3.10.3
Produkce masa a masných výrobků na farmě: Obecné
požadavky
Ing. Pavel Smetana, Ph.D.
NahoruOdhad produkce
Nejprve doporučuji vyplnit si následující tabulku. S její pomocí
budete moci zjistit, kolik budete zhruba potřebovat prostoru a financí.
Popřípadě, budete-li svůj záměr konzultovat s odborníky z oboru a veterináři,
pomůže tabulka i jim.
Tabulka je pro vaše rozhodování důležitá z hlediska prostorového
uspořádání, strojního vybavení a potřeby finančních prostředků. Do odstavce
porážka zapište počet kusů, do zbylých dvou odstavců se uvedou kilogramy.
NahoruKlasifikace provozu podle kapacity porážky
Denně – střední až velký provoz.
2–4x týdně – malá až střední porážka, jež stáhne kapacity z
okolí cca 50 kilometrů.
1x týdně – velká farma se širokým záběrem v živočišné
produkci.
Nepravidelně – ideální pro jakkoliv velkou farmu, jež chce
porážkou a výrobou masa, případně masných výrobků, doplnit svou produkci.
Důležité je zde včas kontaktovat veterinárního inspektora, který zajistí
veterinární prohlídku produktů.
Specifické požadavky pro porážku a zpracování v podmínkách
ekologického zemědělství
Každý, kdo zpracovává produkt ekologického zemědělství, musí mít
vypracovaný popis zařízení, ve kterém bude provádět tuto činnost. Součástí
tohoto popisu jsou i praktická opatření, jakým způsobem bude dodržovat
legislativní pravidla vztahující se k ekologické produkci a označování
ekologických produktů. Popis jednotky a přijatá opatření mohou být i součástí
HACCP.
V případě porážky hospodářských zvířat začíná dodržování pravidel
pro ekologické zemědělství už na ekofarmě při nakládce zvířat, jež jsou určena
k přepravě na…