dnes je 1.7.2022

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech

1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalechOd příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí.…

Ministr zemědělství: Abychom zabránili nestabilitě a nedostatku potravin, je potřeba v Evropské unii postupovat jednotně a v součinnosti

1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr zemědělství: Abychom zabránili nestabilitě a nedostatku potravin, je potřeba v Evropské unii postupovat jednotně a v součinnostiO výzvách pro evropské zemědělství v důsledku válečného dění na Ukrajině dnes diskutovali účastníci Evropského zemědělského fóra 2022 ve Varšavě. Český ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) hovořil také na bilaterálním jednání se svým polským protějškem…

Vodítka pro používání názvů kategorií lihovin a zeměpisných označení lihovin na lihovinách, alkoholických nápojích a jiných nápojích

1.7.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Vodítka pro používání názvů kategorií lihovin a zeměpisných označení lihovin na lihovinách, alkoholických nápojích a jiných nápojíchVodítka pro používání názvů kategorií lihovin a zeměpisných označení lihovin na lihovinách, alkoholických nápojích a potravinách jiných než alkoholické nápoje, včetně používání narážek, složených…

Svaz podporuje vyšší využití potenciálu cirkulární ekonomiky

29.6.2022, Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Svaz podporuje vyšší využití potenciálu cirkulární ekonomikyCirkulární ekonomika je hnací motor pro inovace a jednou z cest k udržitelnosti. V Česku dlouhodobě nejsou dostatečné recyklační kapacity, chybí celkově vyšší podpora těchto aktivit ze strany státu i větší osvěta. Svaz průmyslu upozorňuje například na…

Potravinářská komora ČR diskutovala s ministrem Nekulou o kompenzacích pro potravináře

28.6.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Potravinářská komora ČR diskutovala s ministrem Nekulou o kompenzacích pro potravinářeV minulém týdnu proběhlo pravidelné jednání Představenstva Potravinářské komory ČR (PK ČR) mimořádně na Ministerstvu zemědělství (MZe). Jednání se mimo zástupců PK ČR zúčastnil ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ředitel odboru Martin Štěpánek. Hlavním tématem…

Projekt ČR a Saska „Společně za lepší potraviny“ byl zakončen

27.6.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Projekt ČR a Saska „Společně za lepší potraviny“ byl zakončenDne 16. června 2022 se v Drážďanech uskutečnilo zakončení projektu přeshraniční spolupráce Státní zemědělské a potravinářské inspekce a saského státního ministerstva pro sociální záležitosti a soudržnost (Sächsisches Staatsministerium für Soziales und…

Tetrahydrokurkuminoidy jako nová potravina

27.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Tetrahydrokurkuminoidy jako nová potravinaNové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést tetrahydrokurkuminoidy na trh jako novou potravinu.

Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinky

24.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinkyDalší kolo letošní Regionální potraviny se odehrálo ve Zlínském kraji, kde se o ni ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník Šárky Šustekové a škvarkové tyčinky Petry Malé. Slavnostní předání ocenění…

Jednotná praktická opatření pro úřední kontroly kontaminujících látek v potravinách

24.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Jednotná praktická opatření pro úřední kontroly kontaminujících látek v potravináchČlenské státy musejí vypracovat plán kontrol přítomnosti kontaminujících látek nebo skupin kontaminujících látek u potravin uváděných na trh Unie.

Veterinární inspektoři své kontroly v létě soustředí na farmářské trhy

22.6.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Veterinární inspektoři své kontroly v létě soustředí na farmářské trhyStátní veterinární správa (SVS) v rámci své dozorové činnosti dlouhodobě kontroluje také prodej potravin živočišného původu na farmářských trzích. Za prvních pět měsíců letošního roku veterinární inspektoři provedli přes 120 kontrol prodejců na trzích. U 19…

Musíme vysvětlovat, jak snížit obsahu soli v naší dietě ČR - jde o zdraví třetiny obyvatelstva

21.6.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Musíme vysvětlovat, jak snížit obsahu soli v naší dietě ČR - jde o zdraví třetiny obyvatelstvaČlenské státy WHO se dohodly, že do roku 2025 je třeba snížit příjem soli u světové populace o cca 30 %. Snížení příjmu soli bylo označeno za jedno z nejefektivnějších opatření z hlediska nákladů, které mohou země přijmout ke zlepšení zdravotního stavu…

V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022

20.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v…

Víceletý kontrolní program pro rezidua pesticidů v letech 2023-2025

16.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Víceletý kontrolní program pro rezidua pesticidů v letech 2023-2025Nové nařízení stanoví, z jakých potravin a kolik vzorků pro analýzy obsahu reziduí pesticidů musejí členské státy každý rok odebrat.

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje

13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického krajeV rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…

Privátní značky představují pro obchod i výrobce výraznou příležitost do budoucna

10.6.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Privátní značky představují pro obchod i výrobce výraznou příležitost do budoucnaNa významu privátních značek při zajišťování kvalitních dostupných potravin i při rozvoji českého potravinářství se shodli účastníci odborné konference nazvané „Vlastní značky potravin jako jedna z budoucích cest českého retailu“. Uskutečnila se…

Regionální potravina Karlovarského kraje: Otesánek a Věneček Amálie získaly nominaci

9.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Karlovarského kraje: Otesánek a Věneček Amálie získaly nominaciZ 87 přihlášených výrobků letos uspělo v Regionální potravině Karlovarského kraje celkem 8 výrobků. Nominaci obdržely například Krušnohor Světlý ležák 12° a také Paštika s medvědím česnekem od Romana Krčmy. Ocenění se bude slavnostně předávat na Bečovských…

Stanovisko EFSA k bezpečnosti CBD jako nové potraviny

8.6.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Stanovisko EFSA k bezpečnosti CBD jako nové potravinyVědečtí pracovníci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) nemohou v současné době potvrdit bezpečnost kanabidiolu (CBD) jako nové potraviny z důvodu nedostatku dat a přetrvávajících potenciálních rizik spojených s příjmem…

Odborný kulatý stůl „Problematika složení energetických nápojů a jejich konzumace - jedna z příčin rozvoje obezity u dětí v ČR“

6.6.2022, Zdroj: Svaz výrobců nealkoholických nápojů

Odborný kulatý stůl „Problematika složení energetických nápojů a jejich konzumace - jedna z příčin rozvoje obezity u dětí v ČR“Dne 1. 6. 2022 se v prostorách Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konal odborný kulatý stůl týkající se problematiky konzumace energetických nápojů osobami mladšími 18 let. Hlavním hostem uzavřeného setkání poslanců byl…

Symbiosal® nesnižuje zvýšený krevní tlak

6.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Symbiosal® nesnižuje zvýšený krevní tlakKomise EU neschválila zdravotní tvrzení týkající se účinků přípravku Symbiosal®.

Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021

3.6.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021Publikace přináší detailní pohled na působnost a činnost Státní veterinární správy v roce 2021. Součástí publikace jsou také výsledky odborných činností úřadu za rok 2021.

Novela zákona o významné tržní síle bude nově regulovat již odběratele od obratu 50 milionů korun

1.6.2022, Zdroj: EPIC Public relations s.r.o.

Novela zákona o významné tržní síle bude nově regulovat již odběratele od obratu 50 milionů korunZákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití byl přijat za účelem zamezení zneužívání postavení silnější smluvní strany v dodavatelsko-odběratelských vztazích a doposud mířil zejména na velké…

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z DobrotV Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…

Výdaje domácností na potraviny

31.5.2022, Zdroj: Česko v datech

Výdaje domácností na potravinyČeši dají za jídlo a nealkoholické pití 17,1 % rozpočtu své domácnosti. Tato hodnota od roku 1990 mírně klesla o necelé dva procentní body. Současně dlouhodobě klesá i počet domácností, které si nemohou aspoň jednou za dva dny dovolit maso, nebo jeho…

Prevence a vzdělávání v oblasti stravovacích návyků je nejlepší cestou k boji proti civilizačním chorobám, shodli se účastníci kulatého stolu v Parlamentu ČR

30.5.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Prevence a vzdělávání v oblasti stravovacích návyků je nejlepší cestou k boji proti civilizačním chorobám, shodli se účastníci kulatého stolu v Parlamentu ČRZdravotní stav české populace není dlouhodobě uspokojivý. Mezi hlavní důvody patří špatné stravovací návyky, které mimo jiné zvyšují riziko vzniku obezity a dalších civilizačních chorob. Dlouhé koronavirové období i současná nelehká ekonomická situace tento…

Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda

27.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a CibuládaKomise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách…

Dvojí kvalita potravin

27.5.2022, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Dvojí kvalita potravinDne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon…

II. ročník konference Odpady v podnikové ekologii - je odpadová legislativa procirkulární?

26.5.2022, Zdroj: ENVIprofi

II. ročník konference Odpady v podnikové ekologii - je odpadová legislativa procirkulární?V úterý 17. května 2022 se uskutečnil 2. ročník konference Odpady v podnikové ekologii. Akci pořádala redakce odborného portálu ENVIprofi.cz provozovaného nakladatelstvím Verlag Dashöfer. Probraly se stavební odpady, problémy s výkopovou zeminou, komunální…

Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají Dortík Pavlova a Sokolík

25.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají Dortík Pavlova a SokolíkTaké v Královéhradeckém kraji už znají nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2022. Komise navrhla v rámci devíti kategorií jako nejlepší například sýr Sokolík od Petra Sokola nebo Polický chléb z Kvíčerovské pekárny. Ocenění se bude předávat v rámci…

Ministr zemědělství: Pro posílení výroby potravin podporujeme větší flexibilitu společné zemědělské politiky i v roce 2023

24.5.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr zemědělství: Pro posílení výroby potravin podporujeme větší flexibilitu společné zemědělské politiky i v roce 2023Aktuální situace na komoditních trzích, ovlivněná zejména válkou na Ukrajině, a akční plán na vytvoření dopravních koridorů mezi Evropskou unií a Ukrajinou, které mají usnadnit vývoz zemědělských produktů, byly hlavními tématy zasedání Rady pro zemědělství a…

Komise (Eurostat) zveřejnila zprávu o cílech udržitelného rozvoje v Evropské unii za rok 2022

23.5.2022, Zdroj: Evropská komise

Komise (Eurostat) zveřejnila zprávu o cílech udržitelného rozvoje v Evropské unii za rok 2022Eurostat, statistický úřad Evropské unie, dnes zveřejnil dokument „Udržitelný rozvoj v Evropské unii – monitorovací zpráva o pokroku při plnění cílů udržitelného rozvoje v kontextu EU za rok 2022“, který poskytuje statistický přehled o…

Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNA

20.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNAEvropská komise zamítla trojici zdravotních tvrzení týkajících se účinků Bi-07, kávy C21 a MenaQ7.

V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt

18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močtO ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…

Jaro přináší nově oceněné výrobky: kvalitní rajčata a sýry i osvěžující limonády

17.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jaro přináší nově oceněné výrobky: kvalitní rajčata a sýry i osvěžující limonádyPlně zralé, bez přidaného cukru, bez chemie. Takové jsou nové výrobky, které rozšiřují řady kvalitních potravin se značkou Klasa. V oceněné jedenáctce najdete rajčata Strabena z moderního Skleníku Mutěnice, Moravský výběrový sýr z kvalitního plnotučného mléka…

Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022

13.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022O Regionální potravinu Jihočeského kraje letos usilovalo 60 výrobků od 25 producentů. Komise nakonec zvolila v devíti kategoriích jako nejlepší například Bělčické hovězí od Zemědělského družstva Bělčice nebo Rakytníkový dezert od Jany Vlachové. Jedna kategorie…

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkost

13.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkostEvropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinku přípravku Anxiofit-1.

Kontrola a monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v roce 2021

9.5.2022, Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Kontrola a monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v roce 2021Výsledky pravidelného monitoringu půd, kalů, sedimentů a krmiv prováděného Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským v Brně, Sekcí zemědělských vstupů v roce…

Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicJako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…

Bílkoviny fazole mungo jako nová potravina

6.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Bílkoviny fazole mungo jako nová potravinaNové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést bílkoviny fazole mungo (Vigna radiata) na trh jako nové potraviny.

Připravte si dotazy, tahle akce je pro vás!

5.5.2022, Zdroj: Verlag Dashöfer

Připravte si dotazy, tahle akce je pro vás!Jako výrobci či distřibutoři se nás často ptáte na konkrétní věci spojené se správným značením potravinářských produktů. Víc hlav víc ví, tak proč se nezeptat v průběhu akce Označování potravin 2022? Na Vaše dotazy budou odpovídat hned tři…

Ministerstva životního prostředí a zemědělství, obchodníci a potravinové banky budou společně bojovat proti plýtvání potravinami

3.5.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Ministerstva životního prostředí a zemědělství, obchodníci a potravinové banky budou společně bojovat proti plýtvání potravinamiS ohledem na další intenzivní řešení podpory pro lidi v nouzi a zároveň omezování plýtvání potravinami uzavřely Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), Česká federace potravinových bank (ČFPB), Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí…

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a Jablkovice

29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a JablkoviceSoutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od…

Regionální potravina Libereckého kraje je tady

29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Libereckého kraje je tadyTřináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel…

Druhá verze vodítka pro nakládání s potravinovými alergeny

27.4.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Druhá verze vodítka pro nakládání s potravinovými alergenyPokyny pro provozovatele potravinářských podniků týkající se řízení rizik při zacházení s potravinami obsahující alergeny.

Nahrávám...
Nahrávám...