dnes je 8.8.2022

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvarohOcenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemstvíTaké v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána

18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předánaOsm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…

Vodítka pro používání názvů kategorií lihovin a zeměpisných označení lihovin na lihovinách, alkoholických nápojích a jiných nápojích

1.7.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Vodítka pro používání názvů kategorií lihovin a zeměpisných označení lihovin na lihovinách, alkoholických nápojích a jiných nápojíchVodítka pro používání názvů kategorií lihovin a zeměpisných označení lihovin na lihovinách, alkoholických nápojích a potravinách jiných než alkoholické nápoje, včetně používání narážek, složených…

Regionální potravina Jihomoravského kraje: Nominaci mají Podkova a laskonky

30.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje: Nominaci mají Podkova a laskonkyLetošní hodnocení Regionální potraviny dokráčelo do finále. Komise se sešla v posledním, Jihomoravském kraji, kde se o ocenění ucházelo 154 výrobků. Nominaci nakonec získala například Tučibomba od Veroniky Kropáčkové a bio čerstvý sýr od Markéty Šedivé. K…

Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinky

24.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinkyDalší kolo letošní Regionální potraviny se odehrálo ve Zlínském kraji, kde se o ni ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník Šárky Šustekové a škvarkové tyčinky Petry Malé. Slavnostní předání ocenění…

V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022

20.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v…

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje

13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického krajeV rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z DobrotV Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…

Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda

27.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a CibuládaKomise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách…

V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt

18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močtO ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…

Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicJako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a Jablkovice

29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a JablkoviceSoutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od…

Regionální potravina Libereckého kraje je tady

29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Libereckého kraje je tadyTřináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel…

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun

1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korunTrh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…

Označení alkoholického nápoje s výluhem z pomerančové kůryGaranceQ&A

22.2.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Spotřeba potravin - 2020

4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Spotřeba potravin - 2020Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu

28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhuVíce než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…

Vloni inspektoři SZPI provedli 317 kontrol burčáku, zjistili jediný nevyhovující

28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Vloni inspektoři SZPI provedli 317 kontrol burčáku, zjistili jediný nevyhovujícíVýsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v prodejní sezóně 2021 ukázaly pozitivní trend, kdy požadavkům právních předpisů při hodnocení v laboratoři nevyhověl pouze jediný…

Trendy evropského potravinářství 2021

29.11.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Trendy evropského potravinářství 2021Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.

Vědci vaří pivo z nespotřebovaného pečiva, snaží se omezit plýtvání potravinami

5.11.2021, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

Vědci vaří pivo z nespotřebovaného pečiva, snaží se omezit plýtvání potravinamiZužitkovat nespotřebované pečivo, které by jinak skončilo na skládce, se rozhodli vědci z Agronomické fakulty MENDELU. Ze ztvrdlého, neprodaného chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. Od začátku projektu připravili třicet receptur ležáku,…

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020

27.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2020.

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky

24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podnikySledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…

Uvádění narážek na zákonné názvy lihovin nebo zeměpisná označení lihovin

21.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Uvádění narážek na zákonné názvy lihovin nebo zeměpisná označení lihovinOznačování lihovin bylo doplněno tak, aby umožnilo narážky na zákonné názvy lihovin nebo zeměpisná označení lihovin v popisu, obchodní úpravě a označování jiných lihovin vyrobených tradičními…

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2022-2024

20.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2022-2024V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2022-2024.

Potravinářská inspekce zahájila kontrolu burčáku letos o 3 týdny později

17.9.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zahájila kontrolu burčáku letos o 3 týdny pozdějiStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájila kontroly burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v letošní sezóně o cca 2 až 3 týdny později oproti předchozím sezónám. Důvodem je zejména pozdější sklizeň hroznů révy vinné díky…

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020

13.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020.

Jaká bylo produkce piva v loňském roce?

2.9.2021, Zdroj: Eurostat

Jaká bylo produkce piva v loňském roce?Podle nejnovější statistiky Eurostatu bylo v EU loni vyrobeno téměř 32 miliard litrů piva obsahujícího alkohol. Celková produkce piva činila přibližně 74 litrů na obyvatele.

Označování lihovin vzniklých kombinací lihoviny s potravinami

20.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Označování lihovin vzniklých kombinací lihoviny s potravinamiNovela nařízení o definici, popisu, obchodní úpravě a označování lihovin upravuje pravidla pro složené výrazy popisující alkoholický nápoj.

Doplňující pravidla pro definici, popis, obchodní úpravu a označování lihovin

2.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Doplňující pravidla pro definici, popis, obchodní úpravu a označování lihovinNové nařízení doplňuje pravidla týkající se žádostí o zápis zeměpisných označení lihovin, změn specifikace produktu, zrušení zápisu a rejstříku.

Smoothie s příchutí bílkoviny?Q&A

8.7.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ročenka ekologického zemědělství 2019

5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ročenka ekologického zemědělství 2019Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…

Prodej alkoholických nápojů prostřednictvím internetu

28.5.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prodej alkoholických nápojů prostřednictvím internetuAlkoholické nápoje jsou potraviny, a tudíž se na ně vztahují obecné požadavky, jako na ostatní potraviny s tím, že pro lihoviny jsou stanoveny i některé požadavky zvláštní.

Panorama potravinářského průmyslu 2019

22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Panorama potravinářského průmyslu 2019Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…

Kolik utratí domácnosti za alkohol?

18.1.2021, Zdroj: Eurostat

Kolik utratí domácnosti za alkohol?V roce 2019 utratily domácnosti v EU 117 miliard EUR Za alkoholické nápoje (což odpovídá 0,8 % HDP EU). Částka představuje 1,6 % celkových výdajů na spotřebu. Údaje ale nezahrnují alkoholické nápoje placené v restauracích a…

Produkce vína a obchod s vínem v EU

20.11.2020, Zdroj: Eurostat

Produkce vína a obchod s vínem v EUU příležitosti vinařského svátku Beaujolais Nouveau (19. listopadu) zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat nejnovější údaje o hlavních vývozu a dovozu vína v Evropské unii (EU).

Jak se v EU liší ceny alkoholu?

25.9.2020, Zdroj: Eurostat

Jak se v EU liší ceny alkoholu?V roce 2019 byla cena alkoholických nápojů v Evropské unii (EU) v nejdražším členském státě více než dvakrát vyšší než v tom nejlevnějším.

Zeměpisná označení aromatizovaných vinných výrobků

17.2.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Zeměpisná označení aromatizovaných vinných výrobkůNové prováděcí nařízení Komise zřizuje elektronický rejstřík zeměpisných označení aromatizovaných vinných výrobků.

E-BACCHUS: databáze chráněných zeměpisných označení vín pocházejících z členských států EU a třetích zemí

12.2.2020, Zdroj: Evropská komise

E-BACCHUS: databáze chráněných zeměpisných označení vín pocházejících z členských států EU a třetích zemíDatabáze „E-Bacchus“ uvádí tradiční výrazy chráněné v EU podle nařízení (EU) č. 1308/2013.

Cukrovinky s alkoholem a omezení pro dětiGaranceQ&A

21.11.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Musejí být cukrovinky obsahující alkohol, například tyčinky obsahující rozinky namočené rumu, označeny jako „Nevhodné pro děti“? Pokud ano, je nějaký limit pro obsah alkoholu, od kterého musí být potravina takto označena a limit věku dětí, pro…

Přidávání tuzemáku do cukrovinekGaranceQ&A

8.8.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Může být pro výrobu cukrovinek použit jako složka tuzemák, který obsahuje rumový ether? Například na namáčení ovoce, které se do finálního výrobku přidává?

Cejch na výčepní nádoběGaranceQ&A

11.7.2019, Ing. Monika Becková, Zdroj: Verlag Dashöfer

Jaká odchylka „cejchu“ je přípustná u cejchované 500ml sklenice?

Přehled nařízení EU: Víno a vinařstvíGarance

20.6.2019, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2019/934 ze dne 12. března 2019, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o vinařské oblasti, kde lze zvýšit obsah alkoholu, povolené enologické postupy a…

Karlovarská hořká nebude chráněné zeměpisné označení lihoviny

11.6.2019, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Karlovarská hořká nebude chráněné zeměpisné označení lihovinyDo nařízení (ES) č. 2870/2000 se doplnily metody pro stanovení těkavých kyselin a celkového obsahu cukru v některých lihovinách.

Novela sazebníku náhrad nákladů za kontroly SZPI

28.5.2019, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela sazebníku náhrad nákladů za kontroly SZPINovela vyhláška upravuje sazebník náhrad nákladů za rozbory vzorků zemědělských výrobků, potravin včetně pokrmů a tabákových výrobků prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely…

Nahrávám...
Nahrávám...