dnes je 17.9.2025

Farma na Lounsku má automatizovanou sušárnu chmele, šetří náklady

3.9.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Farma na Lounsku má automatizovanou sušárnu chmele, šetří nákladyFarma v Oboře na Lounsku má zmodernizovanou sušárnu na chmel. Pěstitelům šetří náklady. Proces mohou ovládat pomocí panelu, který je na pásovém stroji. Systém automaticky hlídá teplotu, vlhkost i rosný…

Zrušení oznamovací povinnosti při příležitostném prodeji lihovin

31.7.2025, Zdroj: Celní správa ČR

Zrušení oznamovací povinnosti při příležitostném prodeji lihovinNovelizací zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (dále jen „zákon o ochraně zdraví“) zákonem č. 218/2025, který nabyl účinnosti dnem 1.7.2025, dochází v oblasti příležitostného prodeje alkoholických nápojů ke…

Kyselina trifluoroctová (TFA) ve víně - Jak se tato chemická látka dostává do lahví? Existuje zdravotní riziko?

27.6.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Kyselina trifluoroctová (TFA) ve víně - Jak se tato chemická látka dostává do lahví? Existuje zdravotní riziko?Podle měření organizace na ochranu životního prostředí obsahují komerčně dostupná vína zbytky kyseliny trifluoroctové (TFA). Německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) připravil první hodnocení zjištěných hodnot a poskytuje odpovědi na vybrané…

Výrobci lihovin: V případě povolení velkých balení alkoholu hrozí další metanolová aféra

25.4.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Výrobci lihovin: V případě povolení velkých balení alkoholu hrozí další metanolová aféraNová legislativa o značení lihu, která mimo jiné nově povoluje balení lihovin o objemu 3 až 5 litrů s jednocestným uzávěrem, může podle Potravinářské komory ČR a Unie výrobců a dovozců lihovin ČR způsobit rozšíření nelegálního obchodu s alkoholem. Hrozí tak…

Starobrno uvařilo prémiovou dvanáctku. Novinka Štatl 12 je na čepu od 28. března

1.4.2025, Zdroj: Verlag Dashöfer

Starobrno uvařilo prémiovou dvanáctku. Novinka Štatl 12 je na čepu od 28. březnaBrněnský pivovar Starobrno představuje novinku Štatl 12 – prémiovou dvanáctku z výhradně českých chmelů, s plným tělem a vyváženou hořkostí. Na čepu je od pátku 28. března ve vybraných restauracích s ověřenou kvalitou. Starobrno chtělo na brněnský pivní…

Stovky litrů nezdaněného i neznačeného alkoholu zajistili jihočeští celníci

14.3.2025, Zdroj: Celní správa ČR

Stovky litrů nezdaněného i neznačeného alkoholu zajistili jihočeští celníciOd počátku roku uskutečnili jihočeští příslušníci Oddělení dohledu nad subjekty v rámci celého Jihočeského kraje 24 takzvaných místních šetření v provozovnách, z nichž 9 bylo pozitivních. V rámci pozitivních kontrol se jednalo ve 3 případech o neznačený líh a…

Ministerstvo zemědělství využilo odvod Budvaru pro živočišnou výrobu

2.1.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Ministerstvo zemědělství využilo odvod Budvaru pro živočišnou výrobuPeníze z letošního zisku národního podniku Budějovický Budvar použilo ministerstvo zemědělství na mimořádnou podporu středně velkých farem s živočišnou výrobou. Budvar letos odvedl státu 550 milionů…

Likérka Rudolf Jelínek bude mít letos nízkou úrodu kvůli poškození stromů mrazem

3.9.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Likérka Rudolf Jelínek bude mít letos nízkou úrodu kvůli poškození stromů mrazemNízkou úrodu kvůli poškození ovocných stromů mrazem bude mít letos vizovická likérka Rudolf Jelínek. V tuto chvíli je přibližně v polovině celkové sklizně a odhaduje, že sklidí asi 40 procent plánu, přibližně 300 tun švestek. ČTK to dnes řekl obchodní a…

Vyžadování průvodních dokladů při uvádění vinařských produktů do oběhu

20.5.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Vyžadování průvodních dokladů při uvádění vinařských produktů do oběhuPovinnost zajistit identifikovatelnost a sledovatelnost produktu je obecně stanovena v čl. 18 nařízení (ES) č. 178/2002.

Letos provoz neotevře 20 až 30 procent palíren, v lednu jich skončilo 20

15.5.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Letos provoz neotevře 20 až 30 procent palíren, v lednu jich skončilo 20Dopad dubnových mrazů a zvýšení spotřební daně bude podle Unie destilatérů pro mnoho pěstitelských palíren likvidační. Jen za leden letošního roku ukončilo činnost 20 palíren, což je zhruba pět procent z celkového…

Becherovka patří od začátku května definitivně polské skupině Maspex

6.5.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Becherovka patří od začátku května definitivně polské skupině MaspexZnačka Becherovka a společnost Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s. dnes dokončila přechod pod nového vlastníka. Od 1. května jejím majitelem bude polská skupina Maspex, která také vlastní značky jako ubrówka, Relax, Tiger energy drink, Dr Witt či…

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu

9.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trenduSpotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál klesala, a to o 8,4 procenta. Dokazují to data společnosti Consumer Panel GfK, která v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tento trend odpovídá celoevropskému i…

Výroba lihovin a alkoholických nápojů

4.4.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Výroba lihovin a alkoholických nápojůU prodeje alkoholických nápojů je potřeba rozlišovat alkoholické nápoje jiné než lihoviny a lihoviny.

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu

3.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trenduSpotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál klesala, a to o 8,4 procenta. Dokazují to data společnosti Consumer Panel GfK, která v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tento trend odpovídá celoevropskému i…

Budvar loni uvařil rekordních 1,86 milionu hektolitrů piva, letos chce zkapacitnit varnu

17.1.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Budvar loni uvařil rekordních 1,86 milionu hektolitrů piva, letos chce zkapacitnit varnuPivovar Budějovický Budvar uvařil loni rekordních 1,865 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,3 procenta víc. Za loňský rok čeká rekordní tržby přes tři miliardy korun. Letos za 60 milionů Kč rozšíří kapacitu varny, aby mohl výstav postupně zvýšit na 2,1…

Cider - legislativní požadavkyGarance

12.12.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Bohemia Sekt předpokládá zhruba stejné prodeje jako loni, rozhodne konec roku

6.12.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Bohemia Sekt předpokládá zhruba stejné prodeje jako loni, rozhodne konec rokuSkupina Bohemia Sekt, která drží 60 procent na trhu šumivých vín v ČR, předpokládá, že letos prodá přibližně stejně jako loni, tedy přes 29 milionů lahví sektů, šumivých nápojů a tichých vín. Prodeje sektů v Česku od roku 2013 rostou, u tichých vín naopak…

Prodej čepovaného vína na prodejněGarance

22.11.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Značení vína - složení a výživové údajeGarance

14.11.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Nová pravidla pro značení vín: větší přehlednost a jistota o jejich původu

13.10.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Nová pravidla pro značení vín: větší přehlednost a jistota o jejich původuMinisterstvo zemědělství upravilo vyhlášku o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství. Norma nově stanoví definice o víně a vůbec poprvé určuje, co může být označeno jako oranžové nebo nefiltrované víno. Novela vstoupí v platnost 15.…

Budvar zdraží pivo o pět až osm procent, Bernard o 5,5 procenta

9.10.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Budvar zdraží pivo o pět až osm procent, Bernard o 5,5 procentaPivovar Budějovický Budvar zdraží pivo v listopadu či prosinci od pěti do osmi procent. Čepované pivo podraží o korunu, balené pivo o korunu až dvě koruny.

Unie destilatérů: Zvyšování spotřební daně nejvíce zasáhne pěstitelské palírny

1.9.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Unie destilatérů: Zvyšování spotřební daně nejvíce zasáhne pěstitelské palírnyZvyšování spotřební daně na lihoviny zasáhne hlavně pěstitelské pálenice, které slouží k výrobě destilátu pro soukromou spotřebu. Skončit by jich v následujících letech mohla až pětina, v současnosti jich je v Česku asi 500. V rozhovoru s ČTK to řekl tajemník…

Zájem o víno klesá, Francie platí vinařům v Bordeaux za rušení vinic

21.8.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Zájem o víno klesá, Francie platí vinařům v Bordeaux za rušení vinicDokonce i "nektar bohů" podléhá klimatickým změnám a mánii po řemeslných pivech. Vinaři v prestižním francouzském regionu Bordeaux se chystají vytrhat i s kořeny tisíce hektarů vinic, protože změna spotřebitelských návyků a globální oteplování zasáhly jeden z…

Brněnský pivovar Moravia plánuje pivní burzu

12.6.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Brněnský pivovar Moravia plánuje pivní burzuBrněnský pivovar Moravia, který vyrábí piva pod značkami Moravia a Lucky Bastard, v loňském roce zvýšil své tržby o 34 procent na 37 milionů korun a vyrobil také o 2300 hektolitrů piva více než v roce 2021, tedy 9100…

Ředitel Matula: Znovín nečeká žádná revoluce, je třeba jej nyní stabilizovat

12.5.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Ředitel Matula: Znovín nečeká žádná revoluce, je třeba jej nyní stabilizovatNové vedení jednoho z největších výrobců vín v České republice, Znovínu Znojmo, se v současnosti soustředí na stabilizaci firmy v ekonomicky náročných časech, žádnou revoluci nechystá. ČTK to v rozhovoru řekl nový ředitel společnosti Karel…

Whisky - new makeQ&AGarance

11.5.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Označení šumivého vína jako CHOPQ&AGarance

27.4.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Legislativní souhrn: Aromatizované vinné výrobkyGarance

17.4.2023, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (EU) č. 251/2014 o definici, popisu, obchodní úpravě a označování zeměpisných označení aromatizovaných vinných výrobků

Legislativní souhrn: Zeměpisný původ lihovinGarance

26.2.2023, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (EU) 2019/787 o definici, popisu, obchodní úpravě a označování lihovin, používání názvů lihovin v obchodní úpravě a při označování jiných potravin, ochraně zeměpisných označení lihovin, používání lihu a destilátů zemědělského původu při výrobě…

Pivovar Svijany vyrobil loni o 4,5 procenta méně, letošek ale vidí optimisticky

25.1.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Pivovar Svijany vyrobil loni o 4,5 procenta méně, letošek ale vidí optimistickyV Pivovaru Svijany na Liberecku uvařili loni 653.000 hektolitrů piva, je to zhruba o 4,5 procenta méně než v roce 2021.

Trendy evropského potravinářství 2022

20.12.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Trendy evropského potravinářství 2022Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo pravidla pro čerpání národních dotací v příštím roce. Zemědělci a potravináři tak získají více než 2,7 miliardy korun

9.12.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo pravidla pro čerpání národních dotací v příštím roce. Zemědělci a potravináři tak získají více než 2,7 miliardy korunMinistr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) schválil Zásady pro poskytování národních dotací v roce 2023. Z celkem 2,739 miliard korun směřuje do živočišné výroby 1,88 miliardy, do rostlinné výroby 305 milionů, do potravinářství 356 milionů a na ostatní…

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleninyRůst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…

Uvádění dusíku u piva s lavinovým efektemQ&A

18.11.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník

21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročníkNa veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025

11.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2023–2025.

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník

5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr BokovníkPředposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021

27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.

Nahrávám...
Nahrávám...