dnes je 8.8.2022

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvarohOcenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemstvíTaké v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána

18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předánaOsm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…

Regionální potravina Jihomoravského kraje: Nominaci mají Podkova a laskonky

30.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje: Nominaci mají Podkova a laskonkyLetošní hodnocení Regionální potraviny dokráčelo do finále. Komise se sešla v posledním, Jihomoravském kraji, kde se o ocenění ucházelo 154 výrobků. Nominaci nakonec získala například Tučibomba od Veroniky Kropáčkové a bio čerstvý sýr od Markéty Šedivé. K…

V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022

20.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v…

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje

13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického krajeV rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…

Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda

27.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a CibuládaKomise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách…

Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNA

20.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNAEvropská komise zamítla trojici zdravotních tvrzení týkajících se účinků Bi-07, kávy C21 a MenaQ7.

V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt

18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močtO ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkost

13.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkostEvropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinku přípravku Anxiofit-1.

Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicJako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a Jablkovice

29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a JablkoviceSoutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od…

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun

1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korunTrh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…

Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitě

30.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitěVysokotlaké zpracování potravin (high pressure processing, HPP) je účinné v ničení škodlivých mikroorganismů a nepředstavuje žádné zvláštní obavy z hlediska bezpečnosti potravin při srovnání s jinými technologiemi. To jsou dva ze závěrů vědeckého stanoviska,…

Roste zájem o alternativy mléčných výrobků, rostlinným produktem roku je Camembert od Nurishh

28.3.2022, Zdroj: Rostlinně

Roste zájem o alternativy mléčných výrobků, rostlinným produktem roku je Camembert od NurishhAnketu o nejoblíbenější Rostlinný produkt roku 2021 ovládl Camembert značky Nurishh. Rostlinné alternativy mléčných výrobků letos v anketě obsadily první tři pozice a přerušily dominanci alternativ masa, které zvítězily v předchozích dvou letech. Růst zájmu o…

Příručky správné hygienické praxe

24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Příručky správné hygienické praxeSprávnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…

EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a koření

9.2.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a kořeníEvropská komise zveřejnila ke konci roku 2021 výsledky prvního koordinovaného plánu kontrol pravosti bylin a koření, který zahájilo Generální ředitelství SANTE a provedlo dvacet jedna členských států EU, Švýcarsko a…

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí

7.2.2022, Zdroj: dTest

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končíLátku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…

Spotřeba potravin - 2020

4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Spotřeba potravin - 2020Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu

28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhuVíce než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…

Dužina bobulí kávovníku a odvar z ní jako tradiční potravina ze třetí země

18.1.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Dužina bobulí kávovníku a odvar z ní jako tradiční potravina ze třetí zeměNové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést sušené dužiny bobulí kávovníku Coffea arabica L. a/nebo Coffea canephora Pierre ex A. Froehner a odvaru z ní na trh jako tradiční potraviny ze třetí…

Trendy evropského potravinářství 2021

29.11.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Trendy evropského potravinářství 2021Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.

Nová komoditní vyhláška pro konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a banány

2.11.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Nová komoditní vyhláška pro konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a banányVyhláška č. 397/2021 Sb. nahrazuje od 1. ledna 2022 vyhlášku č. 157/2003 Sb.

Čas na kávu a statistiku o kávě

22.10.2021, Zdroj: Eurostat

Čas na kávu a statistiku o kávěPři příležitosti Mezinárodního dne kávy zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat údaje o trhu této komodity.

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020

27.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2020.

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky

24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podnikySledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…

Zvláštní požadavky na potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživuGarance

21.9.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č.  609/2013  ze dne 12. června 2013 se změnil přístup k potravinám pro zvláštní výživu. Původní široké spektrum potravin pro zvláštní výživu bylo zúženo pouze na potraviny určené pro kojence a malé děti, potraviny…

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2022-2024

20.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2022-2024V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2022-2024.

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020

13.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020.

Novela nařízení o zvláštních hygienických pravidlech pro potraviny živočišného původu

7.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Novela nařízení o zvláštních hygienických pravidlech pro potraviny živočišného původuPokrok v odvětví si vyžádal revizi některých ustanovení evropského nařízení (ES) č. 853/2004.

Odkud se bere vaše zmrzlina?

23.8.2021, Zdroj: Eurostat

Odkud se bere vaše zmrzlina?V roce 2020 bylo v EU vyrobeno více než 2,9 miliardy litrů zmrzliny, což představuje 9% pokles oproti předchozímu roku. Členské státy EU vyvezly v roce 2020 do třetích zemí 232 tisíc tun zmrzliny v celkové hodnotě 752 milionů EUR. Dovoz zmrzliny ze třetích…

Česká zelenina má svou značku

10.8.2021, Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy

Česká zelenina má svou značkuZelinářská sezona je v plném proudu, sklízejí se všechny tuzemské druhy. Česká zelenina je v tomto období k dostání na všech možných prodejních místech. Jak ale poznat je to skutečně ta pravá nefalšovaná česká produkce? Čeští zelináři používají při pěstování…

Úprava specifikace pro steviol-glykosidy a rebaudiosid M produkované enzymatickou modifikací steviol-glykosidů ze stévie

28.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava specifikace pro steviol-glykosidy a rebaudiosid M produkované enzymatickou modifikací steviol-glykosidů ze stévieKomise povolila použití rebaudiosidu M produkovaného několikafázovým enzymatickým postupem jako sladidla v kategoriích potravin, v nichž jsou v současné době povoleny steviol-glykosidy (E 960).

Česká zelenina na mapě

15.7.2021, Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy

Česká zelenina na mapěZelinářská unie Čech a Moravy z. s. (ZUČM) spustila mapu pěstitelů a členů na svém webu. Mapa pěstitelů může pomoci zákazníkům, kteří chtějí nakupovat čerstvou zeleninu přímo u pěstitele – jednoduše si na stránkách ZUČM na mapě najdou pěstitele, který je…

Požadavky na pesticidy v počáteční a pokračovací kojenecké výživě

13.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Požadavky na pesticidy v počáteční a pokračovací kojenecké výživěKomise sjednotila definice reziduí pesticidů vycházející z různých předpisů.

Ročenka ekologického zemědělství 2019

5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ročenka ekologického zemědělství 2019Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.

Právní regulace reklamy na výrobky cílící na zdraví

16.6.2021, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Právní regulace reklamy na výrobky cílící na zdravíPočínaje dnem 26. května 2021 postupně vstupuje v použitelnost nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/745 ze dne 5. dubna 2017, o zdravotnických prostředcích, změně směrnice 2001/83/ES, nařízení (ES) č. 178/2002 a nařízení (ES) č. 1223/2009 a o zrušení…

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…

L-metylfolát vápenatý povolen také v počáteční a pokračovací kojenecké výživě, obilných příkrmech a potravinách pro malé děti

30.4.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

L-metylfolát vápenatý povolen také v počáteční a pokračovací kojenecké výživě, obilných příkrmech a potravinách pro malé dětiKomise povolila rozšíření L-metylfolátu pro všechny kategorie potravin podle nařízení (EU) č. 609/2013.

Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použitíGarance

20.4.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Na evropské úrovni řeší požadavky na potraviny pro zvláštní výživu nařízení (EU) č.  609/2013  o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti. Na národní úrovni je…

Infografika: Snižování obsahu akrylamidu v potravinářských výrobcích

25.3.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Infografika: Snižování obsahu akrylamidu v potravinářských výrobcíchAkrylamid je sloučenina, která se přirozeně tvoří v různých potravinářských výrobcích, a to během běžného vysokoteplotního vaření. Od jeho objevení v potravinách v roce 2002 spolupracuje potravinářský průmysl s vědci a regulačními orgány na zmírnění jeho…

Novela nařízení o hygieně potravin

5.3.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Novela nařízení o hygieně potravinNový kodex zásad v oblasti řízení potravinových alergenů pro provozovatele potravinářských podniků a strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ si vyžádali úpravu nařízení (ES) č.…

Nahrávám...
Nahrávám...