dnes je 27.5.2024

Budoucnost potravin: Rýžová zrna s masem uvnitř

10.4.2024, Zdroj: Biotrin z.s.

Budoucnost potravin: Rýžová zrna s masem uvnitřVědci z jihokorejské univerzity Yonsei představili průlom v potravinářství: kultivovanou hovězí rýži obsahující živočišné svalové a tukové buňky, umístěné uvnitř rýžových zrn. Tato hybridní potravina, která je díky procesu kultivace buněk zbarvena do světle…

Nová položka v NBT knihovně - Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinu

4.3.2024, Zdroj: Biotrin z.s.

Nová položka v NBT knihovně - Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinuKukuřice, jedna z nejrozšířenějších plodin na světě, trpí nedostatkem lysinu. Lysin je esenciální aminokyselina, kterou si naše tělo neumí samo vytvářet, a proto je nezbytné ji získávat z potravy. Vzhledem k důležitosti lysinu pro lidské zdraví se vědci snaží…

Meziresortní rada má zrychlit šlechtění rostlin pomocí genomických technik

14.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Meziresortní rada má zrychlit šlechtění rostlin pomocí genomických technikUsnadnit a zrychlit zavádění výsledků výzkumu genetických úprav zemědělských plodin do šlechtění odrůd, jež budou odolnější například vůči suchu, vysokým teplotám či škůdcům, má pomoci meziresortní rada pro genetiku a genomiku. Připravuje ji ministerstvo…

Zemědělský výzkum se zaměří na změny klimatu i podporu inovací a pokročilých technologií. Ministerstvo vybralo nové výzkumné projekty

4.1.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zemědělský výzkum se zaměří na změny klimatu i podporu inovací a pokročilých technologií. Ministerstvo vybralo nové výzkumné projektyCelkem 70 vědeckých a výzkumných projektů podpoří Ministerstvo zemědělství (MZe) v příštích letech v Programu na podporu aplikovaného výzkumu na období 2024-2032 ZEMĚ II. Nejčastěji se výzkumníci zaměří na adaptaci polních plodin na měnící se klima a snižování…

BBC: Budete pít geneticky modifikované pivo?

30.11.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

BBC: Budete pít geneticky modifikované pivo?Charles Denby říká, že jeho práce je jednoduše o tom, že se snaží zlepšit chuť piva. Zajímá ho, jak zvýšit žádoucí chutě a snížit ty nepříliš dobré, a také jak vytvářet chutě nové. Milionům fanoušků ležáků a dalších piv připadají všechny tyto výroky skvělé.…

Geneticky modifikované plodiny mohou pomoci lidem i přírodě

23.11.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Geneticky modifikované plodiny mohou pomoci lidem i příroděNová studie dvou pracovníků Kodaňské univerzity, Caspera Worma Hansena a Asgera Mose Wingendera, ukazuje, jak velký význam mají geneticky modifikované (GM) plodiny pro globální zemědělství. Své zjištění autoři publikovali v časopise American Economic Review:…

GM rostliny fungují jako živé senzory nebezpečných chemikálií

7.11.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

GM rostliny fungují jako živé senzory nebezpečných chemikáliíVýzkumný tým americké University of California – Riverside řešil pozoruhodný rébus – jak zařídit, aby živá rostlina dokázala detekovat vybrané chemické látky v prostředí, aniž by to ohrozilo její schopnost normálně…

Označování výrobků, jež nejsou z GMOGaranceQ&A

3.5.2023, Ing. Bedřich Škopek, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Jakou formou lze spotřebitele informovat, že výrobek není vyroben z GMO? Lze na přední straně obalu doplnit text „bez GMO“ nebo „GMO free“? Je někde stanovena forma tohoto označení. Je takové označení vůbec…

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleninyRůst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník

21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročníkNa veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021

27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021

14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové

2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listovéStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…

2017/2470, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením o nových potravinách, k 29. 8. 2022Garance

29.8.2022, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

Úplné znění prováděcího nařízení (EU) 2017/2470.

Rozšíření použití galakto-oligosacharidu jako nové potraviny

22.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití galakto-oligosacharidu jako nové potravinyKomise EU povolila zvýšení maximálního množství použití nové potraviny „galakto-oligosacharid“ v doplňcích stravy z 0,333 kg galakto-oligosacharidu/kg doplňku stravy (33,3 %) na 0,450 kg galakto-oligosacharidu/kg doplňku stravy (45,0 %) pro běžnou…

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potraviny

15.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potravinyKomise upravila podmínky pro použití oleje z mikrořas Schizochytrium jako nové potraviny.

Změna podmínek použití nové potraviny nikotinamid ribosid chlorid

5.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna podmínek použití nové potraviny nikotinamid ribosid chloridKomise povolila rozšíření použití nikotinamidu ribosidu chloridu na potraviny pro zvláštní lékařské účely a náhradu celodenní stravy pro regulaci hmotnosti.

Změna specifikace pro olej z Calanus finmarchicus

5.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna specifikace pro olej z Calanus finmarchicusZa základě žádosti výrobce upravila Komise EU specifikaci pro použití oleje z korýše Calanus finmarchicus.

Jádra jedlé odrůdy dávivce černého jako nová potravina

4.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Jádra jedlé odrůdy dávivce černého jako nová potravinaKomise EU povolila uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh jako nové potraviny.

Tetrahydrokurkuminoidy jako nová potravina

27.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Tetrahydrokurkuminoidy jako nová potravinaNové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést tetrahydrokurkuminoidy na trh jako novou potravinu.

Stanovisko EFSA k bezpečnosti CBD jako nové potraviny

8.6.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Stanovisko EFSA k bezpečnosti CBD jako nové potravinyVědečtí pracovníci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) nemohou v současné době potvrdit bezpečnost kanabidiolu (CBD) jako nové potraviny z důvodu nedostatku dat a přetrvávajících potenciálních rizik spojených s příjmem…

Bílkoviny fazole mungo jako nová potravina

6.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Bílkoviny fazole mungo jako nová potravinaNové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést bílkoviny fazole mungo (Vigna radiata) na trh jako nové potraviny.

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Kanabidiol (CBD) a problematika nových potravin

4.4.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Látka kanabidiol neboli cannabidiol (CBD), patří do skupiny kanabinoidů, mezi které se řadí také kanabigerol (CBG), kanabinol (CBN), kanabichroman (CBC) a rovněž tetrahydrocannabinol (THC). Tyto látky přirozeně obsahují rostliny rodu konopí…

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun

1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korunTrh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…

Rozšíření použití a změna specifikací pekařského droždí ošetřeného UV zářením

7.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití a změna specifikací pekařského droždí ošetřeného UV zářenímKomise upravila podmínky pro použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny.

Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravina

2.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravinaKomise EU povolila uvedení zmrazených, sušených a práškových forem Acheta domesticus na trh jako nové potraviny.

Cetylované mastné kyseliny jako nová potravina

22.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Cetylované mastné kyseliny  jako nová potravinaNové prováděcí rozhodnutí Komise povoluje uvést na trh rafinovaný peptidový koncentrát z krevet jako novou potravinu.

Zmrazené, sušené a práškové formy moučných červů jako nová potravina

17.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Zmrazené, sušené a práškové formy moučných červů jako nová potravinaKomise schválila uvádění zmrazených, sušených a práškových forem larev potemníka moučného na trh jako nové potraviny.

Pasterované bakterie Akkermansia muciniphila jako nová potravina

15.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Pasterované bakterie Akkermansia muciniphila jako nová potravinaKomise EU povolila uvedení hydrolyzátu z vaječné membrány na trh jako nové potraviny, a sice v doplňcích stravy pro běžnou dospělou populaci.

Houbový prášek získaný ze sušených celých hub Agaricus bisporus jako nová potravina

17.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Houbový prášek získaný ze sušených celých hub Agaricus bisporus jako nová potravinaKomise povolila uvedení houbového prášku s vitaminem D2 na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283.

3-fukosyllaktosa jako nová potravina

9.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

3-fukosyllaktosa jako nová potravinaKomise EU zařadila 3-fukosyllaktosu (3-FL) na seznam Unie pro povolené nové potraviny a stanovila specifikaci této látky.

Přehled nařízení EU: Potraviny pro zvláštní výživu, novel foods a GMOGarance

25.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…

Změna podmínek použití nové potraviny oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis

8.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna podmínek použití nové potraviny oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialisKomise rozšířila podmínky pro použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny.

Změna specifikace pro olej ze semen koriandru Coriandrum sativum

27.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna specifikace pro olej ze semen koriandru Coriandrum sativumNové prováděcí nařízení upravuje specifikaci nové potraviny olej ze semen koriandru Coriandrum sativum.

Změna specifikace nové potraviny lakto-N-neotetraosy

18.6.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna specifikace nové potraviny lakto-N-neotetraosyKomise povolila jako novou potravin lakto-N-neotetraosu (mikrobiální zdroj) vyráběnou kombinovanou aktivitou derivovaných kmenů PS-LNnT-JBT a DS-LNnT-JBT kmene Escherichia coli BL21(DE3).

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…

Sušené larvy potemníka moučného jako nová potravina

8.6.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Sušené larvy potemníka moučného jako nová potravinaSušené larvy Tenebrio molitor jsou prvním hmyzem, který může být uváděn na trh jako nová potravina.

Role hmyzu ve výživě člověka

11.3.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Role hmyzu ve výživě člověkaPojem „entomofágie“ (z řeckých slov ἔντομον éntomon, "hmyz", a φᾰγεῖν phagein, "jíst") znamená využívání hmyzu jako potraviny. Již od pravěku byl hmyz běžnou součástí jídelníčku…

Nahrávám...
Nahrávám...