Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech
1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Od příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí.…
Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinky
24.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Další kolo letošní Regionální potraviny se odehrálo ve Zlínském kraji, kde se o ni ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník Šárky Šustekové a škvarkové tyčinky Petry Malé. Slavnostní předání ocenění…
V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022
20.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v…
Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Regionální potravina Karlovarského kraje: Otesánek a Věneček Amálie získaly nominaci
9.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Z 87 přihlášených výrobků letos uspělo v Regionální potravině Karlovarského kraje celkem 8 výrobků. Nominaci obdržely například Krušnohor Světlý ležák 12° a také Paštika s medvědím česnekem od Romana Krčmy. Ocenění se bude slavnostně předávat na Bečovských…
Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021
3.6.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Publikace přináší detailní pohled na působnost a činnost Státní veterinární správy v roce 2021. Součástí publikace jsou také výsledky odborných činností úřadu za rok 2021.
Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot
1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…
Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda
27.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Komise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách…
Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají Dortík Pavlova a Sokolík
25.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji už znají nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2022. Komise navrhla v rámci devíti kategorií jako nejlepší například sýr Sokolík od Petra Sokola nebo Polický chléb z Kvíčerovské pekárny. Ocenění se bude předávat v rámci…
V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt
18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…
Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022
13.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O Regionální potravinu Jihočeského kraje letos usilovalo 60 výrobků od 25 producentů. Komise nakonec zvolila v devíti kategoriích jako nejlepší například Bělčické hovězí od Zemědělského družstva Bělčice nebo Rakytníkový dezert od Jany Vlachové. Jedna kategorie…
Pasterované kravské odtučněné mléko neposiluje obranu imunitního systému proti patogenům v horních cestách dýchacích a gastrointestinálním traktu u malých dětí
10.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinků výrobku Nutrimune.
Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Jako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a Jablkovice
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Soutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od…
Regionální potravina Libereckého kraje je tady
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Třináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel…
Jako vejce vejci
8.4.2022, Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze
Vejce bezesporu patří mezi hlavní živočišné produkty a jejich konečná kvalita hraje důležitou roli jak pro producenty, tak i pro spotřebitele. Existuje mnoho vnitřních a vnějších faktorů, které ovlivňují parametry kvality vajec. Genotyp, systém ustájení a věk…
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Příručky správné hygienické praxe
24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…
Mléko a mléčné výrobky do jídelníčku patří!
18.2.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Potravinářská komora České republiky (PK ČR) spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny (ČTPP) připravila tiskovou konferenci, na které představila svoji nejnovější publikaci s názvem Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky…
Přenos syntetické složky do nové várky s přírodní složkouQ&A
10.2.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Spotřeba potravin - 2020
4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.
Přes pandemii COVID-19 zůstal veterinární dozor na srovnatelné úrovni
2.2.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Loňský rok byl pro státní veterinární dozor v České republice jedním z nejnáročnějších v historii. Již druhým rokem po sobě jeho výkon, podobně jako chod celé společnosti, výrazně komplikovala epidemie nákazy COVID-19. V důsledku toho meziročně klesl počet…
Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…
Kontrola dodržování poctivosti prodeje v prodejnách tzv. „luxusních sýrů“
13.12.2021, Zdroj: Česká obchodní inspekce
Pracovníci České obchodní inspekce, inspektorátu Olomouckého a Moravskoslezského, provedli ve dnech 18. října až 30. listopadu kontrolu ve specializovaných prodejnách sýrů, sýrových specialit a lahůdek. „Cílem této akce bylo porovnat výsledky kontroly s…
3-fukosyllaktosa jako nová potravina
9.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU zařadila 3-fukosyllaktosu (3-FL) na seznam Unie pro povolené nové potraviny a stanovila specifikaci této látky.
Inovace v mlékárenství mají rychlé tempo
1.12.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Chování českého spotřebitele se během pandemie výrazně změnilo, více dbá o své zdraví a mění nákupní chování. Tato změna nákupního chování klade vysoké nároky na práci firem se společenskou zodpovědností a transparentností. I proto se inovační trendy v…
Trendy evropského potravinářství 2021
29.11.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.
Nová publikace: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY - rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými
17.11.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Publikace Potravinářské komory České republiky, České technologické platformy pro potraviny a Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.
853/2004, Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES), kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu, k 28. 10. 2021Garance
28.10.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020
27.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2020.
Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky
24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2022-2024
20.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2022-2024.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020
13.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020.
Ocenění producenti z Jihomoravského kraje převzali certifikáty Regionální potravina
3.9.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dožínky v Kyjově letos oživilo také slavnostní předávání značky Regionální potravina. V Jihomoravském kraji odborná porota ocenila celkem devět výrobků. Jsou mezi nimi třeba preclíky s kozím sýrem nebo kdoulová…
Ročenka ekologického zemědělství 2019
5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.
Novela nařízení vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol
11.6.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Zkušenosti s fungováním nařízení vlády č. 74/2017 Sb. si vyžádaly jeho úpravu.
Zákon o potravinách s komentářemGarance
8.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…
Burgunská šunka přišla o značku Regionální potravina
10.5.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Burgunská šunka výrobce Libora Nováka z Českých Budějovic nesmí již dále užívat značku Regionální potravina. Důvodem pro odebrání značky je vyšší obsah tuku ve výrobku o více jak 60 procent, než bylo uvedeno na etiketě…
Pružnost ustanovení v rámci hygienického balíčku: Výroba ovčího sýra vysoko v horáchQ&A
8.3.2021, Zdroj: Evropská komise
Panorama potravinářského průmyslu 2019
22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…
Sušené řasy Euglena gracilis jako nová potravina
11.1.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Sušené krásnoočko štíhlé bylo schváleno jako nová potravina pro použití v různých potravinách.
605/2010, Nařízení Komise (EU), kterým se stanoví veterinární a hygienické podmínky a podmínky veterinárních osvědčení pro dovoz syrového mléka a mléčných výrobků určených k lidské spotřebě do Evropské unie, k 1. 1. 2021Archiv
1.1.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Láhve na mléko z cukrové třtiny
8.12.2020, Zdroj: Biotrin z.s.
Novozélandská společnost Fonterra začala prodávat kravské mléko v láhvích, které jsou vyrobené z cukrové třtiny. Nová 2l láhev představuje příklad udržitelného zdrojového materiálu - přírodního, obnovitelného a trvale použitelného, což je významné jak pro…
Kysané vs. šlehané podmáslíGaranceQ&A
3.12.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nutri-Score: Hodnocení sýrů - Jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?
30.11.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Systém Nutri-Score, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů se šíří Evropou.
Varování před nebezpečnou sýrovou pomazánkou
23.6.2020, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Na českém trhu se objevila potenciálně zdravotně nebezpečná sýrová pomazánka dovezená z Velké Británie. Státní veterinární správa (SVS) informaci obdržela prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF). Ve výrobku byla podle hlášení detekována baktérie…
Pokyny k označování původu primární složky
17.6.2020, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sdružení FoodDrinkEurope, EuroCommerce a Primary Food Processors aktualizovali vodítko, jehož cílem je pomoci provozovatelům potravinářských podniků (jak malým a středním podnikům, tak velkým společnostem) a zákonodárcům členských zemí pochopit přijatá…
Test polotučného mléka 2020
10.6.2020, Zdroj: dTest
V posledních letech se na půdě obchodů s potravinami odehrává nenápadný souboj, ve kterém trvanlivé mléko hájí svou pozici vůči čerstvé konkurenci. Zatím ještě v prodeji vede to trvanlivé, ovšem... V aktuálním testu jsme prozkoumali obě varianty mléka a…