž možné nahradit výrazy "se sníženým obsahem tuku" a "light". Pro polotučné margaríny je možné používat obchodní názvy "minarine" nebo "halvarine".
i) tekutým emulgovaným tukem jedlý tuk nebo směs ztužených nebo přeesterifikovaných tuků nebo směs ztužených a přeesterifikovaných tuků s jedlými oleji a tuky ve formě emulze vody a tuku s obsahem 10 % až 90 % hmotnostních tuku, který je při teplotě 20 °C tekutý;
j) koncentrovaným tukem tuk, jehož celkový obsah tuku je vyšší než 90 % hmotnostních a nižší než 99,5 % hmotnostních;
k) olejem lisovaným za studena olej získaný pouze mechanickými postupy vyluhování nebo lisování bez tepelného ohřevu, které nevedou ke změnám charakteru oleje a pro jehož vyčištění se používá pouze promývání vodou, usazování, filtrování a odstřeďování.
"Panenským olivovým olejem" se rozumí olej získaný z plodů olivovníku výhradně mechanickými nebo jinými fyzikálními postupy za podmínek, při nichž nedochází ke změně oleje, a který nebyl podroben žádnému jinému zpracování než praní, dekantaci, odstřeďování nebo filtraci, s výjimkou oleje získaného pomocí rozpouštědel nebo použitím přísad s chemickým nebo biochemickým účinkem nebo reesterifikací a jakékoli směsi s oleji jiných druhů.
Panenský olivový olej se třídí a označuje takto:
- -
extra panenský olivový olej,
- -
panenský olivový olej.
Další druhy olivového oleje jsou:
- -
rafinovaný olivový olej
- -
směs rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje,
- -
olivový olej z pokrutin.
Jedlé tuky a oleje se skladují a přepravují tak, aby byly chráněny před přímým slunečním světlem. Teplota při skladování nesmí přesáhnout u rostlinných tuků a olejů 20 °C, u živočišných tuků a olejů, roztíratelných tuků, směsných roztíratelných tuků a tekutých emulgovaných tuků 15 °C, nebo u ztužených a pokrmových tuků 20 °C.
Jedlé rostlinné a živočišné tuky a oleje a výrobky z nich určené pro konečného spotřebitele jsou uváděny na trh pouze balené.
NahoruVzor etikety 1
Název výrobku: Sójový olej
Jedlý rostlinný olej jednodruhový.
Vyrobeno z geneticky modifikované sóji.
Minimální trvanlivost do: 1. 10. 2017.
Skladujte a uchovávejte v suchu, chraňte před teplem a přímým slunečním…