cif/lib/datatypefuncs_video.phtml Možnosti a rizika aplikace alternativ celoplastových materiálů určených pro styk s potravinami | Normy a předpisy pro výrobce, distributory a prodejce potravin. Označování, hygienické požadavky, HACCP, obaly.
dnes je 13.6.2025

Input:

Možnosti a rizika aplikace alternativ celoplastových materiálů určených pro styk s potravinami

11.6.2025, , Zdroj: PotravinyInfo (www.potravinyinfo.cz), Délka videa: 00:27:55

Aktuální i budoucí legislativa, některé obchodní a spotřebitelské požadavky vedou ke stále znatelnějšímu omezování používání výrobků z plastů (především těch jednorázových) a to i přes nesporné výhody těchto materiálů.

Kapitoly videa

Toto omezení se z větší části týká také celé řady výrobků používaných pro styk s potravinami, jakou jsou kelímky, fólie, lahve, vědra atd., a spočívá primárně v omezování množství plastu, které bude jedním výrobkem přivedeno do oběhu. Pro některé výrobky, jako jsou například brčka a příbory, je navíc již použití většiny druhů plastů zakázáno. U těchto výrobků je tedy snaha nalézt odpovídající alternativy, které by nahradily materiály z plastů. Mnohé z těchto výrobků, ale s plastem dále především při tvorbě funkčních vlastností finálního obalu pracuje a aplikuje je, i když ve velmi omezeném množství. Některé alternativy mohou být ale z pohledu jejich funkčnosti, zdravotní nezávadnosti a vlivu na životní prostředí poměrně problematické. Další alternativy zase mohou působit dojmem, že jsou 100% přírodní, přitom ale mohou obsahovat určité množství plastu, které není výrobcem nebo dodavatelem těchto výrobků deklarováno.

Lektor

Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D.

Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D.

Absolvent oboru Technologie potravin na Fakultě potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, na které se aktuálně věnuje pedagogickým a vědeckým činnostem. Od svého studia doposud se intenzivně zabývá problematikou balení potravin, především studiem aktivních systémů balení potravin, balením potravin v modifikované atmosféře, testováním hygienické nezávadnosti obalů potravin a stanovením funkčních parametrů systémů balení. Je vedoucím akreditované Nezávislé obalové laboratoře VŠCHT Praha zaměřené na testování materiálů přicházejících do kontaktu s potravinami a na analýzu potravin.

Nahrávám...
Nahrávám...