Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 144/2023 Sb., o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev
25.6.2025, Zdroj: Úřad vlády
Cílem návrhu vyhlášky je reagovat na aktuální zjištění a odbornou diskuzi k problematice řešení otázky hniloby včelího plodu.
Společné stravování
24.6.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…
Zemědělské prodejny bez obsluhy přibývají, posilují ekonomiku farem i venkov
23.6.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Samoobslužné farmářské prodejny mohou mít různou formu jednoduchých prodejních boxů s kasou, lednicí, ale i plně digitalizovaných automatizovaných provozoven s přístupem 24 hodin denně.
PET láhve - žádné známky zdravotního rizika
20.6.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) zveřejnil své odpovědi na často kladené otázky spotřebitelů týkající se PET lahví.
Vyrazte na GULFOOD, nejvýznamnější potravinářský veletrh v arabském světě!
20.6.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství zve české firmy k účasti na nejprestižnějším mezinárodním veletrhu v arabském světě GULFOOD 2026 do Dubaje, který se uskuteční ve dnech 16.—30. ledna…
Značky Klasa a Regionální potravina s přehledem obhájily svou pozici ve skupině nadstandardně kvalitních potravin
19.6.2025, Zdroj: eKlasa
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) pravidelně kontrolují potraviny oceněné značkami kvality. Z výsledků kontrol zaměřených na výrobky se značkou KLASA nebo Regionální potravina za rok 2024 lze konstatovat, že jejich producenti jsou si…
Mattoni 1873 vrací výrobu Pepsi do Maďarska, kde investovala téměř miliardu korun
18.6.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Společnost Mattoni 1873 po více než deseti letech obnoví výrobu nápojů Pepsi v Maďarsku, kterou tehdy přerušila společnost PepsiCo.
Potravinářská inspekce zajistila 12 tun pistácií s aflatoxiny
17.6.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem pro Středočeský kraj zajistila zásilku 12 714 kg pistácií (PISTACHIO JUMBO) původem z Íránu, u kterých laboratorní analýza v akreditované laboratoři prokázala cca pětinásobné…
Konec igelitových sáčků se blíží. Zmizí i obaly na omáčky či smetanu do kávy
16.6.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Pro někoho jsou vítaným pomocníkem při balení potravin, pro jiné je to jen odpad. Po plastových brčkách, příborech či nádobí skončí podle nařízení Evropské unie za necelých pět let používání jednorázových igelitových sáčků. Zmizí i například malé obaly na…
Záznam webináře ke Světovému dni bezpečnosti potravin (WFSD) 2025
13.6.2025, Zdroj: EFSA
Světový den bezpečnosti potravin byl ustanovený Organizací pro potraviny a zemědělství (FAO) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 2018 a koná se každoročně 7. června. Cílem tohoto světového dne je soustředit na jednom místě lidi se zájmem o oblast…
Označování alergenů v menzách prověřily cílené kontroly
12.6.2025, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
Krajské hygienické stanice provedly v rámci cíleného úkolu hlavní hygieničky ČR kontrolu v menzách vysokých škol.
Dlouhé fronty a čekání na pivo. Umělá inteligence zrychluje odbavení zákazníků v letních provozech
11.6.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer
Přeplněné stánky s občerstvením, dlouhé fronty a hlavně spousta ztraceného času. To jsou časté nepříjemnosti, které narušují letní pohodu u vody nebo na hudebním koncertu. Ke slovu se pomalu začíná dostávat technologie, kterou si s prázdninovou atmosférou…
Světový den bezpečnosti potravin 2025: EFSA oslavuje „Vědu v akci“
10.6.2025, Zdroj: EFSA
Dne 7. června se Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) připojil k celosvětové komunitě při oslavách Světového dne bezpečnosti potravin – příležitosti k zamyšlení nad naší společnou odpovědností za zajištění bezpečnosti potravin ve všech fázích…
Nové potravinářské předpisy EU - květen 2025
9.6.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se…
Digitalizace a automatizace mění potravinářství - odborníci diskutovali v Plzni
6.6.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Digitalizace a automatizace ve výrobě potravin a nápojů byly hlavním tématem druhého ročníku konference Automatizace v potravinářství, která se konala 3. a 4. dubna v Plzni. Pořádala ji společnost…
Společné stravování
4.6.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…
Zemědělci a potravináři prosazují zpřísnění dovozu zboží z Ukrajiny
3.6.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Čeští zemědělci a potravináři se důrazně staví proti prodloužení současné podoby obchodních vztahů mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Stávající bezcelní režim, který umožňuje většině ukrajinského zboží vstup na unijní trh bez jakýchkoli celních poplatků,…
Tempeh z cizrny a hrachu jako nová alternativa masa
2.6.2025, Zdroj: Biotrin z.s.
Tempeh, tradiční fermentovaná potravina původem z Indonésie, se obvykle vyrábí ze sójových bobů a v posledních letech si získává celosvětovou popularitu jako kvalitní zdroj rostlinných bílkovin.
Digitalizace, tradice i tofu - Jak se technologicky proměňuje lídr evropského trhu s rostlinnými potravinami
31.5.2025, Zdroj: Vše o průmyslu
Rozhovor vznikl u příležitosti konference IFS Connect Eastern Europe 2025, která se konala 20.–21. května ve Varšavě. S Filipem Moravčíkem, Head of Group IT společnosti New Originals (dříve Alfa Bio), jsme mluvili o technologické transformaci,…
Výroba potravin 2026: Klíčová konference pro každého, kdo chce udávat směr v potravinářském průmyslu
29.5.2025, Zdroj: PotravinyInfo
Jaké legislativní změny ovlivní potravinářství? Jak správně nakládat s odpady a co znamená greenwashing v praxi? Na tyto a mnoho dalších aktuálních otázek odpoví odborníci na konferenci Výroba potravin 2026.
Světový den bezpečnosti potravin / Turecká univerzita slaví „Studenti a odborníci v akci“
29.5.2025, Zdroj: Codex Alimentarius
U příležitosti oslav Světového dne bezpečnosti potravin s tématem „Věda v akci“ se studenti potravinářského inženýrství Univerzity Hacettepe spolu s místopředsedkyní Codex Alimentarius Dr. Betül Vazgeer zúčastnili interaktivní akce, jejímž cílem…
Hlášení v systému RASFF: 20. týden 2025
28.5.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 20. týdnu 2025: 12. 5. – 18. 5. 2025 (v češtině).
Zemědělci, potravináři a obchodníci společně žádají zákonodárce, aby nenavyšovali poplatky za obaly, jinak hrozí zdražení potravin
27.5.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Zástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků vyzývají zákonodárce, aby co nejdříve schválili návrh zákona, který má snížit finanční rezervu autorizované obalové společnosti EKO-KOM z 50 % na původních 25 % ročních nákladů. V opačném případě budou muset výrobci…
V tuzemsku roste zájem o fermentované potraviny, zejména kvůli zdravotním benefitům
26.5.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
V Česku roste zájem o fermentované potraviny, nejvíce o pikantní křupavý salát z fermentované zeleniny kimči či o kombuču - lehce perlivý fermentovaný čajový nápoj. Prodejci zaznamenávají rostoucí zájem od dob pandemie, kdy se lidé začali více soustředit na…
Potravinářská inspekce vloni uložila pokuty za téměř 190 milionů, většina uzavřených provozoven jsou restaurace
23.5.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2024 celkem 50 059 vstupů v rámci výkonu úřední kontroly s cílem chránit zdraví a oprávněné zájmy spotřebitelů i rovné prostředí pro poctivé…
Potraviny zbytečně podraží kvůli obalům
21.5.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Potravinářům se od července zvýší náklady na obaly o 13 procent. Dalo by se říci, že jde o drobné, na straně nákladů na každou plastovou lahev minerálky, která váží kolem 40 gramů, činí zvýšení několik haléřů. Na druhou stranu pro výrobce půjde nakonec o…
Robotizace zemědělství: Japonsko je vzorem i inspirací
20.5.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Robotizace v zemědělství je nejen v Česku na vzestupu. Hlavním důvodem je nedostatek pracovních sil a rostoucí náklady na zaměstnance. I proto se zemědělské programy jednotlivých zemí po celém světě rapidně mění. Jedním z lídrů v robotizaci zemědělství je…
V ČR bylo po půl roce potvrzeno ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu
20.5.2025, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
V komerčním chovu bažantů a dalších druhů ptáků na Znojemsku bylo potvrzeno ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky. Jedná se o první případ výskytu této nákazy v komerčním chovu ptáků od loňského listopadu. Česká republika přijde o mezinárodní status země…
Nové potravinářské předpisy EU - duben 2024
19.5.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.
Tvarůžky, hudba a léto v plném proudu. Město Loštice a Olomoucké tvarůžky chystají slavnosti, na které se nezapomíná. Vyhrajte vstupenky!
16.5.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer
V sobotu 7. června ožije areál Žádlovického zámku letní pohodou, živou hudbou a nezaměnitelnou vůní tvarůžků. Loštické slavnosti jsou zpět a letos slibují ještě více zážitků, chutí a letní pohody než kdy dřív. A co víc? Na Facebooku Olomouckých tvarůžků právě…
Nová éra stravování: Na ministerstvu zdravotnictví se sešli šéfkuchaři z nemocnic, škol, ale i ti, kteří se dlouhodobě věnují vzdělávání
15.5.2025, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
Stravování ve zdravotnických, školních a sociálních zařízeních má přímý dopad na zdraví a kvalitu života pacientů, žáků i klientů. Přestože odborníci mají k dispozici přesně definované nutriční požadavky a doporučení, v praxi často naráží na překážky při…
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich
14.5.2025, Zdroj: Úřad vlády
Hlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství. Nezbytnost…
Budějovické výstaviště nabídne vše pro dům i zahradu. Přidá i gurmánské hody
12.5.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
V Českých Budějovicích by chtěl žít každý, alespoň tak tomu dozajista bude v období mezi 15. - 18. květnem pro všechny milovníky dobrého jídla, zahrádkáře i kutily. Ti si za cenu jedné vstupenky budou moci užít dvě výstavy – Hobby a CZECH FOOD EXPO…
Produkce kolumbijského kakaa vzrostla o více než 100 procent
9.5.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Během uplynulého roku 2024 zaznamenal kakaový sektor v Kolumbii historický úspěch jak v produkci, tak i v exportu této plodiny. Za bezprecedentním nárůstem o více než 103 % stojí jak vstupem kávových společností do tohoto byznysu, tak i pokles světové…
Přístup k označování lepší/vyšší jakosti produktů ve smyslu čl. 7 odst. 1 nařízení (EU) 2023/2429
8.5.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Dotaz: Jaký je přístup SZPI k označování čerstvého ovoce, zeleniny a zelených banánů termíny (údaji), které naznačují lepší/vyšší kvalitu ve smyslu čl. 7 odst. 1 nařízení (EU)…
Průzkum: Zimu v ČR nepřežila čtvrtina včelstev, je to nejvyšší úhyn za 12 let
7.5.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Letošní zimu v Česku nepřežila čtvrtina včelstev, což je nejhorší výsledek za posledních 12 let. Velký úhyn včel podle vědců souvisí zejména s nebezpečnou varroázou, jejíž šíření loni umocnilo nezvykle teplé…
Kulatý stůl s názvem "Udržitelný potravinový systém v Česku"
6.5.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Komora s Českou technologickou platformou pro potraviny vás zvou na sedmý kulatý stůl na téma Udržitelný potravinový systém v Česku, tentokrát s podnázvem Ekonomické aspekty emisí skleníkových plynů v agropotravinářském…
Geneticky upravené brambory odolnější vůči vlnám horka
5.5.2025, Zdroj: Biotrin z.s.
Tým odborníků z Illinoiské univerzity v USA zveřejnil ve vědeckém časopise Global Change Biology výsledky výzkumu, který přináší průlom v pěstování brambor v podmínkách klimatických změn. Pomocí genetické modifikace se jim podařilo vytvořit odrůdu brambor…
FAO zveřejňuje souhrnnou zprávu ze zasedání rámce pro prognózování bezpečnosti potravin
2.5.2025, Zdroj: Codex Alimentarius
Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zveřejnila souhrnnou zprávu ze zasedání o rámci prognózy bezpečnosti potravin, které se konalo od 1. do 3. dubna 2025 v sídle FAO v…
Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu (2025)
1.5.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství vydalo příručku pro provozovatele potravinářských podniků.
EU stanovuje nové cíle pro snižování potravinového odpadu, plýtvání se má snížit o 30 procent
30.4.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Zástupci předsednictví Rady a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody ohledně cílené revize rámcové směrnice o odpadech, která vůbec poprvé stanovuje konkrétní cíle, jež mají vést ke snížení množství potravinového odpadu do roku…
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 334/2013 Sb., k provedení některých ustanovení zákona o povinném značení lihu, ve znění vyhlášky č. 610/2020 Sb.
29.4.2025, Zdroj: Úřad vlády
Úprava je vyvolaná potřebou promítnutí souvisejících legislativních změn.
Státní veterinární správa upravuje mimořádná veterinární opatření kvůli slintavce a kulhavce
28.4.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Státní veterinární správa (SVS) od zítřka upravuje mimořádná veterinární opatření související s výskytem slintavky a kulhavky (SLAK) v Maďarsku a na Slovensku. Kontroly a dezinfekce vozidel na slovenských hranicích poběží i nadále. Platný zůstává také zákaz…
Výrobci lihovin: V případě povolení velkých balení alkoholu hrozí další metanolová aféra
25.4.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Nová legislativa o značení lihu, která mimo jiné nově povoluje balení lihovin o objemu 3 až 5 litrů s jednocestným uzávěrem, může podle Potravinářské komory ČR a Unie výrobců a dovozců lihovin ČR způsobit rozšíření nelegálního obchodu s alkoholem. Hrozí tak…
Nová e-kniha „Udržitelnost a ESG krok za krokem“: Praktický průvodce pro firmy všech velikostí
23.4.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer
Udržitelnost již dávno není pouze tématem pro environmentální nadšence – dnes je klíčovým faktorem úspěchu a konkurenceschopnosti firem napříč sektory. A právě na tuto výzvu reaguje nová e-kniha „Udržitelnost a ESG krok za krokem“, která…
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství, ve znění pozdějších předpisů
22.4.2025, Zdroj: Úřad vlády
Důvodem pro předložení materiálu je plnění Plánu přípravy vyhlášek ústředními orgány státní správy na rok 2024.
Vejce pod lupou
21.4.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vejce jsou považována za jeden z nejkomplexnějších přírodních produktů, který poskytuje široké spektrum živin. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a to vše při relativně nízkém obsahu…
Ministerstvo zemědělství letos poskytne na uchování, šlechtění a výzkum genetických zdrojů 85 milionů korun
18.4.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství (MZe) rozdělí v tomto roce 85 milionů korun mezi veřejné instituce a soukromé společnosti, které uchovávají genetické zdroje rostlin, zvířat a mikroorganismů a také je poskytují dalším uživatelům pro účely šlechtění, ochrany, výzkumu,…
Potravinový semafor nebude, Nutri-Score šlo s novou Evropskou komisí k ledu
17.4.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Systém jednotného a hlavně jednoduchého označování potravin Nutri-Score, které mělo informovat o zdravotních benefitech potravin, šel s novou Evropskou komisí prakticky k ledu. Na začátku března zástupci komise uvedli, že sice chtějí dále pokračovat v práci na…
Potravinářská inspekce zajistila na vstupu do ČR 540 kilogramů durianu s koktejlem devíti pesticidů
15.4.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně nevpustili na trh zásilku exotického durianu, u něhož laboratorní rozbor potvrdil přítomnost reziduí celkem devíti pesticidů v nadlimitním množství.…