dnes je 17.9.2025

Může chemická dekontaminace snížit počet bakterií v drůbežím mase?

29.8.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Může chemická dekontaminace snížit počet bakterií v drůbežím mase?Německý spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) publikoval časté otázky a odpovědi na téma chemické dekontaminace drůbežího masa z důvodu snížení počtu bakterií.

Bezpečnost mořských plodů

21.8.2025, Zdroj: Víš co jíš

Bezpečnost mořských plodůRyby a korýši jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku. Obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a ostatní důležité výživné látky, mají málo nasycených tuků a mohou obsahovat omega-3 mastné kyseliny. Stejně jako jiné druhy potravin, je třeba i mořské plody…

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - červenec 2025

6.8.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - červenec 2025Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

Optimalizace postupů při stanovení trvanlivosti potravinZáznamGarance

10.7.2025, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:36:00

Dobu „trvanlivosti“ i „použitelnosti“ stanovuje výrobce sám, a zodpovídá za to, že výrobek po uvedenou dobu vydrží. Vhodnější však je, nespoléhat bezmezně na uvedené datum a nekupovat výrobky na konci stanovené lhůty, nebo výrobky,…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Pozor na letní otravy z jídla. Jak bezpečně nakupovat potraviny i v největším horku?

1.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Pozor na letní otravy z jídla. Jak bezpečně nakupovat potraviny i v největším horku?Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických…

Legislativa pro stánkový prodej potravinGarance

24.6.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Situace kolem slintavky a kulhavky je extrémně vážná. Potravináři doporučují nevyvážet z ČR živá zvířata

1.4.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Situace kolem slintavky a kulhavky je extrémně vážná. Potravináři doporučují nevyvážet z ČR živá zvířataV souvislosti s šířením nákazy slintavky a kulhavky vyzývají výrobci potravin zemědělce a nákupčí, aby prioritně obchodovali především s tuzemskými zpracovateli masa. Propuknutí nákazy by totiž znamenalo nedostatek hospodářských zvířat na trhu. Cílem apelu…

SVS kvůli potvrzeným ohniskům SLAK na jižním Slovensku zakázala přepravu zvířat a živočišných produktů ze Slovenska

24.3.2025, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

SVS kvůli potvrzeným ohniskům SLAK na jižním Slovensku zakázala přepravu zvířat a živočišných produktů ze SlovenskaKvůli nově potvrzeným ohniskům slintavky a kulhavky (SLAK) na Slovensku vydala Státní veterinární správa (SVS) nová celostátní mimořádná veterinární opatření (MVO), která zakazují přepravu vnímavých zvířat a tepelně neopracovaných produktů z těchto zvířat ze…

Bakterie odolné vůči klíčovým antimikrobiálním látkám se stále běžně vyskytují u lidí a zvířat

10.3.2025, Zdroj: EFSA

Bakterie odolné vůči klíčovým antimikrobiálním látkám se stále běžně vyskytují u lidí a zvířatNedávné údaje ze sledování ukazují, že rezistence vůči běžně používaným antimikrobiálním látkám – jako je ampicilin, tetracykliny a sulfonamidy – zůstává u klíčových patogenů včetně salmonel a kampylobakterů u lidí i zvířat stále vysoká. Rezistence…

Mezinárodní šetření ohnisek způsobených bakterií Salmonella enterica spojených s konzumací naklíčených semen

7.3.2025, Zdroj: EFSA

Mezinárodní šetření ohnisek způsobených bakterií Salmonella enterica spojených s konzumací naklíčených semenDne 6. března 2025 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) společné hodnocení hlášených případů onemocnění způsobených bakterií Salmonella enterica spojených s konzumací…

Informace k potravinám prodávaným z pultuGarance

11.2.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Sedmé zasedání Fóra zúčastněných stran úřadu EFSA - Inovace v oblasti bezpečnosti potravin: společná cesta do budoucnosti

10.1.2025, Zdroj: EFSA

Sedmé zasedání Fóra zúčastněných stran úřadu EFSA - Inovace v oblasti bezpečnosti potravin: společná cesta do budoucnostiSedmé zasedání Fóra zúčastněných stran úřadu EFSA, které se konalo ve středu 27. listopadu 2024 v Bruselu, se zaměřilo na téma „Inovace v oblasti bezpečnosti potravin: společná cesta do budoucnosti“. Fóra se osobně zúčastnilo 107 účastníků, včetně…

Veřejná konzultace EFSA: Návrh hodnocení rizik fluoridu v potravinách a pitné vodě

6.1.2025, Zdroj: EFSA

Veřejná konzultace EFSA: Návrh hodnocení rizik fluoridu v potravinách a pitné voděEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) veřejně konzultuje návrh hodnocení potenciálních rizik plynoucích z příjmu fluoridu z pitné vody, stravy, fluoridované kuchyňské soli a (požitých) fluoridovaných výrobků pro zubní péči. Hodnocení nezahrnuje lokální…

VK EFSA: Návrh pokynů pro charakterizaci a hodnocení rizik mikroorganismů používaných v potravinovém řetězci

9.12.2024, Zdroj: EFSA

VK EFSA: Návrh pokynů pro charakterizaci a hodnocení rizik mikroorganismů používaných v potravinovém řetězciEFSA předkládá do veřejné konzultace návrh vodícího dokumentu pro charakterizaci mikroorganismů používaných v potravinovém řetězci, které připravil jeho vědecký výbor. Návrh bere v…

Zákon umožňující regulaci psychoaktivních látek vstoupil v platnost. Účinnosti nabude 1. ledna 2025

18.11.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Zákon umožňující regulaci psychoaktivních látek vstoupil v platnost. Účinnosti nabude 1. ledna 2025Dne 7. listopadu 2024 byl ve Sbírce zákonů zveřejněn zákon, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách ve znění pozdějších předpisů a další související zákony. Tento zákon nabude účinnosti dne 1. ledna…

Rozhodnutí o charakteristické příchuti výrobku

13.11.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Rozhodnutí o charakteristické příchuti výrobkuV souladu s čl. 13 nařízení (EU) 2016/779, kterým se stanoví jednotná pravidla k postupům pro určení toho, zda má tabákový výrobek charakteristickou příchuť, SZPI zpřístupňuje veřejnosti nedůvěrné znění rozhodnutí přijatého podle tohoto…

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - říjen 2024

12.11.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - říjen 2024Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

Metodická příručka pro kontrolu cizorodých látek v pivu, nápojích na bázi piva a surovin pro jejich výrobu

11.11.2024, Zdroj: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Metodická příručka pro kontrolu cizorodých látek v pivu, nápojích na bázi piva a surovin pro jejich výrobuVýzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. (VÚPS) představuje nový nástroj pro řízení a udržení vysokého standardu kvality surovin, piva a nápojů z pohledu zdravotní nezávadnosti. Příručka obsahuje základní informace o toxických účincích sledovaných látek a…

Více než třetina hygieniky kontrolovaných jídel přesáhla limity karcinogenního akrylamidu

7.11.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Více než třetina hygieniky kontrolovaných jídel přesáhla limity karcinogenního akrylamiduNevhodná technologická příprava může být příčinnou nadlimitního množství akrylamidu, které zjistili hygienici v 35,6 % z celkem 160 odebraných vzorků pokrmů z restauračních zařízení. Sledovaná jídla byla připravována pomocí smažení nebo pečení, což je proces…

Zveřejněna zpráva z technického zasedání FAO Food Safety Foresight

17.10.2024, Zdroj: Codex Alimentarius

Zveřejněna zpráva z technického zasedání FAO Food Safety ForesightFAO zveřejnila zprávu z Technického setkání prognózy bezpečnosti potravin v roce 2023 spolu se sérií videorozhovorů a infografikou. Zpráva zkoumá tři hlavní oblasti, kterými se schůzka zabývala – potravinářské produkty rostlinného původu, precizní…

Potravinářská inspekce zakázala produkty s obsahem halucinogenu z muchomůrky červené

12.9.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zakázala produkty s obsahem halucinogenu z muchomůrky červenéStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu produkty, které obsahují látku muscimol – neurotoxin (silný tlumič centrálního nervového systému) a halucinogen vyskytující se v muchomůrce…

Minitest: Mikrobiální kontaminace nápojů 2024

9.9.2024, Zdroj: dTest

Minitest: Mikrobiální kontaminace nápojů 2024Výsledky minitestu „Minitest: Mikrobiální kontaminace nápojů 2024“.

Hygiena potravin a požadavky na provozovnu - potravinářské prostory

15.8.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Hygiena potravin a požadavky na provozovnu - potravinářské prostoryObecná pravidla a požadavky na hygienu jsou obsaženy v tzv. hygienickém balíčku, tj. souboru právních předpisů, které v samém základu upravují podmínky, které provozovatel potravinářského podniku (dále jen PPP) musí splňovat, aby zajistil výrobu zdravotně…

Společnost LINEA NIVNICE, a.s. informuje o stažení potraviny

16.7.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Společnost LINEA NIVNICE, a.s. informuje o stažení potravinySpolečnost LINEA NIVNICE, a.s. informuje své zákazníky o stahování 2 šarží potraviny Hello ovocná přesnídávka z důvodu nadlimitního množství reziduí pesticidů.

Aktuální situace v oblasti kontrol dvojí kvality potravin

29.5.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Aktuální situace v oblasti kontrol dvojí kvality potravinStátní zemědělská a potravinářská inspekce se zabývá výskytem tzv. dvojí kvality potravin na tuzemském trhu od r. 2020, a to formou monitoringu domácího i evropských trhů, od roku 2022 pak také formou úředních…

Vodní biotoxiny a jejich vliv na lidské zdraví

27.5.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vodní biotoxiny a jejich vliv na lidské zdravíVodní biotoxiny jsou toxiny produkované drobnými vodními organismy, např. řasami. Některé z těchto látek ohrožují ryby a další vodní organismy, jiné mohou být spojeny také se zdravotními riziky pro…

Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionů

29.4.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce 2023: 49 tisíc kontrol, uloženy pokuty přes 128 milionůStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2023 celkem 48 821 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

SVS při kontrole restaurace na Znojemsku odhalila závažná porušení při skladování masa

25.4.2024, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

SVS při kontrole restaurace na Znojemsku odhalila závažná porušení při skladování masaInspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpisů při skladování surovin živočišného původu. Jednalo se o skladování masa neznámého původu či s překročeným…

CCCF17/ Prezident Panamy má zahajovací projev na setkání o kontaminantech

18.4.2024, Zdroj: Codex Alimentarius

CCCF17/ Prezident Panamy má zahajovací projev na setkání o kontaminantech17. zasedání Kodexového výboru pro kontaminanty v potravinách (CCCF) bylo oficiálně zahájeno v Panama City dne 15. dubna po projevech Jeho Excelence prezidenta Panamské republiky Laurentina Cortizo Cohena a dalších významných hostů. Slavnostní zahájení…

Limit glyfosfátu v datlovém sirupu a v datlíchGarance

26.3.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Kontrola nelegálního skladu v SAPĚ odhalila 300 kg potravin neznámého původu

20.3.2024, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Kontrola nelegálního skladu v SAPĚ odhalila 300 kg potravin neznámého původuÚřední veterinární lékaři Státní veterinární správy koncem minulého týdne při společné kontrole s Policií ČR v pražském areálu SAPA odhalili nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo téměř 300 kg živočišných produktů neznámého původu skladovaných nevhodným…

Podmínky skladováníGarance

19.3.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

BfR: Escherichia coli v mouce - druhá odborná diskuse o zdrojích, zdravotních rizicích a prevenci

9.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

BfR: Escherichia coli v mouce - druhá odborná diskuse o zdrojích, zdravotních rizicích a prevenciBakterie Escherichia coli produkující Shiga toxin (STEC) může způsobit závažná, život ohrožující infekční onemocnění, zejména u osob s nezralým nebo oslabeným imunitním systémem. Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) již několik let zaměřuje svou…

Hlášení v systému RASFF: 4. týden 2024

2.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Hlášení v systému RASFF: 4. týden 2024Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 4. týdnu 2024: 22. 1. – 28. 1. 2024 (v češtině).

Pražští hygienici v roce 2023 zintenzivnili kontroly provozoven stravovacích služeb: více než dvojnásobně

1.2.2024, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Pražští hygienici v roce 2023 zintenzivnili kontroly provozoven stravovacích služeb: více než dvojnásobněStátní zdravotní dozor sehrává důležitou roli v ochraně zdraví konzumentů.

Potravinářská inspekce zjistila na trhu římský kmín s koktejlem jedenácti pesticidních látek

16.1.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zjistila na trhu římský kmín s koktejlem jedenácti pesticidních látekInspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili v rámci pravidelného monitoringu cizorodých látek v potravinách nevyhovující šarži římského kmínu, laboratorní rozbor zde potvrdil přítomnost jedenácti pesticidních látek v nadlimitním…

Kontrola Potravinářské inspekce: 77 % online prodejců tabákových výrobků a nikotinových sáčků neplní své povinnosti

19.12.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrola Potravinářské inspekce: 77 % online prodejců tabákových výrobků a nikotinových sáčků neplní své povinnostiStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci cílené kontrolní akce prověřovala internetové prodejce tabákových výrobků a nikotinových sáčků (bez obsahu tabáku), zda plní všechny zákonem stanovené podmínky při ověřování věku nakupujících. Z celkem…

Varování pro spotřebitele: dva případy salmonely v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí

11.12.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Varování pro spotřebitele: dva případy salmonely v chlazeném kuřecím mase ze zahraničíStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě průběžných výsledků plánované mimořádné mikrobiologické kontroly varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa. Laboratorní rozbor u nich potvrdil přítomnost bakterií rodu…

SVS stahuje dvě zásilky kuřecího masa z Brazílie kvůli salmonelám

2.10.2023, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

SVS stahuje dvě zásilky kuřecího masa z Brazílie kvůli salmonelámStátní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu dvě zásilky kuřecího masa původem z Brazílie v celkovém množství přes 11 tun kvůli obsahu salmonel. V současné době probíhá stahování obou šarží od odběratelů, jimiž byla především stravovací zařízení.…

Potravinářská inspekce zakázala 130 kg zelených čajů z Vietnamu s koktejlem až šesti pesticidů

22.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zakázala 130 kg zelených čajů z Vietnamu s koktejlem až šesti pesticidůStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci průběžných kontrol potravin z dovozu zjistila pět nevyhovujících šarží zelených čajů původem z Vietnamu o celkové hmotnosti 130 kg. Důvodem je nadlimitní přítomnost až šesti pesticidních látek v…

Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2022

21.9.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2022Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2022.

SZPI: Potravinářská inspekce letos zjistila velmi vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 45 % hodnocených zmrzlin a 64 % vzorků ledů

13.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

SZPI: Potravinářská inspekce letos zjistila velmi vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 45 % hodnocených zmrzlin a 64 % vzorků ledůPrůběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Velmi vysoký podíl odebraných vzorků…

Nahrávám...
Nahrávám...