Školní stravování se po 30 letech změní, pilotní testování ukázalo, že to jde
24.10.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Školní jídelny se řídí 30 let starou vyhláškou o školním stravování, která v rámci tzv. spotřebního koše stanovuje, z jakých potravin školákům vařit. Pilotní testování připravovaných změn potvrdilo jejich proveditelnost. Aktualizované složení spotřebního koše…
Dozor v restauracích, kavárnách, barech a nad prodejem psychomodulačních látek bude zajištovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce
18.10.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Ministerstvo zemědělství (MZe) bude prostřednictvím Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zajišťovat dozor nad uváděním na trh nových psychoaktivních látek. Prezident České republiky dnes podepsal novelu zákona o návykových látkách. Ta umožní…
Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v květnu 2024
14.6.2024, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 5. – 31. 5. 2024 celkem 199 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č.…
Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v dubnu 2024
22.5.2024, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 4. – 30. 4. 2024 celkem 223 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č.…
Zkušenosti s dietním stravováním z pohledu vedoucí školní jídelny a nutriční terapeutky
9.5.2024, Zdroj: Společnost pro výživu
Článek „Zkušenosti s dietním stravováním z pohledu vedoucí školní jídelny a nutriční terapeutky“ byl publikován Společností pro výživu v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování –…
Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánu
28.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s odborníky na výživu a dalšími aktivně pracují na reformě školního stravování. Již v únoru byla vydána Metodika…
Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmech
26.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů uváděných v provozovnách společného stravování – zejména restauracích a rychlém občerstvení – při nabídce pokrmů. Inspektoři při kontrole konfrontují údaje…
SZPI: Společné stravování
6.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…
Společné stravování
7.6.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…
Uchovávání kombinace teplého a studeného pokrmuQ&AGarance
22.9.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Úřad provedl rozsáhlé sektorové šetření na potravinářském trhu, věnoval se i zvyšování cen
18.8.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže provedl od počátku roku 2021 do června 2022 rozsáhlé sektorové šetření zaměřené na trhy nákupu potravin za účelem dalšího prodeje v České republice, včetně služeb s tímto nákupem…
Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji, přibližně 20 % provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masa
13.4.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé sedmé kontrolované…
Vyhláška o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobkůGarance
29.3.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ve Sbírce zákonů ČR byla zveřejněna vyhláška č. 56/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2016 Sb., o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků, ve znění vyhlášky č. 78/2018 Sb. je zejména úprava této vyhlášky na…
Potravinářská inspekce zjistila lepek v „bezlepkových“ pokrmech v restauracích
24.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci se zaměřením na potraviny a pokrmy označené „bez lepku“ a „nízký obsah lepku“. Inspektoři odebrali k analýze v akreditované laboratoři SZPI celkem 35 vzorků…
Poskytnutí informace o pokrmu rozvozu pokrmůQ&A
13.1.2022, Zdroj: Verlag Dashöfer
Zchlazování a regenerace pokrmů v kuchyniQ&AGarance
23.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021
25.10.2021, Zdroj: Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP)
V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu webinář ke Světovému dni výživy na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé…
dTest: Tuňáka v konzervě se bát nemusíte
8.10.2021, Zdroj: dTest
Snad každá poučka o zdravém životním stylu radí zařadit do jídelníčku ryby. Konzervovaný tuňák může být cestou, jak toto pravidlo splnit. Navíc železná zásoba v podobě konzervy s touto chutnou a zdravou rybou se jistě najde v naprosté většině domácností.…
Odpad z provozovny veřejného stravováníQ&AGarance
20.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Novela vyhlášky o školním stravování
19.7.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
V návaznosti na novelu školského zákona, která zavedla nový typ zařízení školního stravování, a sice výdejnu lesní mateřské školy bylo nutné provést úpravu i ve vyhlášce o školním stravování.
Kdy lze limonádu nazvat domácí?Q&A
6.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Šest let kontrol Potravinářské inspekce v restauracích: ubylo nejzávažnějších prohřešků, problémem zůstávají hygienické prohřešky a falšování
15.3.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provádí již od roku 2015 kontroly v provozech společného stravování, tj v restauracích, v provozovnách rychlého občerstvení, cukrárnách, pivnicích, vinárnách…
Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracích
18.1.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podporuje pozměňovací návrh k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb., který přináší sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v zařízeních společného stravování otevřeného…
Kolik jídla se vyhodí v jídelnách a restauracích rychlého občerstvení ...
13.11.2020, Zdroj: Technologické centrum AV ČR
...a jak lze plýtvání redukovat? Poradí příručka a plakát.
Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky týkající se potravin, stravovacích služeb a prodejních automatůGarance
22.9.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky (GPP) mají veřejným orgánům usnadnit nákup zboží, služeb a stavebních prací se sníženými dopady na životní prostředí. Použití kritérií je dobrovolné. Kritéria jsou formulována tak, že pokud to konkrétní orgán uzná za…
Značení nebalených pokrmů a pokrmů zabalených v místě prodejeQ&AGarance
17.9.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zacházení s vejci ve vinném baruQ&AGarance
8.9.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nový koronavirus a pitná voda
24.8.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Stanovisko Národního referenčního centra (NRC) pro pitnou vodu k otázce přenosu nového koronaviru (SARS-CoV-2) pitnou vodou.
Doporučení: Covid-19 a mytí stolního nádobí - potravinářské podniky - stravovací služby
18.8.2020, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy
Vzhledem ke známým způsobům, kterými se koronavirus šíří, tj. kapénkovou nákazou, osobním kontaktem s nemocným nebo prostřednictvím povrchů, kterých se nemocný dotýkal a v souvislosti s množícími se podněty na nedostatečné mytí nápojového skla a vratných…
Alergeny v potravinách 04: Lepek, celiakie a legislativaGarance
30.6.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V populaci se zvyšuje počet osob, u nichž je diagnostikována nesnášenlivost lepku – celiakie, která je vyvolána imunologickou reakcí organismu. Jedná se o chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, jež je citlivé na bílkovinu nazývanou lepek či gluten.…
Darování hotových pokrmů na dobročinné účelyQ&A
30.1.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Současná legislativa umožňuje darování potravin pro charitu. Umožňuje tento legislativní rámec také darování hotových pokrmů na dobročinné účely?
Nebojte se rtuti v rybích výrobcích na trhu v ČR
22.1.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Spotřebitelé ryb v konzervách a výrobcích jsou občas strašeni vysokým obsahem rtuti, především ve formě tzv. methylrtuti. Ta je poměrně toxická a v rybách je asi v podílu 80% z celkové rtuti. V ČR ale sníme 3x méně ryb než je průměr v zemích…
Uvádění gramáže porce v jídelním lístkuQ&AGarance
24.10.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kterou normou (zákonem) je stanoveno, že na jídelním lístku musí být uvedena gramáž porce (např. masa)?
Jaká je vhodná teplota pro uchovávání výrobků ze syrových ryb (sushi)?Q&AGarance
10.10.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Pokud by výsledek z laboratoře byl v pořádku, je možné akceptovat teplotu +15 °C? Jaké druhy mikroorganismů by u hotových výrobků sushi měly být laboratorně testovány?
Vyzkoušeli jsme alternativu hovězího hamburgeru - „Beyond BurgerTM“
20.8.2019, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Beyond Burger TM , novinka na tuzemském trhu, je „vlajkovou lodí“ kalifornské firmy Beyond Meat®, do které investovala nejedna známá osobnost (např. Leonardo DiCaprio či Bill Gates). Jedná se o rostlinnou alternativu klasického hovězího…
Nápojová brčka ve stravovacích zařízeníchQ&AGarance
15.8.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Je nějakým způsobem legislativně ošetřeno používání nápojových brček ve stravovacích zařízeních?
Eurobarometr: Průzkum přístupu k bezpečnosti potravin napříč EU
24.6.2019, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
O bezpečnost potravin se osobně zajímají 2 z 5 Evropanů a pouze 1 z 5 ji pokládá za stěžejní při výběru potravin. Pro většinu Evropanů představuje bezpečnost potravin jeden z několika faktorů (společně s cenou, chutí, nutriční hodnotou a původem potravin),…
Nejčastější problémy a chyby při implementaci postupů založených na principu HACCP v zařízeních společného stravováníGarance
22.1.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
					Článek 5 nařízení (ES) č. 
					 852/2004 
					o hygieně požaduje, aby provozovatelé potravinářských podniků vytvořili a zavedli stálý postup založený na zásadách analýzy rizik a kritických kontrolních bodů a postupovali podle něj. Zásady HACCP se…
Prodej hotových pokrmů do vlastní nádoby spotřebiteleQ&AGarance
18.10.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Pamatuje nějaký legislativní předpis na situaci, kdy zákazník, který si kupuje hotová jídla v restauraci a používá vlastní nádobu?
Vyjadřování výživových údajů u hotového výrobkuQ&AGarance
4.10.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Jakým způsobem by se měly správně vyjadřovat výživové údaje? Je správné uvádět výživové údaje na 100 g/100 ml výrobku v té formě, v jaké je prodáván (např. sypké), nebo v hotovém výrobku připraveném podle návodu k…
Dřevěné stoly v provozovně stravovacích služebQ&AGarance
14.6.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Upravuje (nebo přímo zakazuje) nějaký legislativní předpis používání dřevěných stolů v provozovnách společného stravování?
Správná praxe ve stravovacích službách: Údržba zařízeníGarance
8.8.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V každém stravovacím zařízení by se měla pravidelně provádět údržba všech zařízení a instalací. Zejména je nutno pravidelně čistit osvětlovací tělesa, vzduchotechnická zařízení, rozvody páry a vody – zejména k jednotlivým technologiím. Není možno však…
Správná praxe ve stravovacích službách: SledovatelnostGarance
1.8.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
						Článek 18 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 
						 178/2002 
						, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin,…
Správná praxe ve stravovacích službách: Fyzikální a radiační rizika z potravin a pokrmůGarance
18.7.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Fyzikální riziko může být způsobeno cizím tělesem a v literatuře jsou pro ně používány různé definice. Cizí těleso může být definováno jako cokoliv, co je vnímáno spotřebitelem jako něco, co je v potravině nepatřičné. Je důležité pamatovat na to, že cizí…
Správná praxe ve stravovacích službách: Chemická rizika z potravin a pokrmůGarance
11.7.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Cizorodé látky jsou velkou skupinou látek, jejichž výskyt je v potravinách nežádoucí. Potom mluvíme o látkách kontaminujících a toxikologicky významných neboli o kontaminantech. Patří mezi ně těžké kovy, industriální kontaminanty, kontaminanty vzniklé v…
Výživové standardy pro stravování v zařízeních zdravotní a sociální péče
30.6.2017, Zdroj: Public Health Agency
Severoirská Public Health Agency vydala publikaci, v níž stanovuje minimální nutriční standardy potravin a pokrmů, jež jsou nabízeny hostům a zaměstnancům zdravotnických a sociálních…
Správná praxe ve stravovacích službách: Mikrobiologická rizika z potravin a pokrmůGarance
20.6.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Alimentární nákazy jsou skupinou nemocí převážně zažívacího traktu, které většinou vznikají požitím potraviny kontaminované bakteriemi, viry nebo plísněmi.
Správná praxe ve stravovacích službách: Školení personáluGarance
30.5.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Provozovatelé potravinářských zařízení musejí zajistit přiměřené vzdělávání každého zaměstnance v hygieně při manipulaci s potravinami a pokrmy a osobní hygieně tak, aby všichni pochopili bezpečnostní opatření nezbytná pro zabránění kontaminace…
Správná praxe ve stravovacích službách: Osobní hygienaGarance
23.5.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Každá osoba podílející se na manipulaci s potravinami by si měla umýt ruce často a důkladně vhodným čisticím prostředkem a pod tekoucí teplou pitnou vodou. Ruce se musejí umývat vždy před zahájením práce, bezprostředně po použití toalety, po manipulaci…
Správná praxe ve stravovacích službách: Požadavky na zdravotní stav zaměstnancůGarance
16.5.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Za činnosti epidemiologicky závažné se v oblasti potravinářství považují provozování stravovacích služeb, výroba a uvádění potravin do oběhu.