dnes je 4.12.2022

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021

27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021

14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.

2017/2470, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením o nových potravinách, k 29. 8. 2022Garance

29.8.2022, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

Úplné znění prováděcího nařízení (EU) 2017/2470.

Rozšíření použití galakto-oligosacharidu jako nové potraviny

22.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití galakto-oligosacharidu jako nové potravinyKomise EU povolila zvýšení maximálního množství použití nové potraviny „galakto-oligosacharid“ v doplňcích stravy z 0,333 kg galakto-oligosacharidu/kg doplňku stravy (33,3 %) na 0,450 kg galakto-oligosacharidu/kg doplňku stravy (45,0 %) pro běžnou…

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potraviny

15.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potravinyKomise upravila podmínky pro použití oleje z mikrořas Schizochytrium jako nové potraviny.

Změna podmínek použití nové potraviny nikotinamid ribosid chlorid

5.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna podmínek použití nové potraviny nikotinamid ribosid chloridKomise povolila rozšíření použití nikotinamidu ribosidu chloridu na potraviny pro zvláštní lékařské účely a náhradu celodenní stravy pro regulaci hmotnosti.

Změna specifikace pro olej z Calanus finmarchicus

5.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna specifikace pro olej z Calanus finmarchicusZa základě žádosti výrobce upravila Komise EU specifikaci pro použití oleje z korýše Calanus finmarchicus.

Jádra jedlé odrůdy dávivce černého jako nová potravina

4.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Jádra jedlé odrůdy dávivce černého jako nová potravinaKomise EU povolila uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh jako nové potraviny.

Tetrahydrokurkuminoidy jako nová potravina

27.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Tetrahydrokurkuminoidy jako nová potravinaNové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést tetrahydrokurkuminoidy na trh jako novou potravinu.

Stanovisko EFSA k bezpečnosti CBD jako nové potraviny

8.6.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Stanovisko EFSA k bezpečnosti CBD jako nové potravinyVědečtí pracovníci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) nemohou v současné době potvrdit bezpečnost kanabidiolu (CBD) jako nové potraviny z důvodu nedostatku dat a přetrvávajících potenciálních rizik spojených s příjmem…

Bílkoviny fazole mungo jako nová potravina

6.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Bílkoviny fazole mungo jako nová potravinaNové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést bílkoviny fazole mungo (Vigna radiata) na trh jako nové potraviny.

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Kanabidiol (CBD) a problematika nových potravin

4.4.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Látka kanabidiol neboli cannabidiol (CBD), patří do skupiny kanabinoidů, mezi které se řadí také kanabigerol (CBG), kanabinol (CBN), kanabichroman (CBC) a rovněž tetrahydrocannabinol (THC). Tyto látky přirozeně obsahují rostliny rodu konopí…

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun

1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korunTrh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…

Rozšíření použití a změna specifikací pekařského droždí ošetřeného UV zářením

7.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití a změna specifikací pekařského droždí ošetřeného UV zářenímKomise upravila podmínky pro použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny.

Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravina

2.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravinaKomise EU povolila uvedení zmrazených, sušených a práškových forem Acheta domesticus na trh jako nové potraviny.

Cetylované mastné kyseliny jako nová potravina

22.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Cetylované mastné kyseliny  jako nová potravinaNové prováděcí rozhodnutí Komise povoluje uvést na trh rafinovaný peptidový koncentrát z krevet jako novou potravinu.

Zmrazené, sušené a práškové formy moučných červů jako nová potravina

17.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Zmrazené, sušené a práškové formy moučných červů jako nová potravinaKomise schválila uvádění zmrazených, sušených a práškových forem larev potemníka moučného na trh jako nové potraviny.

Pasterované bakterie Akkermansia muciniphila jako nová potravina

15.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Pasterované bakterie Akkermansia muciniphila jako nová potravinaKomise EU povolila uvedení hydrolyzátu z vaječné membrány na trh jako nové potraviny, a sice v doplňcích stravy pro běžnou dospělou populaci.

Spotřeba potravin - 2020

4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Spotřeba potravin - 2020Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.

Houbový prášek získaný ze sušených celých hub Agaricus bisporus jako nová potravina

17.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Houbový prášek získaný ze sušených celých hub Agaricus bisporus jako nová potravinaKomise povolila uvedení houbového prášku s vitaminem D2 na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283.

3-fukosyllaktosa jako nová potravina

9.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

3-fukosyllaktosa jako nová potravinaKomise EU zařadila 3-fukosyllaktosu (3-FL) na seznam Unie pro povolené nové potraviny a stanovila specifikaci této látky.

Přehled nařízení EU: Potraviny pro zvláštní výživu, novel foods a GMOGarance

25.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…

Změna podmínek použití nové potraviny oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis

8.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna podmínek použití nové potraviny oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialisKomise rozšířila podmínky pro použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny.

Změna specifikace pro olej ze semen koriandru Coriandrum sativum

27.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna specifikace pro olej ze semen koriandru Coriandrum sativumNové prováděcí nařízení upravuje specifikaci nové potraviny olej ze semen koriandru Coriandrum sativum.

Změna specifikace nové potraviny lakto-N-neotetraosy

18.6.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna specifikace nové potraviny lakto-N-neotetraosyKomise povolila jako novou potravin lakto-N-neotetraosu (mikrobiální zdroj) vyráběnou kombinovanou aktivitou derivovaných kmenů PS-LNnT-JBT a DS-LNnT-JBT kmene Escherichia coli BL21(DE3).

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…

Sušené larvy potemníka moučného jako nová potravina

8.6.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Sušené larvy potemníka moučného jako nová potravinaSušené larvy Tenebrio molitor jsou prvním hmyzem, který může být uváděn na trh jako nová potravina.

Role hmyzu ve výživě člověka

11.3.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Role hmyzu ve výživě člověkaPojem „entomofágie“ (z řeckých slov ἔντομον éntomon, "hmyz", a φᾰγεῖν phagein, "jíst") znamená využívání hmyzu jako potraviny. Již od pravěku byl hmyz běžnou součástí jídelníčku…

Sodné soli sialyllaktózy jako nové potraviny

2.2.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Sodné soli sialyllaktózy jako nové potravinyKomise povolila uvedení sodné soli 3’-sialyllaktózy a sodné soli 6’-sialyllaktózy na trh nových potravin.

Pravidla pro nové potravinyGarance

1.2.2021, Ing. Irena Suková, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Mgr. Karolína Mikanová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Pod pojmem „nové potraviny” (dříve se používal pojem „potraviny nového typu”) se skrývají potraviny, které nemají tzv. „historii konzumace ve významné míře” před 15. 5. 1997 v členských státech EU, bez ohledu na datum jeho přistoupení. V praxi to znamená, že…

Panorama potravinářského průmyslu 2019

22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Panorama potravinářského průmyslu 2019Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…

Sušené řasy Euglena gracilis jako nová potravina

11.1.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Sušené řasy Euglena gracilis jako nová potravinaSušené krásnoočko štíhlé bylo schváleno jako nová potravina pro použití v různých potravinách.

Extrakt z Panax notoginseng a Astragalus membranaceus jako nová potravina

6.1.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Extrakt z Panax notoginseng a Astragalus membranaceus jako nová potravinaExtrakt z ženšenu a kozince byl schválen jako nová potravina pro použití v doplňcích stravy.

Biomasa kvasinek Yarrowia lipolytica jako nová potravina

15.12.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Biomasa kvasinek Yarrowia lipolytica jako nová potravinaKomise povolila uvedení biomasy kvasinek Yarrowia lipolytica obsahující selen a chrom jako nové potraviny na trh.

Cukry z dužiny kakaovníku pravého jako nová potravina

7.12.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Cukry z dužiny kakaovníku pravého jako nová potravinaKomise EU povolila uvedení cukrů z dužiny kakaovníku pravého (Theobroma cacao L.) na trh jako nové potraviny.

Novela prováděcího nařízení, kterým se stanoví administrativní a vědecké požadavky na žádosti o uvedení nové potraviny na trh

4.12.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Novela prováděcího nařízení, kterým se stanoví administrativní a vědecké požadavky na žádosti o uvedení nové potraviny na trhNařízení (EU) č. 2015/2283 stanoví pravidla pro uvádění nových potravin na trh v Unii. Od 1. 1. 2018 plně nahrazuje nařízení (ES) č. 258/97.

Doplnění seznamu nových potravin

27.10.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Doplnění seznamu nových potravinSchválené nové potraviny a jejich specifikace si vyžádaly aktualizaci seznamu Unie pro nové potraviny.

Změna podmínek používání nové potraviny „proteinový extrakt z vepřových ledvin“

6.8.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna podmínek používání nové potraviny „proteinový extrakt z vepřových ledvin“Kromě zapouzdřených pelet potažených střívkem bude možné vyrábět i tablety.

On-line databáze metod pro zjišťování přítomnosti GMO

6.7.2020, Zdroj: Joint Research Centre - JRC - European Commission

On-line databáze metod pro zjišťování přítomnosti GMOSpolečné výzkumné středisko (JRC) provozuje internetovou databázi GMOMETHODS, která poskytuje informace o metodách (založených na PCR) detekce přítomnosti GMO.

Uvedení lakto-N-tetraosy na trh jako nové potraviny

24.4.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Uvedení lakto-N-tetraosy na trh jako nové potravinyKomise povolila uvést na trh lakto-N-tetraosu, získanou mikrobiální fermentací s geneticky modifikovaným kmenem Escherichia coli K12 DH1.

Proces schvalování nové potraviny - jednoduchá věc?ZáznamGarance

14.4.2020, Mgr. Karolína Mikanová, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:43:39

Problematiku nových potravin (nově např. hmyz) nebo nových složek potravin upravuje od loňského roku nařízení (EU) 2015/2283, jež přineslo několik novinek. Proč je důležité, aby tyto potraviny prošly před uvedením na trh procesem autorizace nebo notifikace?…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus
Nahrávám...
Nahrávám...