dnes je 22.5.2025

Posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu (LCA)ZáznamGarance

21.5.2025, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:38:41

Příspěvek zahrnuje stručnou prezentaci metody LCA (posuzování životního cyklu) a její využití pro posuzování environmentálních dopadů produktů metodou LCA, se zvláštním zaměřením na výrobu potravin, jejich balení a nakládání s odpadními…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Potraviny zbytečně podraží kvůli obalům

21.5.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potraviny zbytečně podraží kvůli obalůmPotravinářům se od července zvýší náklady na obaly o 13 procent. Dalo by se říci, že jde o drobné, na straně nákladů na každou plastovou lahev minerálky, která váží kolem 40 gramů, činí zvýšení několik haléřů. Na druhou stranu pro výrobce půjde nakonec o…

Rhodiola roseaGarance

20.5.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Robotizace zemědělství: Japonsko je vzorem i inspirací

20.5.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Robotizace zemědělství: Japonsko je vzorem i inspiracíRobotizace v zemědělství je nejen v Česku na vzestupu. Hlavním důvodem je nedostatek pracovních sil a rostoucí náklady na zaměstnance. I proto se zemědělské programy jednotlivých zemí po celém světě rapidně mění. Jedním z lídrů v robotizaci zemědělství je…

V ČR bylo po půl roce potvrzeno ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu

20.5.2025, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

V ČR bylo po půl roce potvrzeno ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovuV komerčním chovu bažantů a dalších druhů ptáků na Znojemsku bylo potvrzeno ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky. Jedná se o první případ výskytu této nákazy v komerčním chovu ptáků od loňského listopadu. Česká republika přijde o mezinárodní status země…

Norma ISO 14083: Jak měřit a reportovat emise z dopravy a logistiky v roce 2025Garance

19.5.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

V roce 2025 se udržitelnost stává nejen módním heslem, ale i nezbytnou součástí podnikových strategií. Norma ISO 14083, vydaná Mezinárodní organizací pro normalizaci (ISO) v roce 2023, představuje klíčový nástroj pro měření a vykazování emisí skleníkových…

Nové potravinářské předpisy EU - duben 2024

19.5.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Nové potravinářské předpisy EU - duben 2024Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami.

Tvarůžky, hudba a léto v plném proudu. Město Loštice a Olomoucké tvarůžky chystají slavnosti, na které se nezapomíná. Vyhrajte vstupenky!

16.5.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tvarůžky, hudba a léto v plném proudu. Město Loštice a Olomoucké tvarůžky chystají slavnosti, na které se nezapomíná. Vyhrajte vstupenky!V sobotu 7. června ožije areál Žádlovického zámku letní pohodou, živou hudbou a nezaměnitelnou vůní tvarůžků. Loštické slavnosti jsou zpět a letos slibují ještě více zážitků, chutí a letní pohody než kdy dřív. A co víc? Na Facebooku Olomouckých tvarůžků právě…

Nová éra stravování: Na ministerstvu zdravotnictví se sešli šéfkuchaři z nemocnic, škol, ale i ti, kteří se dlouhodobě věnují vzdělávání

15.5.2025, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Nová éra stravování: Na ministerstvu zdravotnictví se sešli šéfkuchaři z nemocnic, škol, ale i ti, kteří se dlouhodobě věnují vzděláváníStravování ve zdravotnických, školních a sociálních zařízeních má přímý dopad na zdraví a kvalitu života pacientů, žáků i klientů. Přestože odborníci mají k dispozici přesně definované nutriční požadavky a doporučení, v praxi často naráží na překážky při…

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich

14.5.2025, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nichHlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství. Nezbytnost…

Malinový džem označeníGarance

13.5.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Výroba potravin 2026: Klíčová konference pro každého, kdo chce udávat směr v potravinářském průmyslu

13.5.2025, Zdroj: PotravinyInfo

Výroba potravin 2026: Klíčová konference pro každého, kdo chce udávat směr v potravinářském průmysluJaké legislativní změny ovlivní potravinářství? Jak správně nakládat s odpady a co znamená greenwashing v praxi? Na tyto a mnoho dalších aktuálních otázek odpoví odborníci na konferenci Výroba potravin 2026.

Budějovické výstaviště nabídne vše pro dům i zahradu. Přidá i gurmánské hody

12.5.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Budějovické výstaviště nabídne vše pro dům i zahradu. Přidá i gurmánské hodyV Českých Budějovicích by chtěl žít každý, alespoň tak tomu dozajista bude v období mezi 15. - 18. květnem pro všechny milovníky dobrého jídla, zahrádkáře i kutily. Ti si za cenu jedné vstupenky budou moci užít dvě výstavy – Hobby a CZECH FOOD EXPO…

Produkce kolumbijského kakaa vzrostla o více než 100 procent

9.5.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Produkce kolumbijského kakaa vzrostla o více než 100 procentBěhem uplynulého roku 2024 zaznamenal kakaový sektor v Kolumbii historický úspěch jak v produkci, tak i v exportu této plodiny. Za bezprecedentním nárůstem o více než 103 % stojí jak vstupem kávových společností do tohoto byznysu, tak i pokles světové…

Přístup k označování lepší/vyšší jakosti produktů ve smyslu čl. 7 odst. 1 nařízení (EU) 2023/2429

8.5.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Přístup k označování lepší/vyšší jakosti produktů ve smyslu čl. 7 odst. 1 nařízení (EU) 2023/2429Dotaz: Jaký je přístup SZPI k označování čerstvého ovoce, zeleniny a zelených banánů termíny (údaji), které naznačují lepší/vyšší kvalitu ve smyslu čl. 7 odst. 1 nařízení (EU)…

Deklarace karotenů v nápojiGarance

7.5.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Průzkum: Zimu v ČR nepřežila čtvrtina včelstev, je to nejvyšší úhyn za 12 let

7.5.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Průzkum: Zimu v ČR nepřežila čtvrtina včelstev, je to nejvyšší úhyn za 12 letLetošní zimu v Česku nepřežila čtvrtina včelstev, což je nejhorší výsledek za posledních 12 let. Velký úhyn včel podle vědců souvisí zejména s nebezpečnou varroázou, jejíž šíření loni umocnilo nezvykle teplé…

Řízení neshod v kvalitě a environmentálním managementuZáznamGarance

7.5.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:58:30

Tento webinář je navržen tak, aby poskytl komplexní a praktické informace o auditech, řízení neshod, udržitelnosti a zlepšování procesů v souladu s normami ISO 9001, ISO 14001 a dalšími standardy. Cílem je poskytnout účastníkům nástroje pro efektivní řízení…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Kulatý stůl s názvem "Udržitelný potravinový systém v Česku"

6.5.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Kulatý stůl s názvem Komora s Českou technologickou platformou pro potraviny vás zvou na sedmý kulatý stůl na téma Udržitelný potravinový systém v Česku, tentokrát s podnázvem Ekonomické aspekty emisí skleníkových plynů v agropotravinářském…

Příklady označování: Ryby a rybí výrobkyGarance

5.5.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky na označování jsou stanoveny především v nařízení (EU) č. 1379/2013 o společné organizaci trhů s produkty rybolovu a akvakultury. Částečně pak i ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury…

ISO 50001 a požadavky na ESG reporting v souvislosti s omnibusem: Jak splnit očekávání v roce 2025Garance

5.5.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Rok 2025 představuje pro firmy v Evropské unii další významný milník v oblasti udržitelnosti. S rostoucími požadavky na ESG (Environmental, Social, Governance) reporting, které přináší Směrnice o podávání zpráv o udržitelnosti podniků (CSRD) – často označovaná…

Geneticky upravené brambory odolnější vůči vlnám horka

5.5.2025, Zdroj: Biotrin z.s.

Geneticky upravené brambory odolnější vůči vlnám horkaTým odborníků z Illinoiské univerzity v USA zveřejnil ve vědeckém časopise Global Change Biology výsledky výzkumu, který přináší průlom v pěstování brambor v podmínkách klimatických změn. Pomocí genetické modifikace se jim podařilo vytvořit odrůdu brambor…

FAO zveřejňuje souhrnnou zprávu ze zasedání rámce pro prognózování bezpečnosti potravin

2.5.2025, Zdroj: Codex Alimentarius

FAO zveřejňuje souhrnnou zprávu ze zasedání rámce pro prognózování bezpečnosti potravinOrganizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zveřejnila souhrnnou zprávu ze zasedání o rámci prognózy bezpečnosti potravin, které se konalo od 1. do 3. dubna 2025 v sídle FAO v…

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu (2025)

1.5.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny živočišného původu (2025)Ministerstvo zemědělství vydalo příručku pro provozovatele potravinářských podniků.

EU stanovuje nové cíle pro snižování potravinového odpadu, plýtvání se má snížit o 30 procent

30.4.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

EU stanovuje nové cíle pro snižování potravinového odpadu, plýtvání se má snížit o 30 procentZástupci předsednictví Rady a Evropského parlamentu dosáhli předběžné dohody ohledně cílené revize rámcové směrnice o odpadech, která vůbec poprvé stanovuje konkrétní cíle, jež mají vést ke snížení množství potravinového odpadu do roku…

Výpočet zdůrazněné složkyGarance

29.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Státní veterinární správa upravuje mimořádná veterinární opatření kvůli slintavce a kulhavce

28.4.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Státní veterinární správa upravuje mimořádná veterinární opatření kvůli slintavce a kulhavceStátní veterinární správa (SVS) od zítřka upravuje mimořádná veterinární opatření související s výskytem slintavky a kulhavky (SLAK) v Maďarsku a na Slovensku. Kontroly a dezinfekce vozidel na slovenských hranicích poběží i nadále. Platný zůstává také zákaz…

Výrobci lihovin: V případě povolení velkých balení alkoholu hrozí další metanolová aféra

25.4.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Výrobci lihovin: V případě povolení velkých balení alkoholu hrozí další metanolová aféraNová legislativa o značení lihu, která mimo jiné nově povoluje balení lihovin o objemu 3 až 5 litrů s jednocestným uzávěrem, může podle Potravinářské komory ČR a Unie výrobců a dovozců lihovin ČR způsobit rozšíření nelegálního obchodu s alkoholem. Hrozí tak…

Nová e-kniha „Udržitelnost a ESG krok za krokem“: Praktický průvodce pro firmy všech velikostí

23.4.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nová e-kniha „Udržitelnost a ESG krok za krokem“: Praktický průvodce pro firmy všech velikostíUdržitelnost již dávno není pouze tématem pro environmentální nadšence – dnes je klíčovým faktorem úspěchu a konkurenceschopnosti firem napříč sektory. A právě na tuto výzvu reaguje nová e-kniha „Udržitelnost a ESG krok za krokem“, která…

Označení sirupů určených ke slazeníGarance

23.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Vejce pod lupou

21.4.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vejce pod lupouVejce jsou považována za jeden z nejkomplexnějších přírodních produktů, který poskytuje široké spektrum živin. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a to vše při relativně nízkém obsahu…

Ministerstvo zemědělství letos poskytne na uchování, šlechtění a výzkum genetických zdrojů 85 milionů korun

18.4.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství letos poskytne na uchování, šlechtění a výzkum genetických zdrojů 85 milionů korunMinisterstvo zemědělství (MZe) rozdělí v tomto roce 85 milionů korun mezi veřejné instituce a soukromé společnosti, které uchovávají genetické zdroje rostlin, zvířat a mikroorganismů a také je poskytují dalším uživatelům pro účely šlechtění, ochrany, výzkumu,…

Potravinový semafor nebude, Nutri-Score šlo s novou Evropskou komisí k ledu

17.4.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravinový semafor nebude, Nutri-Score šlo s novou Evropskou komisí k leduSystém jednotného a hlavně jednoduchého označování potravin Nutri-Score, které mělo informovat o zdravotních benefitech potravin, šel s novou Evropskou komisí prakticky k ledu. Na začátku března zástupci komise uvedli, že sice chtějí dále pokračovat v práci na…

Nefinanční reporting v potravinářství: Význam, výzvy a rizikaZáznamGarance

16.4.2025, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:31:23

Nefinanční reporting se nejen v potravinářství stává klíčovým tématem v oblasti udržitelnosti. Tato přednáška se zaměří na význam reportování v oblasti environmentální a sociální odpovědnosti, s důrazem na evropské směrnice NFRD a…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Limity AflatoxinůGarance

15.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Potravinářská inspekce zajistila na vstupu do ČR 540 kilogramů durianu s koktejlem devíti pesticidů

15.4.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zajistila na vstupu do ČR 540 kilogramů durianu s koktejlem devíti pesticidůInspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně nevpustili na trh zásilku exotického durianu, u něhož laboratorní rozbor potvrdil přítomnost reziduí celkem devíti pesticidů v nadlimitním množství.…

Vejce v USA zdražily na další rekord, v Česku zdražují nejvíce z EU

15.4.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Vejce v USA zdražily na další rekord, v Česku zdražují nejvíce z EUCeny vajec v USA dosáhly nového rekordu 6,23 dolaru za tucet. Děje se tak i přes pokles velkoobchodních cen a ústup ptačí chřipky na farmách, uvedla agentura AP.

Příklady označování: Vejce, vaječné výrobky, majonézyGarance

14.4.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 69/2016 Sb., o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich. Označování vajec je dále upraveno nařízením (EU) 2023/2465, kterým se stanoví…

Živočišné produkty přes středočeské celníky neprošly

14.4.2025, Zdroj: Celní správa České republiky

Živočišné produkty přes středočeské celníky neprošlyVe čtvrtek 10. 4. 2025 kolem poledne si hlídka středočeských celníků vytipovala ke kontrole dodávkové vozidlo s přívěsem makedonské imatrikulace. Stalo se tak na 6,5 km dálnice D1 ve směru na…

Velikonoční nadílka z Loštic: Olomoucká roláda s vejci a bohatý program v Muzeu Olomouckých tvarůžků

11.4.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Velikonoční nadílka z Loštic: Olomoucká roláda s vejci a bohatý program v Muzeu Olomouckých tvarůžkůVelikonoce jsou ideálním časem k tomu, abychom zpomalili, užili si krásy jara a zároveň si pochutnali na něčem vyzrálém. Pokud letos hledáte inspiraci, jak ozvláštnit velikonoční tabuli, připravte si lahodnou Olomouckou roládu s vejci a tvarůžky. Za historií…

Olomoucký tvarůžkový festival: Spotřebovalo se přes šest a půl tuny tvarůžků

10.4.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Olomoucký tvarůžkový festival: Spotřebovalo se přes šest a půl tuny tvarůžkůZhruba 23 000 návštěvníků, přibližně 6 500 kg prodaných a zkonzumovaných tvarůžků a přes 100 prodejců tvarůžkových specialit. Taková jsou konečná čísla 8. ročníku Olomouckého tvarůžkového festivalu, který proběhl Na Horním a Dolním náměstí v…

Údaje o myté OZGarance

9.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Zmenšování balení frustruje české spotřebitele, změny by se měly označovat

9.4.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Zmenšování balení frustruje české spotřebitele, změny by se měly označovatZmenšování velikosti nebo gramáže potravin přispívá k frustraci českých spotřebitelů. ČTK to sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Povinnost pro výrobce viditelně označovat zmenšení balení by považoval za krok správným…

1 Kampaň EFSA 2025: #Safe2EatEU

8.4.2025, Zdroj: EFSA

1 Kampaň EFSA 2025: #Safe2EatEUEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spustil již pátý ročník celoevropské kampaně s názvem „Safe2EatEU“.

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány

7.4.2025, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banányHlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství.…

Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2024

4.4.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2024Na realizaci monitoringu cizorodých látek se podílí 7 regionálních inspektorátů (Praha, Tábor, Plzeň, Ústí nad Labem, Hradec Králové, Brno, Olomouc), které provádějí odběr vzorků, které jsou následně odesílány k laboratorním analýzám. Laboratorní vyšetření…

Zatřídění dokumentu
Zatřídění dokumentu
Vztahuje se k typu informace:
Akce
Nejnavštěvovanější semináře
Nahrávám...
Nahrávám...