Nepřístupný dokument, nutné přihlášení
Input:

Produkce mléka a mléčných výrobků na farmě: Systém kritických bodů pro zpracování mléka

3.12.2013, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.10.28 Produkce mléka a mléčných výrobků na farmě: Systém kritických bodů pro zpracování mléka

Ing. Pavel Smetana, Ph.D.

Uvedeny jsou jednotlivé dokumenty, jež tvoří nezbytnou součást systému HACCP. Jsou zde uvedeny i jejich vzory. Obsah je důležité konzultovat s dozorovým veterinárním inspektorem, který má vaši provozovnu na starosti. Postupy jsou shodné jak pro výrobu v režimu bio-, tak i pro konvenční hospodářství.

Zpracování mléka různých druhů hospodářských zvířat se uvádí v popisu výrobků. Postupy zpracování jsou shodné. Jednodušší je zpracovávat mléko z vlastních zdrojů. Pokud se rozhodnete zpracovávat mléko od jiných producentů, je nutno vést důkladnou kontrolu kvality dodávaného mléka, neboť zde více než kde jinde platí – důvěřuj, ale prověřuj!

Vymezení výrobních činností při zpracování mléka na biofarmě

Ve zpracovatelské jednotce (viz schéma výrobních objektů) bude zpracováváno kozí (ovčí, kravské) mléko od zvířat chovaných na farmě, která je organickou součástí (bio)farmy slučující prvovýrobní i zpracovatelskou činnost.

Čerstvě podojené mléko se z dojírny zfiltruje do skladovacích nádob na druhová mléka do mléčnice,kde se vychladí a skladuje. V uzavřených transportních nádobách se mléko z mléčnice přemístí do zpracovny, kde se provede jeho základní ošetření zahrnující pasteraci, odstřeďování a zchlazení. V nádržkovém pastéru se rovněž v odlišném režimu provede i pasterace smetany. Další technologické operace (fermentace, sýření, stloukání, zrání) se provádějí v prostorách zpracovny při respektování technologických požadavků pro jednotlivé výrobky. Po zabalení do spotřebitelských obalů (skladovaných ve skladu obalů) v balírně se výrobky uloží do chladírny, odkud se expedují (například přes prodejnu).

Popis plánu kritických bodů

Konzumní tekutá mléka a smetany (druhová s různou tučností) balené i nebalené

 Výrobní činnost a úkoly výrobce 
Předmět systému  Předmětem systému kritických bodů v tomto dokumentu je získání a prodej syrového mléka a smetany o různé tučnosti; balených i nebalených 
Hlavní cíle systému Dosažení úrovně výroby skýtající maximální dosažitelné záruky produkce zdravotně nezávadných výrobků 
Rozsah systému  Rozsah systému začíná získáním mléka výhradně z vlastního chovu a končí expedicí a distribucí odběratelům (zákazníkům) 
Místo výroby  XXXXX (název, adresa) 


 Popis výrobku 
Obchodní název  Selské mléko kravské, tučnost x % 
Druh  Mléko 
Popis Syrové mléko balené i nebalené 
Způsob balení  Skleněné nebo plastové lahve 1 litr (5 litrů) 
Značení výrobku  Etiketa s údaji podle platné legislativy (zejména: výrobce a jeho označení, název výrobku, jeho složení, podmínky skladování, doba použitelnosti a další) 
Skladování  Při teplotě do +4 °C až +8 °C 
Distribuce  Chladírenské vozy, teplota max. +4 °C 

Fermentované mléčné výrobky druhové (včetně smetany, podmáslí a syrovátky)

 Popis výrobku 
Obchodní název  Zakysaná smetana 
Druh  Fermentovaný mléčný výrobek 
Popis  Zakysaná smetana balená 
Způsob balení  Skleněné nebo plastové obaly 250 ml, 500 ml, 1 litr 
Značení výrobku  Etiketa s údaji podle platné legislativy (zejména: výrobce a jeho označení, název výrobku, jeho složení, podmínky skladování, doba použitelnosti a další) 
Skladování Při teplotě do +4 °C až +8 °C 
Distribuce  Chladírenské vozy, teplota max. +4 °C 
Suroviny  Mléko kravské 

Jogurty druhové s různou tučností

 Popis výrobku 
Obchodní název  Jogurt plnotučný 
Druh  Fermentovaný mléčný výrobek 
Popis  Jogurt plnotučný balený 
Způsob balení  Skleněné nebo plastové obaly 250 ml, 500 ml, 1 litr 
Značení výrobku  Etiketa s údaji podle platné legislativy (zejména: výrobce a jeho označení, název výrobku, jeho složení, podmínky skladování, doba použitelnosti a další) 
Skladování  Při teplotě do +4 °C až +8 °C 
Distribuce  Chladírenské vozy, teplota max. +4 °C 
Suroviny  Mléko kravské 

Máslo

 Popis výrobku 
Obchodní název  Máslo 
Druh  Mléčný tuk 
Popis  Máslo balený 
 
 Napište nám
 Beru na vědomí, že tento formulář neslouží pro zadávání odborných dotazů, ale pro zasílání Vašich podnětů a postřehů k fungování portálu. Pro zadávání odborných dotazů prosím používejte tento formulář. Děkujeme za pochopení.
 Děkujeme, na Váš podnět budeme reagovat do 24 hodin v rámci pracovního týdne.
Input: