3.6.8
Příklady označování: Ryby a rybí výrobky
doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
NahoruZákladní požadavky na komoditu
Doplňující požadavky na označování jsou stanoveny především v nařízení (EU) č. 1379/2013 o společné organizaci trhů s produkty rybolovu a akvakultury. Částečně pak i ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich.
Podle nařízení (EU) č. 1379/2013 (příloha I) se ryby dělí na živé, čerstvé, chlazené, zmrazené a zpracované. Rybami se rozumí čerstvé, chlazené nebo zmrazené ryby, kromě rybího filé a jiného rybího masa, a rybí filé a jiné rybí maso (též mleté) čerstvé, chlazené nebo zmrazené. Mezi zpracované patří ryby sušené, marinované, solené nebo ve slaném nálevu; uzené ryby, též vařené před uzením nebo během něj.
Podle tohoto nařízení mohou být nabízeny produkty rybolovu k maloobchodnímu prodeji konečnému spotřebiteli nebo zařízením společného stravování pouze pokud příslušná visačka nebo etiketa uvádí:
- obchodní označení příslušného druhu a jeho vědecký název;
- způsob produkce, vyjádřený především slovy "...odlov..." nebo "...odlov ve sladkých vodách ..." nebo
- "... chov...";
- oblast, v níž byl produkt odloven nebo odchován, a kategorii lovného zařízení použitého při rybolovu
- (v souladu s prvním sloupcem přílohy III tohoto nařízení);
- zda byl produkt rozmražen;
- případně datum minimální trvanlivosti.
Údaj o rozmražení se nevztahuje na složky přítomné v konečném výrobku, potraviny, jejichž zmrazení je z technologického hlediska nezbytnou součástí výrobního procesu nebo z důvodu bezpečnosti z hlediska zdraví a produkty rybolovu, které byly rozmraženy před uzením, solením, vařením, nakládáním, sušením nebo kombinací některých z těchto postupů.
Pro nebalené produkty rybolovu mohou být povinné údaje poskytovány při maloobchodním prodeji prostřednictvím obchodních informací, například billboardů nebo plakátů.
Pokud se k prodeji konečnému spotřebiteli nebo zařízení společného stravování nabízí smíšený produkt složený z téhož druhu, který byl však získán různými způsoby produkce, uvede se způsob produkce u každé šarže. Pokud se k prodeji konečnému spotřebiteli nebo zařízení společného stravování nabízí smíšený produkt složený z téhož druhu, který však pochází z různých oblastí odlovu nebo zemí chovu, uvede se alespoň oblast šarže, která je z hlediska množství nejreprezentativnější, a rovněž údaje o tom, že produkty pocházejí rovněž z jiných oblastí odlovu nebo chovu.
Členské státy vyhotoví a zveřejní seznam obchodních označení, která jsou přijímána na jejich území, společně s jejich vědeckými názvy. V seznamu se uvádějí tyto údaje:
- vědecký název každého druhu podle informačního systému FishBase, nebo případně podle databáze ASFIS Organizace pro výživu a zemědělství (FAO);
- obchodní označení: název druhu v úředním jazyce dotyčného členského státu, případně jiný název nebo názvy, které jsou přijímány nebo povoleny na místní či regionální úrovni.
Všechny druhy ryb, které tvoří složku jiné potraviny, lze označovat jako "ryby", pokud název a obchodní úprava takové potraviny neodkazují na konkrétní druh.
Údaje o oblasti odlovu nebo produkce sestávají z těchto informací:
- v případě produktů rybolovu odlovených na moři písemný název podoblasti nebo divize uvedené v rybolovných oblastech FAO, jakož i název takové oblasti vyjádřený způsobem srozumitelným pro spotřebitele nebo mapa či piktogram zobrazující tuto oblast, nebo odchylně od tohoto požadavku, u produktů rybolovu odlovených v jiných vodách než v severovýchodním Atlantiku (rybolovná oblast FAO 27) a Středozemním a Černém moři (rybolovná oblast FAO 37) uvedení názvu rybolovné oblasti FAO;
- v případě produktů rybolovu odlovených ve sladkých vodách odkaz na vodní útvar ležící v členském státě nebo třetí zemi původu produktu.
Hospodářské subjekty mohou uvést i přesnější údaje o oblasti odlovu nebo produkce.
Vedle povinných informací lze dobrovolně poskytnout následující informace, jsou-li uvedeny jasně a jednoznačně: datum odlovu produktů rybolovu; datum vykládky produktů rybolovu nebo informace o přístavu, v němž byly produkty vyloženy; podrobnější informace o druhu lovného zařízení; v případě produktů rybolovu odlovených na moři údaje o státu plavidla, které produkty odlovilo; informace o životním prostředí; informace etického nebo sociálního charakteru; informace o způsobech a postupech produkce a informace o nutričním obsahu produktu.
Další požadavky na označování se týkají zmrazených ryb a rybích výrobků a jsou dány vyhláškou č. 366/2005 Sb. o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny. V souladu s touto vyhláškou se na obalu uvede, že potravina byla hluboce zmrazena, datum minimální trvanlivosti při teplotě skladování -18 °C nebo nižší, teplota skladování, upozornění "po rozmrazení znovu nezmrazujte".
Na obalu pro spotřebitele musí být uvedena též informace o době, po kterou má být potravina uchovávána spotřebitelem při dané teplotě uchování. Informace se uvede slovy "Uchování u spotřebitele". V případě,…