2024/1022, Nařízení Komise (EU), měnící limity deoxynivalenolu v potravináchGarance
29.4.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:SVS při kontrole restaurace na Znojemsku odhalila závažná porušení při skladování masa
25.4.2024, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpisů při skladování surovin živočišného původu. Jednalo se o skladování masa neznámého původu či s překročeným…
6. ročník konference Výroba potravin
23.4.2024, Zdroj: PotravinyInfo
Ráda bych Vás pozvala již na 6. ročník konference Výroba potravin. Program sleduje aktuální dění v oblasti potravinářství a je rozdělen do tří ucelených bloků: Kvalita a nová legislativa v oblasti potravinářství, Udržitelnost v potravinářství a Trendy ve…
Hmotnostní odchylky kořeníGarance
23.4.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:15. ročník soutěže Regionální potravina Královéhradeckého kraje zná své nominanty
23.4.2024, Zdroj: Regionální potravina
Spotřebitelé v Královéhradeckém kraji již znají nominované produkty na prestižní ocenění značkou Regionální potravina.
CCCF17/ Prezident Panamy má zahajovací projev na setkání o kontaminantech
18.4.2024, Zdroj: Codex Alimentarius
17. zasedání Kodexového výboru pro kontaminanty v potravinách (CCCF) bylo oficiálně zahájeno v Panama City dne 15. dubna po projevech Jeho Excelence prezidenta Panamské republiky Laurentina Cortizo Cohena a dalších významných hostů. Slavnostní zahájení…
Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlak
17.4.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Konzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. Byla zveřejněna studie v časopise European Journal of Preventive (2023). Kardiologové zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se zúčastnili španělské dietní studie…
Hmotnost u doplňků stravy vyráběné ve formě kapslí či tablet je vyžadována ano/ne?Garance
16.4.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:ESG krok za krokemZáznamGarance
16.4.2024, Verlag Dashöfer, Délka videa: 02:03:45
, Zdroj:Nová pravidla pro zveřejňování informací o udržitelnosti jsou na světě. A přímo či nepřímo se dotknou každé firmy. Jaké nové povinnosti dopadnou na všechny velké a nepřímo i malé a střední podniky? Jak, kdy a co mají české firmy reportovat? Na semináři vás…
Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení výživových hodnot potravin; členské státy Evropské Unie zůstávají v otázce podpory Nutri-Score nadále nejednotné
16.4.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Portugalsko se stalo dne 05/04/2024 osmou evropskou zemí, která přijala systém Nutri-Score jako národní systém označování výživových hodnot potravin na přední straně obalu.
Podíl stanovišť včelstev bez varroázy letos meziročně vzrostl ze 17 na 20 procent
15.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Podíl stanovišť včelstev, ve kterých se nevyskytovali roztoči způsobující nemoc varroázu, letos vzrostl na pětinu z loňských 17 procent. Vyplývá to z pravidelného monitoringu Státní veterinární správy (SVS), jehož výsledky má ČTK k…
Povinné uvádění země původu u čerstvého ovoce a zeleniny, suchých skořápkových plodů, sušeného ovoce, krájeného ovoce a zeleniny a banánů
12.4.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/2429, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o obchodní normy pro odvětví ovoce a zeleniny, některé výrobky z ovoce a zeleniny a odvětví banánů, a zrušuje nařízení…
Vitamin B12 v potravinách
11.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Kobalamin, jak se vitamin B12 označuje v odborné literatuře, patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě. Přestože ostatní vitaminy této skupiny se v lidském těle dlouhodobě neskladují, kobalamin může být v jaterní tkáni uchováván až po dobu několika…
Budoucnost potravin: Rýžová zrna s masem uvnitř
10.4.2024, Zdroj: Biotrin z.s.
Vědci z jihokorejské univerzity Yonsei představili průlom v potravinářství: kultivovanou hovězí rýži obsahující živočišné svalové a tukové buňky, umístěné uvnitř rýžových zrn. Tato hybridní potravina, která je díky procesu kultivace buněk zbarvena do světle…
LCA balených potravinZáznamGarance
10.4.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:40:04
Pro posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu, tedy od získání surovin na jejich výrobu, přes vlastní výrobu produktu i jeho obalu, až po konečnou spotřebu a nakládání se zbytky výrobku a obaly jako s odpadem, je metoda LCA…
Dotaz na povinný odvoz gastro odpaduGarance
9.4.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu
9.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Spotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál klesala, a to o 8,4 procenta. Dokazují to data společnosti Consumer Panel GfK, která v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tento trend odpovídá celoevropskému i…
Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy
8.4.2024, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však…
Výroba lihovin a alkoholických nápojů
4.4.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
U prodeje alkoholických nápojů je potřeba rozlišovat alkoholické nápoje jiné než lihoviny a lihoviny.
Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu
3.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Spotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál klesala, a to o 8,4 procenta. Dokazují to data společnosti Consumer Panel GfK, která v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tento trend odpovídá celoevropskému i…
Švestková povidlaGarance
2.4.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Energetické nápoje
2.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Slibovaná mentální energie či nadváha a obezita. Rub a líc jednoho z oblíbených nápojů dětí a mladistvých.
Letos v únoru hygienici v Praze zkontrolovali 214 provozoven stravovacích služeb
1.4.2024, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v období měsíce února 2024 v metropoli zkontrolovala celkem 214 provozoven stravovacích služeb (viz graf č. 1). To je o 25 víc než za stejný časový úsek předchozího roku. Na kontrolách se…
Trh s biopotravinami se v České republice v roce 2022 meziročně zvýšil
29.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste, ve srovnání s rokem 2021 byl předloni meziroční růst vyšší o 12,9 %. České domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 6,95 miliardy korun. Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2022, kterou…
Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánu
28.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s odborníky na výživu a dalšími aktivně pracují na reformě školního stravování. Již v únoru byla vydána Metodika…
Uhlíková stopa v kontextu ESGGarance
27.3.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Již víme, že ESG znamená téma udržitelnosti. V tomto příspěvku se budeme věnovat souvislosti ESG a uhlíkové stopy. Zodpovíme si na otázku, jak spolu tyto dva pojmy souvisí a jak se vzájemně prolínají…
Mikroplasty jsou všude, ovlivnit můžeme to, kolik jich vypijeme
27.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Mikroplasty jsou téma, které zatím rezonuje především v kruzích odborné veřejnosti. Vědci už potvrdili jejich přítomnost prakticky všude – ve vodě, v potravě, ve vzduchu, v lidském těle. A i když dopady fragmentovaných plastových částeček na zdraví lidí…
Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzu
26.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Tým českých vědců z 20 odborných pracovišť se pokouší zlepšit výživovou hodnotu vybraných druhů jedlého hmyzu. Ten se v posledních letech těší stále větší oblibě díky obsahu bílkovin.
Limit glyfosfátu v datlovém sirupu a v datlíchGarance
26.3.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2023
25.3.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výjimečné zemědělské produkty a lokální potraviny - kolik ocenění mohou získat?
22.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
V souvislosti s plánovanými legislativními změnami se v současné době mluví o značkách kvality, jejichž exkluzivita se vztahuje k zeměpisnému označení, místu původu či tradičnímu výrobnímu postupu. Pojďme si společně připomenout druhy pečetí, které jsou díky…
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči
21.3.2024, Zdroj: Úřad vlády
Předkládaný návrh zákona reaguje na nová nařízení Komise vydávaná v oblasti veterinární péče a zároveň i na poznatky z aplikační praxe.
Kontrola nelegálního skladu v SAPĚ odhalila 300 kg potravin neznámého původu
20.3.2024, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy koncem minulého týdne při společné kontrole s Policií ČR v pražském areálu SAPA odhalili nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo téměř 300 kg živočišných produktů neznámého původu skladovaných nevhodným…
ESG - dvojí materialita, GAP analýzaZáznamGarance
20.3.2024, Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:59:25
, Zdroj:Aktuální stav ve vydávání ESG standardů a co si prakticky představíme pod dvojí materialitou a co je to GAP analýza odhalí nový on-line seminář ESG - dvojí materialita, GAP analýza. Seminář se zabývá otázkami: Kdy se nás bude týkat ESG Reporting? Od kdy začne…
Podmínky skladováníGarance
19.3.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Expert: Snižovat emise ze zemědělství lze i jinak než vybíjením skotu
19.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Redukovat stav skotu kvůli snižování emisí skleníkových plynů a konkrétně metanu je nesmyslné. Způsobem, jak řešit produkované množství metanu u hospodářských zvířat, je strava. Pokud je krmení kvalitní, tak metanu produkují mnohem méně, řekl ČTK Miloslav…
Výživové tipy
18.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Jak to udělat, aby můj jídelníček byl zdravější? Kromě pestrosti a vyváženosti jsou nejdůležitějšími faktory obsah a kvalita tuků a vhodný výběr sacharidů. Poradíme vám, jak vhodně kombinovat jednotlivé živiny a jak vhodně snížit množství přijímaného tuku,…
Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradici
18.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Jiří Kopáček je předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. Svaz je stavovskou organizací subjektů působících v mlékárenském průmyslu či s tímto sektorem bezprostředně souvisejících. Vznikl v roce 1990 a členskou základnu tvoří mlékárny,…
Uhlíková stopaGarance
14.3.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uhlíková stopa je pojem, který definuje, jak jednotliví lidé, činnosti nebo podniky ovlivňují kvalitu zemské atmosféry. Vyjadřuje ekologickou odpovědnost jednotlivce nebo skupiny pomocí konkrétních čísel a umožňuje sledovat změny.…
Džus neexistuje! Jaký je rozdíl mezi koncentrátem a nektarem?
14.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná…
Potravinářská inspekce vydala opatření obecné povahy zakazující uvádět do oběhu potraviny s látkami HHC, HHC-acetát, HHC-O nebo THCP
13.3.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Stání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v návaznosti na novelu nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, dne 6. 3. 2024 vydala opatření obecné…
Přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, na vině je i umělá inteligence
12.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Ve světě v posledních letech přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, podle vědců je to kvůli oteplování moří a také kvůli technologiím, které se k chovu na lososích farmách používají. Informovala o tom BBC. Počet uhynulých lososů na těchto…
Označování alergenůGarance
12.3.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - únor 2024
11.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Základní pojmy v ESGGarance
8.3.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zajímá vás téma ESG, a přitom si možná nejste úplně jisti, co jaký termín v oblasti ESG znamená. Tak si probereme ty základní, a pokud vás napadne otázka k pojmu v oblasti ESG, napište nám ji a můžeme připravit pokračování s vysvětlením k dalším…
Potravinářská komora vyhlašuje 11. ročník soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“
8.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlašují v roce 2024 již jedenáctý ročník soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této soutěže je podpora českých…
V boji proti antimikrobiální rezistenci u lidí a zvířat je nutné pokračovat
7.3.2024, Zdroj: EFSA
Rezistence bakterií rodu Salmonella a Campylobacter, které se běžně vyskytují u lidí i zvířat, je pozorována velmi často, konstatuje zpráva, kterou vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Evropským centrem pro prevenci a kontrolu…
Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace
6.3.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
4. březen byl Světovým dnem obezity (World Obesity Day). Nadváha a obezita postihují v současné době téměř 60 % dospělých a téměř jedno ze tří dětí v Evropě. Také v České republice se výrazně nad zdravou váhou pohybuje více než 60%…
Uvádění textu na obalu - high proteinGarance
5.3.2024, PotravinyInfo
, Zdroj: