3.6.3
Příklady označování: Čokoládové bonbony
Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
NahoruZákladní požadavky na komoditu
Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb. , kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.
Podle této vyhlášky se rozumí čokoládovým bonbonem potravina o velikosti jednoho sousta, vyrobená z jednoho druhu čokolády nebo kombinace směsi různých čokolád a jiných jedlých složek; celkový obsah čokolády musí být nejméně 25 % celkové hmotnosti výrobku. Procentový obsah použitého druhu čokolády se vypočte ve vztahu k celkové hmotnosti konečného výrobku včetně náplně.
Čokoládové bonbóny mohou být formované v různých tvarech, s různými náplněmi (tukovými, krémovými, likérovými atd.) nebo bez náplně nebo se jedná o různé druhy vložek (např. fondán, želé) máčených v čokoládě – čokoládové bonbony máčené a dále čokoládové dražé, kdy je obvykle čokoládová náplň obalena obalem tužší až tvrdé konzistence.
NahoruVzor etikety 1
Název výrobku: Čokoládové potěšení
Čokoládové bonbony s nugátovo ořechovou náplní
Složení: cukr, kakaové máslo, kakaová hmota, sušené plnotučné mléko , lískové oříšky (7 %), mandle (4 %), máselný tuk, sušené odtučněné mléko , glukózo-fruktózový sirup, kondenzované mléko , kokos, pšeničná mouka , sušená smetana , emulgátor: sójový lecitin, pomerančová kůra, citronová kůra, aroma, rostlinný tuk, vaječný bílek , citronová šťáva z koncentrátu, zahušťovadlo: arabská guma, vanilkový extrakt, zázvorový olej, extrakt z koření.
Může obsahovat další ořechy a sóju.
Minimální trvanlivost do: 15. 6. 2015
Skladovat v suchu a chladu.
Hmotnost: 250 g
L B25…