3.3.4.2
Soubor nástrojů ke snížení množství akrylamidu v pekárenských výrobcích
FoodDrinkEurope
NahoruAkrylamid
Akrylamid je látka, která vzniká přirozenou cestou v potravinách při tepelné úpravě pokrmů za vysokých teplot (např. pečení, grilování, smažení). Akrylamid může způsobovat rakovinu u zvířat a odborníci se domnívají, že může být pravděpodobně příčinou rakoviny i u lidí. Přestože byl akrylamid pravděpodobně součástí naší stravy od počátku tepelné přípravy pokrmů člověkem, doporučili světoví odborníci z důvodů obav týkajících se bezpečnosti, abychom obsah akrylamidu v potravinách snížili.
Akrylamid byl zjištěn v široké škále potravin, včetně potravin vyráběných průmyslově, ve stravovacích zařízeních i v domácnostech. Byl nalezen v základních potravinách jako např. v chlebu nebo bramborách, jakož i v některých výrobcích, např. v bramborových lupíncích, sušenkách a kávě.
NahoruSoubor nástrojů Acrylamide Toolbox FoodDrinkEurope
V návaznosti na zjištění akrylamidu v potravinách se potravinářský průmysl a další zúčastněné strany, včetně legislativních orgánů rozhodly zjistit, jak akrylamid v potravinách vzniká, a určit možné metody, kterých lze využít ke snížení obsahu akrylamidu v potravinách pomocí principu ALARA. FoodDrinkEurope uvedené úsilí koordinoval a shromáždil výsledky, aby mohl vypracovat soubor nástrojů Acrylamide Toolbox.
NahoruK čemu tento soubor nástrojů slouží?
-
Obsahuje podrobnosti o stávajících metodách, které vedou ke snižování obsahu akrylamidu v potravinách.
-
Umožňuje uživatelům zhodnotit a určit, jaká opatření ke snižování zvolit.
NahoruALARA
ALARA je zkratka slov "as low as reasonably achievable" a znamená "tak nízké, jak je rozumně dosažitelné". To jednoduše znamená, že provozovatel potravinářského podniku (PPP) by měl přijmout vhodná opatření ke snížení přítomnosti dané kontaminující látky v konečném výrobku na minimum: měl by zohlednit existující riziko, ale také další oprávněné důvody, např. potenciální rizika vyplývající z jiných kontaminujících látek, organoleptické vlastnosti a kvalitu konečného výrobku a proveditelnost a účinnost kontrol.
S cílem zajistit zachování souladu s koncepcí ALARA by PPP měl sledovat účinnost prováděných opatření a podle potřeby je přezkoumat.
NahoruCo můžete udělat?
-
Za pomoci tohoto letáku určete, které metody lze použít ke snížení obsahu akrylamidu.
-
Ne všechny metody budou odpovídat Vašim výrobním potřebám.
-
Pro určení nejvhodnějšího nástroje bude zapotřebí, abyste přezkoumali své výrobní metody, receptury, kvalitu výrobků a vnitrostátní právní předpisy.
NahoruAkrylamid v pekárenských výrobcích
Tento leták má být pomůckou výrobcům pečiva. Pro více informací kontaktujte AIBI aisbl – Mezinárodní asociaci pekařů na…