Udržitelnost v požadavcích GFSI standardůZáznamGarance
10.10.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:23:40
* Environmentální politiky, cíle a monitoring životního prostředí
 * Snižování spotřeby energií a vody, minimalizace odpadů a emisí
 * Používání obnovitelných zdrojů a recyklovatelných…
Proč jsou cechovní normy důležité?
9.7.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Jak postupovat při výběru jogurtů resp. borůvkových jogurtů a slaných tyčinek. Rady spotřebitelům najdete v sobotním vydání Práva.
Veřejná konzultace EFSA k aktualizovaným vodítkům pro hodnocení rizik a přínosů potravin
23.2.2024, Zdroj: EFSA
Oddělení EFSA pro metodiku a vědeckou podporu (MESE) zahájilo dne 19. února 2024 veřejnou konzultaci k návrhu aktualizovaných pokynů Vědeckého výboru EFSA pro hodnocení rizik a přínosů potravin (RBA) z roku…
CAC46/ Codex slaví 60 let stanovování standardů
27.11.2023, Zdroj: Codex Alimentarius
46. zasedání Komise pro Codex Alimentarius (CAC) bylo zahájeno oslavou 60 let Komise ustavování norem, během nichž řada odborníků diskutovala o minulosti, budoucnosti a významu Codexu, a o dlouhodobých příspěvcích do Codexu. byly…
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2024 - 2026, Česká republika
17.11.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zdravotnictví v souladu s článkem 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2021/1355 v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2024-2026. Zpracovatelem dokumentu je Ministerstvo zdravotnictví,…
Živá informační akce na CAC46 - pondělí 13. listopadu 13:00-14:30 CEST
9.11.2023, Zdroj: Codex Alimentarius
Živá akce pro všechny členy a pozorovatele Codexu proběhne v pondělí 13. listopadu 2023 od 13:00 do 14:30 SELČ prostřednictvím Zoomu.
Průzkum Codex / Výsledky ukazují 80procentní spokojenost s používáním a dopadem textů Codexu
11.10.2023, Zdroj: Codex Alimentarius
První průzkum o používání a dopadu textů Kodexu, zahájený 20. září 2022, uvádí, že velká většina členů Kodexu, více než 80 procent, je s těmito mezinárodními texty o potravinách…
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potravinyGarance
8.9.2023, Zdroj: Úřad vlády
Návrh vyhlášky je reakcí na doporučení č. 4 ve finální zprávě z auditu DG(SANTE) 2022/7450, aby vnitrostátní právní předpis týkající se chladírenských skladů byl v souladu s požadavky stanovenými v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne…
SZPI upozorňuje na případy klamání o obsahu masa v guláši v konzervě
18.8.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci kontrol parametrů potravin v tržní síti zakázala čtyři šarže Maďarského guláše s nižším obsahem masa ve srovnání s informacemi na…
Celkový příjem mědi nepředstavuje zdravotní riziko
27.2.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Podle odborníků z úřadu EFSA nepředstavuje kombinovaná expozice mědi ze všech zdrojů pro obyvatele EU zdravotní riziko.
Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
13.2.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
CHZO je označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa.
Pecky ve spotřebitelském balení švestekQ&AGarance
20.12.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Úprava obchodních norem pro olivový olej
23.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Zkušenosti získané v posledním desetiletí při provádění obchodních norem Unie pro olivový olej a při provádění kontrol shody si vyžádaly zjednodušení a vyjasnění regulačního rámce.
Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na správnou hygienickou praxi a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých potravinářských podnicíchGarance
1.11.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V roce 2016 přijala Komise sdělení Komise – Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na programy nezbytných předpokladů (PNP) a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých…
Nové maximální limity dioxinů a PCB s dioxinovým efektem v některých potravinách
31.10.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila přílohu nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.
Kontrola SZPI potvrdila, že internetoví prodejci dodrželi teplotní řetězec chlazených potravin
28.10.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v souvislosti dlouhodobým růstem obliby nákupu potravin na dálku – zejména prostřednictvím internetových obchodů – intenzívně věnuje kontrole tohoto segmentu a zaměřuje se na specifická rizika…
Deratizace a desinsekce v potravinářském provozuQ&AGarance
25.10.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:543/2011, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 pro odvětví ovoce a zeleniny a odvětví výrobků z ovoce a zeleniny, k 24. 10. 2022Garance
24.10.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Normy ČSN pro potraviny 10/2022
14.10.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v říjnu 2022.
Normy ČSN pro potraviny 9/2022
16.9.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v září 2022.
Prodej českého chřestu za rok vzrostl o 8 %, ministr Nekula ohodnotil nejúspěšnější prodejce
2.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Při příležitosti oslav konce sklizně dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Národním zemědělském muzeu ocenil nejlepší prodejce chřestu. Díky prodeji chřestu v obchodních řetězcích se zvýšil zájem obyvatel o tuto lahůdkovou zeleninu, které se někdy…
Provádění spotřebitelských testů z pohledu senzorické laboratořeZáznamGarance
25.8.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:25:06
, Zdroj:Jak probíhá hodnocení potravin ve spotřebitelských testech? Lze srovnávat testy prováděné spotřebiteli s testy prováděnými panelem školených posuzovatelů? Jaké aspekty je nutné brát v úvahu při přípravě spotřebitelského testu potravinářských…
Úřad provedl rozsáhlé sektorové šetření na potravinářském trhu, věnoval se i zvyšování cen
18.8.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže provedl od počátku roku 2021 do června 2022 rozsáhlé sektorové šetření zaměřené na trhy nákupu potravin za účelem dalšího prodeje v České republice, včetně služeb s tímto nákupem…
Méně byrokracie, lepší přehled o prostředcích na ochranu rostlin i ochrana kvalitního chmele. Poslanci schválili nové zákony Ministerstva zemědělství
13.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ve třetím, tedy posledním, čtení dnes schválila Poslanecká sněmovna zákony připravené Ministerstvem zemědělství. Jde o zákony o ekologickém zemědělství, veterinární péči, rostlinolékařské péči a o ochraně chmele. Normy ještě projedná Senát a poté je podepíše…
178/2002, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES), kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, k 1. 7. 2022Garance
1.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Celkové fungování úředních kontrol prováděných v členských státech 2019-2020 za účelem zajištění uplatňování potravinového právaGarance
3.5.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Příručky správné hygienické praxe
24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…
Novinky v potravinářské legislativě 2022ZáznamGarance
13.1.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:28:38
, Zdroj:Přehled nové a připravované legislativy v odvětví výroby potravin a jejich uvádění na trh.
Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022
12.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha
Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.
889/2008, Nařízení Komise (ES), kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů, pokud jde o ekologickou produkci, označování a kontrolu, k 1. 1. 2022Garance
1.1.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny 2022
7.12.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Další ročník školení se uskuteční virtuálně v březnu 2022.
Normy ČSN pro potraviny 9/2021
10.9.2021, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v září 2021.
Konference Výroba potravin 2023 již za necelé dva měsíce!
1.9.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer
Je trvale udržitelná produkce potravin silným trendem nebo zbožným přáním? Konference Výroba potravin vám dá jasnou odpověď!
Standardy OECD pro ovoce a zeleninu
13.8.2021, Zdroj: Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj
Brožury pro obchodníky a kontrolní orgány mají usnadnit jednotný výklad standardů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v odvětví ovoce a zeleniny.
Odpad z provozovny veřejného stravováníQ&AGarance
20.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Příručka správné výrobní praxe pro tekuté, zahuštěné, zmrazené a sušené vaječné suroviny
7.7.2021, Zdroj: EUROPA - Portál Evropské unie
Příručka Evropské asociace zpracovatelů vajec (EEPA) byla uznána jako oficiální vodítko při produkci vaječných surovin.
IFS Food 7: Základní přehled požadavkůGarance
22.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Tento text není úplným zněním standardu, nejedná se o oficiální překlad! Česká verze standardu je k dispozici na stránkách IFS. Požadavky normy jsou shrnuty v šesti kapitolách:
Nové normy ČSN pro potraviny 6/2021
7.6.2021, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové technické normy pro výrobu potravin a související aspekty vydané v červnu 2021.
dTest: Snídaňové cereálie - vyvážený start dne, nebo jen zbytečné cukry?
21.5.2021, Zdroj: dTest
Ačkoli zní „snídaňové cereálie" zdravě, realita může být poněkud jiná. Laboratoř tentokrát otestovala 17 těchto výrobků s kakaem, a to od privátních i známých značek. Výsledky odhalily obsah cukru či vlákniny, nicméně důležité byly i chuťové vlastnosti.…
Řízení alergenů v potravinářských provozech podle Codex Alimentarius
19.5.2021, Zdroj: Codex Alimentarius
Kodex správné praxe CXC 80-2020 má provozovatelům potravinářských podniků pomoci s řízením alergenů v jejich dodavatelských řetězcích.
Legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiályGarance
18.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení a předpisy vztahující se k problematice balení potravin je možné rozdělit do následujících skupin: