9.11.3
Specifická nebezpečí u některých činností v potravinářství
Ing. Pavel Petrů
NahoruMlynářství
Při zpracování obilí, v mlynářství při výrobě mouk a dalších mlynářských produktů se vyskytují, kromě nebezpečí uvedených /11.2, nebezpečí požáru nebo výbuchu.
Obilní prachy jsou nebezpečné v každé formě, jak v usazeném, tak rozvířeném stavu.
Rozvířený prach nad spodní mez výbušnosti se při iniciaci zápalným zdrojem vznítí a pak následuje druhotný výbuch. Spodní mez výbušnosti je nejmenší množství prachových částic rozšířených v 1 m3 vzduchu, která stačí k tomu, aby mohl v tomto prostoru nastat výbuch. Obilní prach má bod vzplanutí 255 oC, bod vznícení 447 oC a spodní mez výbušnosti 42 g/m3.
Opatření:
-
V objektu platí přísný zákaz kouření a manipulace s otevřeným ohněm.
-
Do objektu je přísně zakázán vstup nepovolaných osob.
-
Svářečské práce lze provádět pouze na základě "Příkazu ke svařování“. – viz část 8/8.
-
Osvětlovací tělesa musí být nejméně jednou týdně zbavována prachu a jiných nečistot. Je zakázáno snímat z nich ochranné kryty. Je zakázáno používání svíček, používat se mohou pouze předpisová provozní svítidla ,která smí být zavěšena na předem určená místa.
-
V objektu není povoleno zřizovat prozatímní elektrická zařízení.
-
Výfuk spalovacích motorů dopravních prostředků při naskladňování (vyskladňování) musí být opatřen lapačem jisker a zbavován prachu. (Dopravní prostředky s přeplňovaným motorem nemusí být vybaveny lapačem jisker).
-
Na celém prostranství je nutné udržovat pořádek a zajistit tak průjezdnost požární techniky v případě nutnosti protipožárního zásahu.
-
Únikové cesty musí být stále volné.
-
V blízkosti objektu nesmí být umístěny žádné hořlavé látky.
-
Objekt musí být vybaven hasební technikou.
Při práci v pekárnách se vyskytují, kromě nebezpečí uvedených /11.2, nebezpečí:
NahoruPekařská výroba
V pekařské výrobě to jsou další nebezpečí u těchto zařízení a strojů:
-
Mísič těsta – zhmoždění, naražení nohy obsluhy při najetí díže, zachycení obsluhy při pohybu pracovních míchacích prvků.
Opatření: Používání správných pracovních postupů; nošení vhodné pracovní obuvi.
-
Rohlíkový stroj plátnový – zachycení prstů při vkládání klonků.
Opatření: Klonky vsunovat přivřenou pěstí nebo vhodnou pomůckou.
-
Unibar na vaření knedlíků – popálení, zhmoždění prstů o rám stroje při navážení materiálu vozíkem, pád osoby na rovině, případně kluzké podlaze, najetí kolečky zavážecího vozíku na nohu pracovníka.
Opatření: Používání správných pracovních postupů; nošení vhodné pracovní obuvi, udržování pořádku na pracovišti a suché podlahy. Používání chňapek proti popálení.
-
Stroj na čištění plechů – pořezání ruky o ostré hrany plechů nebo o poškozený plech.
Opatření: Poškozené plechy vyřadit, při manipulaci s plechy používat vhodné rukavice.
-
Stroj na výrobu strouhanky – zachycení rukou drtičem při manipulaci a vsunování rohlíků do násypky, zachycení ruky při čištění.
Opatření: Při manipulaci a vsunování rohlíků do násypky používat vhodné nástroje.
-
Plynová a elektrická pec – popálení při kontaktu nechráněné části těla s horkými povrchy částí pece, popálení rukou při manipulaci s výrobky, horkými formami na chleba, popálení, opaření obsluhy pece při kontrole pečícího prostoru pece kontrolními otvory.
Opatření: Izolace částí potrubí a zařízení pece s horkými povrchy. Používání vhodných rukavic. Dodržování bezpečných pracovních postupů.
-
Nebezpečí při provozu plynových zařízení jsou uvedena v části 8/5.5.
NahoruCukrářská výroba
V cukrářské výrobě to jsou další nebezpečí u těchto zařízení a strojů:
-
Univerzální mixéry – úrazy při doplňování surovin za chodu.
Opatření: Za chodu stroje mít uzavřeny plnící otvory, plnění provádět pouze za klidu stroje. Dodržovat zákaz vsunování předmětů za chodu do plnícího otvoru. Před zahájením opravy odpojit stroj od sítě a spolehlivě zajistit proti zapnutí.
-
Šlehací stroj – pád kotle na osobu, přiražení a zhmoždění, zachycení a pohmoždění ruky při styku s rotujícími metlami, vylétnutí metly.
Opatření: Správné pracovní postupy, používání vhodné pracovní obuvi.
-
Melanžér – třecí stroj – zhmoždění, utržení prstů pracovním válcem, sevření, vtažení prstů a ruky do válců při plnění násypky tuhými hmotami, a/nebo při vyjímání cizího tělesa, zaklíněného mezi válci.
Opatření: Pracovat podle stanoveného technologického postupu. Vkládat jen malé dávky hmoty a používat přípravek.
-
Strunovka – zachycení a namotání oděvu a končetiny klikovým mechanismem, vymrštění tvarovací desky – zhmoždění těla vymrštěnou tvarovací deskou.
Opatření: Používat upnutý oděv bez volně vlajících částí.
-
Skulovací stroj na koblihy – tlačení materiálu do zásobníku k válcům.
Opatření: Používat upnutý oděv bez volně vlajících částí.
-
Fritéza –…