Spotřeba energie v lidském těle
23.7.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Lidské tělo neustále spotřebovává energii – jak v bdělém stavu, tak během spánku. Zdrojem energie jsou sacharidy, tuky a bílkoviny (ale také alkohol!) v potravinách.
Dobře jezte a pijte - Nová německá výživová doporučení
26.6.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Článek „Dobře jezte a pijte – Nová německá výživová doporučení“ byl publikován Společností pro výživu v časopise „Výživa a potraviny…
Nizozemsko zažívá proteinový přechod
20.6.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Společnosti Foodvalley NL a Interprovincial Protein Consultation představily Protein Transition Map NL – první mapu, která sleduje dopad přechodu na bílkoviny v Nizozemsku a zahrnuje více než 450 aktérů. Tyto společnosti vytvářejí produkci v hodnotě…
Lékařské konopí: CBD, CBG a CBN
30.5.2024, Zdroj: Víš co jíš
Tři zkratky, tři odlišné látky a rozsáhlé spektrum účinků, to je tzv. lékařské konopí.
Kratom
24.5.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Kratom je látka pocházející ze stejnojmenného stromu, který roste převážně v Jihovýchodní Asii a obsahuje více než 40 alkaloidů vyskytujících se v listech, které se žvýkají či kouří.
Mastné kyseliny omega-3 a dlouhověkost
16.5.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Skupina omega-3 mastných kyselin, která zahrnuje „ALA, EPA a DHA“, je nedílnou součástí zdravé stravy. Tyto esenciální mastné kyseliny se v lidském těle přeměňují z potravinových zdrojů. Zařazení nenasycených mastných kyselin do každodenní stravy…
Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlak
17.4.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Konzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. Byla zveřejněna studie v časopise European Journal of Preventive (2023). Kardiologové zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se zúčastnili španělské dietní studie…
Vitamin B12 v potravinách
11.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Kobalamin, jak se vitamin B12 označuje v odborné literatuře, patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě. Přestože ostatní vitaminy této skupiny se v lidském těle dlouhodobě neskladují, kobalamin může být v jaterní tkáni uchováván až po dobu několika…
Energetické nápoje
2.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Slibovaná mentální energie či nadváha a obezita. Rub a líc jednoho z oblíbených nápojů dětí a mladistvých.
Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzu
26.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Tým českých vědců z 20 odborných pracovišť se pokouší zlepšit výživovou hodnotu vybraných druhů jedlého hmyzu. Ten se v posledních letech těší stále větší oblibě díky obsahu bílkovin.
Výživové tipy
18.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Jak to udělat, aby můj jídelníček byl zdravější? Kromě pestrosti a vyváženosti jsou nejdůležitějšími faktory obsah a kvalita tuků a vhodný výběr sacharidů. Poradíme vám, jak vhodně kombinovat jednotlivé živiny a jak vhodně snížit množství přijímaného tuku,…
Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace
6.3.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
4. březen byl Světovým dnem obezity (World Obesity Day). Nadváha a obezita postihují v současné době téměř 60 % dospělých a téměř jedno ze tří dětí v Evropě. Také v České republice se výrazně nad zdravou váhou pohybuje více než 60%…
Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-Score
22.2.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Autoři Stephan Peters a Hans Verhagen zpracovali článek zaměřený na problematiku značení výživových hodnot potravin na přední straně obalu pomocí systému Nutri-Score.
1924/2006, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o výživových a zdravotních tvrzeních o potravináchGarance
9.2.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Fruktóza a její vliv na lidské zdraví
7.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Je obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem…
Mýty a fakta o perlivé vodě
29.1.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Perlivá (sycená) voda je voda, která je nasycená bublinkami oxidu uhličitého (CO2). Některé vody tento plyn obsahují přirozeně (minerální vody) a do jiných je uměle přidáván. Proč se nápoje tímto plynem záměrně sytí? Přidáním oxidu uhličitého do nápoje se…
NutriScore změnilo výpočet. Mléko si pohoršilo, nejzdravější je teď voda
26.1.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Podle Potravinářské komory ČR, která dřívější možnost zavedení tohoto typu značení jako povinného v celé EU tvrdě odmítala, jsou změny obecně k horšímu.
Kofein a zelený čaj jako spalovače tuků?
10.1.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Spousta lidí si pod názvem „spalovač tuku“ představí nějakou zázračnou pilulku, kterou když spolknou, rázem budou o pár kil lehčí – a bez námahy. V trochu reálnější podobě můžeme za spalovače tuků označit doplňky stravy, které podporují…
Budoucnost veganských potravin a napodobenin živočišných produktůZáznamGarance
13.11.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:13:27
Motivem k alternativní bezmasé stravě bývá zpestření a odlehčení jídelníčku, ale často také obava o životní prostředí a snižování uhlíkové stopy. Potvrzují to také zvýšené prodeje tofu a dalších rostlinných bílkovin v různých variantách. Nejrychleji rostoucí…
CPW dělá snídani lepší
1.11.2023, Zdroj: FoodDrinkEurope
Cereal Partners Worldwide SA je společný podnik mezi General Mills a Nestlé, založený v roce 1991 za účelem výroby snídaňových cereálií.
Každý sedmý dospělý má závislost na průmyslově zpracovaném jídle, tvrdí vědci
17.10.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Čtrnáct procent dospělých a 12 procent dětí má závislost na vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou například čokoládové tyčinky. Uvádí to článek zveřejněný v odborném časopise The British Medical Journal, jehož autoři a autorky analyzovali 281…
SZÚ: Monitoring dietární expozice člověka v ČR
29.9.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Učitelské noviny - VE VĚTŠINĚ ŠKOLNÍCH JÍDELEN SE PŘESOLUJE
20.9.2023, Zdroj: Učitelské noviny
Ve více než 60 % školních jídelen se výrazně přesoluje. Na konferenci Potravinářské komory ČR na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Hygienická služba ČR už v dubnu upozorňovala na to, že monitoring ve 165 školních jídelnách v loňském roce ukázal,…
Jak nahlíží legislativa na označení vhodné i pro diabetiky"Garance
22.8.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vzhledem k vývoji vědeckých poznatků a v souvislosti s tím i legislativy EU byly potraviny pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů (diabetes) novelou vyhlášky č. 54/2004 Sb., která ustanovuje druhy potravin určených pro zvláštní výživu a způsob jejich…
zdravotní tvrzeníQ&AGarance
21.6.2023, PotravinyInfo
, Zdroj:2023/1101, Nařízení Komise (EU), odmítnutí schválit zdravotní tvrzení na potravinách a odkazující na vývoj a zdraví dětí
8.6.2023, Zdroj: Evropská komise
Lze výrobek z přirozeně bezlepkových surovin označit jako bez lepku?Q&AGarance
26.4.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Existují zdravotní rizika spojená s konzumací lékořice těhotnými ženami?
29.3.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) se zabýval hodnocením finské observační studie, na jejímž základě vědci doporučili varovat těhotné ženy před konzumací…
Výživová a zdravotní tvrzení pro ovesné vločkyQ&AGarance
27.12.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Spotřeba potravin v infografice
25.8.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Český statistický úřad zveřejnil infografiku s údaji o spotřebě základních komodit v ČR. Kolik konzumujeme hovězí masa nebo ovoce jižního pásu?
Symbiosal® nesnižuje zvýšený krevní tlak
6.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU neschválila zdravotní tvrzení týkající se účinků přípravku Symbiosal®.
Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNA
20.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla trojici zdravotních tvrzení týkajících se účinků Bi-07, kávy C21 a MenaQ7.
GlycoLite nepomáhá snižovat tělesnou hmotnost, pastilky s L. reuteri nepodporují normální funkci dásní
16.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkost
13.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinku přípravku Anxiofit-1.
Pasterované kravské odtučněné mléko neposiluje obranu imunitního systému proti patogenům v horních cestách dýchacích a gastrointestinálním traktu u malých dětí
10.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinků výrobku Nutrimune.
Zdravotní a výživová tvrzení 2022ZáznamGarance
22.3.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:50:30
, Zdroj:Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin stanoví harmonizovaná pravidla pro používání výživových a zdravotních tvrzení při označování potravin a v reklamních…
Tiramisu krém a upozornění na obsah kofeinuQ&AGarance
8.3.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Výživové tvrzení „přirozený zdroj energie“Q&A
3.2.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Rejstřík EU pro výživová a zdravotní tvrzení při označování potravin
19.11.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Na základě článku 20 nařízení (ES) č. 1924/2006 Komise vytváří a pravidelně aktualizuje Rejstřík EU pro výživová a zdravotní tvrzení při označování potravin (dále jen rejstřík). Tento rejstřík slouží pouze k informativním…
Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021
25.10.2021, Zdroj: Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP)
V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu webinář ke Světovému dni výživy na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé…
Může se 100% mošt označit, že je bez přidaného cukru?Q&A
15.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Právní regulace reklamy na výrobky cílící na zdraví
16.6.2021, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.
Počínaje dnem 26. května 2021 postupně vstupuje v použitelnost nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/745 ze dne 5. dubna 2017, o zdravotnických prostředcích, změně směrnice 2001/83/ES, nařízení (ES) č. 178/2002 a nařízení (ES) č. 1223/2009 a o zrušení…
432/2012, Nařízení Komise (EU), kterým se zřizuje seznam schválených zdravotních tvrzení při označování potravin jiných než tvrzení o snížení rizika onemocnění a o vývoji a zdraví dětí, k 17. 5. 2021Garance
17.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zdravotní a výživová tvrzení 2021ZáznamGarance
11.5.2021, Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:53:15
, Zdroj:Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin stanoví harmonizovaná pravidla pro používání výživových a zdravotních tvrzení při označování potravin a v reklamních…
Sacharidové roztoky přispívají ke zlepšení fyzické výkonnosti při vysoce intenzivní a dlouhotrvající fyzické aktivitě
11.5.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise schválila zdravotní tvrzení týkající se účinků sacharidových roztoků.
Legislativní souhrn: Výživová a zdravotní tvrzení při označování potravinGarance
16.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin
Neschválení určitých zdravotních tvrzení
15.2.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise zamítla pětici zdravotních tvrzení týkající se účinků potravin.
Reklama na potraviny - co se smí a co ne? 1. částZáznamGarance
4.8.2020, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:47:26
, Zdroj:V první části záznamu semináře Reklama na potraviny se seznámíte s legislativou, která upravuje oblast regulace reklamy na potraviny. S Jiřím Hadašem projdete také jednotlivé typy reklam, které se nejčastěji…
Pasterizované kravské odtučněné mléko fermentované L. paracasei nepodporuje imunitní obranu v traktu a v horních cestách dýchacích
24.5.2019, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinku přípravku Nutrimune®.