dnes je 29.7.2021

Nejnovější

Aktivní systémy balení při výrobě potravinGarance

27.7.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

V posledních zhruba 30 letech došlo k významnému rozvoji aktivních systémů balení. Některé prvky balení spadající do této kategorie byly pochopitelně používány již dříve, ale až v uvedeném období je možné nalézt jejich systematický výzkum a cílené zavádění do…

Prodejce doplňků stravy BEAUTY LINE s.r.o. klamal spotřebitele. Potravinářská inspekce uložila pokuty za téměř 14 milionů korun a společnosti bylo zrušeno živnostenské oprávnění

23.7.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Prodejce doplňků stravy BEAUTY LINE s.r.o. klamal spotřebitele. Potravinářská inspekce uložila pokuty za téměř 14 milionů korun a společnosti bylo zrušeno živnostenské oprávněníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) obdržela řádově desítky podnětů od spotřebitelů na postup společnosti BEAUTY LINE s.r.o. Ta se zabývá zejména prodejem doplňků stravy na dálku – prostřednictvím dopisů – zejména formou spotřebitelských soutěží o…

Pružnost ustanovení v rámci hygienického balíčku: Potraviny s tradičními vlastnostmiQ&A

22.7.2021, Zdroj: Evropská komise

Pro lepší porozumění některých ustanovení týkajících se pružnosti stanovené v hygienických předpisech EU vydala Komise pro provozovatele potravinářských podniků sérii dotazů a odpovědí. To má vést k lepšímu využívání těchto ustanovení členskými státy.

Odpad z provozovny veřejného stravováníGaranceQ&A

20.7.2021, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Jak je to s odpadem z kuchyně veřejného stravování? 1. Je nějaká legální cesta, jak ho dát/prodat ke zkrmení? 2. Je možné jím krmit vlastní zvířata (slepice)? 3. Je možné využitelnou část na vlastním pozemku kompostovat? UniConsulting 1) Gastroodpad nebo odpad živočišného původu není možné využít pro ...

Novela vyhlášky o školním stravování

19.7.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela vyhlášky o školním stravováníV návaznosti na novelu školského zákona, která zavedla nový typ zařízení školního stravování, a sice výdejnu lesní mateřské školy bylo nutné provést úpravu i ve vyhlášce o školním stravování.

Vypočítejte si Nutri-Score s jednoduchým kalkulátorem

16.7.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vypočítejte si Nutri-Score s jednoduchým kalkulátorem... ColruytGroup spustil jednoduchou aplikace na výpočet Nutri-Score podle výživových údajů. Jednoduchý kalkulátor vypočítá Nutri-Score z údajů z tabulky nutričních hodnot. ...

V Olomouckém kraji je na titul Regionální potravina nominováno 8 výrobků

16.7.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Olomouckém kraji je na titul Regionální potravina nominováno 8 výrobkůOdborná porota nominovala na titul Regionální potravina Olomouckého kraje 8 výrobků. I tady soutěžily potraviny s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. O ocenění se letos v kraji ucházelo 79 produktů od 36 výrobců. Nejsilnější konkurence byla v…

více článků
Nejčtenější

Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance

14.7.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…

HACCP: Systém kritických bodůGarance

18.11.2012, RNDr. Petr Valošek, Zdroj: Verlag Dashöfer

Bezpečnost potravin a její zajišťování je jedním z nejdůležitějších, ale také nejkomplikovanějších atributů dnešního tržního hospodářství a mezinárodního volného obchodu s potravinami. V článku jsou shrnuty přístupy a přijaté zásady globálního zajišťování…

Přehled nařízení EU: Hygienické požadavky na výrobu potravinGarance

22.4.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2019/1793 ze dne 22. října 2019 o dočasném zintenzivnění úředních kontrol a mimořádných opatření upravujících vstup určitého zboží z určitých třetích zemí do Unie, kterým se provádějí nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)…

852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance

24.3.2021, Evropský parlament, Rada Evropské unie, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění:         Úřední věstník     No   page   date   >M1   NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008,      ...

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).

více článků
Semináře - aktuální nabídka

Vznik produktu

20.8.2021, On-line, Ing. Jaroslav Schwarz

Kurz VDA Vznik produktu – zajišťování stupňů zralosti pro nové díly – 2. přepracované vydání (říjen 2009), slouží jako metodika hodnocení zralosti projektu na základě kvantifikovatelných ukazatelů (kritéria měření stupňů zralosti). Představuje doplnění dosavadních metod plánování kvality a dá se integrovat do již zveřejněných základních požadavků (např. VDA svazek díl 1, IATF 16949) nebo metod (např. APQP, PPF; management projektu např. ISO 10006).

VDA 2 - Uvolnění výrobního procesu a produktu (PPF) (2020)

27.8.2021, On-line, Ing. Jaroslav Schwarz

On-line seminář VDA 2 – Zajišťování kvality před sériovou výrobou v šestém přepracované vydání Uvolnění výrobního procesu a produktu (PPF) přináší větší důraz na koordinaci postupu PPF mezi organizací a zákazníkem s cílem dohodnout rozsah, obsah a časový plán postupu PPF.

Prodáváme potraviny přes internet

9.9.2021, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

V poslední době přibývá služeb a internetových obchodů, které umožňují nakupování potravin online. Protože se potraviny od ostatních druhů zboží liší zejména způsobem spotřeby a životností, má i jejich prodej prostřednictvím internetu svá specifika.

Výpočtové modelování pro začátečníky

16.9.2021, Praha, Ing. Petr Vosynek, Ph.D.

Výpočty metodou konečných prvků (MKP) se používají pro posuzování konstrukcí dle vybraných mezních stavů (např. zda konstrukce nebo součást vyhoví pro požadované zatížení zhlediska deformace nebo mechanického napětí). I přes čím dál větší rozšíření numerických simulací do technické praxe je stále nutné zvládnout fundamentální základy tak, aby uživatel správně vytvořil model a poté správně vyhodnotil výsledky. Podkladů, jak se naučit klikat vkomerčních (občas i nekomerčních) programech je spoustu, ovšem proč byla zvolena jistá úroveň geometrie nebo okrajové podmínky většinou vysvětleno není.

Aktuální požadavky na bezpečnost strojních zařízení

21.9.2021, Praha, Ing. Zdeněk Šenovský

Seminář je zaměřen na nový zákon o posuzování shody a požadavky na strojní zařízení a také na nařízení vlády pro strojní zařízení.

PotravinyInfo.cz LIVE
OČEKÁVANÉ ZMĚNY ZÁKONŮ

Výroba a prodej potravin

Předpis Aktuální verze Budoucí verze
Vyhláška o seznamu potravin podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona o potravinách a tabákových výrobcích 1.1.2022 -
Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu 6.3.2021 27.10.2022

Zákon o ochraně veřejného zdraví

27.4.2021 1.1.2022

Zákon o potravinách a tabákových výrobcích

12.5.2021 1.10.2021, 1.1.2022
Zákon o veterinární péči 1.1.2021 1.1.2022
Spolupracujeme

Nahrávám...
Nahrávám...