Tetrahydrokurkuminoidy jako nová potravina
27.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést tetrahydrokurkuminoidy na trh jako novou potravinu.
Stanovisko EFSA k bezpečnosti CBD jako nové potraviny
8.6.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vědečtí pracovníci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) nemohou v současné době potvrdit bezpečnost kanabidiolu (CBD) jako nové potraviny z důvodu nedostatku dat a přetrvávajících potenciálních rizik spojených s příjmem…
Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají Dortík Pavlova a Sokolík
25.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji už znají nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2022. Komise navrhla v rámci devíti kategorií jako nejlepší například sýr Sokolík od Petra Sokola nebo Polický chléb z Kvíčerovské pekárny. Ocenění se bude předávat v rámci…
2017/2470, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením o nových potravinách, k 15. 5. 2022Garance
15.5.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Úplné znění prováděcího nařízení (EU) 2017/2470.
Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Jako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…
Bílkoviny fazole mungo jako nová potravina
6.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést bílkoviny fazole mungo (Vigna radiata) na trh jako nové potraviny.
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Kanabidiol (CBD) a problematika nových potravin
4.4.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Látka kanabidiol neboli cannabidiol (CBD), patří do skupiny kanabinoidů, mezi které se řadí také kanabigerol (CBG), kanabinol (CBN), kanabichroman (CBC) a rovněž tetrahydrocannabinol (THC). Tyto látky přirozeně obsahují rostliny rodu konopí…
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Rozšíření použití a změna specifikací pekařského droždí ošetřeného UV zářením
7.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila podmínky pro použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny.
Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravina
2.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila uvedení zmrazených, sušených a práškových forem Acheta domesticus na trh jako nové potraviny.
Cetylované mastné kyseliny jako nová potravina
22.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí rozhodnutí Komise povoluje uvést na trh rafinovaný peptidový koncentrát z krevet jako novou potravinu.
Zmrazené, sušené a práškové formy moučných červů jako nová potravina
17.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise schválila uvádění zmrazených, sušených a práškových forem larev potemníka moučného na trh jako nové potraviny.
Pasterované bakterie Akkermansia muciniphila jako nová potravina
15.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila uvedení hydrolyzátu z vaječné membrány na trh jako nové potraviny, a sice v doplňcích stravy pro běžnou dospělou populaci.
Spotřeba potravin - 2020
4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.
Houbový prášek získaný ze sušených celých hub Agaricus bisporus jako nová potravina
17.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila uvedení houbového prášku s vitaminem D2 na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283.
3-fukosyllaktosa jako nová potravina
9.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU zařadila 3-fukosyllaktosu (3-FL) na seznam Unie pro povolené nové potraviny a stanovila specifikaci této látky.
Přehled nařízení EU: Potraviny pro zvláštní výživu, novel foods a GMOGarance
25.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020
27.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2020.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020
13.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020.
Změna podmínek použití nové potraviny oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis
8.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise rozšířila podmínky pro použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny.
Ocenění producenti z Jihomoravského kraje převzali certifikáty Regionální potravina
3.9.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dožínky v Kyjově letos oživilo také slavnostní předávání značky Regionální potravina. V Jihomoravském kraji odborná porota ocenila celkem devět výrobků. Jsou mezi nimi třeba preclíky s kozím sýrem nebo kdoulová…
Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. jako nové potraviny
30.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila podmínky pro použití oleje z mikrořas Schizochytrium jako nové potraviny.
Změna specifikace pro olej ze semen koriandru Coriandrum sativum
27.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí nařízení upravuje specifikaci nové potraviny olej ze semen koriandru Coriandrum sativum.
Změna specifikace nové potraviny lakto-N-neotetraosy
18.6.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila jako novou potravin lakto-N-neotetraosu (mikrobiální zdroj) vyráběnou kombinovanou aktivitou derivovaných kmenů PS-LNnT-JBT a DS-LNnT-JBT kmene Escherichia coli BL21(DE3).
Rozšíření použití galakto-oligosacharidu jako nové potraviny
9.6.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila zvýšení maximálního množství použití nové potraviny „galakto-oligosacharid“ v doplňcích stravy z 0,333 kg galakto-oligosacharidu/kg doplňku stravy (33,3 %) na 0,450 kg galakto-oligosacharidu/kg doplňku stravy (45,0 %) pro běžnou…
Zákon o potravinách s komentářemGarance
8.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…
Sušené larvy potemníka moučného jako nová potravina
8.6.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Sušené larvy Tenebrio molitor jsou prvním hmyzem, který může být uváděn na trh jako nová potravina.
1829/2003, Nařízení Komise (ES), o geneticky modifikovaných potravinách a krmivech, k 27. 3. 2021Garance
27.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:2017/2468, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se stanoví administrativní a vědecké požadavky na tradiční potraviny ze třetích zemí v souladu s nařízením o nových potravinách, k 27. 3. 2021Garance
27.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:2015/2283, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) o nových potravinách, k 27. 3. 2021Garance
27.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:2017/2469, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se stanoví administrativní a vědecké požadavky na žádosti uvedené v článku 10 nařízení o nových potravinách, k 27. 3. 2021Garance
27.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Role hmyzu ve výživě člověka
11.3.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Pojem „entomofágie“ (z řeckých slov ἔντομον éntomon, "hmyz", a φᾰγεῖν phagein, "jíst") znamená využívání hmyzu jako potraviny. Již od pravěku byl hmyz běžnou součástí jídelníčku…
Sodné soli sialyllaktózy jako nové potraviny
2.2.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila uvedení sodné soli 3’-sialyllaktózy a sodné soli 6’-sialyllaktózy na trh nových potravin.
Pravidla pro nové potravinyGarance
1.2.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Pod pojmem „nové potraviny” (dříve se používal pojem „potraviny nového typu”) se skrývají potraviny, které nemají tzv. „historii konzumace ve významné míře” před 15. 5. 1997 v členských státech EU, bez ohledu na datum jeho přistoupení. V praxi to znamená, že…
Panorama potravinářského průmyslu 2019
22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…
Sušené řasy Euglena gracilis jako nová potravina
11.1.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Sušené krásnoočko štíhlé bylo schváleno jako nová potravina pro použití v různých potravinách.
Extrakt z Panax notoginseng a Astragalus membranaceus jako nová potravina
6.1.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Extrakt z ženšenu a kozince byl schválen jako nová potravina pro použití v doplňcích stravy.
Biomasa kvasinek Yarrowia lipolytica jako nová potravina
15.12.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila uvedení biomasy kvasinek Yarrowia lipolytica obsahující selen a chrom jako nové potraviny na trh.
Cukry z dužiny kakaovníku pravého jako nová potravina
7.12.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila uvedení cukrů z dužiny kakaovníku pravého (Theobroma cacao L.) na trh jako nové potraviny.
Novela prováděcího nařízení, kterým se stanoví administrativní a vědecké požadavky na žádosti o uvedení nové potraviny na trh
4.12.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nařízení (EU) č. 2015/2283 stanoví pravidla pro uvádění nových potravin na trh v Unii. Od 1. 1. 2018 plně nahrazuje nařízení (ES) č. 258/97.
Čokoláda s přídavkem extraktu z konopíQ&A
29.10.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplnění seznamu nových potravin
27.10.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Schválené nové potraviny a jejich specifikace si vyžádaly aktualizaci seznamu Unie pro nové potraviny.
Změna podmínek používání nové potraviny „proteinový extrakt z vepřových ledvin“
6.8.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Kromě zapouzdřených pelet potažených střívkem bude možné vyrábět i tablety.
On-line databáze metod pro zjišťování přítomnosti GMO
6.7.2020, Zdroj: Joint Research Centre - JRC - European Commission
Společné výzkumné středisko (JRC) provozuje internetovou databázi GMOMETHODS, která poskytuje informace o metodách (založených na PCR) detekce přítomnosti GMO.
Uvedení lakto-N-tetraosy na trh jako nové potraviny
24.4.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila uvést na trh lakto-N-tetraosu, získanou mikrobiální fermentací s geneticky modifikovaným kmenem Escherichia coli K12 DH1.
Změna specifikace nové potraviny výtažku z pšeničných klíčků (Triticum aestivum) bohatého na spermidin
17.4.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Proces schvalování nové potraviny - jednoduchá věc?Záznam
14.4.2020, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:43:39
, Zdroj:Problematiku nových potravin (nově např. hmyz) nebo nových složek potravin upravuje od loňského roku nařízení (EU) 2015/2283, jež přineslo několik novinek. Proč je důležité, aby tyto potraviny prošly před uvedením na trh procesem autorizace nebo notifikace?…