Účinné odstraňování kofeinu a analgetik. Vědci proměňují potravinový odpad na materiály pro čištění vody
9.10.2024, Zdroj: VŠCHT Praha
Výzkumníci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze dosáhli významného průlomu v čištění vody vývojem nízkonákladových aktivních uhlíkových materiálů získaných z biomasy, konkrétně z listů artyčoku a slupky granátového jablka. Tato inovativní metoda…
Polabské mlékárny loni investovaly do modernizace výrobních prostor a úspor energií
19.9.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Polabským mlékárnám loni vzrostly tržby z prodeje výrobků a služeb zhruba o 15 procent na 2,13 miliardy, předloni činily 1,85 miliardy korun. Zisk po zdanění stoupl na 205,5 milionu korun, předloni byl 79,6 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné…
Program propojil osm vědeckých ústavů s cílem podpořit potravinovou bezpečnost
18.9.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Systém výstrah reagujících na změnu klimatu, geneticky modifikované plodiny nebo půdní doplňky byly součástí výzkumného programu Akademie věd ČR (AV ČR) Potraviny pro budoucnost Strategie AV21. Hledal komplexní řešení, které by do budoucna pomohlo zajistit pro…
Přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, na vině je i umělá inteligence
12.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Ve světě v posledních letech přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, podle vědců je to kvůli oteplování moří a také kvůli technologiím, které se k chovu na lososích farmách používají. Informovala o tom BBC. Počet uhynulých lososů na těchto…
Výzkum a inovace v oblasti potravin 2030 - Cesty k akci 2.0
14.12.2023, Zdroj: Evropská komise
Zpráva uvádí 11 akčních cest, kde výzkum a inovace mohou konkrétně přinést společné přínosy týkající se výživy, klimatu, oběhového hospodářství a komunit, a to na různých úrovních: od místní až po…
Mohou mikrobi pomoci v boji s plastovým odpadem?
13.12.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vědcům z Univerzity v Edinburghu se podařilo upravit bakterii Escherichia coli tak, aby dokázala účinně přeměnit odpad z polyethylentereftalátu (PET) na kyselinu adipovou. Tato kyselina se obvykle vyrábí z fosilních paliv pomocí energeticky náročných procesů a…
AI přináší revoluci v potravinářství, ochutnávat bude umět s pomocí hardwaru
13.11.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Technologický pokrok není pro potravinářský sektor žádnou novinkou, probíhá téměř neustále při vývoji nových produktů a výrobních procesů. Umělá inteligence s sebou ovšem i sem přináší nebývalý potenciál. Stala se mocným nástrojem, který způsobuje revoluci ve…
Novinky u zahřívaného tabáku: bez příchutí a se zdravotním varováním
23.10.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Mění se pravidla pro značení výrobků se zahřívaným tabákem. Nově už není možné prodávat zahřívaný tabák s příchutí nebo aromatem. Výrobky naopak musí nést zdravotní varování a informační sdělení, i s telefonním číslem na Národní linku pro odvykání…
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potravinyGarance
8.9.2023, Zdroj: Úřad vlády
Návrh vyhlášky je reakcí na doporučení č. 4 ve finální zprávě z auditu DG(SANTE) 2022/7450, aby vnitrostátní právní předpis týkající se chladírenských skladů byl v souladu s požadavky stanovenými v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne…
Návrh vyhlášky o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny
11.8.2023, Zdroj: Úřad vlády
Na základě § 18 odst. 1 písm. a), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších…
Výrobce dortů Marlenka už investoval do rozvoje přes 1,4 miliardy korun
11.1.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Společnost Marlenka international, která vyrábí ve Frýdku-Místku medové dorty, zvýšila loni tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb o 105,4 milionu na 608 milionů korun. Nárůst představoval 21 procent. Čistý zisk firmě vzrostl o 35,2 milionu, tedy 44…
Velká Británie se má stát předním světovým výrobcem laboratorně vyráběného masa
10.1.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Velká Británie se má stát předním světovým výrobcem laboratorně vyráběného masa.
Novela nařízení o zvláštních hygienických pravidlech pro potraviny živočišného původu
30.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Pokrok v odvětví, např. technologie superchlazení, si vyžádal revizi některých ustanovení evropského nařízení (ES) č. 853/2004.
Informace FAO - „Geografie obchodu s potravinami a zemědělskými produkty“
25.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Podle nově zveřejněné interaktivní studie FAO hraje mezinárodní obchod zásadní roli v našem každodenním životě.
Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu stylu
26.8.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
V rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky (PK ČR) a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana…
Vyhodnocení soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek
3.8.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Jednání hodnotící komise 9. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek se uskutečnilo dne 20. července 2022 od 9:30 hod. v sídle PK…
Výroční konference Platformy pro reformulace
14.7.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Srdečně zveme všechny, kteří se zajímají o reformulace potravin a vzdělávání v oblasti zdravého životního stylu a výživy, na šestou výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se uskuteční dne 15. září 2022 od 9:30 hodin v Národní technické knihovně v…
Potravinářská komora ČR diskutovala s ministrem Nekulou o kompenzacích pro potravináře
28.6.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
V minulém týdnu proběhlo pravidelné jednání Představenstva Potravinářské komory ČR (PK ČR) mimořádně na Ministerstvu zemědělství (MZe). Jednání se mimo zástupců PK ČR zúčastnil ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ředitel odboru Martin Štěpánek. Hlavním tématem…
1925/2005, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin, k 22. 6. 2022Garance
22.6.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Pokyny Unie k nařízení (EU) č. 10/2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinamiGarance
21.6.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Z plevele jídlo na talíř. Kopřivy budeme jednou i oblékat
15.4.2022, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně
Roste jako plevel v podstatě všude, přesto se využitím kopřivy s výjimkou například velikonočního piva zabývá jen málokdo. Tato rostlina má přitom před sebou budoucnost. Dost možná se stane brzy běžnou součástí jídelníčku, hodí se díky výborným termoizolačním…
Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitě
30.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vysokotlaké zpracování potravin (high pressure processing, HPP) je účinné v ničení škodlivých mikroorganismů a nepředstavuje žádné zvláštní obavy z hlediska bezpečnosti potravin při srovnání s jinými technologiemi. To jsou dva ze závěrů vědeckého stanoviska,…
Roste zájem o alternativy mléčných výrobků, rostlinným produktem roku je Camembert od Nurishh
28.3.2022, Zdroj: Rostlinně
Anketu o nejoblíbenější Rostlinný produkt roku 2021 ovládl Camembert značky Nurishh. Rostlinné alternativy mléčných výrobků letos v anketě obsadily první tři pozice a přerušily dominanci alternativ masa, které zvítězily v předchozích dvou letech. Růst zájmu o…
Ošetřování potravin ionizacíGarance
8.2.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ošetření potravin ionizací (synonyma: ozařování potravin, ionizace) je jedním z uznávaných a používaných způsobů ošetření potravin vedoucích ke snižování přítomnosti mikrobiálních patogenů nebo škůdců v potravinách. V literatuře se můžeme setkat i s pojmem…
Publikace ČTPP: Obiloviny v lidské výživě - Inovace a nové trendy v cereální technologii
28.1.2022, Zdroj: Food Standards Agency
Odborná publikace České technologické platformy pro potraviny, Potravinářské komory ČR a Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.
Konference Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin
17.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha
Budoucnost patří nanotechnologiím
26.11.2021, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně
Nanotechnologie patří k velkým výzvám českého průmyslu. Už nyní čeští vědci i firmy hrají v této oblasti prim. Někteří dokonce říkají, že Česká republika má velkou šanci světu v této oblasti něco nabídnout a zároveň transformovat současný průmysl na něco…
Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance
16.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.
Označování enzymů jako složek potravinQ&AGarance
28.9.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky
24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…
Obaly pro mikrovlnný ohřev potravinGarance
10.8.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Jedním z charakteristických znaků vyspělé společnosti je vzrůstající poptávka spotřebitele po výrobcích nabízejících mu stále větší komfort. V potravinářském průmyslu tak například v současné době prochází obdobím výrazného rozvoje použití mikrovlnného ohřevu…
Česká zelenina má svou značku
10.8.2021, Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy
Zelinářská sezona je v plném proudu, sklízejí se všechny tuzemské druhy. Česká zelenina je v tomto období k dostání na všech možných prodejních místech. Jak ale poznat je to skutečně ta pravá nefalšovaná česká produkce? Čeští zelináři používají při pěstování…
Aktivní systémy balení při výrobě potravinGarance
27.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V posledních zhruba 30 letech došlo k významnému rozvoji aktivních systémů balení. Některé prvky balení spadající do této kategorie byly pochopitelně používány již dříve, ale až v uvedeném období je možné nalézt jejich systematický výzkum a cílené zavádění do…
Balení potravin z pohledu celého životního cykluZáznamGarance
15.7.2021, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:48:41
, Zdroj:Volba materiálů pro balení potravin začíná výrobce i spotřebitele zajímat i z pohledu ochrany životního prostředí. Je lépe balit potraviny do jednorázových obalů, recyklovatelných obalů či opakovaně použitelných obalů? Jak velký vliv na environmentální dopady…
Balení potravin v modifikované atmosféřeGarance
13.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Změny vlhkosti a oxidoredukční změny potravin a představují základní procesy ovlivňující kvalitu skladovaných potravin, které lze zásadním způsobem ovlivnit systémem balení. Částečně to platí i o změnách způsobených…
Biodegradovatelné obaly ve výrobě potravinGarance
29.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prudce stoupající celosvětový objem výroby syntetických polymerních materiálů, často extrémně odolných vůči působení životního prostředí, vyvolal v posledních desetiletích poptávku po produkci polymerů prakticky využitelných ale snáze rozložitelných. V této…
Mezinárodní konference v rámci partnerského projektu PK ČR - FoodSafety4EU
3.6.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Pozvánka na 6. mezinárodní on-line konferenci organizovanou v rámci partnerského projektu PK ČR - FoodSafety4EU, financovaného z programu HORIZON 2020.
Legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiályGarance
18.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení a předpisy vztahující se k problematice balení potravin je možné rozdělit do následujících skupin:
Kyselost u škrobů a škrobových sirupůQ&A
15.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Základní aspekty balení potravinGarance
13.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Každý obal a tedy i obal potravinářského výrobku má plnit tři základní funkce. V prvé řadě má chránit výrobek před znehodnocením především ve sféře oběhu. Způsob balení je tak jedním z prostředků prodloužení údržnosti potravin, kdy ovlivňuje nejen zlepšení…
Zpráva o potravinách a složkách potravin ošetřovaných ionizujícím zářením v letech 2018-2019Garance
30.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Podle čl. 7 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/2/ES ze dne 22. února 1999 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravin a složek potravin ošetřovaných ionizujícím zářením (1) Směrnice Evropského parlamentu a Rady…
Prodej pokrmů vyrobených technologií sous-videQ&A
4.2.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vědci z Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze vyvinuli pulzní elektrický ohřívač potravin. Funguje zároveň jako sterilizátor
15.1.2021, Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze
Zaměstnanci katedry fyziky ve spolupráci se zaměstnanci katedry zemědělských strojů Technické fakulty ČZU v Praze na základě předchozích výzkumů publikovaných ve vědeckých časopisech vyvinuli přístroj na úpravu potravin s možným ohřevem pulzním elektrickým…
Cukry z dužiny kakaovníku pravého jako nová potravina
7.12.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila uvedení cukrů z dužiny kakaovníku pravého (Theobroma cacao L.) na trh jako nové potraviny.
Trendy ve falšování potravin a co je možné v roce 2020 odhalit?ZáznamGarance
7.7.2020, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:52:59
, Zdroj:Co je považováno za falšování a kdy se jedná „pouze“ o snížení kvality výrobků? Kdy může falšování představovat ohrožení zdraví a života spotřebitelů? Jaké jsou aktuální trendy v oblasti falšování potravin? Diskutovány budou různé aspekty klamání…
Úprava specifikace fosforečnanu vápenatého používaného jako přídatné látky
15.6.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nově může být k získávání fosforečnanu vápenatého (E 341 (iii)) použita neutralizace uhličitanem vápenatým.
Zpracování a odbyt masa z farmy - praktická příručka
29.5.2020, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Státní zemědělský a intervenční fond vydal praktickou publikaci o zpracování masa na farmě.
Křupavost potravin lze měřit, díky novému přístroji
21.5.2020, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně
Křupavost potravin jako jsou chipsy, oplatky, sušenky nebo čokoláda půjde nově měřit. Vědci Mendelovy univerzity v Brně vyvinuli přístroj, který je určen pro sledování míry akustické odezvy na mechanické narušení určitých typů potravin, svůj vynález si chtějí…
Biomisky na potraviny nebudou zatěžovat životní prostředí
18.2.2020, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Potravinové misky z plastu, které se rozloží během velmi krátké doby a nebudou tak zatěžovat životní prostředí. Na tom nyní intenzivně pracují vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve…