dnes je 5.10.2024

Povolené množství vitamínůGarance

4.6.2024, Mgr. Ing. Eva Singrová, Zdroj: PotravinyInfo

Změna složení doplňku stravy - notifikaceGarance

7.5.2024, Mgr. Ing. Eva Singrová, Zdroj: PotravinyInfo

Trendy evropského potravinářství 2022

20.12.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Trendy evropského potravinářství 2022Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.

Stanovení maximálních limitů pro perfluoralkylované látky v některých potravinách

19.12.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Stanovení maximálních limitů pro perfluoralkylované látky v některých potravináchKomise stanovila maximální limity pro chloristan v některém ovoci a zelenině, čaji a potravinách pro malé děti.

Podmínky použití pro extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallát

15.12.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Podmínky použití pro extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallátDenní porce potraviny musí obsahovat méně než 800 mg (-)-epigallokatechin-3-gallátu.

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleninyRůst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník

21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročníkNa veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021

27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021

14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově oceněníRegionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové

2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listovéStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda

29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a CibuládaLetošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…

Rozšíření použití galakto-oligosacharidu jako nové potraviny

22.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití galakto-oligosacharidu jako nové potravinyKomise EU povolila zvýšení maximálního množství použití nové potraviny „galakto-oligosacharid“ v doplňcích stravy z 0,333 kg galakto-oligosacharidu/kg doplňku stravy (33,3 %) na 0,450 kg galakto-oligosacharidu/kg doplňku stravy (45,0 %) pro běžnou…

Změna podmínek použití nové potraviny nikotinamid ribosid chlorid

5.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna podmínek použití nové potraviny nikotinamid ribosid chloridKomise povolila rozšíření použití nikotinamidu ribosidu chloridu na potraviny pro zvláštní lékařské účely a náhradu celodenní stravy pro regulaci hmotnosti.

Velikost písma na nízké plechovceQ&A

30.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Přípustná odchylka obsahu bílkovin v doplňku stravyQ&A

9.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNA

20.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNAEvropská komise zamítla trojici zdravotních tvrzení týkajících se účinků Bi-07, kávy C21 a MenaQ7.

Uvádění výživových hodnot u doplňků stravyQ&AGarance

10.5.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun

1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korunTrh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…

Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitě

30.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitěVysokotlaké zpracování potravin (high pressure processing, HPP) je účinné v ničení škodlivých mikroorganismů a nepředstavuje žádné zvláštní obavy z hlediska bezpečnosti potravin při srovnání s jinými technologiemi. To jsou dva ze závěrů vědeckého stanoviska,…

Spotřebitelé mají být obchodníky transparentně informováni o důvodech nárůstu cen

11.3.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Spotřebitelé mají být obchodníky transparentně informováni o důvodech nárůstu cenÚřad pro ochranu hospodářské soutěže považuje za nutné vyjádřit se k praktice prodejců pohonných hmot, kteří odmítají vysvětlovat důvody prudkého nárůstu cen údajně kvůli tomu, že jim poskytování těchto informací právě ÚOHS…

Příručky správné hygienické praxe

24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Příručky správné hygienické praxeSprávnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…

Pasterované bakterie Akkermansia muciniphila jako nová potravina

15.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Pasterované bakterie Akkermansia muciniphila jako nová potravinaKomise EU povolila uvedení hydrolyzátu z vaječné membrány na trh jako nové potraviny, a sice v doplňcích stravy pro běžnou dospělou populaci.

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu

28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhuVíce než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…

Houbový prášek získaný ze sušených celých hub Agaricus bisporus jako nová potravina

17.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Houbový prášek získaný ze sušených celých hub Agaricus bisporus jako nová potravinaKomise povolila uvedení houbového prášku s vitaminem D2 na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283.

3-fukosyllaktosa jako nová potravina

9.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

3-fukosyllaktosa jako nová potravinaKomise EU zařadila 3-fukosyllaktosu (3-FL) na seznam Unie pro povolené nové potraviny a stanovila specifikaci této látky.

Jak nárůst e-commerce ovlivňuje marketing potravinářských produktů v USA

15.11.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Jak nárůst e-commerce ovlivňuje marketing potravinářských produktů v USAPandemie Covid-19 bezpochyby změnila způsob, jakým Američané nakupují potraviny. Od důrazu na „zdravé“ potraviny, až po oživení prodejů mražených polotovarů a hotových…

Doplněk stravy čokoládový nebo s čokoládovou příchutí?Q&A

28.10.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Seznam některých rostlin pro použití při výrobě doplňků stravy

20.10.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Seznam některých rostlin pro použití při výrobě doplňků stravyDokument Ministerstva zemědělství ČR představuje neuzavřený seznam rostlin, případně jejich částí, které lze použít při výrobě doplňků stravy. Seznam se vztahuje pouze na rostliny vytvořené tradičními šlechtitelskými…

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky

24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podnikySledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…

Ročenka ekologického zemědělství 2019

5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ročenka ekologického zemědělství 2019Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.

Právní regulace reklamy na výrobky cílící na zdraví

16.6.2021, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Právní regulace reklamy na výrobky cílící na zdravíPočínaje dnem 26. května 2021 postupně vstupuje v použitelnost nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/745 ze dne 5. dubna 2017, o zdravotnických prostředcích, změně směrnice 2001/83/ES, nařízení (ES) č. 178/2002 a nařízení (ES) č. 1223/2009 a o zrušení…

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…

L-metylfolát vápenatý povolen také v počáteční a pokračovací kojenecké výživě, obilných příkrmech a potravinách pro malé děti

30.4.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

L-metylfolát vápenatý povolen také v počáteční a pokračovací kojenecké výživě, obilných příkrmech a potravinách pro malé dětiKomise povolila rozšíření L-metylfolátu pro všechny kategorie potravin podle nařízení (EU) č. 609/2013.

Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použitíGarance

20.4.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Na evropské úrovni řeší požadavky na potraviny pro zvláštní výživu nařízení (EU) č.  609/2013  o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti. Na národní úrovni je…

Panorama potravinářského průmyslu 2019

22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Panorama potravinářského průmyslu 2019Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…

Kontrola SZPI potvrdila, že výrobci nechybovali u potravin ošetřovaných ionizujícím zářením

22.1.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrola SZPI potvrdila, že výrobci nechybovali u potravin ošetřovaných ionizujícím zářenímStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem detekovat u potravin použití tzv. ionizujícího záření.

Sušené řasy Euglena gracilis jako nová potravina

11.1.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Sušené řasy Euglena gracilis jako nová potravinaSušené krásnoočko štíhlé bylo schváleno jako nová potravina pro použití v různých potravinách.

Extrakt z Panax notoginseng a Astragalus membranaceus jako nová potravina

6.1.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Extrakt z Panax notoginseng a Astragalus membranaceus jako nová potravinaExtrakt z ženšenu a kozince byl schválen jako nová potravina pro použití v doplňcích stravy.

Potravinářská inspekce zjistila další případy zneužívání koronavirové pandemie při prodeji doplňků stravy na internetu

10.11.2020, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zjistila další případy zneužívání koronavirové pandemie při prodeji doplňků stravy na internetuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) řešila v průběhu první fáze virové epidemie onemocnění COVID-19 na jaře 2020 přes osmdesát případů zneužívání obav veřejnosti některými prodejci doplňků stravy na internetu. Tito prodejci nabízeli produkty…

Změna podmínek používání nové potraviny „proteinový extrakt z vepřových ledvin“

6.8.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Změna podmínek používání nové potraviny „proteinový extrakt z vepřových ledvin“Kromě zapouzdřených pelet potažených střívkem bude možné vyrábět i tablety.

Reklama na potraviny - co se smí a co ne? 1. částZáznamGarance

4.8.2020, Mgr. et Mgr. Bc. Jiří Hadaš, MBA, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:47:26

V první části záznamu semináře Reklama na potraviny se seznámíte s legislativou, která upravuje oblast regulace reklamy na potraviny. S Jiřím Hadašem projdete také jednotlivé typy reklam, které se nejčastěji…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Povinnosti provozovatele potravinářského podniku při provozu internetového obchodu s potravinamiZáznamGarance

26.5.2020, Mgr. Martin Hedeja, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:51:21

Jaké jsou základní požadavky kladené na provozovatele potravinářského podniku, který uvádí na trh potraviny prostřednictvím internetového prodeje? Jak splnit informační povinnost, identifikaci vůči spotřebiteli, dodržovat práva spotřebitele a správně uvádět…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Rozšíření použití polyglycerolpolyricinoleátu v emulgovaných omáčkách

3.4.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití polyglycerolpolyricinoleátu v emulgovaných omáčkáchKomise rozšířila použití polyglycerolpolyricinoleátu (E 476) jako emulgátoru v kapalných rostlinných olejových emulzích určených k prodeji konečnému spotřebiteli, s obsahem tuku nejvýše 70 %.

Nahrávám...
Nahrávám...