Nová položka v NBT knihovně - Rajče se zvýšenou aktivitou pylu a zvýšeným výnosem
2.9.2024, Zdroj: Biotrin z.s.
Úspěšnost násady plodů rajčat a jejich výnosu závisí na správném vývoji pylu a opylení květů. Přestože vědecký pokrok přinesl již mnoho poznatků o těchto procesech, regulační mechanismy, které je ovlivňují, stále nejsou zcela…
Nové šlechtitelské techniky použité při produkci potravinářských surovinZáznamGarance
7.8.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:31:58
- Inovativní metody šlechtění jako podpora evropského potravinářství
- Výzkum a vývoj v oblasti novýchtechnik šlechtění
- Základy nové legislativy
Nově schválená sója otevírá cestu k lepším náhradám masa
5.8.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Firma Amfora získala výjimku pro geneticky upravenou sóju. Na trh tak přichází nový, rostlinný zdroj proteinů.
MZe otevírá diskusi o značení rostlinných výrobků, chce chránit názvy masných výrobků
24.7.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Ministerstvo zemědělství (MZe) chce ochránit tradičně používané názvy masných výrobků, otevřelo proto se zástupci potravinářského průmyslu diskusi o označování rostlinných…
Ministerstvo zemědělství modernizovalo vyhlášku a stanovilo požadavky na nové produkty na našem trhu, například na sufu, okaru nebo sezamovou pastu
16.7.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Nová vyhláška Ministerstva zemědělství (MZe) pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a výrobky z nich a olejnatá semena a výrobky z nich zavádí technologické požadavky na tyto produkty. Výrobci tak budou mít jasně stanoveno, jaké vlastnosti musí produkty…
Nová položka v NBT knihovně - Rajče s urychleným opadem květů
1.7.2024, Zdroj: Biotrin z.s.
Opad orgánů, jako jsou květy, plody, listy, a kořeny, hraje zásadní roli ve vývoji a reprodukční úspěšnosti rostlin. Tento proces, nazývaný abscise, je pečlivě regulován fytohormony. Kyselina jasmonová tento děj podporuje, zatímco auxin ho naopak…
2024/1048, Nařízení Komise (EU), povolující uvedení na trh proteinového koncentrátu z Lemna gibba a Lemna minor jako nové potravinyGarance
24.5.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:2024/1047, Nařízení Komise (EU), povolující uvedení na trh sodné soli 3´-sialyllaktózy jako nové potravinyGarance
20.5.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:2024/1027, Nařízení Komise (EU), měnící specifikace nového potravinového galakto-oligosachariduGarance
10.5.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:2024/1026, Nařízení Komise (EU), měnící specifikace nové potravinářské oleoresiny bohaté na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialisGarance
6.5.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:2024/1023, Nařízení Komise (EU), měnící podmínky použití nové potraviny laktitolGarance
3.5.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Budoucnost potravin: Rýžová zrna s masem uvnitř
10.4.2024, Zdroj: Biotrin z.s.
Vědci z jihokorejské univerzity Yonsei představili průlom v potravinářství: kultivovanou hovězí rýži obsahující živočišné svalové a tukové buňky, umístěné uvnitř rýžových zrn. Tato hybridní potravina, která je díky procesu kultivace buněk zbarvena do světle…
Nová položka v NBT knihovně - Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinu
4.3.2024, Zdroj: Biotrin z.s.
Kukuřice, jedna z nejrozšířenějších plodin na světě, trpí nedostatkem lysinu. Lysin je esenciální aminokyselina, kterou si naše tělo neumí samo vytvářet, a proto je nezbytné ji získávat z potravy. Vzhledem k důležitosti lysinu pro lidské zdraví se vědci snaží…
Meziresortní rada má zrychlit šlechtění rostlin pomocí genomických technik
14.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Usnadnit a zrychlit zavádění výsledků výzkumu genetických úprav zemědělských plodin do šlechtění odrůd, jež budou odolnější například vůči suchu, vysokým teplotám či škůdcům, má pomoci meziresortní rada pro genetiku a genomiku. Připravuje ji ministerstvo…
Zemědělský výzkum se zaměří na změny klimatu i podporu inovací a pokročilých technologií. Ministerstvo vybralo nové výzkumné projekty
4.1.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Celkem 70 vědeckých a výzkumných projektů podpoří Ministerstvo zemědělství (MZe) v příštích letech v Programu na podporu aplikovaného výzkumu na období 2024-2032 ZEMĚ II. Nejčastěji se výzkumníci zaměří na adaptaci polních plodin na měnící se klima a snižování…
BBC: Budete pít geneticky modifikované pivo?
30.11.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Charles Denby říká, že jeho práce je jednoduše o tom, že se snaží zlepšit chuť piva. Zajímá ho, jak zvýšit žádoucí chutě a snížit ty nepříliš dobré, a také jak vytvářet chutě nové. Milionům fanoušků ležáků a dalších piv připadají všechny tyto výroky skvělé.…
Geneticky modifikované plodiny mohou pomoci lidem i přírodě
23.11.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Nová studie dvou pracovníků Kodaňské univerzity, Caspera Worma Hansena a Asgera Mose Wingendera, ukazuje, jak velký význam mají geneticky modifikované (GM) plodiny pro globální zemědělství. Své zjištění autoři publikovali v časopise American Economic Review:…
GM rostliny fungují jako živé senzory nebezpečných chemikálií
7.11.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Výzkumný tým americké University of California – Riverside řešil pozoruhodný rébus – jak zařídit, aby živá rostlina dokázala detekovat vybrané chemické látky v prostředí, aniž by to ohrozilo její schopnost normálně…
Označování výrobků, jež nejsou z GMOQ&AGarance
3.5.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Jakou formou lze spotřebitele informovat, že výrobek není vyroben z GMO? Lze na přední straně obalu doplnit text „bez GMO“ nebo „GMO free“? Je někde stanovena forma tohoto označení. Je takové označení vůbec…
Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny
1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…
Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník
21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Na veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021
27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021
14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.
Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové
2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…
2017/2470, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením o nových potravinách, k 29. 8. 2022Garance
29.8.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Úplné znění prováděcího nařízení (EU) 2017/2470.
Rozšíření použití galakto-oligosacharidu jako nové potraviny
22.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila zvýšení maximálního množství použití nové potraviny „galakto-oligosacharid“ v doplňcích stravy z 0,333 kg galakto-oligosacharidu/kg doplňku stravy (33,3 %) na 0,450 kg galakto-oligosacharidu/kg doplňku stravy (45,0 %) pro běžnou…
Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potraviny
15.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila podmínky pro použití oleje z mikrořas Schizochytrium jako nové potraviny.
Změna podmínek použití nové potraviny nikotinamid ribosid chlorid
5.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila rozšíření použití nikotinamidu ribosidu chloridu na potraviny pro zvláštní lékařské účely a náhradu celodenní stravy pro regulaci hmotnosti.
Změna specifikace pro olej z Calanus finmarchicus
5.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Za základě žádosti výrobce upravila Komise EU specifikaci pro použití oleje z korýše Calanus finmarchicus.
Jádra jedlé odrůdy dávivce černého jako nová potravina
4.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh jako nové potraviny.
Tetrahydrokurkuminoidy jako nová potravina
27.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést tetrahydrokurkuminoidy na trh jako novou potravinu.
Stanovisko EFSA k bezpečnosti CBD jako nové potraviny
8.6.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vědečtí pracovníci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) nemohou v současné době potvrdit bezpečnost kanabidiolu (CBD) jako nové potraviny z důvodu nedostatku dat a přetrvávajících potenciálních rizik spojených s příjmem…
Bílkoviny fazole mungo jako nová potravina
6.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést bílkoviny fazole mungo (Vigna radiata) na trh jako nové potraviny.
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Kanabidiol (CBD) a problematika nových potravin
4.4.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Látka kanabidiol neboli cannabidiol (CBD), patří do skupiny kanabinoidů, mezi které se řadí také kanabigerol (CBG), kanabinol (CBN), kanabichroman (CBC) a rovněž tetrahydrocannabinol (THC). Tyto látky přirozeně obsahují rostliny rodu konopí…
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Rozšíření použití a změna specifikací pekařského droždí ošetřeného UV zářením
7.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila podmínky pro použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny.
Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravina
2.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila uvedení zmrazených, sušených a práškových forem Acheta domesticus na trh jako nové potraviny.
Cetylované mastné kyseliny jako nová potravina
22.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí rozhodnutí Komise povoluje uvést na trh rafinovaný peptidový koncentrát z krevet jako novou potravinu.
Zmrazené, sušené a práškové formy moučných červů jako nová potravina
17.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise schválila uvádění zmrazených, sušených a práškových forem larev potemníka moučného na trh jako nové potraviny.
Pasterované bakterie Akkermansia muciniphila jako nová potravina
15.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila uvedení hydrolyzátu z vaječné membrány na trh jako nové potraviny, a sice v doplňcích stravy pro běžnou dospělou populaci.
Houbový prášek získaný ze sušených celých hub Agaricus bisporus jako nová potravina
17.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila uvedení houbového prášku s vitaminem D2 na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283.
3-fukosyllaktosa jako nová potravina
9.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU zařadila 3-fukosyllaktosu (3-FL) na seznam Unie pro povolené nové potraviny a stanovila specifikaci této látky.
Přehled nařízení EU: Potraviny pro zvláštní výživu, novel foods a GMOGarance
25.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…
Změna podmínek použití nové potraviny oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis
8.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise rozšířila podmínky pro použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny.
Změna specifikace pro olej ze semen koriandru Coriandrum sativum
27.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí nařízení upravuje specifikaci nové potraviny olej ze semen koriandru Coriandrum sativum.
Změna specifikace nové potraviny lakto-N-neotetraosy
18.6.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila jako novou potravin lakto-N-neotetraosu (mikrobiální zdroj) vyráběnou kombinovanou aktivitou derivovaných kmenů PS-LNnT-JBT a DS-LNnT-JBT kmene Escherichia coli BL21(DE3).
Zákon o potravinách s komentářemGarance
8.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…