Označování výrobků, jež nejsou z GMOGaranceQ&A
3.5.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Jakou formou lze spotřebitele informovat, že výrobek není vyroben z GMO? Lze na přední straně obalu doplnit text „bez GMO“ nebo „GMO free“? Je někde stanovena forma tohoto označení. Je takové označení vůbec…
Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny
1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…
Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník
21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Na veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021
27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021
14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.
Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové
2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…
2017/2470, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením o nových potravinách, k 29. 8. 2022Garance
29.8.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Úplné znění prováděcího nařízení (EU) 2017/2470.
Rozšíření použití galakto-oligosacharidu jako nové potraviny
22.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila zvýšení maximálního množství použití nové potraviny „galakto-oligosacharid“ v doplňcích stravy z 0,333 kg galakto-oligosacharidu/kg doplňku stravy (33,3 %) na 0,450 kg galakto-oligosacharidu/kg doplňku stravy (45,0 %) pro běžnou…
Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potraviny
15.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila podmínky pro použití oleje z mikrořas Schizochytrium jako nové potraviny.
Změna podmínek použití nové potraviny nikotinamid ribosid chlorid
5.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila rozšíření použití nikotinamidu ribosidu chloridu na potraviny pro zvláštní lékařské účely a náhradu celodenní stravy pro regulaci hmotnosti.
Změna specifikace pro olej z Calanus finmarchicus
5.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Za základě žádosti výrobce upravila Komise EU specifikaci pro použití oleje z korýše Calanus finmarchicus.
Jádra jedlé odrůdy dávivce černého jako nová potravina
4.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh jako nové potraviny.
Tetrahydrokurkuminoidy jako nová potravina
27.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést tetrahydrokurkuminoidy na trh jako novou potravinu.
Stanovisko EFSA k bezpečnosti CBD jako nové potraviny
8.6.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vědečtí pracovníci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) nemohou v současné době potvrdit bezpečnost kanabidiolu (CBD) jako nové potraviny z důvodu nedostatku dat a přetrvávajících potenciálních rizik spojených s příjmem…
Bílkoviny fazole mungo jako nová potravina
6.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést bílkoviny fazole mungo (Vigna radiata) na trh jako nové potraviny.
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Kanabidiol (CBD) a problematika nových potravin
4.4.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Látka kanabidiol neboli cannabidiol (CBD), patří do skupiny kanabinoidů, mezi které se řadí také kanabigerol (CBG), kanabinol (CBN), kanabichroman (CBC) a rovněž tetrahydrocannabinol (THC). Tyto látky přirozeně obsahují rostliny rodu konopí…
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Rozšíření použití a změna specifikací pekařského droždí ošetřeného UV zářením
7.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila podmínky pro použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny.
Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravina
2.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila uvedení zmrazených, sušených a práškových forem Acheta domesticus na trh jako nové potraviny.
Cetylované mastné kyseliny jako nová potravina
22.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí rozhodnutí Komise povoluje uvést na trh rafinovaný peptidový koncentrát z krevet jako novou potravinu.
Zmrazené, sušené a práškové formy moučných červů jako nová potravina
17.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise schválila uvádění zmrazených, sušených a práškových forem larev potemníka moučného na trh jako nové potraviny.
Pasterované bakterie Akkermansia muciniphila jako nová potravina
15.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila uvedení hydrolyzátu z vaječné membrány na trh jako nové potraviny, a sice v doplňcích stravy pro běžnou dospělou populaci.
Houbový prášek získaný ze sušených celých hub Agaricus bisporus jako nová potravina
17.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila uvedení houbového prášku s vitaminem D2 na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283.
3-fukosyllaktosa jako nová potravina
9.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU zařadila 3-fukosyllaktosu (3-FL) na seznam Unie pro povolené nové potraviny a stanovila specifikaci této látky.
Přehled nařízení EU: Potraviny pro zvláštní výživu, novel foods a GMOGarance
25.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…
Změna podmínek použití nové potraviny oleoresin bohatý na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis
8.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise rozšířila podmínky pro použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny.
Změna specifikace pro olej ze semen koriandru Coriandrum sativum
27.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí nařízení upravuje specifikaci nové potraviny olej ze semen koriandru Coriandrum sativum.
Změna specifikace nové potraviny lakto-N-neotetraosy
18.6.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila jako novou potravin lakto-N-neotetraosu (mikrobiální zdroj) vyráběnou kombinovanou aktivitou derivovaných kmenů PS-LNnT-JBT a DS-LNnT-JBT kmene Escherichia coli BL21(DE3).
Zákon o potravinách s komentářemGarance
8.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…
Sušené larvy potemníka moučného jako nová potravina
8.6.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Sušené larvy Tenebrio molitor jsou prvním hmyzem, který může být uváděn na trh jako nová potravina.
2015/2283, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) o nových potravinách, k 27. 3. 2021Garance
27.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:2017/2468, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se stanoví administrativní a vědecké požadavky na tradiční potraviny ze třetích zemí v souladu s nařízením o nových potravinách, k 27. 3. 2021Garance
27.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:2017/2469, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se stanoví administrativní a vědecké požadavky na žádosti uvedené v článku 10 nařízení o nových potravinách, k 27. 3. 2021Garance
27.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:1829/2003, Nařízení Komise (ES), o geneticky modifikovaných potravinách a krmivech, k 27. 3. 2021Garance
27.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Role hmyzu ve výživě člověka
11.3.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Pojem „entomofágie“ (z řeckých slov ἔντομον éntomon, "hmyz", a φᾰγεῖν phagein, "jíst") znamená využívání hmyzu jako potraviny. Již od pravěku byl hmyz běžnou součástí jídelníčku…
Sodné soli sialyllaktózy jako nové potraviny
2.2.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila uvedení sodné soli 3’-sialyllaktózy a sodné soli 6’-sialyllaktózy na trh nových potravin.
Pravidla pro nové potravinyGarance
1.2.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Pod pojmem „nové potraviny” (dříve se používal pojem „potraviny nového typu”) se skrývají potraviny, které nemají tzv. „historii konzumace ve významné míře” před 15. 5. 1997 v členských státech EU, bez ohledu na datum jeho přistoupení. V praxi to znamená, že…
Panorama potravinářského průmyslu 2019
22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…
Sušené řasy Euglena gracilis jako nová potravina
11.1.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Sušené krásnoočko štíhlé bylo schváleno jako nová potravina pro použití v různých potravinách.
Extrakt z Panax notoginseng a Astragalus membranaceus jako nová potravina
6.1.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Extrakt z ženšenu a kozince byl schválen jako nová potravina pro použití v doplňcích stravy.
Biomasa kvasinek Yarrowia lipolytica jako nová potravina
15.12.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila uvedení biomasy kvasinek Yarrowia lipolytica obsahující selen a chrom jako nové potraviny na trh.
Cukry z dužiny kakaovníku pravého jako nová potravina
7.12.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila uvedení cukrů z dužiny kakaovníku pravého (Theobroma cacao L.) na trh jako nové potraviny.
Novela prováděcího nařízení, kterým se stanoví administrativní a vědecké požadavky na žádosti o uvedení nové potraviny na trh
4.12.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nařízení (EU) č. 2015/2283 stanoví pravidla pro uvádění nových potravin na trh v Unii. Od 1. 1. 2018 plně nahrazuje nařízení (ES) č. 258/97.
Čokoláda s přídavkem extraktu z konopíQ&A
29.10.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplnění seznamu nových potravin
27.10.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Schválené nové potraviny a jejich specifikace si vyžádaly aktualizaci seznamu Unie pro nové potraviny.
Změna podmínek používání nové potraviny „proteinový extrakt z vepřových ledvin“
6.8.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Kromě zapouzdřených pelet potažených střívkem bude možné vyrábět i tablety.
On-line databáze metod pro zjišťování přítomnosti GMO
6.7.2020, Zdroj: Joint Research Centre - JRC - European Commission
Společné výzkumné středisko (JRC) provozuje internetovou databázi GMOMETHODS, která poskytuje informace o metodách (založených na PCR) detekce přítomnosti GMO.