dnes je 22.5.2022

Nejnovější

V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt

18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močtO ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…

Pokyny Unie k nařízení (EU) č. 10/2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami, pokud jde o informace v dodavatelském řetězciGarance

17.5.2022, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a spotřebitele, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tento dokument je součástí řady dokumentů, které poskytují pokyny pro používání nařízení (EU) č.  10/2011  1 Nařízení Komise (EU) č. 10/2011 ze dne 14. ledna 2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami (Úř. věst. L 12, 15.1.2011, s.…

Jaro přináší nově oceněné výrobky: kvalitní rajčata a sýry i osvěžující limonády

17.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jaro přináší nově oceněné výrobky: kvalitní rajčata a sýry i osvěžující limonádyPlně zralé, bez přidaného cukru, bez chemie. Takové jsou nové výrobky, které rozšiřují řady kvalitních potravin se značkou Klasa. V oceněné jedenáctce najdete rajčata Strabena z moderního Skleníku Mutěnice, Moravský výběrový sýr z kvalitního plnotučného mléka…

GlycoLite nepomáhá snižovat tělesnou hmotnost, pastilky s L. reuteri nepodporují normální funkci dásní

16.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

GlycoLite nepomáhá snižovat tělesnou hmotnost, pastilky s L. reuteri nepodporují normální funkci dásní... Komise EU zamítla dvojici tvrzení. V Úředním věstníku EU vyšlo nařízení Komise (EU) 2022/711 ze dne 6. května 2022 o neschválení určitých zdravotních tvrzení při označování potravin, jež se netýkají snížení rizika onemocnění ani vývoje a zdraví dětí. Vydáno dne: 10. 5. 2022 Účinné od: 30. 5. 2022 ...

Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022

13.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022O Regionální potravinu Jihočeského kraje letos usilovalo 60 výrobků od 25 producentů. Komise nakonec zvolila v devíti kategoriích jako nejlepší například Bělčické hovězí od Zemědělského družstva Bělčice nebo Rakytníkový dezert od Jany Vlachové. Jedna kategorie…

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkost

13.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkostEvropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinku přípravku Anxiofit-1.

Normy ČSN pro potraviny 5/2022

12.5.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci

Normy ČSN pro potraviny 5/2022... Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v květnu 2022. ČSN EN 13870+A1 Potravinářské stroje - Porcovací stroje - Bezpečnostní a hygienické požadavky Tato evropská norma platí pro porcovací stroje a příslušenství. Tato evropská norma neplatí pro automatické průmyslové nářezové stroje ...

více článků
Nejčtenější

Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance

14.7.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…

Přehled nařízení EU: Kontaminanty v potravináchGarance

31.12.2019, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Komise (EU) 2019/1871 ze dne 7. listopadu 2019 o referenčních hodnotách pro opatření pro nepovolené farmakologicky účinné látky přítomné v potravinách živočišného původu a o zrušení rozhodnutí…

Přehled nařízení EU: Hygienické požadavky na výrobu potravinGarance

22.4.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2019/1793 ze dne 22. října 2019 o dočasném zintenzivnění úředních kontrol a mimořádných opatření upravujících vstup určitého zboží z určitých třetích zemí do Unie, kterým se provádějí nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)…

Komoditní vyhláška pro nápoje, kvasný ocet a droždíGarance

12.3.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Dne 31. 10. 2018 byla vydána vyhláška č.  248/2018 Sb. , o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí, která nahradila vyhlášku č. 335/1997 Sb. Účelem nové úpravy byla aktualizace zejména s ohledem na harmonizaci s přímo použitelnými…

HACCP: Systém kritických bodůGarance

18.11.2012, RNDr. Petr Valošek, Zdroj: Verlag Dashöfer

Bezpečnost potravin a její zajišťování je jedním z nejdůležitějších, ale také nejkomplikovanějších atributů dnešního tržního hospodářství a mezinárodního volného obchodu s potravinami. V článku jsou shrnuty přístupy a přijaté zásady globálního zajišťování…

více článků
Semináře - aktuální nabídka

VDA 4.3 - Design for Manufacturing and Assembly (DFMA)

26.5.2022, On-line, Ing. Jaroslav Schwarz

DFMA ztělesňuje řadu přístupů, často popisovaných jako Design for X. Nejznámější přístupy „Design for X“ jsou: a) Design for Manufacture (DFM) Design produktu je optimalizován pro vyrobitelnost. Náklady na výrobu dílů a na výrobní proces včetně nákladů na nástroje jsou optimalizovány podle designu. b) Design for Assembly (DFA) Design produktu je optimalizován pro montáž. To znamená, že i v raných fázích procesu vývoje produktu jsou náklady na montáž minimalizovány a výrobní náklady jsou minimální. Při návrhu finálního produktu je zvláštní pozornost věnována požadavkům na montáž. c) Design for Service (DFS) Tento přístup znamená požadavek zákazníka na opravy, servis, náhradní díly atd. za udržovatelný na co nejnižší úrovni nebo se mu zcela vyhýbá. Současně se snižují náklady na záruku výrobce. d) Design for Environment (DFE)

Označování potravin 2022

2.6.2022, On-line, Jakub Málek, Ing. Simona Mrkvicová, Ing. Tereza Fišerová, doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Často se nás ptáte, jak správně označit konkrétní potravinu. Víc hlav víc ví, proto se na této konferenci můžete spolehnout hned na čtyři experty.

Posuzování rizik strojů podle EN ISO 12100

7.6.2022, Praha, Ing. Zdeněk Šenovský

Seznámíte se s legislativu posuzování rizik strojních zařízení a evropskou normu ISO 12100. Seminář je určen nejen vedoucím pracovníkům a konstruktérům firem uvádějících na trh strojní zařízení ve smyslu zákona č. 22/1997 Sb. a nařízení vlády č. 176/2008 Sb.

Harmonizace AIAG&VDA FMEA-MSR

24.6.2022, On-line, Ing. Jaroslav Schwarz

Kurz je určen pro technické úseky (konstruktéry, elektroniky, projektanty, průmyslové inženýry, technology, zástupce kvality, vedoucí projektů, zkušební techniky, nástrojáře, výrobní inženýry, specialisty na výpočty), oddělení nákupu a rozvoje dodavatelů.

Design for Six Sigma (Roadmap)

29.7.2022, On-line, Ing. Jaroslav Schwarz

Design for Six Sigma (DFSS) je metoda řízení podnikových procesů související s tradiční Six Sigma. Používá se v mnoha průmyslových odvětvích, jako jsou finance, automotive, marketing, strojírenství, zpracovatelský průmysl, nakládání s odpady nebo elektronika.

PotravinyInfo.cz LIVE
OČEKÁVANÉ ZMĚNY ZÁKONŮ

Výroba a prodej potravin

Předpis Aktuální verze Budoucí verze
Vyhláška o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin 1.4.2022 -

Zákon o potravinách a tabákových výrobcích

1.1.2022 -

Zákon o ochraně veřejného zdraví

1.2.2022 1.1.2023, 1.7.2023
Zákon o veterinární péči 1.2.2022 1.7.2023
Spolupracujeme

Nahrávám...
Nahrávám...