dnes je 9.12.2022

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleninyRůst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…

Uvádění dusíku u piva s lavinovým efektemQ&A

18.11.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník

21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročníkNa veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník

5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr BokovníkPředposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021

27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje

19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého krajeDen regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021

14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.

Jaká byla produkce piva v loňském roce?

13.9.2022, Zdroj: Eurostat

Jaká byla produkce piva v loňském roce?Výroba chmelového moku se v roce 2021 zvýšila. Podle nejnovější statistiky Eurostatu opustilo v loni výrobní linky téměř 33,1 miliard litrů piva (s alkoholem). Celková produkce piva činila průměrně 78 litrů na…

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy

12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i KauboyOcenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…

Přístup SZPI ke kontrole šarží na lihovinách

9.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Přístup SZPI ke kontrole šarží na lihovináchPři kontrolní činnosti se vyskytly případy, kdy na láhvi lihovin chybí původní šarže přidělená výrobcem, resp. tato výrobní šarže byla mechanicky odstraněna a výrobku byla přidělena distributorem nebo dovozcem „nová šarže“, která ani nutně nemusela…

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicDalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově oceněníRegionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda

29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a CibuládaLetošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…

Reklama na alkoholické nápoje a její právní regulace

26.8.2022, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Reklama na alkoholické nápoje a její právní regulaceReklama na alkoholické nápoje má, stejně jako jiné komodity, které mají povahu návykových látek, své právní mantinely stanovené jak vnitrostátními předpisy, tak legislativou Evropské unie (EU).

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina

15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravinaSlavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvarohOcenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemstvíTaké v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána

18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předánaOsm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…

Vodítka pro používání názvů kategorií lihovin a zeměpisných označení lihovin na lihovinách, alkoholických nápojích a jiných nápojích

1.7.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Vodítka pro používání názvů kategorií lihovin a zeměpisných označení lihovin na lihovinách, alkoholických nápojích a jiných nápojíchVodítka pro používání názvů kategorií lihovin a zeměpisných označení lihovin na lihovinách, alkoholických nápojích a potravinách jiných než alkoholické nápoje, včetně používání narážek, složených…

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje

13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického krajeV rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z DobrotV Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun

1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korunTrh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…

Označení alkoholického nápoje s výluhem z pomerančové kůryGaranceQ&A

22.2.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu

28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhuVíce než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…

Vloni inspektoři SZPI provedli 317 kontrol burčáku, zjistili jediný nevyhovující

28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Vloni inspektoři SZPI provedli 317 kontrol burčáku, zjistili jediný nevyhovujícíVýsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v prodejní sezóně 2021 ukázaly pozitivní trend, kdy požadavkům právních předpisů při hodnocení v laboratoři nevyhověl pouze jediný…

Trendy evropského potravinářství 2021

29.11.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Trendy evropského potravinářství 2021Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.

Vědci vaří pivo z nespotřebovaného pečiva, snaží se omezit plýtvání potravinami

5.11.2021, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

Vědci vaří pivo z nespotřebovaného pečiva, snaží se omezit plýtvání potravinamiZužitkovat nespotřebované pečivo, které by jinak skončilo na skládce, se rozhodli vědci z Agronomické fakulty MENDELU. Ze ztvrdlého, neprodaného chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. Od začátku projektu připravili třicet receptur ležáku,…

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky

24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podnikySledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…

Uvádění narážek na zákonné názvy lihovin nebo zeměpisná označení lihovin

21.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Uvádění narážek na zákonné názvy lihovin nebo zeměpisná označení lihovinOznačování lihovin bylo doplněno tak, aby umožnilo narážky na zákonné názvy lihovin nebo zeměpisná označení lihovin v popisu, obchodní úpravě a označování jiných lihovin vyrobených tradičními…

Potravinářská inspekce zahájila kontrolu burčáku letos o 3 týdny později

17.9.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zahájila kontrolu burčáku letos o 3 týdny pozdějiStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájila kontroly burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v letošní sezóně o cca 2 až 3 týdny později oproti předchozím sezónám. Důvodem je zejména pozdější sklizeň hroznů révy vinné díky…

Označování lihovin vzniklých kombinací lihoviny s potravinami

20.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Označování lihovin vzniklých kombinací lihoviny s potravinamiNovela nařízení o definici, popisu, obchodní úpravě a označování lihovin upravuje pravidla pro složené výrazy popisující alkoholický nápoj.

Doplňující pravidla pro definici, popis, obchodní úpravu a označování lihovin

2.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Doplňující pravidla pro definici, popis, obchodní úpravu a označování lihovinNové nařízení doplňuje pravidla týkající se žádostí o zápis zeměpisných označení lihovin, změn specifikace produktu, zrušení zápisu a rejstříku.

Smoothie s příchutí bílkoviny?Q&A

8.7.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ročenka ekologického zemědělství 2019

5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ročenka ekologického zemědělství 2019Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…

Prodej alkoholických nápojů prostřednictvím internetu

28.5.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prodej alkoholických nápojů prostřednictvím internetuAlkoholické nápoje jsou potraviny, a tudíž se na ně vztahují obecné požadavky, jako na ostatní potraviny s tím, že pro lihoviny jsou stanoveny i některé požadavky zvláštní.

Panorama potravinářského průmyslu 2019

22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Panorama potravinářského průmyslu 2019Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…

Kolik utratí domácnosti za alkohol?

18.1.2021, Zdroj: Eurostat

Kolik utratí domácnosti za alkohol?V roce 2019 utratily domácnosti v EU 117 miliard EUR Za alkoholické nápoje (což odpovídá 0,8 % HDP EU). Částka představuje 1,6 % celkových výdajů na spotřebu. Údaje ale nezahrnují alkoholické nápoje placené v restauracích a…

Produkce vína a obchod s vínem v EU

20.11.2020, Zdroj: Eurostat

Produkce vína a obchod s vínem v EUU příležitosti vinařského svátku Beaujolais Nouveau (19. listopadu) zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat nejnovější údaje o hlavních vývozu a dovozu vína v Evropské unii (EU).

Jak se v EU liší ceny alkoholu?

25.9.2020, Zdroj: Eurostat

Jak se v EU liší ceny alkoholu?V roce 2019 byla cena alkoholických nápojů v Evropské unii (EU) v nejdražším členském státě více než dvakrát vyšší než v tom nejlevnějším.

Zeměpisná označení aromatizovaných vinných výrobků

17.2.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Zeměpisná označení aromatizovaných vinných výrobkůNové prováděcí nařízení Komise zřizuje elektronický rejstřík zeměpisných označení aromatizovaných vinných výrobků.

E-BACCHUS: databáze chráněných zeměpisných označení vín pocházejících z členských států EU a třetích zemí

12.2.2020, Zdroj: Evropská komise

E-BACCHUS: databáze chráněných zeměpisných označení vín pocházejících z členských států EU a třetích zemíDatabáze „E-Bacchus“ uvádí tradiční výrazy chráněné v EU podle nařízení (EU) č. 1308/2013.

Cukrovinky s alkoholem a omezení pro dětiGaranceQ&A

21.11.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Musejí být cukrovinky obsahující alkohol, například tyčinky obsahující rozinky namočené rumu, označeny jako „Nevhodné pro děti“? Pokud ano, je nějaký limit pro obsah alkoholu, od kterého musí být potravina takto označena a limit věku dětí, pro…

Přidávání tuzemáku do cukrovinekGaranceQ&A

8.8.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Může být pro výrobu cukrovinek použit jako složka tuzemák, který obsahuje rumový ether? Například na namáčení ovoce, které se do finálního výrobku přidává?

Cejch na výčepní nádoběGaranceQ&A

11.7.2019, Ing. Monika Becková, Zdroj: Verlag Dashöfer

Jaká odchylka „cejchu“ je přípustná u cejchované 500ml sklenice?

Přehled nařízení EU: Víno a vinařstvíGarance

20.6.2019, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2019/934 ze dne 12. března 2019, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o vinařské oblasti, kde lze zvýšit obsah alkoholu, povolené enologické postupy a…

Nahrávám...
Nahrávám...