dnes je 27.8.2025

Název zmrzlinyGarance

12.8.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: Kakaový prášekGarance

11.8.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Soutěž Obal roku 2025 prodlužuje přihlášky

11.8.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Soutěž Obal roku 2025 prodlužuje přihláškySoutěž Obal roku 2025 prodlužuje uzávěrku přihlášek do čtvrtka 14. srpna 2025. Výzva k účasti míří na všechny, kdo tvoří chytrá, funkční a udržitelná obalová řešení. Poslední tři ročníky soutěže potvrzují, že o české a slovenské obaly je ve světě zájem –…

Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravinářských obalů, právní předpisy a úřední kontrola

8.8.2025, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravinářských obalů, právní předpisy a úřední kontrolaAbychom se již od začátku ubírali správným směrem při navrhování a následně i při vlastním výrobě potravinářských obalů, je nezbytné správně porozumět tomu, co všechno musí tento obal splňovat, aby byl bezpečný a vhodný pro balení potravin a aby naopak…

Konec skládkování a maximální recyklace. Vláda schválila Plán odpadového hospodářství do roku 2035

7.8.2025, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí ČR

Konec skládkování a maximální recyklace. Vláda schválila Plán odpadového hospodářství do roku 2035Ministerstvo životního prostředí připravilo nový Plán odpadového hospodářství na období 2025–2035. Plán představuje zcela zásadní národní strategický dokument, který definuje budoucí směřování vývoje odpadového hospodářství ČR a formuluje dlouhodobou…

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - červenec 2025

6.8.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - červenec 2025Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

Bezlepkový chléb, proteinové cereálie a okurky bez cukru mezi špičkou inovativních potravin

5.8.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Bezlepkový chléb, proteinové cereálie a okurky bez cukru mezi špičkou inovativních potravinČeské potravinářství udává směr k inovacím. Dvanáctý ročník Ceny Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek ocenil produkty, které reflektují aktuální spotřebitelské preference. Ať už jde o chléb bez lepku, proteinové cereálie nebo…

LepekGarance

5.8.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

V letním období SVS více zaměřuje kontroly na farmářské trhy

1.8.2025, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

V letním období SVS více zaměřuje kontroly na farmářské trhyStátní veterinární správa (SVS) v létě pravidelně zaměřuje své kontroly na prodej produktů živočišného původu na farmářských trzích.

Nové MLR acetamipridu od 19. 8. 2025

30.7.2025, Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Nové MLR acetamipridu od 19. 8. 2025Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně (ÚKZÚZ) dne 15. dubna 2025 informoval uživatele přípravků na ochranu rostlin, že podle nařízení Komise (EU) 2025/158 dochází u vybraných plodin, zejména u ovoce a zeleniny k významnému zpřísnění dosavadních…

Označování země původuGarance

29.7.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Extrémní jevy počasí zasahují do produkce potravin, jejich cena roste

22.7.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Extrémní jevy počasí zasahují do produkce potravin, jejich cena rosteBritské brambory, kalifornská zelenina, jihoafrická kukuřice a indická cibule patří mezi mnoho potravin, které byly podle studie týmu mezinárodních vědců zasaženy nedávnými cenovými šoky, které způsobily extrémní povětrnostní…

Konec nejasností na etiketách: Producenti potravin a zástupci obchodníků vítají snahu Evropské komise o zpřesnění názvů rostlinných výrobků

21.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Konec nejasností na etiketách: Producenti potravin a zástupci obchodníků vítají snahu Evropské komise o zpřesnění názvů rostlinných výrobkůPotravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu vítají rozhodnutí Evropské komise, která se bude zabývat problematikou označování rostlinných výrobků. Tento krok je zásadní pro zajištění transparentnosti nejen pro spotřebitele, ale i pro samotné…

Kvóty na dovoz potravin z Ukrajiny doléhají na české výrobce, hrozí uzavírání firem

17.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Kvóty na dovoz potravin z Ukrajiny doléhají na české výrobce, hrozí uzavírání firemDomácí producenti potravin se důrazně staví proti chystanému rozšíření bezcelních dovozních kvót na vybrané komodity z Ukrajiny. Potravinářská komora ČR proto naléhavě vyzývá vládu, aby odmítla další navyšování ukrajinských dovozů. Zároveň varuje před…

Název výrobku Punč s černým ovocem.Garance

15.7.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: Přírodní sladidla, medGarance

14.7.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Zdravotní rizika z vnitřních vodovodů a povinnosti jejich vlastníků a provozovatelů - doporučení Státního zdravotního ústavu

14.7.2025, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Zdravotní rizika z vnitřních vodovodů a povinnosti jejich vlastníků a provozovatelů - doporučení Státního zdravotního ústavuV České republice považujeme za samozřejmost, že z kohoutku teče nezávadná pitná voda. Pokud jsme napojeni na veřejný vodovod, spoléháme na jeho provozovatele, že dělá vše pro to, aby nám dodával vodu kvalitní, což také obvykle dělá. Ale pozor, má to jeden…

Označování rostlinných imitací pod lupou: Potravinářská komora přináší fakta vyvracející mýty často rozšířené i mezi vegany

11.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Označování rostlinných imitací pod lupou: Potravinářská komora přináší fakta vyvracející mýty často rozšířené i mezi veganyJasná fakta o rostlinných imitacích, které mohou obsahovat i nulové množství bílkovin, jsou často opomíjena. Zatímco například názvy mléčných výrobků podléhají přísné regulaci, názvy jiných potravin zatím ne. Proto i někteří výrobci rostlinných výrobků sami…

Optimalizace postupů při stanovení trvanlivosti potravinZáznamGarance

10.7.2025, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:36:00

Dobu „trvanlivosti“ i „použitelnosti“ stanovuje výrobce sám, a zodpovídá za to, že výrobek po uvedenou dobu vydrží. Vhodnější však je, nespoléhat bezmezně na uvedené datum a nekupovat výrobky na konci stanovené lhůty, nebo výrobky,…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Savencia uzavře mlékárnu v Hodoníně, sýr Apetito bude vyrábět v Německu

10.7.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Savencia uzavře mlékárnu v Hodoníně, sýr Apetito bude vyrábět v NěmeckuFrancouzská skupina Savencia uzavře koncem února 2026 mlékárnu v Hodoníně, kde vyrábí tavené sýry - například značku Apetito. Výrobu přesune do Německa. Dotkne se to 100 pracovníků.

Potravinářská komora ČR podporuje zavedení celoevropských pravidel pro označování rostlinných výrobků

7.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravinářská komora ČR podporuje zavedení celoevropských pravidel pro označování rostlinných výrobkůPotravinářská komora ČR podporuje zavedení jednotných celoevropských pravidel pro rostlinné výrobky. Stávající legislativní nejednotnost totiž zbytečně komplikuje trh, vytváří nepřehledné prostředí pro spotřebitele a zavedení jasných pravidel dlouhodobě…

Zdraví spotřebitelů opět v popředí

3.7.2025, Zdroj: Codex Alimentarius

Zdraví spotřebitelů opět v popředíV Bangkoku v Thajsku skončilo 18. zasedání Kodexového výboru pro kontaminanty v potravinách (CCCF). Zasedání, které společně pořádaly Nizozemské království a Thajsko, přineslo významný pokrok v několika klíčových bodech zaměřených na ochranu zdraví…

Pozor na letní otravy z jídla. Jak bezpečně nakupovat potraviny i v největším horku?

1.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Pozor na letní otravy z jídla. Jak bezpečně nakupovat potraviny i v největším horku?Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických…

Příklady označování: Koření, jedlá sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčiceGarance

30.6.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 398/2016 Sb., o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a…

Legislativa pro stánkový prodej potravinGarance

24.6.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Zemědělské prodejny bez obsluhy přibývají, posilují ekonomiku farem i venkov

23.6.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Zemědělské prodejny bez obsluhy přibývají, posilují ekonomiku farem i venkovSamoobslužné farmářské prodejny mohou mít různou formu jednoduchých prodejních boxů s kasou, lednicí, ale i plně digitalizovaných automatizovaných provozoven s přístupem 24 hodin denně.

PET láhve - žádné známky zdravotního rizika

20.6.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

PET láhve - žádné známky zdravotního rizikaNěmecký Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) zveřejnil své odpovědi na často kladené otázky spotřebitelů týkající se PET lahví.

Sójová omáčka jako součást potraviny - obsah lepkuGarance

17.6.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Potravinářská inspekce zajistila 12 tun pistácií s aflatoxiny

17.6.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zajistila 12 tun pistácií s aflatoxinyStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem pro Středočeský kraj zajistila zásilku 12 714 kg pistácií (PISTACHIO JUMBO) původem z Íránu, u kterých laboratorní analýza v akreditované laboratoři prokázala cca pětinásobné…

Konec igelitových sáčků se blíží. Zmizí i obaly na omáčky či smetanu do kávy

16.6.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Konec igelitových sáčků se blíží. Zmizí i obaly na omáčky či smetanu do kávyPro někoho jsou vítaným pomocníkem při balení potravin, pro jiné je to jen odpad. Po plastových brčkách, příborech či nádobí skončí podle nařízení Evropské unie za necelých pět let používání jednorázových igelitových sáčků. Zmizí i například malé obaly na…

Záznam webináře ke Světovému dni bezpečnosti potravin (WFSD) 2025

13.6.2025, Zdroj: EFSA

Záznam webináře ke Světovému dni bezpečnosti potravin (WFSD) 2025Světový den bezpečnosti potravin byl ustanovený Organizací pro potraviny a zemědělství (FAO) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 2018 a koná se každoročně 7. června. Cílem tohoto světového dne je soustředit na jednom místě lidi se zájmem o oblast…

Dlouhé fronty a čekání na pivo. Umělá inteligence zrychluje odbavení zákazníků v letních provozech

11.6.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Dlouhé fronty a čekání na pivo. Umělá inteligence zrychluje odbavení zákazníků v letních provozechPřeplněné stánky s občerstvením, dlouhé fronty a hlavně spousta ztraceného času. To jsou časté nepříjemnosti, které narušují letní pohodu u vody nebo na hudebním koncertu. Ke slovu se pomalu začíná dostávat technologie, kterou si s prázdninovou atmosférou…

Možnosti a rizika aplikace alternativ celoplastových materiálů určených pro styk s potravinamiZáznamGarance

11.6.2025, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:27:55

Aktuální i budoucí legislativa, některé obchodní a spotřebitelské požadavky vedou ke stále znatelnějšímu omezování používání výrobků z plastů (především těch jednorázových) a to i přes nesporné výhody těchto…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Světový den bezpečnosti potravin 2025: EFSA oslavuje „Vědu v akci“

10.6.2025, Zdroj: EFSA

Světový den bezpečnosti potravin 2025: EFSA oslavuje „Vědu v akci“Dne 7. června se Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) připojil k celosvětové komunitě při oslavách Světového dne bezpečnosti potravin – příležitosti k zamyšlení nad naší společnou odpovědností za zajištění bezpečnosti potravin ve všech fázích…

Příklady označování: Čaj, káva, kávovinyGarance

9.6.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 187/2023 Sb., o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny.

Digitalizace a automatizace mění potravinářství - odborníci diskutovali v Plzni

6.6.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Digitalizace a automatizace mění potravinářství - odborníci diskutovali v PlzniDigitalizace a automatizace ve výrobě potravin a nápojů byly hlavním tématem druhého ročníku konference Automatizace v potravinářství, která se konala 3. a 4. dubna v Plzni. Pořádala ji společnost…

Zemědělci a potravináři prosazují zpřísnění dovozu zboží z Ukrajiny

3.6.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Zemědělci a potravináři prosazují zpřísnění dovozu zboží z UkrajinyČeští zemědělci a potravináři se důrazně staví proti prodloužení současné podoby obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Stávající bezcelní režim, který umožňuje většině ukrajinského zboží vstup na unijní trh bez jakýchkoli celních poplatků,…

On holdGarance

3.6.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Světový den bezpečnosti potravin / Turecká univerzita slaví „Studenti a odborníci v akci“

29.5.2025, Zdroj: Codex Alimentarius

Světový den bezpečnosti potravin / Turecká univerzita slaví „Studenti a odborníci v akci“U příležitosti oslav Světového dne bezpečnosti potravin s tématem „Věda v akci“ se studenti potravinářského inženýrství Univerzity Hacettepe spolu s místopředsedkyní Codex Alimentarius Dr. Betül Vazgeer zúčastnili interaktivní akce, jejímž cílem…

Hlášení v systému RASFF: 20. týden 2025

28.5.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Hlášení v systému RASFF: 20. týden 2025Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 20. týdnu 2025: 12. 5. – 18. 5. 2025 (v češtině).

Zemědělci, potravináři a obchodníci společně žádají zákonodárce, aby nenavyšovali poplatky za obaly, jinak hrozí zdražení potravin

27.5.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Zemědělci, potravináři a obchodníci společně žádají zákonodárce, aby nenavyšovali poplatky za obaly, jinak hrozí zdražení potravinZástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků vyzývají zákonodárce, aby co nejdříve schválili návrh zákona, který má snížit finanční rezervu autorizované obalové společnosti EKO-KOM z 50 % na původních 25 % ročních nákladů. V opačném případě budou muset výrobci…

Označení země původuGarance

27.5.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: Škroby, výrobky ze škrobu a olejnatá semenaGarance

26.5.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 329/1997 Sb., kterou se stanoví požadavky pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá…

Potravinářská inspekce vloni uložila pokuty za téměř 190 milionů, většina uzavřených provozoven jsou restaurace

23.5.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce vloni uložila pokuty za téměř 190 milionů, většina uzavřených provozoven jsou restauraceStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2024 celkem 50 059 vstupů v rámci výkonu úřední kontroly s cílem chránit zdraví a oprávněné zájmy spotřebitelů i rovné prostředí pro poctivé…

Potraviny zbytečně podraží kvůli obalům

21.5.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potraviny zbytečně podraží kvůli obalůmPotravinářům se od července zvýší náklady na obaly o 13 procent. Dalo by se říci, že jde o drobné, na straně nákladů na každou plastovou lahev minerálky, která váží kolem 40 gramů, činí zvýšení několik haléřů. Na druhou stranu pro výrobce půjde nakonec o…

Kulatý stůl s názvem "Udržitelný potravinový systém v Česku"

6.5.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Kulatý stůl s názvem Komora s Českou technologickou platformou pro potraviny vás zvou na sedmý kulatý stůl na téma Udržitelný potravinový systém v Česku, tentokrát s podnázvem Ekonomické aspekty emisí skleníkových plynů v agropotravinářském…

Příklady označování: Ryby a rybí výrobkyGarance

5.5.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky na označování jsou stanoveny především v nařízení (EU) č. 1379/2013 o společné organizaci trhů s produkty rybolovu a akvakultury. Částečně pak i ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury…

FAO zveřejňuje souhrnnou zprávu ze zasedání rámce pro prognózování bezpečnosti potravin

2.5.2025, Zdroj: Codex Alimentarius

FAO zveřejňuje souhrnnou zprávu ze zasedání rámce pro prognózování bezpečnosti potravinOrganizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zveřejnila souhrnnou zprávu ze zasedání o rámci prognózy bezpečnosti potravin, které se konalo od 1. do 3. dubna 2025 v sídle FAO v…

EU stanovuje nové cíle pro snižování potravinového odpadu, plýtvání se má snížit o 30 procent

30.4.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

EU stanovuje nové cíle pro snižování potravinového odpadu, plýtvání se má snížit o 30 procentZástupci předsednictví Rady a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody ohledně cílené revize rámcové směrnice o odpadech, která vůbec poprvé stanovuje konkrétní cíle, jež mají vést ke snížení množství potravinového odpadu do roku…

Výpočet zdůrazněné složkyGarance

29.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Nahrávám...
Nahrávám...