dnes je 10.8.2022

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Příručky správné hygienické praxe

24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Příručky správné hygienické praxeSprávnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…

Novinky v potravinářské legislativě 2022ZáznamGarance

13.1.2022, Ing. David Zima, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:28:38

Přehled nové a připravované legislativy v odvětví výroby potravin a jejich uvádění na trh.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022

12.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.

Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny 2022

7.12.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny 2022Další ročník školení se uskuteční virtuálně v březnu 2022.

Třetí ročník konference Výroba potravin již 1. prosince!

22.11.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer

Třetí ročník konference Výroba potravin již 1. prosince!On-line konference Výroba potravin 2022, která se koná již 1. prosince, otevře tři odborné bloky, v nichž můžete diskutovat nad legislativou, kvalitou a udržitelností výroby…

Normy ČSN pro potraviny 9/2021

10.9.2021, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci

Normy ČSN pro potraviny 9/2021Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v září 2021.

Standardy OECD pro ovoce a zeleninu

13.8.2021, Zdroj: Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj

Standardy OECD pro ovoce a zeleninuBrožury pro obchodníky a kontrolní orgány mají usnadnit jednotný výklad standardů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v odvětví ovoce a zeleniny.

Odpad z provozovny veřejného stravováníGaranceQ&A

20.7.2021, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Příručka správné výrobní praxe pro tekuté, zahuštěné, zmrazené a sušené vaječné suroviny

7.7.2021, Zdroj: EUROPA - Portál Evropské unie

Příručka správné výrobní praxe pro tekuté, zahuštěné, zmrazené a sušené vaječné surovinyPříručka Evropské asociace zpracovatelů vajec (EEPA) byla uznána jako oficiální vodítko při produkci vaječných surovin.

IFS Food 7: Základní přehled požadavkůGarance

22.6.2021, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tento text není úplným zněním standardu, nejedná se o oficiální překlad! Česká verze standardu je k dispozici na stránkách IFS. Požadavky normy jsou shrnuty v šesti kapitolách:

Nové normy ČSN pro potraviny 6/2021

7.6.2021, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci

Nové normy ČSN pro potraviny 6/2021Nové technické normy pro výrobu potravin a související aspekty vydané v červnu 2021.

dTest: Snídaňové cereálie - vyvážený start dne, nebo jen zbytečné cukry?

21.5.2021, Zdroj: dTest

dTest: Snídaňové cereálie - vyvážený start dne, nebo jen zbytečné cukry?Ačkoli zní „snídaňové cereálie" zdravě, realita může být poněkud jiná. Laboratoř tentokrát otestovala 17 těchto výrobků s kakaem, a to od privátních i známých značek. Výsledky odhalily obsah cukru či vlákniny, nicméně důležité byly i chuťové vlastnosti.…

Řízení alergenů v potravinářských provozech podle Codex Alimentarius

19.5.2021, Zdroj: Codex Alimentarius

Řízení alergenů v potravinářských provozech podle Codex AlimentariusKodex správné praxe CXC 80-2020 má provozovatelům potravinářských podniků pomoci s řízením alergenů v jejich dodavatelských řetězcích.

Legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiályGarance

18.5.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení a předpisy vztahující se k problematice balení potravin je možné rozdělit do následujících skupin:

Audity a certifikace v době nouzové stavuGaranceQ&A

4.5.2021, Ing. Monika Becková, Zdroj: Verlag Dashöfer

Standard IFS Food verze 7Garance

27.4.2021, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Historie mezinárodních standardů bezpečnosti a kvality potravin sahá až do 90. let 20.století, kdy britské sdružení maloobchodníků vytvořilo první verzi společného standardu pro posouzení systému kvality a bezpečnosti a výrobního procesu výrobků privátních…

Základní aspekty balení potravinGarance

13.4.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Každý obal a tedy i obal potravinářského výrobku má plnit tři základní funkce. V prvé řadě má chránit výrobek před znehodnocením především ve sféře oběhu. Způsob balení je tak jedním z prostředků prodloužení údržnosti potravin, kdy ovlivňuje nejen zlepšení…

Nyní také v češtině - IFS Food verze 7

22.2.2021, Zdroj: QUALIFOOD s.r.o.

Nyní také v češtině - IFS Food verze 7IFS – International Featured Standards s potěšením oznamuje vydání nové normy IFS Food verze 7. IFS Food je celosvětově uznávanou normou pro posuzování výrobců potravin se silným zaměřením na bezpečnost potravin, kvalitu procesů a…

Certifikace pro distribuci biopotravinGaranceQ&A

26.1.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Hygienici důrazně varují před přijetím poslanecké novely zákona o potravinách

19.1.2021, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Hygienici důrazně varují před přijetím poslanecké novely zákona o potravináchReálně hrozí radikální snížení kvality státního zdravotního dozoru v provozovnách poskytujících stravovací služby.

Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracích

18.1.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracíchStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podporuje pozměňovací návrh k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb., který přináší sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v zařízeních společného stravování otevřeného…

Příručka IFS řízení cizích předmětů

21.12.2020, Zdroj: QUALIFOOD s.r.o.

Příručka IFS řízení cizích předmětůČeský překlad příručky International Featured Standards pro účinné řízení cizích předmětů z pohledu IFS.

Novela nařízení o ekologické produkci a označování ekologických produktů

23.11.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Novela nařízení o ekologické produkci a označování ekologických produktůPandemie Covid-19 si vyžádala posunutí termínů pro zavádění nového právního rámce pro ekologickou produkci.

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky týkající se potravin, stravovacích služeb a prodejních automatůGarance

22.9.2020, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky (GPP) mají veřejným orgánům usnadnit nákup zboží, služeb a stavebních prací se sníženými dopady na životní prostředí. Použití kritérií je dobrovolné. Kritéria jsou formulována tak, že pokud to konkrétní orgán uzná za…

Potravinářská komora ČR odebrala prvnímu výrobku značku „Vyrobeno podle České cechovní normy“

31.8.2020, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravinářská komora ČR odebrala prvnímu výrobku značku „Vyrobeno podle České cechovní normy“Potravinářská komora ČR odebírá poprvé za pět let fungování systému Českých cechovních norem (ČCN) tuto značku výrobci za porušení kvalitativního parametru ČCN.

Pokyny k systémům řízení bezpečnosti potravin pro maloobchodní činnosti v oblasti potravin, včetně potravinových darůGarance

25.8.2020, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

V souladu s článkem 4 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 (1) všichni provozovatelé potravinářských podniků (PPP) dodržují obecné hygienické požadavky stanovené v příloze I (prvovýroba a související postupy) nebo II (ostatní PPP) uvedeného…

Nelegální sklad uchovával živočišné potraviny v nevhodných podmínkách

5.8.2020, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Nelegální sklad uchovával živočišné potraviny v nevhodných podmínkáchPři kontrole Stání veterinární správy pro Ústecký kraj v obci Dobříčany poblíž Žatce její inspektoři objevili nelegální sklad, ve kterém se nacházely na paletách balené potraviny živočišného původu v naprosto nevyhovujících podmínkách. Nebyly zde dodrženy…

Informace o stavu v zásobování pitnou vodou a o jakosti dodávané vody

31.7.2020, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Informace o stavu v zásobování pitnou vodou a o jakosti dodávané vodyDodávaná pitná voda musí splňovat požadavky na zdravotní nezávadnost pitné vody, stanovené zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláškou č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví…

Základní požadavky na výrobnu potravinGaranceQ&A

28.7.2020, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Kultura bezpečnosti potravin

27.7.2020, Zdroj: Global Food Safety Initiative

Kultura bezpečnosti potravinGlobal Food Safety Initiative vydalo publikaci, ve které popisuje svůj postoj k pojmu "kultura bezpečnosti potravin".

Nahrávám...
Nahrávám...