dnes je 10.8.2022

Vyhodnocení soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek

3.8.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Vyhodnocení soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobekJednání hodnotící komise 9. ročníku soutěže Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek se uskutečnilo dne 20. července 2022 od 9:30 hod. v sídle PK…

Výroční konference Platformy pro reformulace

14.7.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Výroční konference Platformy pro reformulaceSrdečně zveme všechny, kteří se zajímají o reformulace potravin a vzdělávání v oblasti zdravého životního stylu a výživy, na šestou výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se uskuteční dne 15. září 2022 od 9:30 hodin v Národní technické knihovně v…

Pokyny Unie k nařízení (EU) č. 10/2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinamiGarance

21.6.2022, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a spotřebitele, Zdroj: Verlag Dashöfer

Z plevele jídlo na talíř. Kopřivy budeme jednou i oblékat

15.4.2022, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

Roste jako plevel v podstatě všude, přesto se využitím kopřivy s výjimkou například velikonočního piva zabývá jen málokdo. Tato rostlina má přitom před sebou budoucnost. Dost možná se stane brzy běžnou součástí jídelníčku, hodí se díky výborným termoizolačním…

Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitě

30.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitěVysokotlaké zpracování potravin (high pressure processing, HPP) je účinné v ničení škodlivých mikroorganismů a nepředstavuje žádné zvláštní obavy z hlediska bezpečnosti potravin při srovnání s jinými technologiemi. To jsou dva ze závěrů vědeckého stanoviska,…

Roste zájem o alternativy mléčných výrobků, rostlinným produktem roku je Camembert od Nurishh

28.3.2022, Zdroj: Rostlinně

Roste zájem o alternativy mléčných výrobků, rostlinným produktem roku je Camembert od NurishhAnketu o nejoblíbenější Rostlinný produkt roku 2021 ovládl Camembert značky Nurishh. Rostlinné alternativy mléčných výrobků letos v anketě obsadily první tři pozice a přerušily dominanci alternativ masa, které zvítězily v předchozích dvou letech. Růst zájmu o…

Ošetřování potravin ionizacíGarance

8.2.2022, Ing. Irena Michalová, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ošetření potravin ionizací (synonyma: ozařování potravin, ionizace) je jedním z uznávaných a používaných způsobů ošetření potravin vedoucích ke snižování přítomnosti mikrobiálních patogenů nebo škůdců v potravinách. V literatuře se můžeme setkat i s pojmem…

Publikace ČTPP: Obiloviny v lidské výživě - Inovace a nové trendy v cereální technologii

28.1.2022, Zdroj: Food Standards Agency

Publikace ČTPP: Obiloviny v lidské výživě - Inovace a nové trendy v cereální technologiiOdborná publikace České technologické platformy pro potraviny, Potravinářské komory ČR a Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.

Inovace v mlékárenství mají rychlé tempo

1.12.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Inovace v mlékárenství mají rychlé tempoChování českého spotřebitele se během pandemie výrazně změnilo, více dbá o své zdraví a mění nákupní chování. Tato změna nákupního chování klade vysoké nároky na práci firem se společenskou zodpovědností a transparentností. I proto se inovační trendy v…

Budoucnost patří nanotechnologiím

26.11.2021, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

Budoucnost patří nanotechnologiímNanotechnologie patří k velkým výzvám českého průmyslu. Už nyní čeští vědci i firmy hrají v této oblasti prim. Někteří dokonce říkají, že Česká republika má velkou šanci světu v této oblasti něco nabídnout a zároveň transformovat současný průmysl na něco…

Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance

16.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.

První výroční konference Výboru pro udržitelnou a etickou produkci (ve spolupráci s ČTPP)

10.11.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR

První výroční konference Výboru pro udržitelnou a etickou produkci (ve spolupráci s ČTPP)Členové České technologické platformy pro potraviny a Potravinářské komory ČR založili výbor v polovině roku 2018 v rámci priority E. Udržitelná produkce potravin. Jeho naplní je řešení témat z oblasti udržitelnosti, která se stala pro potravináře důležitá.…

Označování enzymů jako složek potravinGaranceQ&A

28.9.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky

24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podnikySledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…

Novela nařízení o zvláštních hygienických pravidlech pro potraviny živočišného původu

7.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Novela nařízení o zvláštních hygienických pravidlech pro potraviny živočišného původuPokrok v odvětví si vyžádal revizi některých ustanovení evropského nařízení (ES) č. 853/2004.

Obaly pro mikrovlnný ohřev potravinGarance

10.8.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Jedním z charakteristických znaků vyspělé společnosti je vzrůstající poptávka spotřebitele po výrobcích nabízejících mu stále větší komfort. V potravinářském průmyslu tak například v současné době prochází obdobím výrazného rozvoje použití mikrovlnného ohřevu…

Česká zelenina má svou značku

10.8.2021, Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy

Česká zelenina má svou značkuZelinářská sezona je v plném proudu, sklízejí se všechny tuzemské druhy. Česká zelenina je v tomto období k dostání na všech možných prodejních místech. Jak ale poznat je to skutečně ta pravá nefalšovaná česká produkce? Čeští zelináři používají při pěstování…

Aktivní systémy balení při výrobě potravinGarance

27.7.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

V posledních zhruba 30 letech došlo k významnému rozvoji aktivních systémů balení. Některé prvky balení spadající do této kategorie byly pochopitelně používány již dříve, ale až v uvedeném období je možné nalézt jejich systematický výzkum a cílené zavádění do…

Balení potravin z pohledu celého životního cykluZáznamGarance

15.7.2021, doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D. MBA, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:48:41

Volba materiálů pro balení potravin začíná výrobce i spotřebitele zajímat i z pohledu ochrany životního prostředí. Je lépe balit potraviny do jednorázových obalů, recyklovatelných obalů či opakovaně použitelných obalů? Jak velký vliv na environmentální dopady…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Balení potravin v modifikované atmosféřeGarance

13.7.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Změny vlhkosti a oxidoredukční změny potravin a představují základní procesy ovlivňující kvalitu skladovaných potravin, které lze zásadním způsobem ovlivnit systémem balení. Částečně to platí i o změnách způsobených…

Biodegradovatelné obaly ve výrobě potravinGarance

29.6.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Prudce stoupající celosvětový objem výroby syntetických polymerních materiálů, často extrémně odolných vůči působení životního prostředí, vyvolal v posledních desetiletích poptávku po produkci polymerů prakticky využitelných ale snáze rozložitelných. V této…

Mezinárodní konference v rámci partnerského projektu PK ČR - FoodSafety4EU

3.6.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Mezinárodní konference v rámci partnerského projektu PK ČR - FoodSafety4EUPozvánka na 6. mezinárodní on-line konferenci organizovanou v rámci partnerského projektu PK ČR - FoodSafety4EU, financovaného z programu HORIZON 2020.

Legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiályGarance

18.5.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení a předpisy vztahující se k problematice balení potravin je možné rozdělit do následujících skupin:

Kyselost u škrobů a škrobových sirupůQ&A

15.4.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Základní aspekty balení potravinGarance

13.4.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Každý obal a tedy i obal potravinářského výrobku má plnit tři základní funkce. V prvé řadě má chránit výrobek před znehodnocením především ve sféře oběhu. Způsob balení je tak jedním z prostředků prodloužení údržnosti potravin, kdy ovlivňuje nejen zlepšení…

Zpráva o potravinách a složkách potravin ošetřovaných ionizujícím zářením v letech 2018-2019Garance

30.3.2021, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

Podle čl. 7 odst. 3 směrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/2/ES ze dne 22. února 1999 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravin a složek potravin ošetřovaných ionizujícím zářením (1) Směrnice Evropského parlamentu a Rady…

Prodej pokrmů vyrobených technologií sous-videQ&A

4.2.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vědci z Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze vyvinuli pulzní elektrický ohřívač potravin. Funguje zároveň jako sterilizátor

15.1.2021, Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze

Vědci z Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze vyvinuli pulzní elektrický ohřívač potravin. Funguje zároveň jako sterilizátorZaměstnanci katedry fyziky ve spolupráci se zaměstnanci katedry zemědělských strojů Technické fakulty ČZU v Praze na základě předchozích výzkumů publikovaných ve vědeckých časopisech vyvinuli přístroj na úpravu potravin s možným ohřevem pulzním elektrickým…

Cukry z dužiny kakaovníku pravého jako nová potravina

7.12.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Cukry z dužiny kakaovníku pravého jako nová potravinaKomise EU povolila uvedení cukrů z dužiny kakaovníku pravého (Theobroma cacao L.) na trh jako nové potraviny.

Trendy ve falšování potravin a co je možné v roce 2020 odhalit?ZáznamGarance

7.7.2020, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:52:59

Co je považováno za falšování a kdy se jedná „pouze“ o snížení kvality výrobků? Kdy může falšování představovat ohrožení zdraví a života spotřebitelů? Jaké jsou aktuální trendy v oblasti falšování potravin? Diskutovány budou různé aspekty klamání…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Úprava specifikace fosforečnanu vápenatého používaného jako přídatné látky

15.6.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava specifikace fosforečnanu vápenatého používaného jako přídatné látkyNově může být k získávání fosforečnanu vápenatého (E 341 (iii)) použita neutralizace uhličitanem vápenatým.

Zpracování a odbyt masa z farmy - praktická příručka

29.5.2020, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Zpracování a odbyt masa z farmy - praktická příručkaStátní zemědělský a intervenční fond vydal praktickou publikaci o zpracování masa na farmě.

Křupavost potravin lze měřit, díky novému přístroji

21.5.2020, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

Křupavost potravin lze měřit, díky novému přístrojiKřupavost potravin jako jsou chipsy, oplatky, sušenky nebo čokoláda půjde nově měřit. Vědci Mendelovy univerzity v Brně vyvinuli přístroj, který je určen pro sledování míry akustické odezvy na mechanické narušení určitých typů potravin, svůj vynález si chtějí…

Biomisky na potraviny nebudou zatěžovat životní prostředí

18.2.2020, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Biomisky na potraviny nebudou zatěžovat životní prostředíPotravinové misky z plastu, které se rozloží během velmi krátké doby a nebudou tak zatěžovat životní prostředí. Na tom nyní intenzivně pracují vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve…

Manuál FAO pro výrobu rybích konzerv

13.2.2020, Zdroj: Verlag Dashöfer

Manuál FAO pro výrobu rybích konzervOddělení pro rybářství Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) vydalo praktickou publikaci "Manual on fish canning", která je nyní k dispozici zdarma.

Falšování masa a výrobků z masaGarance

17.9.2019, doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

V širším slova smyslu lze jako maso označit veškeré poživatelné části těl živočichů (zejména svalovina, ale i vnitřnosti, šlachy, krev a sádlo) určených ke konzumaci (vedle jatečního masa i drůbež, zvěřina, ryby, korýši, měkkýši a obojživelníci). Masem v užším…

Vyzkoušeli jsme alternativu hovězího hamburgeru - „Beyond BurgerTM“

20.8.2019, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Vyzkoušeli jsme alternativu hovězího hamburgeru - „Beyond BurgerTM“Beyond Burger TM , novinka na tuzemském trhu, je „vlajkovou lodí“ kalifornské firmy Beyond Meat®, do které investovala nejedna známá osobnost (např. Leonardo DiCaprio či Bill Gates). Jedná se o rostlinnou alternativu klasického hovězího…

Úvod do problematiky falšování potravinGarance

13.8.2019, doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Z obecného hlediska je pojem falšování odvozen z latinského „falzum – falzifikace”, překládaný jako „padělek – padělání, podvržení, napodobení”.

Přidávání tuzemáku do cukrovinekGaranceQ&A

8.8.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Může být pro výrobu cukrovinek použit jako složka tuzemák, který obsahuje rumový ether? Například na namáčení ovoce, které se do finálního výrobku přidává?

FreshDetect: Udělátko pro rychlé testování kvality potravin

6.3.2019, Zdroj: CORDIS

FreshDetect: Udělátko pro rychlé testování kvality potravinNové detekční zařízení dokáže změřit mikrobiální kontaminaci syrového masa, čímž se sníží náklady na kontroly a plýtvání.

Nová vyhláška o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin

9.11.2018, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Nová vyhláška o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravinVyhláška č. 253/2018 Sb. nahrazuje od 9. listopadu 2018 vyhlášku č. 4/2008 Sb.

Čistota etanolu používaného ve výrobě potravinGaranceQ&A

20.9.2018, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Testujeme 96% etanol při přípravě barvicího přípravku pro potisk střev. Při vlastním potisku se alkohol odpaří. Existuje legislativní požadavek na čistotu etanolu používaného pro výrobu potravin jako pomocné…

Falšování ryb a výrobků s podílem rybGarance

10.7.2018, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ryby jsou třetím nejvýznamnějším zdrojem masa, přičemž v některých zemích odpovídá jejich spotřeba konzumaci masa savců. Světový roční výlov potravinářsky významných ryb činí v posledních letech cca 100 milionů tun; produkce chovu ryb (akvakultury) je…

Falšování způsobů produkce a zpracování potravinGarance

8.5.2018, Ing. Helena Čížková, Zdroj: Verlag Dashöfer

Kvalita potravinářských výrobků je úzce spojena se způsobem jejich zpracování. Podmínky, za jakých jsou pěstovány rostliny nebo chována zvířata určená pro potravinářské využití, používané způsoby výroby a konzervační postupy zajištující bezpečnost…

Zmírňující opatření pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravináchGarance

3.4.2018, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (EU)  2017/2158  ze dne 20. listopadu 2017, kterým se stanoví zmírňující opatření a porovnávací hodnoty pro snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách se zabývá hygienickými aspekty vztahujícími se k tomuto kontaminantu z hlediska…

Nahrávám...
Nahrávám...