Nepřístupný dokument, nutné přihlášení
Input:

Produkce masa a masných výrobků na farmě: Obecné požadavky

18.6.2013, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.10.3 Produkce masa a masných výrobků na farmě: Obecné požadavky

Ing. Pavel Smetana, Ph.D.

Odhad produkce

Nejprve doporučuji vyplnit si následující tabulku. S její pomocí budete moci zjistit, kolik budete zhruba potřebovat prostoru a financí. Popřípadě, budete-li svůj záměr konzultovat s odborníky z oboru a veterináři, pomůže tabulka i jim.

Tabulka je pro vaše rozhodování důležitá z hlediska prostorového uspořádání, strojního vybavení a potřeby finančních prostředků. Do odstavce porážka zapište počet kusů, do zbylých dvou odstavců se uvedou kilogramy.

Druh zpracovávaného zvířete Porážka Bourání a balení Masná výroba 
Hovězí (včetně telat)    
Vepřové    
Ovce, kozy (včetně jehňat, kůzlat)    
Drůbež – hrabavá, vodní    
Zajícovití    
Zvěř z faremního chovu    
Volně žijící zvěř   

Klasifikace provozu podle kapacity porážky

Denně – střední až velký provoz.

2–4x týdně – malá až střední porážka, jež stáhne kapacity z okolí cca 50 kilometrů.

1x týdně – velká farma se širokým záběrem v živočišné produkci.

Nepravidelně – ideální pro jakkoliv velkou farmu, jež chce porážkou a výrobou masa, případně masných výrobků, doplnit svou produkci. Důležité je zde včas kontaktovat veterinárního inspektora, který zajistí veterinární prohlídku produktů.

Specifické požadavky pro porážku a zpracování v podmínkách ekologického zemědělství

Každý, kdo zpracovává produkt ekologického zemědělství, musí mít vypracovaný popis zařízení, ve kterém bude provádět tuto činnost. Součástí tohoto popisu jsou i praktická opatření, jakým způsobem bude dodržovat legislativní pravidla vztahující se k ekologické produkci a označování ekologických produktů. Popis jednotky a přijatá opatření mohou být i součástí HACCP.

V případě porážky hospodářských zvířat začíná dodržování pravidel pro ekologické zemědělství už na ekofarmě při nakládce

 
 Napište nám
 Beru na vědomí, že tento formulář neslouží pro zadávání odborných dotazů, ale pro zasílání Vašich podnětů a postřehů k fungování portálu. Pro zadávání odborných dotazů prosím používejte tento formulář. Děkujeme za pochopení.
 Děkujeme, na Váš podnět budeme reagovat do 24 hodin v rámci pracovního týdne.
Input: