Podmínky skladováníGarance
19.3.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Expert: Snižovat emise ze zemědělství lze i jinak než vybíjením skotu
19.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Redukovat stav skotu kvůli snižování emisí skleníkových plynů a konkrétně metanu je nesmyslné. Způsobem, jak řešit produkované množství metanu u hospodářských zvířat, je strava. Pokud je krmení kvalitní, tak metanu produkují mnohem méně, řekl ČTK Miloslav…
Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradici
18.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Jiří Kopáček je předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. Svaz je stavovskou organizací subjektů působících v mlékárenském průmyslu či s tímto sektorem bezprostředně souvisejících. Vznikl v roce 1990 a členskou základnu tvoří mlékárny,…
Výživové tipy
18.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Jak to udělat, aby můj jídelníček byl zdravější? Kromě pestrosti a vyváženosti jsou nejdůležitějšími faktory obsah a kvalita tuků a vhodný výběr sacharidů. Poradíme vám, jak vhodně kombinovat jednotlivé živiny a jak vhodně snížit množství přijímaného tuku,…
Uhlíková stopaGarance
14.3.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uhlíková stopa je pojem, který definuje, jak jednotliví lidé, činnosti nebo podniky ovlivňují kvalitu zemské atmosféry. Vyjadřuje ekologickou odpovědnost jednotlivce nebo skupiny pomocí konkrétních čísel a umožňuje sledovat změny.…
Džus neexistuje! Jaký je rozdíl mezi koncentrátem a nektarem?
14.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná…
Potravinářská inspekce vydala opatření obecné povahy zakazující uvádět do oběhu potraviny s látkami HHC, HHC-acetát, HHC-O nebo THCP
13.3.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Stání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v návaznosti na novelu nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, dne 6. 3. 2024 vydala opatření obecné…
Přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, na vině je i umělá inteligence
12.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Ve světě v posledních letech přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, podle vědců je to kvůli oteplování moří a také kvůli technologiím, které se k chovu na lososích farmách používají. Informovala o tom BBC. Počet uhynulých lososů na těchto…
Označování alergenůGarance
12.3.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - únor 2024
11.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Základní pojmy v ESGGarance
8.3.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zajímá vás téma ESG, a přitom si možná nejste úplně jisti, co jaký termín v oblasti ESG znamená. Tak si probereme ty základní, a pokud vás napadne otázka k pojmu v oblasti ESG, napište nám ji a můžeme připravit pokračování s vysvětlením k dalším…
Potravinářská komora vyhlašuje 11. ročník soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“
8.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlašují v roce 2024 již jedenáctý ročník soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této soutěže je podpora českých…
V boji proti antimikrobiální rezistenci u lidí a zvířat je nutné pokračovat
7.3.2024, Zdroj: EFSA
Rezistence bakterií rodu Salmonella a Campylobacter, které se běžně vyskytují u lidí i zvířat, je pozorována velmi často, konstatuje zpráva, kterou vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Evropským centrem pro prevenci a kontrolu…
Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace
6.3.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
4. březen byl Světovým dnem obezity (World Obesity Day). Nadváha a obezita postihují v současné době téměř 60 % dospělých a téměř jedno ze tří dětí v Evropě. Také v České republice se výrazně nad zdravou váhou pohybuje více než 60%…
Uvádění textu na obalu - high proteinGarance
5.3.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Novinky v potravinářské legislativěZáznamGarance
5.3.2024, PotravinyInfo, Délka videa: 00:32:06
, Zdroj:Prezentace poskytne posluchačům přehled o aktuálním stavu potravinářské legislativy, a to jak na národní úrovni, tak na úrovni Evropské unie. Budou představeny novinky a vývoj v oblasti potravinového práva, včetně změn a aktualizací, které byly provedeny během…
Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumají zakázané stimulátory růstu v mase
5.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s firmou Steinhauser Tišnov zaměří na zakázané stimulátory růstu obsažené v mase. V první fázi budou zkoumat prasata, plánují i pokus na drůbeži. Cílem projektu je najít účinný způsob,…
Nová položka v NBT knihovně - Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinu
4.3.2024, Zdroj: Biotrin z.s.
Kukuřice, jedna z nejrozšířenějších plodin na světě, trpí nedostatkem lysinu. Lysin je esenciální aminokyselina, kterou si naše tělo neumí samo vytvářet, a proto je nezbytné ji získávat z potravy. Vzhledem k důležitosti lysinu pro lidské zdraví se vědci snaží…
Na Regionálních potravinách si pochutnáváme už 15 let. Zatím tuto značku kvality získalo už 1 473 výrobků
1.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Začíná 15. ročník soutěže Regionální potraviny, značky kvality pro výrobky lokálních potravinářů a zemědělců. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství. Za 14 let trvání soutěže získalo právo nosit logo Regionální potraviny 1 473 výrobků. Letošní kampaň na…
Sledovatelnosti tabákových výrobků - seznam uložišť
29.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Dle ustanovení čl. 15 odst. 8 směrnice 2014/40/EU a čl. 26 odst. 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/574 je vyžadováno, aby výrobci a dovozci tabákových výrobků uzavřeli smlouvy s poskytovatelem, který je nezávislou třetí stranou, o zřízení primárního…
HHC, HHC-O, THCP byly dočasně zařazeny mezi návykové látky
28.2.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví v rámci procesu technické notifikace obdrželo souhlas od Evropské komise, která České republice schválila zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek. Nařízení, kterým tyto látky na seznam zařazujeme, ministr zdravotnictví…
Dvě třetiny domácností v ČR využívají při získávání potravin alternativní sítě
27.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Dvě třetiny českých domácností využívají při získávání potravin alternativní potravinové sítě. Lze si pod nimi představit zahrádkaření, nákupy na farmářských trzích, přímo od zemědělců či v prodejnách s lokálními potravinami. Vyplývá to ze studie, kterou…
Uvádění textu na obalu - bez konzervačních látekGarance
27.2.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmech
26.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů uváděných v provozovnách společného stravování – zejména restauracích a rychlém občerstvení – při nabídce pokrmů. Inspektoři při kontrole konfrontují údaje…
Veřejná konzultace EFSA k aktualizovaným vodítkům pro hodnocení rizik a přínosů potravin
23.2.2024, Zdroj: EFSA
Oddělení EFSA pro metodiku a vědeckou podporu (MESE) zahájilo dne 19. února 2024 veřejnou konzultaci k návrhu aktualizovaných pokynů Vědeckého výboru EFSA pro hodnocení rizik a přínosů potravin (RBA) z roku…
Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-Score
22.2.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Autoři Stephan Peters a Hans Verhagen zpracovali článek zaměřený na problematiku značení výživových hodnot potravin na přední straně obalu pomocí systému Nutri-Score.
Potravinářská inspekce informuje o výsledcích kontroly burčáku za loňský rok
21.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v prodejní sezóně 2023 ukázaly ve srovnání s předchozími třemi lety mírně vyšší počet nevyhovujících vzorků. Požadavkům právních předpisů při hodnocení v laboratoři nevyhovělo 6 vzorků z 47…
Uvádění textů na obalu - ruční práceGarance
20.2.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Úřad EFSA spustil nový interaktivní nástroj „EFSA v kostce“
20.2.2024, Zdroj: EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spustil nový interaktivní nástroj „EFSA v kostce“, poskytující přehled o tom, co úřad EFSA dělá, jak pracuje a s…
Zamilujte se do regionálních potravin. Ministr zemědělství Marek Výborný otevřel v centru Prahy prodejnu NAŠE SÍŤOVKA
19.2.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Otevřela se nová prodejna NAŠE SÍŤOVKA s regionálními potravinami ve Štěpánské ulici č. 63 kousek od Václavského náměstí v Praze. Obchod nabízí potraviny od držitelů ocenění Regionální potravina, BIO produkty ekologického zemědělství nebo produkty se značkou…
ČSÚ: Ve srovnání s rokem 2020 zdražily všechny potraviny, některé o desítky procent
16.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Ve srovnání s rokem 2020 zdražily letos v lednu všechny potraviny, které ve svých měsíčních průzkumech sleduje Český statistický úřad (ČSÚ).
2024/374, Nařízení Komise (EU), měnící název kategorií potravin alkoholických nápojůGarance
15.2.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Změna u maximálních limitů reziduí nikotinu
15.2.2024, Zdroj: Evropská komise
Příloha III nařízení (ES) č. 396/2005 se mění v souladu s přílohou nařízení 2024/451
Meziresortní rada má zrychlit šlechtění rostlin pomocí genomických technik
14.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Usnadnit a zrychlit zavádění výsledků výzkumu genetických úprav zemědělských plodin do šlechtění odrůd, jež budou odolnější například vůči suchu, vysokým teplotám či škůdcům, má pomoci meziresortní rada pro genetiku a genomiku. Připravuje ji ministerstvo…
Označení výrobku - ToppingGarance
14.2.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Označování vína podle platných právních předpisů
13.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
SZÚ bude v následujících třech letech zjišťovat obsah toxických chemických látek v těle českých dětí a dospělých
12.2.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
V České republice budeme během let 2024 až 2026 zkoumat zátěž dětské i dospělé populace toxickými chemickými látkami. Začátkem letošního roku jsme ve čtyřech oblastech republiky zahájili odběry vzorků dětské moče a vlasů, ve kterých budeme zjišťovat obsah…
609/2013, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účelyGarance
9.2.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:1924/2006, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o výživových a zdravotních tvrzeních o potravináchGarance
9.2.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:BfR: Escherichia coli v mouce - druhá odborná diskuse o zdrojích, zdravotních rizicích a prevenci
9.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Bakterie Escherichia coli produkující Shiga toxin (STEC) může způsobit závažná, život ohrožující infekční onemocnění, zejména u osob s nezralým nebo oslabeným imunitním systémem. Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) již několik let zaměřuje svou…
CCSCH7 uzavírá první zasedání Kodexu v tomto roce a předává tři nové standardy k přijetí
8.2.2024, Zdroj: Codex Alimentarius
Sedmé zasedání Kodexového výboru pro koření a kulinářské bylinky (CCSCH7), jehož hostitelem je indická vláda, skončilo v Kochi v Kerale v Indii dohodou předat tři texty Komisi pro Codex Alimentarius (CAC) k přijetí. a začít novou práci na čtyřech různých…
Fruktóza a její vliv na lidské zdraví
7.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Je obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem…
EU se shodla na přísnějších pravidlech pro označování původu medu
6.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Evropská unie se v shodla na přísnějších pravidlech pro označování medu, marmelád a džusů. Vedlo ji k tomu zjištění, že téměř polovina medů dovážených do EU má nejasný původ či nevalnou kvalitu kvůli přidanému cukru. Nově tak na obalech budou muset být…
Záporné hmotnostní odchylky v případě, že neexistuje komoditní vyhláškaGarance
6.2.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:1169/2011, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) o poskytování informací o potravinách spotřebitelůmGarance
5.2.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Desetina restaurací připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji
5.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé desáté kontrolované…
Co nás čeká s tématem ESG v roce 2024?Garance
4.2.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:S tím, jak bude vstupovat v platnost více povinných požadavků na ESG, se tedy zřejmě tlak na organizace na účinnější integraci ESG do svých postupů a finančních výkazů.
Hlášení v systému RASFF: 4. týden 2024
2.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 4. týdnu 2024: 22. 1. – 28. 1. 2024 (v češtině).
Pražští hygienici v roce 2023 zintenzivnili kontroly provozoven stravovacích služeb: více než dvojnásobně
1.2.2024, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy
Státní zdravotní dozor sehrává důležitou roli v ochraně zdraví konzumentů.
Potravinové banky v roce 2023 dokázaly uspokojit nárůst poptávky po potravinové pomoci
31.1.2024, Zdroj: Česká federace potravinových bank, z.s.
Potravinové banky shromáždily v roce 2023 celkem 13 200 tun potravin a pomohly více než 400 tisícům lidí v nouzi. Jedná se o meziroční navýšení počtu podpořených lidí o 30 procent. Systém potravinové pomoci se tak stává nezastupitelným prostředkem pomoci…