2.5.13
Legislativní souhrn: Výživová a zdravotní tvrzení při označování potravin
Úřad pro publikace
NahoruAkt
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin
NahoruCo je cílem tohoto nařízení?
-
Snaží se regulovat tvrzení* na potravinách při označování a v reklamě v Evropské unii (EU).
-
Jeho cílem je zajistit, aby výživová* a zdravotní* tvrzení na etiketách potravin a na obchodních úpravách a reklamách byla srozumitelná a podložená důkazy, které jsou obecně přijímány vědeckou obcí.
-
Existuje celá řada látek, jako jsou vitamíny, minerály, aminokyseliny, esenciální mastné kyseliny, vláknina a bylinné výtažky s výživovým nebo fyziologickým účinkem, které se mohou vyskytovat v potravinách a které mohou být předmětem tvrzení.
-
Nařízení se snaží
- zajistit vysokou úroveň ochrany spotřebitelů,
- poskytovat spotřebitelům nezbytné informace, aby se mohli rozhodnout na základě důkladné znalosti skutečností, a
- vytvářet rovné podmínky hospodářské soutěže v potravinářském průmyslu.
NahoruKlíčové body
Evropská komise musí vytvořit výživové profily a podmínky pro používání výživových a zdravotních tvrzení při označování potravin s ohledem na toto:
-
množství živin a dalších látek obsažených v potravinách jako například:
- mastné kyseliny,
- nasycené mastné kyseliny,
- transmastné kyseliny,
- cukry a
- sůl,
-
úloha a význam potravin ve stravě obecně nebo u rizikových skupin, jako jsou děti,
-
přítomnost živin, u nichž je vědecky prokázaný účinek na zdraví.
Zdravotní tvrzení by nemělo:
-
být nepravdivé, dvojsmyslné nebo klamavé,
-
vyvolávat pochybnosti o bezpečnosti nebo výživové přiměřenosti jiných potravin,
-
nabádat k nadměrné konzumaci,
-
naznačovat, že vyvážená a různorodá strava nemůže zajistit přiměřené množství živin,
-
naznačovat, že nekonzumováním dané potraviny by mohlo být ohroženo zdraví,
-
odkazovat na míru nebo množství úbytku hmotnosti,
-
odkazovat na doporučení jednotlivých odborníků ve zdravotnictví.
Používání výživových a zdravotních tvrzení bude dovoleno pouze v případě, že na základě vědeckých údajů bylo prokázáno, že přítomnost, nepřítomnost nebo snížený obsah v potravině má příznivý účinek. Tyto látky musí být v množství, které lze rozumně zkonzumovat, a v takovém množství, aby bylo dosaženo požadovaného účinku.
Zdravotní tvrzení budou povolena jen tehdy, pokud budou na etiketě následující informace:
-
cílová populace tvrzení,
-
sdělení o významu různorodé a vyvážené stravy a zdravého životního stylu,
-
množství potraviny a způsob konzumace potřebné k dosažení uvedeného příznivého účinku,
-
sdělení určené osobám, které by se měly vyhnout konzumaci této potraviny (např. těhotné ženy),
-
varování, pokud nadměrná konzumace daného produktu může ohrozit zdraví,
-
v případě tvrzení o nižším riziku onemocnění sdělení, že onemocnění má více rizikových faktorů a že úprava jednoho z těchto rizikových faktorů může nebo nemusí mít příznivý účinek,
-
jakákoli další omezení nebo pokyny k používání.
Zdravotní tvrzení založená na obecně přijímaných vědeckých údajích, která jsou dobře srozumitelná průměrnému spotřebiteli, mohou být osvobozena od schvalovacího řízení.
Nápoje o obsahu alkoholu vyšším než 1,2 % objemových nesmí obsahovat žádná výživová nebo zdravotní tvrzení, s výjimkou tvrzení…