dnes je 28.3.2024

Input:

Zpracování mléka a výroba mléčných výrobků

26.10.2011, , Zdroj: Verlag Dashöfer

9.11.4.4
Zpracování mléka a výroba mléčných výrobků

Ing. Miroslava Kopecká

Konkrétní stanovení zjištění nebezpečí pro provozy, zpracovávající mléko, je nutno provést dle konkrétních činností a podle jejich technického a personálního vybavení.

Nebezpečí mechanická – viz část 8/3.5

  • Nebezpečí uklouznutí a pádu na mokré podlaze hrozí při všech činnostech při zpracování mléka a výrobě mléčných výrobků. Vzniká především z nutnosti neustále podlahy umývat, v máslárně se zvyšuje přítomností tuku.
    Opatření: Podlahy musí být provedeny tak, aby se na nich nemohla hromadit voda – sklon k odpadům, protiskluzný povrch. Používání vhodné obuvi s protiskluznou podrážkou, udržování podlah.

  • Pád z výše nebo do hloubky hrozí ze schůdků nebo žebříků k nádrži mléka, při výstupu na nádoby při výrobě tvarohu a na dalších místech. – viz část 8/2
    Opatření: Při práci ve výškách a nad volnou hloubkou provozovatel musí mít vypracován místní provozní bezpečnostní předpis.
    Žebříku lze použít pro krátkodobé, fyzicky nenáročné práce při použití jednoduchého nářadí – viz. 8/2.6.

  • Zranění pracovníka pohyblivou částí stroje.
    Opatření: Veškerá zabezpečovací zařízení udržovat v provozuschopném stavu, nezasahovat do stroje za jeho chodu. Dodržovat stanovené technologické postupy a zásady bezpečné práce.

  • Uklouznutí na rampě nebo pád z rampy, zranění bočnicí svozového vozidla, zranění při manipulaci u cisterny, nebo s cisternou, zranění hadicí nebo mycím roztokem pod tlakem, při pasterizaci mléka
    Opatření: Rampy udržovat volné a průchodné,

Nahrávám...
Nahrávám...