3.10.1
Zpracování živočišných produktů na farmě: Úvod do
problematiky
Ing. Pavel Smetana, Ph.D.
Prodej potravin v super- a hypermarketech v České republice se, i
přes ujišťování jejich public relations o prodeji výrobků vysoké kvality všem
zákazníkům, zaměřuje na získání a udržení co největšího podílu na trhu. Z
tohoto důvodu se v jejich regálech objevují velice často potraviny, jejichž
výrobci porušují legislativní předpisy. Záměrně neuvádím, že je nesplňují,
neboť dodavatelé si jsou velmi často vědomi, že se dostávají do sporu se zákony
a vyhláškami. Vede je k tomu snaha o udržení se na trhu. Vzhledem k přebytku
výrobních kapacit (přestože mnoho výrobců své provozovny uzavřelo), který se v
ČR pohybuje kolem 20 %, a k nedostatečné kontrolní činnosti na konci minulého
století, měly tuto svou pozici velmi usnadněnu. Pomáhal k tomu i postoj
zákazníků, kteří se o kvalitu potravin příliš nezajímali. Svědčí o tom mimo
jiné i situace, jež byla v Evropě v období problematiky spojené s výskytem
onemocnění BSE u skotu. Zatímco v Německé spolkové republice došlo po objevení
prvního nakaženého kusu okamžitě k propadu trhu s hovězím masem o 90 %, čeští
spotřebitelé jako by výskyt vůbec nezaregistrovali (propad obchodu s hovězím
masem byl pouze ve výši cca 10 %).
Naštěstí se situace v poslední době mění. Vyšší aktivita kontrolních
orgánů a zájem zákazníků o kvalitu potravin otevírá trh pro výrobce potravin s
vyšší kvalitou a jsou ochotni tuto vyšší kvalitu i zaplatit (byť je kupní síla
v současné době velmi omezována stávající finanční krizí).
Evropská unie měla podporu malých výrobců legislativně podchycenu
(SANCO/1513/2005, REV. 1 – ze dne 8. 9. 2005, návrh implementace nařízení č. 852/2004/ES ), ale v českých zákonech a
vyhláškách se o organizaci výroby a…