dnes je 1.7.2022

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech

1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalechOd příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí.…

Vodítka pro používání názvů kategorií lihovin a zeměpisných označení lihovin na lihovinách, alkoholických nápojích a jiných nápojích

1.7.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Vodítka pro používání názvů kategorií lihovin a zeměpisných označení lihovin na lihovinách, alkoholických nápojích a jiných nápojíchVodítka pro používání názvů kategorií lihovin a zeměpisných označení lihovin na lihovinách, alkoholických nápojích a potravinách jiných než alkoholické nápoje, včetně používání narážek, složených…

Velikost písma na nízké plechovceQ&A

30.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Tetrahydrokurkuminoidy jako nová potravina

27.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Tetrahydrokurkuminoidy jako nová potravinaNové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést tetrahydrokurkuminoidy na trh jako novou potravinu.

Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinky

24.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinkyDalší kolo letošní Regionální potraviny se odehrálo ve Zlínském kraji, kde se o ni ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník Šárky Šustekové a škvarkové tyčinky Petry Malé. Slavnostní předání ocenění…

Je možné kokosový cukr s vodou označit jako karamel?Q&A

23.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022

20.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v…

Co definuje belgickou čokoládu?GaranceQ&A

14.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláškou č. 76/2003 Sb. jsou stanoveny pouze fyzikální a chemické požadavky na jakost pro základní druhy čokolád, tj. hořkou, mléčnou a bílou čokoládu a pro tři speciální druhy…

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje

13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického krajeV rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…

Přípustná odchylka obsahu bílkovin v doplňku stravyQ&A

9.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Regionální potravina Karlovarského kraje: Otesánek a Věneček Amálie získaly nominaci

9.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Karlovarského kraje: Otesánek a Věneček Amálie získaly nominaciZ 87 přihlášených výrobků letos uspělo v Regionální potravině Karlovarského kraje celkem 8 výrobků. Nominaci obdržely například Krušnohor Světlý ležák 12° a také Paštika s medvědím česnekem od Romana Krčmy. Ocenění se bude slavnostně předávat na Bečovských…

Stanovisko EFSA k bezpečnosti CBD jako nové potraviny

8.6.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Stanovisko EFSA k bezpečnosti CBD jako nové potravinyVědečtí pracovníci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) nemohou v současné době potvrdit bezpečnost kanabidiolu (CBD) jako nové potraviny z důvodu nedostatku dat a přetrvávajících potenciálních rizik spojených s příjmem…

Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021

3.6.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021Publikace přináší detailní pohled na působnost a činnost Státní veterinární správy v roce 2021. Součástí publikace jsou také výsledky odborných činností úřadu za rok 2021.

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z DobrotV Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…

Označení ovocné limonádyGaranceQ&A

31.5.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda

27.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a CibuládaKomise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách…

Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají Dortík Pavlova a Sokolík

25.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají Dortík Pavlova a SokolíkTaké v Královéhradeckém kraji už znají nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2022. Komise navrhla v rámci devíti kategorií jako nejlepší například sýr Sokolík od Petra Sokola nebo Polický chléb z Kvíčerovské pekárny. Ocenění se bude předávat v rámci…

Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNA

20.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNAEvropská komise zamítla trojici zdravotních tvrzení týkajících se účinků Bi-07, kávy C21 a MenaQ7.

V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt

18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močtO ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…

2017/2470, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením o nových potravinách, k 15. 5. 2022Garance

15.5.2022, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

Úplné znění prováděcího nařízení (EU) 2017/2470.

Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022

13.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022O Regionální potravinu Jihočeského kraje letos usilovalo 60 výrobků od 25 producentů. Komise nakonec zvolila v devíti kategoriích jako nejlepší například Bělčické hovězí od Zemědělského družstva Bělčice nebo Rakytníkový dezert od Jany Vlachové. Jedna kategorie…

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkost

13.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkostEvropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinku přípravku Anxiofit-1.

Uvádění výživových hodnot u doplňků stravyGaranceQ&A

10.5.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicJako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…

Bílkoviny fazole mungo jako nová potravina

6.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Bílkoviny fazole mungo jako nová potravinaNové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést bílkoviny fazole mungo (Vigna radiata) na trh jako nové potraviny.

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a Jablkovice

29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a JablkoviceSoutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od…

Regionální potravina Libereckého kraje je tady

29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Libereckého kraje je tadyTřináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel…

Úprava specifikace pro hydrogendvojoctan sodný

26.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava specifikace pro hydrogendvojoctan sodnýKomise upravila specifikaci pro E 262 (ii), která stanoví poměr volné kyseliny octové a octanu sodného.

Maximální limity rtuti v rybách a soli

15.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Maximální limity rtuti v rybách a soliKomise upravila formou nařízení limity pro rtuť v rybách a přejala limit pro sůl z Codex Alimentarius.

Cesta velikonočního vajíčka: Výzva pro přepravce

13.4.2022, Zdroj: Raben Logistics Czech

Cesta velikonočního vajíčka: Výzva pro přepravceS blížícími se velikonočními svátky máme všichni plné ruce práce s přípravami a je zřejmé, že jedním z nejdůležitějších velikonočních úkolů je nákup vajíček, o která se v pondělí podělíme s koledníky. Jak si však být jistí, že jsou velikonoční vajíčka…

Jako vejce vejci

8.4.2022, Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze

Jako vejce vejciVejce bezesporu patří mezi hlavní živočišné produkty a jejich konečná kvalita hraje důležitou roli jak pro producenty, tak i pro spotřebitele. Existuje mnoho vnitřních a vnějších faktorů, které ovlivňují parametry kvality vajec. Genotyp, systém ustájení a věk…

Kanabidiol (CBD) a problematika nových potravin

4.4.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Látka kanabidiol neboli cannabidiol (CBD), patří do skupiny kanabinoidů, mezi které se řadí také kanabigerol (CBG), kanabinol (CBN), kanabichroman (CBC) a rovněž tetrahydrocannabinol (THC). Tyto látky přirozeně obsahují rostliny rodu konopí…

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun

1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korunTrh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…

Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitě

30.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitěVysokotlaké zpracování potravin (high pressure processing, HPP) je účinné v ničení škodlivých mikroorganismů a nepředstavuje žádné zvláštní obavy z hlediska bezpečnosti potravin při srovnání s jinými technologiemi. To jsou dva ze závěrů vědeckého stanoviska,…

Roste zájem o alternativy mléčných výrobků, rostlinným produktem roku je Camembert od Nurishh

28.3.2022, Zdroj: Rostlinně

Roste zájem o alternativy mléčných výrobků, rostlinným produktem roku je Camembert od NurishhAnketu o nejoblíbenější Rostlinný produkt roku 2021 ovládl Camembert značky Nurishh. Rostlinné alternativy mléčných výrobků letos v anketě obsadily první tři pozice a přerušily dominanci alternativ masa, které zvítězily v předchozích dvou letech. Růst zájmu o…

Ozdoby cukrářských výrobků a jejich uvádění ve složeníGaranceQ&A

22.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Uvádění země původu o čokoládových figurekQ&A

17.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ministr Nekula: Zajistit spotřebitelům přístup ke zdravým a bezpečným potravinám je pro mě zásadní

16.3.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr Nekula: Zajistit spotřebitelům přístup ke zdravým a bezpečným potravinám je pro mě zásadníDlouhodobě zajistit vysokou úroveň bezpečnosti potravin a dostupnost zdravých potravin pro všechny spotřebitele je cílem Akčního plánu realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (Akční plán), který dnes schválila vláda. Akční plán vznikl ve…

Spotřebitelé mají být obchodníky transparentně informováni o důvodech nárůstu cen

11.3.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Spotřebitelé mají být obchodníky transparentně informováni o důvodech nárůstu cenÚřad pro ochranu hospodářské soutěže považuje za nutné vyjádřit se k praktice prodejců pohonných hmot, kteří odmítají vysvětlovat důvody prudkého nárůstu cen údajně kvůli tomu, že jim poskytování těchto informací právě ÚOHS…

Tiramisu krém a upozornění na obsah kofeinuGaranceQ&A

8.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Rozšíření použití a změna specifikací pekařského droždí ošetřeného UV zářením

7.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití a změna specifikací pekařského droždí ošetřeného UV zářenímKomise upravila podmínky pro použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny.

Krize na Ukrajině bude mít vliv na cenu pečiva

7.3.2022, Zdroj: Svaz pekařů a cukrářů v ČR

Krize na Ukrajině bude mít vliv na cenu pečivaSvaz pekařů a cukrářů v České republice poukazuje na skutečnost, že také v letošním roce je nutné očekávat zdražení pečiva. Příčinou je další nárůst cen vstupních surovin a energií i obavy o pracovní síly z Ukrajiny. K výpadku v dodávkách pečiva by ale dojít…

Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravina

2.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravinaKomise EU povolila uvedení zmrazených, sušených a práškových forem Acheta domesticus na trh jako nové potraviny.

EFSA: Obsah přidaných a volných cukrů by měl být co nejnižší

1.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

EFSA: Obsah přidaných a volných cukrů by měl být co nejnižšíVědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dokončili své komplexní hodnocení bezpečnosti cukrů ve stravě a jejich potenciální souvislosti se zdravotními problémy. Výsledky a zjištění popsaná ve stanovisku pomohou vnitrostátním orgánům veřejného…

Nahrávám...
Nahrávám...