dnes je 29.9.2022

Nejnovější

Zvýraznění sojového lecitinu jako alergenuQ&A

29.9.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

... Většina výrobců označuje emulgátor E 322 (sojový lecitin) jako alergen. Jak rozeznáme, že vyhovujeme podmínce z nařízení (EU) č. 1169/2011, že některý sójový lecitin nezvyšuje úroveň alergenicity, která je stanovena úřadem (viz příloha II nařízení)? Nebo platí to, že všechny lecitiny (E 322) jsou bezalergenní ...

Návrh novely vyhlášky o stanovení výše paušálních částek nákladů veterinárních kontrol spojených s dovozem nebo vývozemGarance

27.9.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 246/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, nabývá účinnosti dnem 1. října…

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021

27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.

Od 1. října nabývá účinnosti novela veterinárního zákona

27.9.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Od 1. října nabývá účinnosti novela veterinárního zákonaOd 1. října letošního roku nabyde, až na několik ustanovení, která začnou platit později, účinnosti rozsáhlá novela zákona o veterinární péči (veterinárního zákona). Novela reaguje na změny legislativy Evropské unie, nákazovou situaci i aktuální trendy a…

Upozornění pro dovozce biopotravin ze třetích zemí - kontrola v kompetenci SZPI od 1. 10. 2022

26.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Upozornění pro dovozce biopotravin ze třetích zemí - kontrola v kompetenci SZPI od 1. 10. 2022Na základě přijetí novely zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství, která nabývá účinnosti 1. 10. 2022, přechází kompetence k potvrzovávání certifikátů COI (potvrzení o kontrole) na příslušné dozorové orgány – Státní zemědělskou a potravinářskou…

Nové nařízení o materiálech a předmětech z recyklovaných plastů určených pro styk s potravinami

23.9.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Nové nařízení o materiálech a předmětech z recyklovaných plastů určených pro styk s potravinami... Nový předpis nahrazuje po 14 letech nařízení (ES) č. 282/2008. V Úředním věstníku EU vyšlo nařízení Komise (EU) 2022/1616 ze dne 15. září 2022 o materiálech a předmětech z recyklovaných plastů určených pro styk s potravinami a o zrušení nařízení (ES) č. 282/2008. Vydáno dne: 20. 9. 2022 Účinné od: ...

Uchovávání kombinace teplého a studeného pokrmuGaranceQ&A

22.9.2022, Ing. Marie Jechová, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Při jaké teplotě by měl být uchováván a podáván pokrm, jenž je kombinací teplého a studeného pokrmu (např. kuřecí maso se zeleninovým salátem)? Když hosté dostávali teplé maso a zeleninový salát zvlášť, vyžadovali jej dohromady. Ing. Marie Jechová Vyhláška č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích ...

více článků
Nejčtenější

Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance

14.7.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…

Přehled nařízení EU: Kontaminanty v potravináchGarance

12.7.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2022/741 ze dne 13. května 2022 o koordinovaném víceletém kontrolním programu Unie pro roky 2023, 2024 a 2025 s cílem zajistit dodržování maximálních limitů reziduí pesticidů v potravinách rostlinného a živočišného původu a na…

Návrh vyhlášky o požadavcích na pokrmyGarance

9.11.2021, Ministerstvo zemědělství ČR, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ministerstvo zemědělství předkládá návrh vyhlášky o požadavcích na pokrmy k provedení § 9a odst. 3 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, jejímž primárním cílem je zajištění vysoké…

Alergeny v potravinách 06: Zdroje informací o potravinových alergenechGarance

21.7.2020, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

... redakce PotravinyInfo.cz Výzkum potravinových alergií/alergenů INFORMALL EUROPREVALL ALLERGEST INFABIO GA˛LEN Food allergy and intolerance research (FSA) Food Allergy Research and Education (FARE) Zdroje informací o potravinových alergenech Názvosloví alergenů: http://www.allergen.org/ SDAP (databáze ...

více článků
Semináře - aktuální nabídka

Integrita produktu (VDA svazek)

29.9.2022, On-line, Ing. Jaroslav Schwarz

Inovace produktů vede často ke zvyšování složitosti produktů a to při zároveň kratších vývojových cyklech. V souvislosti s rostoucím očekáváním zákazníků s ohledem na funkci a bezpečnost produktů, toto představuje zvláštní výzvu pro všechny zúčastněné organizace.

Aktuální požadavky na bezpečnost strojních zařízení

4.10.2022, Praha, Ing. Zdeněk Šenovský

Seminář je zaměřen na nový zákon o posuzování shody a požadavky na strojní zařízení a také na nařízení vlády pro strojní zařízení.

Harmonizace AIAG+VDA FMEA (Process FMEA)

4.11.2022, On-line, Ing. Jaroslav Schwarz

Dlouho očekávaná harmonizace FMEA vydaná 3.6.2019 AIAG (The Automotive Industry Action Group) ve spolupráci s německou asociací automobilového průmyslu VDA (Verband der Automobilindustrie) představuje nový 7-krokový přístup k tvorbě FMEA poskytující rámec pro dokumentování technických rizik velice podrobným a precizním způsobem.

VDA Specifické požadavky zákazníka (2018)

25.11.2022, On-line, Ing. Jaroslav Schwarz

Cílem tohoto semináře je sladit ideálním způsobem potřebné konkretizace systému managementu kvality v dodavatelském řetězci automobilového průmyslu a sestavení specifických požadavků zákazníka na základě IATF 16949.

Výroba potravin 2023

1.12.2022, Praha, Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., Mgr. Adéla Paďourková, doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D. MBA, Ing. Jaroslav Koláček, Ing. Alena Světlíková, Ing. Anna Malenová, Ing. Jindřich Pokora, doc. Ing. Jiří Brát, CSc., PhDr. Petr Kopáček, Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D.

Češi chtějí nakupovat potraviny vyrobené udržitelným způsobem. Chybí jim však dostatečná informovanost. Co pro to můžete jako výrobce nebo distributor udělat, se dovíte na prosincové konferenci Výroba potravin 2023.

PotravinyInfo.cz LIVE
OČEKÁVANÉ ZMĚNY ZÁKONŮ

Výroba a prodej potravin

Předpis Aktuální verze Budoucí verze
Zákon o ekologickém zemědělství  1.7.2017 1.10.2022

Zákon o potravinách a tabákových výrobcích

1.1.2022 -

Zákon o ochraně veřejného zdraví

1.2.2022 1.7.2023, 1.1.2024
Zákon o veterinární péči 1.2.2022 1.10.2022
Spolupracujeme

Nahrávám...
Nahrávám...