3.2
Metrologie ve veřejném stravování
RNDr. Petr Valošek
Základní pojmy z oblasti
metrologie. Důvody pro měření ve stravovacích službách. Jednoduché rady, jak se
problematiky metrologie v provozovnách veřejného stravování
zhostit.
Metrologie je v potravinářství velmi důležitou oblastí, která se týká
nejen procesů výroby potravin v potravinářských podnicích, ale také postupů
přípravy stravy z potravin a potravinových polotovarů v provozovnách veřejného
stravování. Požadavky na zajištění provozuschopností měřidel a důvěryhodností
naměřených hodnot jsou zakotveny v několika zákonech a vyhláškách, jejichž
dodržování jsou oprávněni kontrolovat především zástupci České obchodní
inspekce (ČOI) a Krajských hygienických stanic (KHS).
Nejdůležitější legislativní předpisy (ve znění pozdějších
předpisů):
-
zákon č. 505/1990 Sb. , o metrologii,
-
zákon č. 22/1997 Sb. , o technických
požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů,
-
vyhláška č. 345/2002 Sb. , kterou se stanoví měřidla k
povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu,
-
vyhláška č. 38/2001 Sb. , o hygienických
požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy,
-
nařízení vlády č. 326/2002 Sb. , kterým se stanoví technické
požadavky na váhy s neautomatickou činností,
-
nařízení vlády č. 464/2005 Sb. , kterým se stanoví technické
požadavky na měřidla.
-
nařízení č. 852/2004/ES o hygieně potravin,
-
ČSN EN ISO
9000 Systémy managementu kvality - Základní principy a slovník,
Obecně platí, že legislativa ukládá výrobcům i distributorům potravin
a stravovacím provozům udržovat stanovené veličiny či parametry v určitém
rozmezí hodnot, čímž zajistí kvalitu potraviny v celém spotřebitelském řetězci
až ke konečnému spotřebiteli.
Poněkud opomíjenou oblastí je metrologie ve veřejném stravování. Podle
sdělení České obchodní inspekce se v roce 2009 při kontrolách zařízení
společného stravování objevila za jediný kvartál více než stovka případů, kdy
byla v provozovně používána úředně neověřená měřidla (i když ověření podléhala)
nebo měřidla neodpovídající zvláštním právním předpisům, technickým normám (či
jiným technickým předpisům), případně schválenému typu. V takových případech je
většinou okamžitě vydán zákaz používání zmíněných měřidel. V závislosti na
závažnosti provinění pak bývá zákaz doprovázen i finančním postihem
(pokutou).
Výše uvedené sdělení ČOI pouze dokládá potřebu základních znalostí o
metrologii i u provozovatelů stravovacích služeb či provozoven lahůdek. Nejde
přitom ani o detailní znalosti zákona o metrologii nebo měřicích přístrojů, ale
spíše o znalost několika podstatných zásad a termínů. Také jde o představu, co
znamenají konkrétní číselné údaje na digitálním ukazateli či na stupnici
přístroje, co tyto údaje ovlivňuje, zdali při opakování měření dosáhnu stejného
výsledku a jakou mohu mít důvěru k naměřeným hodnotám. V potravinářství nelze
nechat bez povšimnutí ani otázku čistoty měřidel a čidel a související možnost
přenosu nečistot a infekcí jejich prostřednictvím.
Pro základní představu je uvedeno několik definic termínů (i ve
stravování, kde je možné se s nimi běžně setkat):
NahoruDefinice podstatných termínů
-
Validace je potvrzení prostřednictvím poskytnutí
objektivních důkazů, že požadavky na specifické zamýšlené použití nebo na
specifickou aplikaci byly splněny. Termín "validovaný“ se používá k označení
odpovídajícího stavu.
-
Verifikace je soubor činností, které umožňují ověřit
platnost (pravdivost naměřených údajů) hodnot.
-
Spolehlivost je souhrnný termín používaný pro popis
pohotovosti (neboli způsobilosti k použití) a faktorů, které ji ovlivňují:
především bezporuchovost a udržovatelnost. Nepoužívá se pro kvantifikování.
-
Proces měření je soubor úkonů ke stanovení hodnoty měřené
veličiny.
-
Opakovatelnost údajů měřicího přístroje je schopnost
poskytovat při opakovaném měření téže veličiny a při stanovených podmínkách
měření údaje stejné nebo velmi blízké.
-
Reprodukovatelnost měření označuje těsnost shody mezi
výsledky měření téže veličiny v případě, že jednotlivá měření jsou prováděna
při změně některých podmínek jako měřicí metody, pozorovatele, měřidla, místa,
pracovních podmínek či časového odstupu.
-
Ověření je soubor činností, kterými se potvrzuje, že
stanovené měřidlo má požadované metrologické vlastnosti. Postup při ověřování
stanovených měřidel stanoví ministerstvo vyhláškou. Ověření se deklaruje
opatřením stanoveného měřidla úřední značkou nebo vydáním ověřovacího listu
nebo provedením obojího. Ověření stanoveného měřidla je podle zákona o
metrologii oprávněn provést Český metrologický institut a v případě některých
druhů stanovených měřidel také subjekt autorizovaný podle § 16 zákona o
metrologii jako Autorizované metrologické středisko.
-
Nejistota měření je parametr vztahující se k výsledku
měření, který charakterizuje rozptýlení hodnot, které je možné přiřadit k
měřené veličině.
-
Stanovená měřidla jsou měřidla, která Ministerstvo průmyslu
a obchodu stanoví vyhláškou ke schvalování typu a k povinnému ověřování s
ohledem na jejich význam (např. při prodeji, při poskytování služeb, pro
stanovení poplatků a daní, pro ochranu zdraví, životního prostředí či pro
bezpečnost při práci, atd.). Seznam stanovených měřidel, specifikaci povinnosti
schválení typu a lhůty pro následné ověření stanovených měřidel definuje
vyhláška č. 345/2002 Sb. , ve znění pozdějších
předpisů.
-
Kalibrace je soubor činností, kterými se za daných podmínek
stanoví vztah mezi hodnotami veličiny naměřenými měřicím přístrojem a
odpovídajícími hodnotami realizovaným etalonem.
-
Ověření je soubor činností, kterými se potvrzuje, že
stanovené měřidlo má požadované metrologické vlastnosti. Postup při ověřování
stanovených měřidel stanoví ministerstvo vyhláškou. Ověření se deklaruje
opatřením stanoveného měřidla úřední značkou nebo vydáním ověřovacího listu
nebo provedením obojího. Ověření stanoveného měřidla je podle zákona o
metrologii oprávněn provést Český metrologický institut a v případě některých
druhů stanovených měřidel také subjekt autorizovaný podle § 16 zákona o metrologii jako Autorizované
metrologické středisko.
Kalibrace a ověření vycházejí prakticky z velmi příbuzných postupů.
Rozdíl spočívá v tom, že při ověření se zkoumá shoda metrologických vlastnosti
těchto měřidel s úředně stanovenými požadavky, zejména s maximálními dovolenými
chybami. Při kalibraci se kvantitativně zjišťuje vztah mezi naměřenou hodnotou
a jmenovitou hodnotou nastavenou etalonem. Obě činnosti jsou formou
metrologické návaznosti měřidel.
S ověřováním stanovených měřidel souvisejí především úřední značky,
které se umísťují na stanovená měřidla splňující stanovené metrologické a
technické požadavky. Obdobně se v souvislosti s kalibrací pracovních měřidel a
etalonů používají kalibrační značky, jakož i další značky související s těmito
metrologickými činnostmi a měřidly.
-
Cejchování je archaický výraz mající původ v němčině,
správně se nazývá ověřování. Ověření stanoveného měřidla mohou podle § 16 zákona č. 505/1990 Sb., o metrologii,
…