6.6.2
Strojně/mechanicky oddělené maso (SOM/MOM)
Ing. Alexandra Kvasničková
Definice strojově oddělovaného
masa. Specifické hygienické a výrobní požadavky. Pravidla pro označování.
Úřední kontroly.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ,
kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného
původu, zavádí termín "mechanically separated meat“ nebo "MSM“, jež byl do
češtiny přeložen jako "mechanicky oddělované maso" nebo "MOM“.
Ve Sdělení
Komise Evropskému parlamentu a Radě o budoucí potřebě a používání strojně
odděleného masa v Evropské unii, včetně informační politiky vůči
spotřebitelům je termín "mechanically separated meat“ přeložen do češtiny
jako "strojně oddělené maso (SOM)“.
Toto sdělení Komise z 2. 12. 2010 podává přehled o specifických
hygienických požadavcích a požadavcích na označování stanovených v právních
předpisech EU a rovněž o výrobě a používání SOM včetně informací o tom, jak
spotřebitelé vnímají jeho používání.
Níže je uveden výtah z tohoto sdělení, a proto je použit termín
"SOM“.
NahoruDefinice
Nařízení č. 853/2004/ES (příloha I, bod 1.14) uvádí tuto definici: "Strojně odděleným masem“ nebo "SOM“ se rozumí produkt získaný strojním
oddělováním z masa na kosti, které zůstalo po vykostění na kostech, nebo z
celých těl poražené drůbeže tak, že se ztratí nebo změní struktura svalových
vláken.“
SOM je tak definováno těmito kritérii:
-
druhem suroviny ("maso na kosti, které zůstalo po vykostění na
kostech, nebo z celých těl poražené drůbeže“),
-
použitím strojního oddělování,
-
ztrátou nebo změnou struktury svalových vláken.
NahoruVýrobní metody
Tlak používaný v rámci různých technologií se liší v závislosti
na používaných strojích a parametrech. U výroby SOM získaného nízkotlakovou
separací uvádějí členské státy většinou tlak nižší než 100 barů (nejnižší může
být jen několik barů), zatímco u SOM získaného vysokotlakovou separací jsou to
hodnoty nad 100 barů (nejvíce 400 barů). Bylo zjištěno, že v některých
případech dochází k překrývání tlaku obou metod.
Postupně byly vyvinuty nové technologie výroby SOM nebo se stávající
stroje začaly používat jiným způsobem. Někdy se používá kombinace různých
technologií.
Kvalita SOM se liší v závislosti na strojích používaných k výrobě a
výrobních podmínkách. Kvalitu SOM ovlivňuje např.:
-
průměr otvorů lisovacího síta,
-
průměr perforace bubnu,
-
lisovací rychlost,
-
lisovací tlak,
-
tlak v různých částech stroje,
-
výtěžek v závislosti na tlaku a čase,
-
množství masa a kostí plněných do stroje.
SOM získané vysokotlakovou separací je produkt s charakteristickou a
obzvlášť těstovitou strukturou, jež vzniká díky ztrátě nebo změně struktury
svalových vláken. Výsledkem ostatních technologií (SOM získané nízkotlakovou
separací) může být produkt, který lze vizuálně jen obtížně odlišit nebo nelze
vůbec odlišit od mletého masa (Mleté maso je v nařízení č. 853/2004/ES
definováno jako "vykostěné maso, které bylo rozmělněno a obsahuje méně než 1 %
soli“).
NahoruPožadavky na suroviny a výrobní zařízení
Kromě obecných požadavků stanovených v nařízení č. 852/2004/ES jsou v nařízení č. 853/2004/ES (příloha III, oddíl V, kapitola I)
stanoveny zvláštní požadavky na zařízení pro výrobu SOM a suroviny, z nichž lze
SOM získávat.
V souladu s nařízením č. 999/2001/ES (o TSE) je ve všech členských
státech EU zakázáno k výrobě SOM používat kosti nebo nevykostěné maso skotu,
ovcí a koz.
NahoruHygienické požadavky
Kromě obecných požadavků stanovených v nařízení č. 852/2004/ES jsou
v nařízení č. 853/2004/ES (příloha III, oddíl V, kapitola III, bod 1) stanoveny
zvláštní hygienické požadavky, které musí být dodrženy před výrobou SOM a po
ní.
Vzhledem k tomu, že použitá technologie výroby SOM má vliv na
citlivost těchto produktů vůči mikrobiologické kontaminaci během výroby i při
následných manipulacích, rozlišují se hygienické požadavky na suroviny pro
výrobu SOM, skladování a používání SOM podle toho, zda byla použita
nízkotlaková nebo vysokotlaková separace (viz tabulka 1 a 2).
Tabulka 1: Srovnání hygienických požadavků na surovinu pro výrobu
SOM
Tabulka 2: Srovnání hygienických požadavků na SOM po výrobě