3.3.5
Výdejníky vody napojené na vodovod
Ing. Marie Jechová
Provoz sodobaru a princip jeho fungování. Legislativní
požadavky na provozovatele výdejníků. Doporučení pro minimalizaci rizika
kontaminace.
NahoruPrincip zařízení a jeho provozu
Zařízení napojená na vodovod jsou vedle chlazení, popř. ohřevu vody,
obvykle vybavena jednoduchým systémem úpravy vody a také systémem sycení vody
oxidem uhličitým (odtud časté označení těchto zařízení "sodobary“, "sifonbary“
či "výrobníky sodové vody“). Podle prodejců mají tato zařízení tu výhodu, že
"oproti ochlazovačům, které čepují vodu z barelu (např. watercoolery), odpadá
skladování barelů s vodou a manipulace s nimi, objednávání a zálohy za nové
barely“. Zařízení jsou určena jako pítka do stravovacích provozů, kanceláří,
výrobních provozů nebo do domácností.
Některá starší zařízení jen sytí vodu oxidem uhličitým bez jakékoli
úpravy vody (obdoba domácí výroby "sifonu“), v současnosti prodávaná zařízení
ale již bývají nějakým systémem úpravy vybavena. Tyto systémy úpravy jsou v
naprosté většině případů založeny na mechanické filtraci (viditelných nečistot)
a filtraci aktivním uhlím, což je pro úpravu vodovodní vody, která má splňovat
příslušné hygienické požadavky, zcela dostačující.
NahoruRiziko ohrožení zdraví
Protože každý podobný koncový systém úpravy vody představuje
rizikové místo z hlediska podpory růstu bakterií (zpomalení proudění vody;
velká plocha, kde se mohou bakterie z vody přichytit na povrchu a vytvářet
biofilm; vyšší koncentrace živin sorbovaných na aktivním uhlí, vyšší teplota
stagnující vody), zařazují výrobci zařízení ještě nějaký systém omezující růst
bakterií – např. postříbřenou mřížku nebo stříbrem impregnované aktivní uhlí –
nebo koncový stupeň úpravy bakterie do určité míry inaktivující (UV lampa). V
některých případech nabízejí výrobci/dodavatelé těchto zařízení systémy úpravy
vody "šité na míru“ – doplnění výše zmíněné technologie o iontoměnič na
odstranění dusičnanů (pokud voda obsahuje vyšší koncentraci dusičnanů) nebo na
změkčení vody (pokud je voda hodně tvrdá).
V některých případech však dodavatelé nabízejí paušálně "kompletní
systém úpravy“, obsahující např. dávkování fosforečnanů nebo membránovou úpravu
reverzní osmózou, aniž by však zohledňovali skutečnou kvalitu vody, která se
upravuje. U takových zařízení je nutné spotřebitele upozornit především na to,
aby si předem ověřili, zda je tento způsob úpravy skutečně relevantní kvalitě
vody, která teče z jejich kohoutku (podle zkušeností ve více než 90 % není),
protože kvalita takto upravené vody může být z hygienického hlediska horší než
voda před úpravou.
NahoruNavazující způsob distribuce
Popisované systémy výdeje (sodové) vody mohou fungovat jako zařízení
typu point-of-use (uživatel si čepuje vodu přímo ze zařízení), jak je dnes
obvyklé, nebo jsou prvním článkem ve dvoustupňové distribuci vody, kdy pověřený
pracovník vyrábí sodovou vodu a plní ji do větších nádob, ve kterých je
distribuována na jednotlivá pracoviště v rámci závodu. Nádoby (obvykle ocelové)
jsou po vyprázdnění vraceny k novému plnění.
NahoruRizika pro kvalitu vydávané vody
Ač se o tom výrobci/distributoři ve svých textech (přímo) nezmiňují,
mohou i výdejníky vody napojené na vodovod představovat určitá rizika pro
kvalitu vydávané vody. Tato rizika souvisejí s kvalitou přístrojů samotných, s
jejich umístěním a provozem, popř. s péčí o distribuční nádoby. Metodické
doporučení uvádí celkem 19 rizikových faktorů a jejich možný dopad na kvalitu
vody a zdraví.
NahoruLegislativní požadavky
Jsou popisovaná zařízení jen zařízeními na doúpravu (popř. chlazení
či sycení CO 2 ) pitné vody v místě spotřeby nebo se jedná o nápojové
automaty, jak se s nimi můžeme setkat např. na nádražích, obchodních domech, v
nemocnicích i jinde? Obě odpovědi mohou být správné, záleží na typu (funkci) a
umístění daného zařízení. Nicméně toto rozdělení, resp. zařazení do jedné či
druhé kategorie zásadně neovlivňuje odpovědnost a povinnost provozovatele
takového zařízení.
V některých případech se jedná spíše o první případ (kategorii),
protože voda není obvykle dále prodávána, ale je poskytována jako nápoj
(zdarma) zaměstnancům nebo návštěvníkům objektu čili je dodávána pro veřejnou
potřebu.
Provozovatel takového zařízení může buď využívat vlastní zdroj pitné
vody, pak je osobou dodávající vodu pro veřejnou potřebu podle § 3 odst. 2 zákona o ochraně
veřejného zdraví (č. 258/2000 Sb. ), která je odpovědná jak za
jakost dodávané vody, tak i za její kontrolu, a výdejní zařízení by mohlo být
jedním z odběrových míst povinného vzorkování; četnost a rozsah kontrol by se
řídily množstvím vyrobené vody podle příloh č. 4 a 5 vyhlášky č. 252/2004 Sb. , ve znění pozdějších
předpisů.
Nebo je provozovateli takového výdejního zařízení dodávána pitná
voda do objektu jiným výrobcem (dodavatelem), obvykle vodárenskou společností,
který kontroluje jakost vody, a provozovatel zařízení je v pozici odběratele
vody, který sice nemá stanovenou povinnost pravidelné kontroly jakosti dodávané
vody uvnitř objektu, ale je za ni zodpovědný v případě, že se prokáže, že
nevyhovující jakost vody není způsobena dodavatelem vody, ale závadami na
vnitřním vodovodu, ke kterému v tomto případě náleží i popisované zařízení
("sodobar“) napojené na vnitřní vodovod. V takovém případě musí odběratel
(provozovatel zařízení) podle § 4 odst. 5 zákona o ochraně
veřejného zdraví vyšetřit příčiny znečištění vody,…