Dotaz:
Letos vstoupí v účinnost maximální limit pro trans-mastné kyseliny (TMK) v potravinách kromě přirozeně se vyskytujících v tucích živočišného původu. Potraviny, které požadavkům nevyhovují, mohou být uváděny na trh do 1. dubna 2021. Musejí požadavky nařízení (EU) 2019/649 splňovat v termínu 1. 4. 2021 již všechny výrobky, které budou na trhu? Nebo se mohou ještě doprodávat výrobky vyrobené před tímto datem, které limit nesplňují?
Odpověď:
Nařízení (EU) 2019/649 neuvádí žádné přechodné období pro prodej výrobků vyrobených před 1. dubnem 2021. Podle něj potraviny nevyhovující požadavkům tohoto nařízení se mohou uvádět na trh jen do tohoto data. Takže po tomto termínu se už nemohou expedovat na trh potraviny, které mají vyšší obsah TMK, neboť výrobci měli dostatek času na to, aby upravili receptury výrobků na požadovaný limit. Na trhu tak smějí už být jen výrobky s obsahem maximálně 2 g TMK na 100 g tuku. Lze pouze předpokládat, že SZPI bude tolerovat nedoprodané zbytky potravin expedovaných před 1. 4. 2021, ale oporu v legislativě to nemá.