dnes je 19.5.2024

Na jatkách budou instalovány kamery. Ministerstvo zemědělství to zavádí v novele zákona na ochranu zvířat proti týrání

14.5.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Na jatkách budou instalovány kamery. Ministerstvo zemědělství to zavádí v novele zákona na ochranu zvířat proti týráníKamerové systémy budou od 1. ledna 2026 monitorovat provoz na českých jatkách. Cílem novely zákona je další navýšení úrovně ochrany zvířat proti týrání při porážení. Materiály, které připravilo Ministerstvo zemědělství (MZe), schválila…

Změna složení doplňku stravy - notifikaceGarance

7.5.2024, Mgr. Ing. Eva Singrová, Zdroj: PotravinyInfo

Becherovka patří od začátku května definitivně polské skupině Maspex

6.5.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Becherovka patří od začátku května definitivně polské skupině MaspexZnačka Becherovka a společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s. dnes dokončila přechod pod nového vlastníka. Od 1. května jejím majitelem bude polská skupina Maspex, která také vlastní značky jako ubrówka, Relax, Tiger energy drink, Dr Witt či…

Webinář ke sledovatelnosti tabákových výrobků

3.5.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Webinář ke sledovatelnosti tabákových výrobkůDne 29. 4. 2024 se konal ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu konal webinář Ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní tiskárny cenin, s. p. určený pro zástupce výrobců, dovozců a distributorů tabákových…

Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový

2.5.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinovýVýnos medu může letos podle Českého svazu včelařů klesnout oproti loňskému roku na polovinu až třetinu. Můžou za to teplotní výkyvy, se snížením teplot a jarními mrazy totiž zůstávají včelstva v úlech a spotřebovávají své zásoby, uvedl svaz. Včelařská…

Ministr Výborný v Lucemburku: Evropskou komisi jsem požádal o mimořádnou pomoc ovocnářům, které zasáhly katastrofální mrazy

1.5.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr Výborný v Lucemburku: Evropskou komisi jsem požádal o mimořádnou pomoc ovocnářům, které zasáhly katastrofální mrazyPěstitelům ovoce, které napříč Evropou postihly v minulých dnech katastrofální mrazy, by měla pomoci Evropská komise. Využít by k tomu měla podle českého ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) finanční prostředky ze zemědělské rezervy či jiných…

Hmotnostní odchylky kořeníGarance

23.4.2024, Mgr. Ing. Eva Singrová, Zdroj: PotravinyInfo

Podíl stanovišť včelstev bez varroázy letos meziročně vzrostl ze 17 na 20 procent

15.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Podíl stanovišť včelstev bez varroázy letos meziročně vzrostl ze 17 na 20 procentPodíl stanovišť včelstev, ve kterých se nevyskytovali roztoči způsobující nemoc varroázu, letos vzrostl na pětinu z loňských 17 procent. Vyplývá to z pravidelného monitoringu Státní veterinární správy (SVS), jehož výsledky má ČTK k…

Povinné uvádění země původu u čerstvého ovoce a zeleniny, suchých skořápkových plodů, sušeného ovoce, krájeného ovoce a zeleniny a banánů

12.4.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Povinné uvádění země původu u čerstvého ovoce a zeleniny, suchých skořápkových plodů, sušeného ovoce, krájeného ovoce a zeleniny a banánůNařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/2429, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o obchodní normy pro odvětví ovoce a zeleniny, některé výrobky z ovoce a zeleniny a odvětví banánů, a zrušuje nařízení…

Budoucnost potravin: Rýžová zrna s masem uvnitř

10.4.2024, Zdroj: Biotrin z.s.

Budoucnost potravin: Rýžová zrna s masem uvnitřVědci z jihokorejské univerzity Yonsei představili průlom v potravinářství: kultivovanou hovězí rýži obsahující živočišné svalové a tukové buňky, umístěné uvnitř rýžových zrn. Tato hybridní potravina, která je díky procesu kultivace buněk zbarvena do světle…

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu

9.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trenduSpotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál klesala, a to o 8,4 procenta. Dokazují to data společnosti Consumer Panel GfK, která v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tento trend odpovídá celoevropskému i…

Výroba lihovin a alkoholických nápojů

4.4.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Výroba lihovin a alkoholických nápojůU prodeje alkoholických nápojů je potřeba rozlišovat alkoholické nápoje jiné než lihoviny a lihoviny.

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu

3.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trenduSpotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál klesala, a to o 8,4 procenta. Dokazují to data společnosti Consumer Panel GfK, která v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tento trend odpovídá celoevropskému i…

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči

21.3.2024, Zdroj: Úřad vlády

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péčiPředkládaný návrh zákona reaguje na nová nařízení Komise vydávaná v oblasti veterinární péče a zároveň i na poznatky z aplikační praxe.

Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradici

18.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradiciJiří Kopáček je předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. Svaz je stavovskou organizací subjektů působících v mlékárenském průmyslu či s tímto sektorem bezprostředně souvisejících. Vznikl v roce 1990 a členskou základnu tvoří mlékárny,…

Džus neexistuje! Jaký je rozdíl mezi koncentrátem a nektarem?

14.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Džus neexistuje! Jaký je rozdíl mezi koncentrátem a nektarem?Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná…

Přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, na vině je i umělá inteligence

12.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, na vině je i umělá inteligenceVe světě v posledních letech přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, podle vědců je to kvůli oteplování moří a také kvůli technologiím, které se k chovu na lososích farmách používají. Informovala o tom BBC. Počet uhynulých lososů na těchto…

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumají zakázané stimulátory růstu v mase

5.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumají zakázané stimulátory růstu v maseVědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s firmou Steinhauser Tišnov zaměří na zakázané stimulátory růstu obsažené v mase. V první fázi budou zkoumat prasata, plánují i pokus na drůbeži. Cílem projektu je najít účinný způsob,…

Nová položka v NBT knihovně - Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinu

4.3.2024, Zdroj: Biotrin z.s.

Nová položka v NBT knihovně - Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinuKukuřice, jedna z nejrozšířenějších plodin na světě, trpí nedostatkem lysinu. Lysin je esenciální aminokyselina, kterou si naše tělo neumí samo vytvářet, a proto je nezbytné ji získávat z potravy. Vzhledem k důležitosti lysinu pro lidské zdraví se vědci snaží…

Meziresortní rada má zrychlit šlechtění rostlin pomocí genomických technik

14.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Meziresortní rada má zrychlit šlechtění rostlin pomocí genomických technikUsnadnit a zrychlit zavádění výsledků výzkumu genetických úprav zemědělských plodin do šlechtění odrůd, jež budou odolnější například vůči suchu, vysokým teplotám či škůdcům, má pomoci meziresortní rada pro genetiku a genomiku. Připravuje ji ministerstvo…

CCSCH7 uzavírá první zasedání Kodexu v tomto roce a předává tři nové standardy k přijetí

8.2.2024, Zdroj: Codex Alimentarius

CCSCH7 uzavírá první zasedání Kodexu v tomto roce a předává tři nové standardy k přijetíSedmé zasedání Kodexového výboru pro koření a kulinářské bylinky (CCSCH7), jehož hostitelem je indická vláda, skončilo v Kochi v Kerale v Indii dohodou předat tři texty Komisi pro Codex Alimentarius (CAC) k přijetí. a začít novou práci na čtyřech různých…

EU se shodla na přísnějších pravidlech pro označování původu medu

6.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

EU se shodla na přísnějších pravidlech pro označování původu meduEvropská unie se v shodla na přísnějších pravidlech pro označování medu, marmelád a džusů. Vedlo ji k tomu zjištění, že téměř polovina medů dovážených do EU má nejasný původ či nevalnou kvalitu kvůli přidanému cukru. Nově tak na obalech budou muset být…

Budvar loni uvařil rekordních 1,86 milionu hektolitrů piva, letos chce zkapacitnit varnu

17.1.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Budvar loni uvařil rekordních 1,86 milionu hektolitrů piva, letos chce zkapacitnit varnuPivovar Budějovický Budvar uvařil loni rekordních 1,865 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,3 procenta víc. Za loňský rok čeká rekordní tržby přes tři miliardy korun. Letos za 60 milionů Kč rozšíří kapacitu varny, aby mohl výstav postupně zvýšit na 2,1…

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči

8.1.2024, Zdroj: Úřad vlády

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péčiPředkládaný návrh zákona reaguje na nová nařízení Komise vydávaná v oblasti veterinární péče a zároveň i na poznatky z aplikační praxe.

Zemědělský výzkum se zaměří na změny klimatu i podporu inovací a pokročilých technologií. Ministerstvo vybralo nové výzkumné projekty

4.1.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zemědělský výzkum se zaměří na změny klimatu i podporu inovací a pokročilých technologií. Ministerstvo vybralo nové výzkumné projektyCelkem 70 vědeckých a výzkumných projektů podpoří Ministerstvo zemědělství (MZe) v příštích letech v Programu na podporu aplikovaného výzkumu na období 2024-2032 ZEMĚ II. Nejčastěji se výzkumníci zaměří na adaptaci polních plodin na měnící se klima a snižování…

Kontrola SZPI: dvě třetiny hodnocených olivových olejů porušily předpisy

2.1.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrola SZPI: dvě třetiny hodnocených olivových olejů porušily předpisyPravidelné kontroly olivových olejů ukazují, že se do ČR dovážejí výrobky, které svými charakteristickými vlastnostmi často neodpovídají deklarované kategorii a indikují, že dovozci podceňují schopnost dozorových orgánů v ČR hodnotit jakost olivových olejů.…

Uvádění Celkového obsahu přírodních sladidel u džemů speciálníGarance

20.12.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Cider - legislativní požadavkyGarance

12.12.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Ministerstvo zemědělství chce na jatkách zavést kamerové systémy

8.12.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství chce na jatkách zavést kamerové systémyMinisterstvo zemědělství připravilo novelu veterinárního zákona, kterou reaguje na nová nařízení Evropské komise v oblasti veterinární péče. Součástí návrhu tohoto zákona je mimo jiné novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která zavádí povinnost vybavit…

Bohemia Sekt předpokládá zhruba stejné prodeje jako loni, rozhodne konec roku

6.12.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Bohemia Sekt předpokládá zhruba stejné prodeje jako loni, rozhodne konec rokuSkupina Bohemia Sekt, která drží 60 procent na trhu šumivých vín v ČR, předpokládá, že letos prodá přibližně stejně jako loni, tedy přes 29 milionů lahví sektů, šumivých nápojů a tichých vín. Prodeje sektů v Česku od roku 2013 rostou, u tichých vín naopak…

BBC: Budete pít geneticky modifikované pivo?

30.11.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

BBC: Budete pít geneticky modifikované pivo?Charles Denby říká, že jeho práce je jednoduše o tom, že se snaží zlepšit chuť piva. Zajímá ho, jak zvýšit žádoucí chutě a snížit ty nepříliš dobré, a také jak vytvářet chutě nové. Milionům fanoušků ležáků a dalších piv připadají všechny tyto výroky skvělé.…

Spotřebu veterinárních antibiotik se daří v ČR dlouhodobě snižovat, je nižší než průměr EU

29.11.2023, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Spotřebu veterinárních antibiotik se daří v ČR dlouhodobě snižovat, je nižší než průměr EUV minulém týdnu si zainteresované organizace z oblasti humánní a veterinární medicíny po celém světě, včetně Státní veterinární správy (SVS), připomínaly Světový týden antimikrobiální osvěty vyhlašovaný Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Jeho cílem je…

Ceny producentů vajec v ČR jsou o čtvrtinu nižší než v Polsku i pod průměrem EU

27.11.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Ceny producentů vajec v ČR jsou o čtvrtinu nižší než v Polsku i pod průměrem EUCeny českých producentů vajec byly v polovině listopadu zhruba o čtvrtinu nižší než v Polsku. Vyplývá to z dat Evropské komise. Podle Českomoravské drůbežářské unie je z Polska dlouhodobě kolem 70 procent vajec, které se do ČR…

Geneticky modifikované plodiny mohou pomoci lidem i přírodě

23.11.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Geneticky modifikované plodiny mohou pomoci lidem i příroděNová studie dvou pracovníků Kodaňské univerzity, Caspera Worma Hansena a Asgera Mose Wingendera, ukazuje, jak velký význam mají geneticky modifikované (GM) plodiny pro globální zemědělství. Své zjištění autoři publikovali v časopise American Economic Review:…

Prodej čepovaného vína na prodejněGarance

22.11.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Itálie zakázala prodej a výrobu masa kultivovaného v laboratoři, hrozí pokutami

22.11.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Itálie zakázala prodej a výrobu masa kultivovaného v laboratoři, hrozí pokutamiItalský parlament schválil návrh zákona, který zakazuje výrobu a prodej umělého masa. Za porušení nařízení hrozí pokuty až 150.000 eur (téměř 3,7 milionu Kč), píše ekonomický deník Il Sole 24 Ore. Zákaz navrhl ministr zemědělství a potravinářské suverenity…

Značení vína - složení a výživové údajeGarance

14.11.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

GM rostliny fungují jako živé senzory nebezpečných chemikálií

7.11.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

GM rostliny fungují jako živé senzory nebezpečných chemikáliíVýzkumný tým americké University of California – Riverside řešil pozoruhodný rébus – jak zařídit, aby živá rostlina dokázala detekovat vybrané chemické látky v prostředí, aniž by to ohrozilo její schopnost normálně…

Rozpékání pečiva na prodejně potravinGarance

1.11.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Komise povoluje tři geneticky modifikované odrůdy kukuřice jako potraviny a krmivo pro zvířata

31.10.2023, Zdroj: Evropská komise

Komise povoluje tři geneticky modifikované odrůdy kukuřice jako potraviny a krmivo pro zvířataKomise povoluje tři geneticky modifikované odrůdy kukuřice jako potraviny a krmivo pro zvířata, ale nikoli pro pěstování, a obnovuje povolení další

Výrobci medu hodnotí letošní rok jako úspěšný i přes vyšší úhyny

25.10.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Výrobci medu hodnotí letošní rok jako úspěšný i přes vyšší úhynyVýrobci medu letošní rok hodnotí jako úspěšný i přes vyšší úhyny včel za poslední zimu. Společnost Medokomerc uvedla, že letos včelaři vytočili více medu než v posledních dvou letech a regionálně se objevil lesní neboli medovicový med, který poslední dva roky…

Nová pravidla pro značení vín: větší přehlednost a jistota o jejich původu

13.10.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Nová pravidla pro značení vín: větší přehlednost a jistota o jejich původuMinisterstvo zemědělství upravilo vyhlášku o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství. Norma nově stanoví definice o víně a vůbec poprvé určuje, co může být označeno jako oranžové nebo nefiltrované víno. Novela vstoupí v platnost 15.…

Budvar zdraží pivo o pět až osm procent, Bernard o 5,5 procenta

9.10.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Budvar zdraží pivo o pět až osm procent, Bernard o 5,5 procentaPivovar Budějovický Budvar zdraží pivo v listopadu či prosinci od pěti do osmi procent. Čepované pivo podraží o korunu, balené pivo o korunu až dvě koruny.

Nahrávám...
Nahrávám...