Mastné kyseliny omega-3 a dlouhověkost
16.5.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Skupina omega-3 mastných kyselin, která zahrnuje „ALA, EPA a DHA“, je nedílnou součástí zdravé stravy. Tyto esenciální mastné kyseliny se v lidském těle přeměňují z potravinových zdrojů. Zařazení nenasycených mastných kyselin do každodenní stravy…
Označování potravin - revize pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelům
7.1.2022, Zdroj: Evropská komise
Cílem této veřejné konzultace je shromáždit názory občanů ze zemí EU i mimo EU, jakož i názory profesionálních a neprofesionálních zúčastněných stran, pokud jde o iniciativy týkajících se revize právních předpisů EU o poskytování informací o potravinách…
Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021
25.10.2021, Zdroj: Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP)
V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu webinář ke Světovému dni výživy na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé…
Uvádění potravin nesplňujících limit pro trans-mastné kyseliny na trhQ&A
25.2.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Falšování jedlých tuků a olejůGarance
7.4.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Rostlinné oleje, oleje získané ze semen, plodů nebo jader plodů olejnatých rostlin, používané v potravinářství jsou tvořeny triacylglyceroly, mastné kyseliny představují kolem 95 % podílu oleje. Oproti živočišným tukům jsou v rostlinných olejích obsaženy…
Trans mastné kyseliny v potravináchGarance
24.9.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Tuky (homolipidy) jsou sloučeniny mastných kyselin a alkoholů. Mastné kyseliny mohou být nasycené nebo nenasycené. Zatímco nasycené kyseliny jsou pokládány za zdraví škodlivé, nenasycené kyseliny bývají vnímány jako zdraví prospěšné. Ale mezi nenasycené mastné…
2019/649: Nařízení Komise (EU), kterým se mění příloha III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006, pokud jde o transmastné kyseliny, jiné než transmastné kyseliny přirozeně se vyskytující v tucích živočišného původuGarance
15.5.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nové nařízení stanoví limit pro obsah trans mastných kyselin v potravinách
26.4.2019, Zdroj: Verlag Dashöfer
Obsah transmastných kyselin, jiných než transmastných kyselin přirozeně se vyskytujících v tucích živočišného původu, v potravinách určených pro konečného spotřebitele a v potravinách určených pro maloobchod nesmí překročit 2 g na 100 g…
Akční balíček pro odstranění průmyslově vyráběných trans mastných kyselin
12.12.2018, Zdroj: WHO, Verlag Dashöfer
Světová zdravotnická organizace určila jako jeden ze svých cílů úplné odstranění trans mastných kyselin (TFA) vznikajících při průmyslové výrobě potravin.
Trans tuky v celkové stravě populace EU
11.12.2018, Zdroj: Verlag Dashöfer
Evropská komise vydala zprávu týkající se trans-tuků v potravinách a celkové stravě obyvatelstva Unie.
Publikace EFSA týkající se trans mastných kyselin (TFA)
11.12.2018, Zdroj: EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal několik vědeckých stanovisek k problematice výskytu trans mastných kyselin v potravinách.
Studie obsahu a zastoupení trans-mastných kyselin v mateřském mléce v ČR
7.12.2018, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Zajímá vás, kolik trans-mastných kyselin (TFA) máme v naší dietě? Přečtěte si závěrečnou zprávu úkolu HH.
Prodej potravin ve školách a školských zařízeních podle pamlskové vyhláškyGarance
6.11.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
						V roce 2016 byla zveřejněna vyhláška č. 
						282/2016 Sb.
						ze dne 29. srpna 2016, o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských…
Falšování způsobů produkce a zpracování potravinGarance
8.5.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kvalita potravinářských výrobků je úzce spojena se způsobem jejich zpracování. Podmínky, za jakých jsou pěstovány rostliny nebo chována zvířata určená pro potravinářské využití, používané způsoby výroby a konzervační postupy zajištující bezpečnost…
Nové doporučené výživové dávky EFSA: Hlavní nutrientyGarance
30.1.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vyvážená strava je taková, která poskytuje dostatečné množství energie a živin pro zdraví a pohodu.
Zvláštní požadavky na složení a informace, které se vztahují na náhradu celodenní stravy pro regulaci hmotnostiGarance
2.1.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
					Nařízením (EU) č. 
					 609/2013 
					byl omezen výčet potravin pro zvláštní výživu pouze na potraviny určené pro kojence a malé děti, potraviny pro zvláštní lékařské účely a potraviny k náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti. Pojem „potraviny…
Trans mastné kyseliny: Jak si stojíme?
21.12.2015, Zdroj: Joint Research Centre - JRC - European Commission
Společné výzkumné středisko (JRC) vydalo publikaci Trans fatty acids in Europe: where do we stand? Jde o souhrnnou zprávu o výskytu a spotřebě trans-mastných kyselin v potravinách.