4.2.5
Zavádíme HACCP: Případová studie pro výrobu hotových jídel
Ing. Petra Šotolová
Tato studie je zpracována pro jeden konkrétní výrobek, jímž je hotový pokrm – smažený kuřecí řízek s bramborovou kaší, kyselá okurka.
Skupina výrobků: balená chlazená hotová jídla určená k přímé spotřebě.
Nahoru1. Rozsah systému
Systém HACCP pokrývá všechny kroky výroby od příjmu surovin pro výrobu až po přepravu výrobku k zákazníkovi.
Nahoru2. Jmenování týmu HACCP
Nahoru3. Popis výrobku
Nahoru4. Diagram výrobního procesu
Nahoru5. Program nezbytných předpokladů
Následující dokumenty jsou zpracovány a uloženy v příslušných složkách ve společnosti:
-
Osobní hygiena
-
Specifikace surovin
-
Specifikace finálních výrobků
-
Výběr a hodnocení dodavatelů
-
Školení personálu
-
Plán interních auditů
-
Seznam měřidel a plán kalibrace měřidel
-
DDD
-
Reklamační řád
-
Systém sledovatelnosti vč. testování systému sledovatelnosti
-
Stahování výrobků z trhu
-
Plán údržby
-
Sanitace
Nahoru6. Analýza nebezpečí a stanovení kritických bodů
Přehled nebezpečí
Metoda hodnocení pravděpodobnosti nebezpečí a závažnosti
Jednotlivá nebezpečí jsou posouzena z hlediska pravděpodobnosti jejich výskytu a závažnosti následků. Každé kritérium je hodnoceno na stupnici 1–2–3, a to následovně:
Ovládáno programem nezbytných předpokladů
Závažná nebezpečí
Rozhodovací diagram
Ke stažení: Analýza nebezpečí
Nahoru7. Vymezení systému sledování v CCP. Stanovení znaků a hodnot kritických mezí