Otázka | ANO | NE |
Chcete zpracovávat pouze vlastní
produkci? | Při denním objemu do max. 500 litrů mléka
nemusíte mít provoz schválený. Stačí pouze registrace. | Musíte mít provoz schválený (nestačí
pouze registrace). Dále doporučujeme zajistit si kontrolu jeho kvalitativních
ukazatelů (obsah tuku, bílkovin, počet somatických buněk, rezidua inhibičních
látek) od dodavatelů, abyste znali kvalitu suroviny a vyřazovali nekvalitní
dodavatele. |
Jsou prostory pro vaši provozovnu
stavebně vyřešeny? | Při plánování stavebního řešení je
důležité přemýšlet nad eventuálním rozšířením provozu, aby se vám nestalo, že
vlivem stávající konstrukce nebudete moci v budoucnu navázat další technologií
nebo fází zpracování. |
Jsou prostory pro chlazení, zpracování a
prodej stavebně vyřešeny? | Chladírny (při malé kapacitě platí i pro
ledničky a mrazicí boxy) jsou velmi důležité a jejich kapacita je nezbytná pro
dostatečné a rychlé zchlazení. Nedostatečné zchlazení mléka znehodnotí vaši
snahu a zkrátí výrazně trvanlivost vámi produkovaných produktů. |
Schválily stavební dokumentaci (pro
novostavbu budov i pro vestavbu do stávajících prostor) pro zpracování všechny
dotčené úřady? | Své plány předem konzultujte s
veterinárním inspektorem, který má na starosti vaši oblast. Předejdete tím řadě
konfliktů, protože si vzájemně ujasníte svá stanoviska a možnosti. Podkladem
pro kolaudační rozhodnutí stavebního úřadu je závazný posudek KVS. |
Je zajištěn odvoz odpadů živočišného
původu z výroby? | Je nutné to projednat s asanačním
podnikem nebo jinou osobou oprávněnou zacházet s vedlejšími živočišnými
produkty (bioplynárna, kompostárna atp.) a získat písemnou smlouvu nebo alespoň
písemný příslib o odvozu po zprovoznění. |
Je zajištěn odvoz ostatního odpadu
(plasty, papír aj.)? | Je nutné sjednat si smluvního odvozce,
který se zabývá likvidací odpadu. |
Je zajištěno zařízení pro sanitaci a
dezinfekci prostor (tlakové mytí, místnost na mycí prostředky) a výrobních
zařízení? | Je nutné zajistit čištění a dezinfekci
prostředky schválenými pro použití v potravinářském průmyslu (seznam je k
dispozici na webových stránkách Ústavu pro státní kontrolu veterinárních
biopreparátů a léčiv – ÚSKVBL). |
Jsou prostory pro zařízení a pomůcky na
mytí a dezinfekci stavebně odděleny dveřmi? | Je nutné je oddělit. Čištění a dezinfekci
lze provádět pouze prostředky schválenými pro použití v potravinářském průmyslu
(seznam je k dispozici na webových stránkách Ústavu pro státní kontrolu
veterinárních biopreparátů a léčiv – ÚSKVBL). |
Je povrch stěn v místnostech pro
zpracování a prodej omyvatelný a dezinfikovatelný? | Je nutné povrch stěn upravit. |
Je přechod mezi stěnami a podlahou řešen
tak, aby byla všechna místa dobře čistitelná a dezinfikovatelná? | Je třeba zajistit snadnou čistitelnost
všech výrobních prostor a ploch. |
Jsou podlahové vpustě (guly) vybaveny
mřížkami a sifonem tak, aby se do odpadů nemohly dostat hrubé nečistoty a z
odpadů nemohli do provozních prostor vnikat škůdci a zápach? | Je nutné je dovybavit odpovídajícím
krytem a sifonem (pachovým uzávěrem). |
Jsou podlahy konstruovány tak, aby byly
nepropustné, omyvatelné a dezinfikovatelné? | Je nutné je upravit. |
Je instalováno ohraničení (tzv. okopy)
provozních prostor? | Nemusíte je instalovat, protože to není
podmínka legislativy. Chrání ale vaše peníze, protože nebudete poškozovat stěny
(a následně je opravovat). |
Je strop snadno čistitelný (nemusí být
omyvatelný)? | Je nutné jej upravit tak, aby tuto
podmínku splňoval. |
Jsou okna snadno omyvatelná, zajištěna
proti otevření nebo vniknutí hmyzu a ptáků? Jsou parapety na straně místnosti
upraveny tak, aby se na nich nedržely nečistoty (nejlépe zešikmeny)? | Je nutné je upravit nebo vyměnit za
odpovídající. |
Jsou dveře chladíren a mezi jednotlivými
provozními místnostmi z inertního, snadno omyvatelného a dezinfikovatelného
materiálu? | Je nutné je upravit nebo vyměnit za
odpovídající. |
Jsou místnosti dostatečně osvětleny
zdroji světla, jež jsou zabezpečeny tak, aby z nich nemohlo dojít ke
kontaminaci mléka a výrobků (např. střepy zářivek apod.)? | Je nutné mít zajištěno. Světelné
parametry kontroluje hygienická stanice. |