dnes je 17.9.2025

Bezpečnost mořských plodů

21.8.2025, Zdroj: Víš co jíš

Bezpečnost mořských plodůRyby a korýši jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku. Obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a ostatní důležité výživné látky, mají málo nasycených tuků a mohou obsahovat omega-3 mastné kyseliny. Stejně jako jiné druhy potravin, je třeba i mořské plody…

Hlášení v systému RASFF: 29. týden 2025

18.8.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Hlášení v systému RASFF: 29. týden 2025Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 29. týdnu 2025: 14. 7. – 20. 7. 2025 (v češtině).

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - červenec 2025

6.8.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - červenec 2025Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

Nové MLR acetamipridu od 19. 8. 2025

30.7.2025, Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Nové MLR acetamipridu od 19. 8. 2025Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně (ÚKZÚZ) dne 15. dubna 2025 informoval uživatele přípravků na ochranu rostlin, že podle nařízení Komise (EU) 2025/158 dochází u vybraných plodin, zejména u ovoce a zeleniny k významnému zpřísnění dosavadních…

Zdravotní rizika z vnitřních vodovodů a povinnosti jejich vlastníků a provozovatelů - doporučení Státního zdravotního ústavu

14.7.2025, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Zdravotní rizika z vnitřních vodovodů a povinnosti jejich vlastníků a provozovatelů - doporučení Státního zdravotního ústavuV České republice považujeme za samozřejmost, že z kohoutku teče nezávadná pitná voda. Pokud jsme napojeni na veřejný vodovod, spoléháme na jeho provozovatele, že dělá vše pro to, aby nám dodával vodu kvalitní, což také obvykle dělá. Ale pozor, má to jeden…

Optimalizace postupů při stanovení trvanlivosti potravinZáznamGarance

10.7.2025, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:36:00

Dobu „trvanlivosti“ i „použitelnosti“ stanovuje výrobce sám, a zodpovídá za to, že výrobek po uvedenou dobu vydrží. Vhodnější však je, nespoléhat bezmezně na uvedené datum a nekupovat výrobky na konci stanovené lhůty, nebo výrobky,…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Zdraví spotřebitelů opět v popředí

3.7.2025, Zdroj: Codex Alimentarius

Zdraví spotřebitelů opět v popředíV Bangkoku v Thajsku skončilo 18. zasedání Kodexového výboru pro kontaminanty v potravinách (CCCF). Zasedání, které společně pořádaly Nizozemské království a Thajsko, přineslo významný pokrok v několika klíčových bodech zaměřených na ochranu zdraví…

Legislativa pro stánkový prodej potravinGarance

24.6.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Záznam webináře ke Světovému dni bezpečnosti potravin (WFSD) 2025

13.6.2025, Zdroj: EFSA

Záznam webináře ke Světovému dni bezpečnosti potravin (WFSD) 2025Světový den bezpečnosti potravin byl ustanovený Organizací pro potraviny a zemědělství (FAO) a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) v roce 2018 a koná se každoročně 7. června. Cílem tohoto světového dne je soustředit na jednom místě lidi se zájmem o oblast…

Světový den bezpečnosti potravin 2025: EFSA oslavuje „Vědu v akci“

10.6.2025, Zdroj: EFSA

Světový den bezpečnosti potravin 2025: EFSA oslavuje „Vědu v akci“Dne 7. června se Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) připojil k celosvětové komunitě při oslavách Světového dne bezpečnosti potravin – příležitosti k zamyšlení nad naší společnou odpovědností za zajištění bezpečnosti potravin ve všech fázích…

Světový den bezpečnosti potravin / Turecká univerzita slaví „Studenti a odborníci v akci“

29.5.2025, Zdroj: Codex Alimentarius

Světový den bezpečnosti potravin / Turecká univerzita slaví „Studenti a odborníci v akci“U příležitosti oslav Světového dne bezpečnosti potravin s tématem „Věda v akci“ se studenti potravinářského inženýrství Univerzity Hacettepe spolu s místopředsedkyní Codex Alimentarius Dr. Betül Vazgeer zúčastnili interaktivní akce, jejímž cílem…

Hlášení v systému RASFF: 20. týden 2025

28.5.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Hlášení v systému RASFF: 20. týden 2025Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 20. týdnu 2025: 12. 5. – 18. 5. 2025 (v češtině).

FAO zveřejňuje souhrnnou zprávu ze zasedání rámce pro prognózování bezpečnosti potravin

2.5.2025, Zdroj: Codex Alimentarius

FAO zveřejňuje souhrnnou zprávu ze zasedání rámce pro prognózování bezpečnosti potravinOrganizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) zveřejnila souhrnnou zprávu ze zasedání o rámci prognózy bezpečnosti potravin, které se konalo od 1. do 3. dubna 2025 v sídle FAO v…

Limity AflatoxinůGarance

15.4.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

1 Kampaň EFSA 2025: #Safe2EatEU

8.4.2025, Zdroj: EFSA

1 Kampaň EFSA 2025: #Safe2EatEUEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spustil již pátý ročník celoevropské kampaně s názvem „Safe2EatEU“.

Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2024

4.4.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2024Na realizaci monitoringu cizorodých látek se podílí 7 regionálních inspektorátů (Praha, Tábor, Plzeň, Ústí nad Labem, Hradec Králové, Brno, Olomouc), které provádějí odběr vzorků, které jsou následně odesílány k laboratorním analýzám. Laboratorní vyšetření…

Situace kolem slintavky a kulhavky je extrémně vážná. Potravináři doporučují nevyvážet z ČR živá zvířata

1.4.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Situace kolem slintavky a kulhavky je extrémně vážná. Potravináři doporučují nevyvážet z ČR živá zvířataV souvislosti s šířením nákazy slintavky a kulhavky vyzývají výrobci potravin zemědělce a nákupčí, aby prioritně obchodovali především s tuzemskými zpracovateli masa. Propuknutí nákazy by totiž znamenalo nedostatek hospodářských zvířat na trhu. Cílem apelu…

Kontaminanty, které si vyrobíme doma

25.3.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Kontaminanty, které si vyrobíme domaPotravináři zřejmě promítnou do cen potravin vyšší poplatky za obalové materiály. V tiskové zprávě to dnes uvedla Potravinářská komora ČR.

Mezinárodní šetření ohnisek způsobených bakterií Salmonella enterica spojených s konzumací naklíčených semen

7.3.2025, Zdroj: EFSA

Mezinárodní šetření ohnisek způsobených bakterií Salmonella enterica spojených s konzumací naklíčených semenDne 6. března 2025 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) společné hodnocení hlášených případů onemocnění způsobených bakterií Salmonella enterica spojených s konzumací…

EFSA: Rezidua veterinárních léčiv v potravinách - nedodržování předpisů zůstalo v roce 2023 nízké

3.3.2025, Zdroj: EFSA

EFSA: Rezidua veterinárních léčiv v potravinách - nedodržování předpisů zůstalo v roce 2023 nízkéDne 25. února 2025 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) svou výroční zprávu za rok 2023 o výsledcích monitorování reziduí veterinárních léčivých přípravků a dalších látek u živých zvířat a v živočišných produktech. Zprávu doprovází…

Informace k potravinám prodávaným z pultuGarance

11.2.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Sedmé zasedání Fóra zúčastněných stran úřadu EFSA - Inovace v oblasti bezpečnosti potravin: společná cesta do budoucnosti

10.1.2025, Zdroj: EFSA

Sedmé zasedání Fóra zúčastněných stran úřadu EFSA - Inovace v oblasti bezpečnosti potravin: společná cesta do budoucnostiSedmé zasedání Fóra zúčastněných stran úřadu EFSA, které se konalo ve středu 27. listopadu 2024 v Bruselu, se zaměřilo na téma „Inovace v oblasti bezpečnosti potravin: společná cesta do budoucnosti“. Fóra se osobně zúčastnilo 107 účastníků, včetně…

Veřejná konzultace EFSA: Návrh hodnocení rizik fluoridu v potravinách a pitné vodě

6.1.2025, Zdroj: EFSA

Veřejná konzultace EFSA: Návrh hodnocení rizik fluoridu v potravinách a pitné voděEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) veřejně konzultuje návrh hodnocení potenciálních rizik plynoucích z příjmu fluoridu z pitné vody, stravy, fluoridované kuchyňské soli a (požitých) fluoridovaných výrobků pro zubní péči. Hodnocení nezahrnuje lokální…

Vláda schválila návrh Ministerstva zdravotnictví zařadit nové psychoaktivní látky na seznam regulovaných látek

30.12.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vláda schválila návrh Ministerstva zdravotnictví zařadit nové psychoaktivní látky na seznam regulovaných látekMinisterstvo zdravotnictví předložilo návrh nařízení vlády, jehož cílem je zařadit nové psychoaktivní látky na seznam zařazených psychoaktivních látek. Vláda jej na dnešním jednání schválila. Látky bude možné podrobit zkoumání jejich rizik a zacházení s nimi…

VK EFSA: Návrh pokynů pro charakterizaci a hodnocení rizik mikroorganismů používaných v potravinovém řetězci

9.12.2024, Zdroj: EFSA

VK EFSA: Návrh pokynů pro charakterizaci a hodnocení rizik mikroorganismů používaných v potravinovém řetězciEFSA předkládá do veřejné konzultace návrh vodícího dokumentu pro charakterizaci mikroorganismů používaných v potravinovém řetězci, které připravil jeho vědecký výbor. Návrh bere v…

Zákon umožňující regulaci psychoaktivních látek vstoupil v platnost. Účinnosti nabude 1. ledna 2025

18.11.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Zákon umožňující regulaci psychoaktivních látek vstoupil v platnost. Účinnosti nabude 1. ledna 2025Dne 7. listopadu 2024 byl ve Sbírce zákonů zveřejněn zákon, kterým se mění zákon č. 167/1998 Sb., o návykových látkách ve znění pozdějších předpisů a další související zákony. Tento zákon nabude účinnosti dne 1. ledna…

Rozhodnutí o charakteristické příchuti výrobku

13.11.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Rozhodnutí o charakteristické příchuti výrobkuV souladu s čl. 13 nařízení (EU) 2016/779, kterým se stanoví jednotná pravidla k postupům pro určení toho, zda má tabákový výrobek charakteristickou příchuť, SZPI zpřístupňuje veřejnosti nedůvěrné znění rozhodnutí přijatého podle tohoto…

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - říjen 2024

12.11.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - říjen 2024Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

Metodická příručka pro kontrolu cizorodých látek v pivu, nápojích na bázi piva a surovin pro jejich výrobu

11.11.2024, Zdroj: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Metodická příručka pro kontrolu cizorodých látek v pivu, nápojích na bázi piva a surovin pro jejich výrobuVýzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. (VÚPS) představuje nový nástroj pro řízení a udržení vysokého standardu kvality surovin, piva a nápojů z pohledu zdravotní nezávadnosti. Příručka obsahuje základní informace o toxických účincích sledovaných látek a…

Více než třetina hygieniky kontrolovaných jídel přesáhla limity karcinogenního akrylamidu

7.11.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Více než třetina hygieniky kontrolovaných jídel přesáhla limity karcinogenního akrylamiduNevhodná technologická příprava může být příčinnou nadlimitního množství akrylamidu, které zjistili hygienici v 35,6 % z celkem 160 odebraných vzorků pokrmů z restauračních zařízení. Sledovaná jídla byla připravována pomocí smažení nebo pečení, což je proces…

Zveřejněna zpráva z technického zasedání FAO Food Safety Foresight

17.10.2024, Zdroj: Codex Alimentarius

Zveřejněna zpráva z technického zasedání FAO Food Safety ForesightFAO zveřejnila zprávu z Technického setkání prognózy bezpečnosti potravin v roce 2023 spolu se sérií videorozhovorů a infografikou. Zpráva zkoumá tři hlavní oblasti, kterými se schůzka zabývala – potravinářské produkty rostlinného původu, precizní…

Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2022

16.10.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2022Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2022.

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2023

27.9.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2023Monitorování cizorodých látek (reziduí a kontaminantů) v potravním řetězci zahrnuje sledování možné kontaminace potravin, krmiv a surovin určených k jejich výrobě.

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 253/2018 Sb., o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin

26.9.2024, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 253/2018 Sb., o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravinÚčelem navrhované právní úpravy je transpozice směrnice Komise (EU) 2023/175 ze dne 26. ledna 2023, kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES, pokud jde o 2-methyloxolan.

Ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygienička představily hygienická doporučení a další kroky po povodních

20.9.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygienička představily hygienická doporučení a další kroky po povodníchMinisterstvo zdravotnictví a hygienická služba dělají v oblasti ochrany zdraví obyvatel při povodních maximum. Krajské hygienické stanice řeší testování kvality vody ve studních zasažených při povodních. V reakci na dopady povodní vydalo ministerstvo také…

Doporučení Potravinářské inspekce k zacházení s potravinami v zatopených oblastech

17.9.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Doporučení Potravinářské inspekce k zacházení s potravinami v zatopených oblastechV souvislosti s aktuální povodňovou situací Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje veřejnost i provozovatele potravinářských podniků na základní pravidla bezpečného zacházení s potravinami, které byly zasaženy povodňovou vodou, nebo jinak…

Zaplavené potraviny mohou být zdrojem řady infekčních onemocnění. Dodržujte proto tato základní pravidla!

17.9.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Na mnoha místech bohužel došlo k záplavám obydlí a zemědělských plodin. Přinášíme proto sadu doporučení jak v takových chvílích postupovat pro ochranu zdraví. Řiďte se jimi, sledujte jen ověřené zdroje a v případě nouze dbejte pokynů integrovaného záchranného…

Potravinářská inspekce zakázala produkty s obsahem halucinogenu z muchomůrky červené

12.9.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zakázala produkty s obsahem halucinogenu z muchomůrky červenéStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila na trhu produkty, které obsahují látku muscimol – neurotoxin (silný tlumič centrálního nervového systému) a halucinogen vyskytující se v muchomůrce…

Nevyhazujte účtenky do tříděného odpadu. Termopapír obsahuje bisfenoly a jeho recyklace může ohrozit kvalitu vod

11.9.2024, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Nevyhazujte účtenky do tříděného odpadu. Termopapír obsahuje bisfenoly a jeho recyklace může ohrozit kvalitu vodPokladní účtenky, jízdenky, stvrzenky a další termocitlivé papíry je nutné považovat za materiálově nevyužitelnou složku odpadu, která by měla být odstraněna společně se směsným komunálním odpadem, tedy primárně prostřednictvím černých popelnic. S ohledem na…

Kontaminanty aktuálněZáznamGarance

10.9.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:27:03

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zajišťuje v rámci ČR monitoring a kontrolu kontaminantů zejména v potravinách rostlinného („neživočišného“)…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Minitest: Mikrobiální kontaminace nápojů 2024

9.9.2024, Zdroj: dTest

Minitest: Mikrobiální kontaminace nápojů 2024Výsledky minitestu „Minitest: Mikrobiální kontaminace nápojů 2024“.

Nové maximální limity pro nikl, deoxynivalenol, T-2 a HT-2 toxiny, a námelové alkaloidy v potravinách

23.8.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Nové maximální limity pro nikl, deoxynivalenol, T-2 a HT-2 toxiny, a námelové alkaloidy v potravináchNa konci července bylo v Úředním věstníku Evropské unie publikováno nařízení Komise týkající se stanovení maximálních limitů pro nikl v potravinách. Od 1. července nabyly účinnosti také nové maximální limity pro deoxynivalenol, T-2 a HT-2 toxiny, a námelové…

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - červenec 2024

20.8.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - červenec 2024Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

Britští potravináři kritizují malé kapacity kontrol, zboží jezdí na testy do EU

13.8.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Britští potravináři kritizují malé kapacity kontrol, zboží jezdí na testy do EUPředstavitelé britského potravinářského průmyslu si stěžují na podle nich nedostatečné kapacity testovacích laboratoří u vstupu do země. Dovozové potraviny, jejichž kontrolu nařizuje zákon, se tak musejí na testování vozit zpět do Evropské unie. O to později…

Povinnost sledovat obsah chlorečnanu u modifikovaných škrobů.Garance

6.8.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 253/2018 Sb., o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin

29.7.2024, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 253/2018 Sb., o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravinNa základě zmocnění v § 18 odst. 1 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.

Povolený obsah chlorečnanu v potravináchGarance

23.7.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Nahrávám...
Nahrávám...