Označování čerstvého ovoce a zeleniny v maloobchodě
28.7.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Článek 76 nařízení (EU) č. 1308/2013 stanoví základní požadavek, že produkty odvětví ovoce a zeleniny, které se mají prodávat spotřebiteli v čerstvém stavu, lze uvádět na trh, pouze pokud jsou řádné a uspokojivé obchodní jakosti a pokud je uvedena země původu.…
Tempeh z cizrny a hrachu jako nová alternativa masa
2.6.2025, Zdroj: Biotrin z.s.
Tempeh, tradiční fermentovaná potravina původem z Indonésie, se obvykle vyrábí ze sójových bobů a v posledních letech si získává celosvětovou popularitu jako kvalitní zdroj rostlinných bílkovin.
Digitalizace, tradice i tofu - Jak se technologicky proměňuje lídr evropského trhu s rostlinnými potravinami
31.5.2025, Zdroj: Vše o průmyslu
Rozhovor vznikl u příležitosti konference IFS Connect Eastern Europe 2025, která se konala 20.–21. května ve Varšavě. S Filipem Moravčíkem, Head of Group IT společnosti New Originals (dříve Alfa Bio), jsme mluvili o technologické transformaci,…
V tuzemsku roste zájem o fermentované potraviny, zejména kvůli zdravotním benefitům
26.5.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
V Česku roste zájem o fermentované potraviny, nejvíce o pikantní křupavý salát z fermentované zeleniny kimči či o kombuču - lehce perlivý fermentovaný čajový nápoj. Prodejci zaznamenávají rostoucí zájem od dob pandemie, kdy se lidé začali více soustředit na…
Robotizace zemědělství: Japonsko je vzorem i inspirací
20.5.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Robotizace v zemědělství je nejen v Česku na vzestupu. Hlavním důvodem je nedostatek pracovních sil a rostoucí náklady na zaměstnance. I proto se zemědělské programy jednotlivých zemí po celém světě rapidně mění. Jedním z lídrů v robotizaci zemědělství je…
Malinový džem označeníGarance
13.5.2025, PotravinyInfo
, Zdroj:Údaje o myté OZGarance
9.4.2025, PotravinyInfo
, Zdroj:Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány
7.4.2025, Zdroj: Úřad vlády
Hlavním důvodem předložení návrhu je přizpůsobení požadavků na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány předpisům Evropské unie, vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství.…
Nová doporučení a aplikace (WaterManage4You) pro manipulaci s procesní vodou pro ovoce, zeleninu a bylinky
5.2.2025, Zdroj: EFSA
Kombinace dezinfekce a doplňování vody může pomoci udržet mikrobiologickou kvalitu vody používané při zpracování čerstvého a mraženého ovoce, zeleniny a bylinek. To je hlavní závěr analýzy provedené odborníky Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA),…
Příklady označování: Zpracované ovoce a zeleninaGarance
3.2.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č.397/2021 o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a…
Příklady označování: Ovocné a zeleninové nealkoholické nápojeGarance
13.1.2025, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 248/2018 Sb. o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí. Tato vyhláška se nevztahuje na neochucené minerální a pramenité…
Stanovisko SZPI k prodeji směsí čerstvého ovoce a zeleniny
3.1.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Je umožněno prodávat balení obsahující různé druhy čerstvého ovoce a zeleniny?
Ministerstvo vybralo výzkumné projekty na příští tři roky. Důležitými tématy jsou uhlíkové zemědělství a bezpečnost potravin
26.11.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Celkem 21 vědeckých a výzkumných projektů s počátkem řešení v roce 2025 podpoří Ministerstvo zemědělství (MZe) v rámci Programu na podporu aplikovaného výzkumu na období 2024-2032 ZEMĚ II. Výzkumníci se zaměří na možnosti precizního a uhlíkového zemědělství,…
Sady Schwarz u Rokycan kvůli neúrodě rozšířily obchod v sadech na farmářský krám
4.11.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Sady Schwarz z vesničky Vranov na Rokycansku, jeden z největších pěstitelů jablek v Plzeňském kraji, kvůli letošní katastrofální neúrodě rozšířily prodejnu v sadech na farmářský…
Upozornění prodejcům i spotřebitelům: prodej borůvek a dalšího sypkého ovoce pouze v hmotnostních jednotkách
7.8.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje prodejce a informuje spotřebitele, že nebalené borůvky a další druhy sypkého ovoce mají provozovatelé povinnost nabízet a prodávat v hmotnostních jednotkách (kilogramy) a nikoliv objemových…
Návrh vyhlášky o požadavcích na škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
26.7.2024, Zdroj: Úřad vlády
Návrh vyhlášky je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a nahradí stávající vyhlášku č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18…
Prodej ovoce a zeleninyGarance
21.5.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:Ministr Výborný v Lucemburku: Evropskou komisi jsem požádal o mimořádnou pomoc ovocnářům, které zasáhly katastrofální mrazy
1.5.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Pěstitelům ovoce, které napříč Evropou postihly v minulých dnech katastrofální mrazy, by měla pomoci Evropská komise. Využít by k tomu měla podle českého ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) finanční prostředky ze zemědělské rezervy či jiných…
Povinné uvádění země původu u čerstvého ovoce a zeleniny, suchých skořápkových plodů, sušeného ovoce, krájeného ovoce a zeleniny a banánů
12.4.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/2429, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o obchodní normy pro odvětví ovoce a zeleniny, některé výrobky z ovoce a zeleniny a odvětví banánů, a zrušuje nařízení…
Inteligentní zemědělství: transformační potenciál zemědělství založeného na datechGarance
11.9.2023, Zdroj: iso.org
V zemědělství probíhá datová revoluce. Transformační potenciál chytrého zemědělství při řešení složitých výzev, kterým dnešní svět čelí, nelze podceňovat. Inteligentní zemědělství a precizní zemědělství využívají technologie, jako jsou zemědělské drony,…
Agrární vývoz i dovoz v první polovině letošního roku rostl
24.8.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Obrat agrárního zahraničního obchodu České republiky (AZO) v meziročním srovnání prvního pololetí roku 2023 a 2022 se zvýšil o 12,4 procenta. Rostl jak agrární vývoz, tak agrární dovoz, přičemž vývoz posílil o 14,8 procenta a hodnota dovozu vzrostla o 10,4…
Sezóna raných brambor: Pěstitelé se mohou sdružovat do organizací producentů. Ministerstvo připravilo i další podpory
14.6.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Od letošního dubna se mohou poprvé pěstitelé brambor sdružovat do organizací producentů, nově jim to umožňuje nařízení vlády připravené na Ministerstvu zemědělství (MZe). Organizace složená z více pěstitelů má silnější pozici při vyjednávání s obchodníky. MZe…
Podíl českých jablek prodávaných v obchodních řetězcích se meziročně zvýšil, obchodní přirážky jsou ale dlouhodobě vysoké
2.5.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dnes uspořádal kulatý stůl k problematice jablek v tržní síti. O situaci ovocnářů, spotřebitelských cenách, cenách zemědělských výrobců (CZV) a podpoře českého ovocnářství diskutovali na Ministerstvu zemědělství…
Trendy evropského potravinářství 2022
20.12.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.
Pecky ve spotřebitelském balení švestekQ&AGarance
20.12.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny
1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…
Použití kyseliny L-askorbové (E 300), askorbanu sodného (E 301) a askorbanu vápenatého (E 302) u tuňáka
7.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila použití E 300 a E 330 u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování, včetně tepelného ošetření, jako je pražení, paření nebo grilování, před konzumací konečným…
543/2011, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 pro odvětví ovoce a zeleniny a odvětví výrobků z ovoce a zeleniny, k 24. 10. 2022Garance
24.10.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník
21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Na veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…
Označování skořápkových plodůQ&AGarance
18.10.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025
11.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2023–2025.
Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník
5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Předposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…
Přístup SZPI k rozlišení zabalené a nebalené potraviny při prodeji pečiva, ovoce a zeleniny
4.10.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021
27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.
Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje
19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Den regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…
Přehled odrůd ovoce 2020
16.9.2022, Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Nové vydání publikace Přehled odrůd ovoce si klade za cíl poskytnou pěstitelům ovoce základní informace o vlastnostech jednotlivých odrůd a napomoci tak k lepší orientaci v širokých sortimentech uváděných v současnosti na…
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021
14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.
V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy
12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…
Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…
Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Regionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…
Prodej českého chřestu za rok vzrostl o 8 %, ministr Nekula ohodnotil nejúspěšnější prodejce
2.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Při příležitosti oslav konce sklizně dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Národním zemědělském muzeu ocenil nejlepší prodejce chřestu. Díky prodeji chřestu v obchodních řetězcích se zvýšil zájem obyvatel o tuto lahůdkovou zeleninu, které se někdy…
Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové
2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…
V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda
29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Letošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…
Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina
15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Slavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…
Návrh novely vyhlášky o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařstvíGarance
2.8.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ministerstvo zemědělství ČR předložilo návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 88/2017 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství, která je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o…
Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…
Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…
Nařízení vlády o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školGarance
19.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízením vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol a o změně některých souvisejících nařízení vlády, je upravena implementace evropského školního projektu Ovoce,…
Včely a pesticidy: Návrh aktualizovaných vodítek pro hodnocení rizik
19.7.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu pokynů pro hodnocení rizik přípravků na ochranu rostlin pro včely, které se týkají včel medonosných, čmeláků a samotářských…
Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána
18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Osm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…