dnes je 14.11.2024

Mastné kyseliny omega-3 a dlouhověkost

16.5.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Mastné kyseliny omega-3 a dlouhověkostSkupina omega-3 mastných kyselin, která zahrnuje „ALA, EPA a DHA“, je nedílnou součástí zdravé stravy. Tyto esenciální mastné kyseliny se v lidském těle přeměňují z potravinových zdrojů. Zařazení nenasycených mastných kyselin do každodenní stravy…

Označování potravin - revize pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelům

7.1.2022, Zdroj: Evropská komise

Označování potravin - revize pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelůmCílem této veřejné konzultace je shromáždit názory občanů ze zemí EU i mimo EU, jakož i názory profesionálních a neprofesionálních zúčastněných stran, pokud jde o iniciativy týkajících se revize právních předpisů EU o poskytování informací o potravinách…

Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021

25.10.2021, Zdroj: Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP)

Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu webinář ke Světovému dni výživy na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé…

Falšování jedlých tuků a olejůGarance

7.4.2020, Doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Rostlinné oleje, oleje získané ze semen, plodů nebo jader plodů olejnatých rostlin, používané v potravinářství jsou tvořeny triacylglyceroly, mastné kyseliny představují kolem 95 % podílu oleje. Oproti živočišným tukům jsou v rostlinných olejích obsaženy…

Trans mastné kyseliny v potravináchGarance

24.9.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Tuky (homolipidy) jsou sloučeniny mastných kyselin a alkoholů. Mastné kyseliny mohou být nasycené nebo nenasycené. Zatímco nasycené kyseliny jsou pokládány za zdraví škodlivé, nenasycené kyseliny bývají vnímány jako zdraví prospěšné. Ale mezi nenasycené mastné…

Nové nařízení stanoví limit pro obsah trans mastných kyselin v potravinách

26.4.2019, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nové nařízení stanoví limit pro obsah trans mastných kyselin v potravináchObsah transmastných kyselin, jiných než transmastných kyselin přirozeně se vyskytujících v tucích živočišného původu, v potravinách určených pro konečného spotřebitele a v potravinách určených pro maloobchod nesmí překročit 2 g na 100 g…

Akční balíček pro odstranění průmyslově vyráběných trans mastných kyselin

12.12.2018, Zdroj: WHO, Verlag Dashöfer

Akční balíček pro odstranění průmyslově vyráběných trans mastných kyselinSvětová zdravotnická organizace určila jako jeden ze svých cílů úplné odstranění trans mastných kyselin (TFA) vznikajících při průmyslové výrobě potravin.

Trans tuky v celkové stravě populace EU

11.12.2018, Zdroj: Verlag Dashöfer

Trans tuky v celkové stravě populace EUEvropská komise vydala zprávu týkající se trans-tuků v potravinách a celkové stravě obyvatelstva Unie.

Publikace EFSA týkající se trans mastných kyselin (TFA)

11.12.2018, Zdroj: EFSA

Publikace EFSA týkající se trans mastných kyselin (TFA)Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal několik vědeckých stanovisek k problematice výskytu trans mastných kyselin v potravinách.

Studie obsahu a zastoupení trans-mastných kyselin v mateřském mléce v ČR

7.12.2018, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Studie obsahu a zastoupení trans-mastných kyselin v mateřském mléce v ČRZajímá vás, kolik trans-mastných kyselin (TFA) máme v naší dietě? Přečtěte si závěrečnou zprávu úkolu HH.

Prodej potravin ve školách a školských zařízeních podle pamlskové vyhláškyGarance

6.11.2018, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

V roce 2016 byla zveřejněna vyhláška č.  282/2016 Sb. ze dne 29. srpna 2016, o požadavcích na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských…

Falšování způsobů produkce a zpracování potravinGarance

8.5.2018, Ing. Helena Čížková, Zdroj: Verlag Dashöfer

Kvalita potravinářských výrobků je úzce spojena se způsobem jejich zpracování. Podmínky, za jakých jsou pěstovány rostliny nebo chována zvířata určená pro potravinářské využití, používané způsoby výroby a konzervační postupy zajištující bezpečnost…

Nové doporučené výživové dávky EFSA: Hlavní nutrientyGarance

30.1.2018, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyvážená strava je taková, která poskytuje dostatečné množství energie a živin pro zdraví a pohodu.

Zvláštní požadavky na složení a informace, které se vztahují na náhradu celodenní stravy pro regulaci hmotnostiGarance

2.1.2018, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízením (EU) č.   609/2013  byl omezen výčet potravin pro zvláštní výživu pouze na potraviny určené pro kojence a malé děti, potraviny pro zvláštní lékařské účely a potraviny k náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti. Pojem „potraviny…

Trans mastné kyseliny: Jak si stojíme?

21.12.2015, Zdroj: Joint Research Centre - JRC - European Commission

Trans mastné kyseliny: Jak si stojíme?Společné výzkumné středisko (JRC) vydalo publikaci Trans fatty acids in Europe: where do we stand? Jde o souhrnnou zprávu o výskytu a spotřebě trans-mastných kyselin v potravinách.

Nahrávám...
Nahrávám...