dnes je 4.12.2024

Spotřeba energie v lidském těle

23.7.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Spotřeba energie v lidském těleLidské tělo neustále spotřebovává energii – jak v bdělém stavu, tak během spánku. Zdrojem energie jsou sacharidy, tuky a bílkoviny (ale také alkohol!) v potravinách.

Dobře jezte a pijte - Nová německá výživová doporučení

26.6.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Dobře jezte a pijte - Nová německá výživová doporučeníČlánek „Dobře jezte a pijte – Nová německá výživová doporučení“ byl publikován Společností pro výživu v časopise „Výživa a potraviny…

Nizozemsko zažívá proteinový přechod

20.6.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Nizozemsko zažívá proteinový přechodSpolečnosti Foodvalley NL a Interprovincial Protein Consultation představily Protein Transition Map NL – první mapu, která sleduje dopad přechodu na bílkoviny v Nizozemsku a zahrnuje více než 450 aktérů. Tyto společnosti vytvářejí produkci v hodnotě…

Lékařské konopí: CBD, CBG a CBN

30.5.2024, Zdroj: Víš co jíš

Lékařské konopí: CBD, CBG a CBNTři zkratky, tři odlišné látky a rozsáhlé spektrum účinků, to je tzv. lékařské konopí.

Kratom

24.5.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

KratomKratom je látka pocházející ze stejnojmenného stromu, který roste převážně v Jihovýchodní Asii a obsahuje více než 40 alkaloidů vyskytujících se v listech, které se žvýkají či kouří.

Mastné kyseliny omega-3 a dlouhověkost

16.5.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Mastné kyseliny omega-3 a dlouhověkostSkupina omega-3 mastných kyselin, která zahrnuje „ALA, EPA a DHA“, je nedílnou součástí zdravé stravy. Tyto esenciální mastné kyseliny se v lidském těle přeměňují z potravinových zdrojů. Zařazení nenasycených mastných kyselin do každodenní stravy…

Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlak

17.4.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlakKonzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. Byla zveřejněna studie v časopise European Journal of Preventive (2023). Kardiologové zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se zúčastnili španělské dietní studie…

Vitamin B12 v potravinách

11.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vitamin B12 v potravináchKobalamin, jak se vitamin B12 označuje v odborné literatuře, patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě. Přestože ostatní vitaminy této skupiny se v lidském těle dlouhodobě neskladují, kobalamin může být v jaterní tkáni uchováván až po dobu několika…

Energetické nápoje

2.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Energetické nápojeSlibovaná mentální energie či nadváha a obezita. Rub a líc jednoho z oblíbených nápojů dětí a mladistvých.

Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzu

26.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzuTým českých vědců z 20 odborných pracovišť se pokouší zlepšit výživovou hodnotu vybraných druhů jedlého hmyzu. Ten se v posledních letech těší stále větší oblibě díky obsahu bílkovin.

Výživové tipy

18.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Výživové tipyJak to udělat, aby můj jídelníček byl zdravější? Kromě pestrosti a vyváženosti jsou nejdůležitějšími faktory obsah a kvalita tuků a vhodný výběr sacharidů. Poradíme vám, jak vhodně kombinovat jednotlivé živiny a jak vhodně snížit množství přijímaného tuku,…

Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace

6.3.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace4. březen byl Světovým dnem obezity (World Obesity Day). Nadváha a obezita postihují v současné době téměř 60 % dospělých a téměř jedno ze tří dětí v Evropě. Také v České republice se výrazně nad zdravou váhou pohybuje více než 60%…

Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-Score

22.2.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-ScoreAutoři Stephan Peters a Hans Verhagen zpracovali článek zaměřený na problematiku značení výživových hodnot potravin na přední straně obalu pomocí systému Nutri-Score.

Fruktóza a její vliv na lidské zdraví

7.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Fruktóza a její vliv na lidské zdravíJe obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem…

Mýty a fakta o perlivé vodě

29.1.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Mýty a fakta o perlivé voděPerlivá (sycená) voda je voda, která je nasycená bublinkami oxidu uhličitého (CO2). Některé vody tento plyn obsahují přirozeně (minerální vody) a do jiných je uměle přidáván. Proč se nápoje tímto plynem záměrně sytí? Přidáním oxidu uhličitého do nápoje se…

NutriScore změnilo výpočet. Mléko si pohoršilo, nejzdravější je teď voda

26.1.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

NutriScore změnilo výpočet. Mléko si pohoršilo, nejzdravější je teď vodaPodle Potravinářské komory ČR, která dřívější možnost zavedení tohoto typu značení jako povinného v celé EU tvrdě odmítala, jsou změny obecně k horšímu.

Kofein a zelený čaj jako spalovače tuků?

10.1.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Kofein a zelený čaj jako spalovače tuků?Spousta lidí si pod názvem „spalovač tuku“ představí nějakou zázračnou pilulku, kterou když spolknou, rázem budou o pár kil lehčí – a bez námahy. V trochu reálnější podobě můžeme za spalovače tuků označit doplňky stravy, které podporují…

Budoucnost veganských potravin a napodobenin živočišných produktůZáznamGarance

13.11.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:13:27

Motivem k alternativní bezmasé stravě bývá zpestření a odlehčení jídelníčku, ale často také obava o životní prostředí a snižování uhlíkové stopy. Potvrzují to také zvýšené prodeje tofu a dalších rostlinných bílkovin v různých variantách. Nejrychleji rostoucí…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

CPW dělá snídani lepší

1.11.2023, Zdroj: FoodDrinkEurope

CPW dělá snídani lepšíCereal Partners Worldwide SA je společný podnik mezi General Mills a Nestlé, založený v roce 1991 za účelem výroby snídaňových cereálií.

Každý sedmý dospělý má závislost na průmyslově zpracovaném jídle, tvrdí vědci

17.10.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Každý sedmý dospělý má závislost na průmyslově zpracovaném jídle, tvrdí vědciČtrnáct procent dospělých a 12 procent dětí má závislost na vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou například čokoládové tyčinky. Uvádí to článek zveřejněný v odborném časopise The British Medical Journal, jehož autoři a autorky analyzovali 281…

Učitelské noviny - VE VĚTŠINĚ ŠKOLNÍCH JÍDELEN SE PŘESOLUJE

20.9.2023, Zdroj: Učitelské noviny

Učitelské noviny - VE VĚTŠINĚ ŠKOLNÍCH JÍDELEN SE PŘESOLUJEVe více než 60 % školních jídelen se výrazně přesoluje. Na konferenci Potravinářské komory ČR na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Hygienická služba ČR už v dubnu upozorňovala na to, že monitoring ve 165 školních jídelnách v loňském roce ukázal,…

Jak nahlíží legislativa na označení „vhodné i pro diabetiky"Garance

22.8.2023, Mgr. Ing. Eva Singrová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k vývoji vědeckých poznatků a v souvislosti s tím i legislativy EU byly potraviny pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů (diabetes) novelou vyhlášky č. 54/2004 Sb., která ustanovuje druhy potravin určených pro zvláštní výživu a způsob jejich…

zdravotní tvrzeníQ&AGarance

21.6.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Lze výrobek z přirozeně bezlepkových surovin označit jako bez lepku?Q&AGarance

26.4.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Existují zdravotní rizika spojená s konzumací lékořice těhotnými ženami?

29.3.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Existují zdravotní rizika spojená s konzumací lékořice těhotnými ženami?Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) se zabýval hodnocením finské observační studie, na jejímž základě vědci doporučili varovat těhotné ženy před konzumací…

Výživová a zdravotní tvrzení pro ovesné vločkyQ&AGarance

27.12.2022, Ing. Miriam Bellofattová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Spotřeba potravin v infografice

25.8.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Spotřeba potravin v infograficeČeský statistický úřad zveřejnil infografiku s údaji o spotřebě základních komodit v ČR. Kolik konzumujeme hovězí masa nebo ovoce jižního pásu?

Symbiosal® nesnižuje zvýšený krevní tlak

6.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Symbiosal® nesnižuje zvýšený krevní tlakKomise EU neschválila zdravotní tvrzení týkající se účinků přípravku Symbiosal®.

Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNA

20.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNAEvropská komise zamítla trojici zdravotních tvrzení týkajících se účinků Bi-07, kávy C21 a MenaQ7.

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkost

13.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkostEvropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinku přípravku Anxiofit-1.

Zdravotní a výživová tvrzení 2022ZáznamGarance

22.3.2022, Ing. Miriam Bellofattová, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:50:30

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin stanoví harmonizovaná pravidla pro používání výživových a zdravotních tvrzení při označování potravin a v reklamních…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Tiramisu krém a upozornění na obsah kofeinuQ&AGarance

8.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Výživové tvrzení „přirozený zdroj energie“Q&A

3.2.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Rejstřík EU pro výživová a zdravotní tvrzení při označování potravin

19.11.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Rejstřík EU pro výživová a zdravotní tvrzení při označování potravinNa základě článku 20 nařízení (ES) č. 1924/2006 Komise vytváří a pravidelně aktualizuje Rejstřík EU pro výživová a zdravotní tvrzení při označování potravin (dále jen rejstřík). Tento rejstřík slouží pouze k informativním…

Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021

25.10.2021, Zdroj: Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP)

Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu webinář ke Světovému dni výživy na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé…

Může se 100% mošt označit, že je bez přidaného cukru?Q&A

15.7.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Právní regulace reklamy na výrobky cílící na zdraví

16.6.2021, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Právní regulace reklamy na výrobky cílící na zdravíPočínaje dnem 26. května 2021 postupně vstupuje v použitelnost nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/745 ze dne 5. dubna 2017, o zdravotnických prostředcích, změně směrnice 2001/83/ES, nařízení (ES) č. 178/2002 a nařízení (ES) č. 1223/2009 a o zrušení…

Zdravotní a výživová tvrzení 2021ZáznamGarance

11.5.2021, Ing. Miriam Bellofattová, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:53:15

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin stanoví harmonizovaná pravidla pro používání výživových a zdravotních tvrzení při označování potravin a v reklamních…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Legislativní souhrn: Výživová a zdravotní tvrzení při označování potravinGarance

16.3.2021, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin

Neschválení určitých zdravotních tvrzení

15.2.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Neschválení určitých zdravotních tvrzeníKomise zamítla pětici zdravotních tvrzení týkající se účinků potravin.

Reklama na potraviny - co se smí a co ne? 1. částZáznamGarance

4.8.2020, Mgr. et Mgr. Bc. Jiří Hadaš, MBA, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:47:26

V první části záznamu semináře Reklama na potraviny se seznámíte s legislativou, která upravuje oblast regulace reklamy na potraviny. S Jiřím Hadašem projdete také jednotlivé typy reklam, které se nejčastěji…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus
Nejnavštěvovanější semináře
          Nahrávám...
          Nahrávám...