4.2.6.2
Provedení popisu výrobku včetně zjištění jeho očekávaného
(předpokládaného) použití
Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc.
NahoruPopis výrobku
Plán systému kritických bodů je zpracován pro každou skupinu
výrobků stejného charakteru samostatně. Popis výrobku (výrobků ve skupině) by
měl obsahovat všechny informace nezbytné pro komplexní posouzení vlastností
výrobků a významné pro analýzu nebezpečí, a to zejména:
-
název, příp. zařazení výrobku do skupiny (čísla norem, čísla
receptur apod.),
-
užití výrobku – popis správného způsobu užití (významné v
případě výroby chlazených nebo zmrazených pokrmů),
-
mikrobicidní nebo mikrobiostatická ošetření (tepelná úprava,
zmrazování, nakládání, uzení, solení, použití,
-
konzervační látky,
-
fyzikálně-chemické vlastnosti (pH, vodní aktivita, sušina
apod.) a mikrobiologické vlastnosti výrobku,
-
způsob balení výrobku (popis materiálu včetně způsobu
skladování a manipulace, dodavatele atd.),
-
informace na obalu (návod k přípravě, data, doporučené způsoby
uchování, nutriční hodnota, údržnost...),
-
suroviny (seznam surovin včetně jejich fyzikálně-chemických a
mikrobiologických charakteristik – pH, a w , viskozita, teplota,
rozpustnost, koncentrace, zastoupení mikroflóry...) a procentní zastoupení,
způsob dopravy, balení a skladování, adresy dodavatelů, příp. atestů zdravotní
nezávadnosti přísad).
Je třeba posoudit, jak je vymezen okruh spotřebitelů (např. zda je
výrobek specificky určen pro rizikové skupiny spotřebitelů nebo naopak zda při
jeho použití mohou být některé citlivé skupiny ohroženy). Dále by měly být
uváženy možné způsoby nevhodného použití výrobku, které mohou ohrozit
spotřebitele, a případně existuje-li způsob, jak takovému ohrožení může výrobce
zabránit (vhodné označení, změna složení výrobku nebo technologie).…