Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánu
28.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s odborníky na výživu a dalšími aktivně pracují na reformě školního stravování. Již v únoru byla vydána Metodika…
Uhlíková stopa v kontextu ESGGarance
27.3.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Již víme, že ESG znamená téma udržitelnosti. V tomto příspěvku se budeme věnovat souvislosti ESG a uhlíkové stopy. Zodpovíme si na otázku, jak spolu tyto dva pojmy souvisí a jak se vzájemně prolínají…
Mikroplasty jsou všude, ovlivnit můžeme to, kolik jich vypijeme
27.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Mikroplasty jsou téma, které zatím rezonuje především v kruzích odborné veřejnosti. Vědci už potvrdili jejich přítomnost prakticky všude – ve vodě, v potravě, ve vzduchu, v lidském těle. A i když dopady fragmentovaných plastových částeček na zdraví lidí…
Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzu
26.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Tým českých vědců z 20 odborných pracovišť se pokouší zlepšit výživovou hodnotu vybraných druhů jedlého hmyzu. Ten se v posledních letech těší stále větší oblibě díky obsahu bílkovin.
Limit glyfosfátu v datlovém sirupu a v datlíchGarance
26.3.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:... Dobrý den,
jaký je prosím podle platné legislativy aktuální maximální možný obsah glyfosfátu v datlovém sirupu jakožto finální potravině (která pokud vím, není vyjmenovaná přímo v Nařízení č.396/2005) a jaký je limit glyfosfátu v datlích Phoenix dactylifera (jsou přímo jmenovány v přílohách tohoto nařízení ...
Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2023
25.3.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
... Přehled zjištěných výsledků v roce 2023 Obsah 
 
 
 Úvod 
 
 
 Přehled zjištěných výsledků v roce 2023 
 
 
 2.1. Dětská výživa 
 2.2. Ovoce, zelenina, houby, skořápkové plody 
 2.3. Brambory a výrobky z brambor 
 2.4. Obilniny a výrobky z obilnin 
 2.5. Pekařské výrobky 
 2.6. Nápoje ...
Výjimečné zemědělské produkty a lokální potraviny - kolik ocenění mohou získat?
22.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
V souvislosti s plánovanými legislativními změnami se v současné době mluví o značkách kvality, jejichž exkluzivita se vztahuje k zeměpisnému označení, místu původu či tradičnímu výrobnímu postupu. Pojďme si společně připomenout druhy pečetí, které jsou díky…
852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance
24.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění: 
 
 Úřední věstník
 No
 page
 date
 ?M1 
 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008, L 277 ...
Potravinářské aditivní látky: Kyseliny, zásady, soli a esteryArchiv
1.7.2004, Verlag Dashöfer
, Zdroj:... Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Přehled látek, základní vlastnosti Kyseliny ve funkci přídatných látek jsou látky, které zvyšují kyselost
		 potraviny nebo které jí udělují kyselou chuť. Regulátory kyselosti jsou látky, které mění či udržují kyselost či
		 alkalitu potraviny. Kromě úpravy nebo udržování ...
Alergeny v potravinách 03: Hlavní alergeny v potravinách a jejich stabilita během technologického zpracováníGarance
16.6.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Změny ve struktuře proteinů, ke kterým dochází během tepelné úpravy, závisejí na teplotě a době zahřívání. Denaturace může vysvětlit ztrátu až 90 % imunoreaktivity termolabilních alergenů, jako např. u lískových oříšků. Nejprve dojde ke ztrátě terciální…
Zákon o významné tržní síleGarance
13.12.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ve Sbírce zákonů ČR vyšel zákon č. 359/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití, ve znění pozdějších…
Podmínky úchovy a zpracování vajecGarance
14.7.2015, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vaječné výrobky lze vyrábět pouze v prostorách, které splňují všeobecné hygienické podmínky a byly schváleny orgány veterinárního dozoru (KVS). Rozměry musí odpovídat kapacitě výroby. Musí být odděleny prostory s odlišnými mikroklimatickými podmínkami a nesmí…
- 10/2024 Sb. novela nař. vl. č. 481/2012 Sb. (vyšlo dne: 24.1.2024 v částce č. 10)
- 13/2024 Sb. o požadavcích na jakost balených vod a o způsobu jejich úpravy (vyšlo dne: 26.1.2024 v částce č. 13)
Chyby často opakované při označování potravin
18.4.2024, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.Povinné údaje na balených potravinách bývají dnes už většinou uváděny správně. K nejčastějším pochybením dochází ve snaze marketingu označit výrobek tak, aby byl co nejatraktivnější a co nejvíce upoutal pozornost. Přitom ale často dochází k porušování platné legislativy, zejména článku 7 nařízení (EU) 1169/ 2011 a k nesprávnému používání výživových a zdravotních tvrzení.
Poskytování informací o potravinách
30.4.2024, Praha, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.V průběhu semináře se seznámíte s povinnostmi při označování potravin a další aktuální potravinářskou legislativou. Seminář je vhodný pro majitele potravinářských podniků a pracovníky odpovídající za dodržování legislativních požadavků.
Označování potravin 2024
12.6.2024, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Ing. Tereza Fišerová, Mgr. Ing. Eva Singrová, Ing. Kamila LacinováNejčastější dotazy, které k nám přicházejí, se týkají označování potravin. Jsme připraveni vám poradit, vše vysvětlit a představit vám novinky z této oblasti.
Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-Score
18.9.2024, Praha, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada institucí volá po jeho zakotvení do evropské legislativy. Mnozí ale považují takovéto výživové hodnocení potravin za příliš zjednodušující. Proto byl původní obecný algoritmus výpočtu novelizován, aby se do hodnocení zahrnuly i další faktory.