dnes je 4.3.2024

Nejnovější

Sledovatelnosti tabákových výrobků - seznam uložišť

29.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Sledovatelnosti tabákových výrobků - seznam uložišťDle ustanovení čl. 15 odst. 8 směrnice 2014/40/EU a čl. 26 odst. 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/574 je vyžadováno, aby výrobci a dovozci tabákových výrobků uzavřeli smlouvy s poskytovatelem, který je nezávislou třetí stranou, o zřízení primárního…

HHC, HHC-O, THCP byly dočasně zařazeny mezi návykové látky

28.2.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

HHC, HHC-O, THCP byly dočasně zařazeny mezi návykové látkyMinisterstvo zdravotnictví v rámci procesu technické notifikace obdrželo souhlas od Evropské komise, která České republice schválila zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek. Nařízení, kterým tyto látky na seznam zařazujeme, ministr zdravotnictví…

Uvádění textu na obalu - bez konzervačních látekGarance

27.2.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

... Za jakých podmínek může výrobce uvádět na obalu text "bez konzervačních látek". Doc. Ing. Kamila Míková, CSc. V nařízení (EU) 1169/2011 čl. 7c je stanoveno, že informace o potravinách nesmějí být zavádějící, zejména vyvoláváním dojmu, že dotčená potravina má zvláštní charakteristiky, pokud všechny ...

Dvě třetiny domácností v ČR využívají při získávání potravin alternativní sítě

27.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Dvě třetiny domácností v ČR využívají při získávání potravin alternativní sítěDvě třetiny českých domácností využívají při získávání potravin alternativní potravinové sítě. Lze si pod nimi představit zahrádkaření, nákupy na farmářských trzích, přímo od zemědělců či v prodejnách s lokálními potravinami. Vyplývá to ze studie, kterou…

Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmech

26.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmechStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů uváděných v provozovnách společného stravování – zejména restauracích a rychlém občerstvení – při nabídce pokrmů. Inspektoři při kontrole konfrontují údaje…

Veřejná konzultace EFSA k aktualizovaným vodítkům pro hodnocení rizik a přínosů potravin

23.2.2024, Zdroj: EFSA

Veřejná konzultace EFSA k aktualizovaným vodítkům pro hodnocení rizik a přínosů potravinOddělení EFSA pro metodiku a vědeckou podporu (MESE) zahájilo dne 19. února 2024 veřejnou konzultaci k návrhu aktualizovaných pokynů Vědeckého výboru EFSA pro hodnocení rizik a přínosů potravin (RBA) z roku…

Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-Score

22.2.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-ScoreAutoři Stephan Peters a Hans Verhagen zpracovali článek zaměřený na problematiku značení výživových hodnot potravin na přední straně obalu pomocí systému Nutri-Score.

více článků
Nejčtenější

852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance

24.3.2021, Evropský parlament, Rada Evropské unie, Zdroj: Verlag Dashöfer

... Evropský parlament, Rada Evropské unie ?B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, p.1) Ve znění:         Úřední věstník     No   page   date   ?M1   NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1019/2008 ze dne 17. října 2008,     L 277 ...

ISO 22000: Základní přehled požadavkůGarance

29.10.2019, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

V minulém roce byla zveřejněna nová verze standardu ISO 22000 (EN ISO 22000:2018) a začalo běžet tříleté přechodné období (do 18. 6. 2021) pro její zavedení v certifikovaných organizacích. Důvodem pro revizi standardu bylo zejména sjednocování struktury ISO…

Zákon o významné tržní síleGarance

13.12.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ve Sbírce zákonů ČR vyšel zákon č. 359/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití, ve znění pozdějších…

Potravinářské aditivní látky: Kyseliny, zásady, soli a esteryArchiv

1.7.2004, Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

... Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc. Přehled látek, základní vlastnosti Kyseliny ve funkci přídatných látek jsou látky, které zvyšují kyselost potraviny nebo které jí udělují kyselou chuť. Regulátory kyselosti jsou látky, které mění či udržují kyselost či alkalitu potraviny. Kromě úpravy nebo udržování ...

Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance

14.7.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…

více článků
Nejnovější právní předpisy
  • 10/2024 Sb. novela nař. vl. č. 481/2012 Sb. (vyšlo dne: 24.1.2024 v částce č. 10)
  • 13/2024 Sb. o požadavcích na jakost balených vod a o způsobu jejich úpravy (vyšlo dne: 26.1.2024 v částce č. 13)
Anotace právních předpisů
Semináře - aktuální nabídka

Zákon o potravinách

13.3.2024, Praha, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Od 12. května 2021 je účinná novela zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích. Zákon č. 174/2021 Sb. přinesl mimo jiné dlouho diskutovaný zákaz prodeje tzv. potravin dvojí kvality. Dále byla upravena pravidla pro uvádění loga Česká potravina. Rozšířena byla také oprávnění SZPI provádět kontroly prodeje přes internet. Na všechny podstatné novinky upozorníme na tomto semináři.

Chyby často opakované při označování potravin

18.4.2024, On-line, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Povinné údaje na balených potravinách bývají dnes už většinou uváděny správně. K nejčastějším pochybením dochází ve snaze marketingu označit výrobek tak, aby byl co nejatraktivnější a co nejvíce upoutal pozornost. Přitom ale často dochází k porušování platné legislativy, zejména článku 7 nařízení (EU) 1169/ 2011 a k nesprávnému používání výživových a zdravotních tvrzení.

Poskytování informací o potravinách

14.5.2024, Praha, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

V průběhu semináře se seznámíte s povinnostmi při označování potravin a další aktuální potravinářskou legislativou. Seminář je vhodný pro majitele potravinářských podniků a pracovníky odpovídající za dodržování legislativních požadavků.

PotravinyInfo.cz LIVE
OČEKÁVANÉ ZMĚNY ZÁKONŮ

Předpis Aktuální verze Budoucí verze
Vyhláška o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty 1.1.2023 -

Zákon o potravinách a tabákových výrobcích

1.1.2024 20.5.2024

Zákon o ochraně veřejného zdraví

1.1.2024 -
Zákon o veterinární péči 1.1.2024 -
Spolupracujeme

Nahrávám...
Nahrávám...