3.6.13
Příklady označování: Kakao
Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
NahoruZákladní požadavky na komoditu
Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 na označování jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb. , kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony, ve znění pozdějších předpisů.
Podle vyhlášky č. 76/2003 Sb. se rozumí:
a) kakaovými boby – fermentovaná a sušená semena kakaovníku ( Theobroma cacao L. );
b) kakaovým tukem – tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí nevyhovující požadavkům stanoveným pro kakaové máslo;
c) kakaovým máslem – tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí odpovídající požadavkům uvedeným v příloze č. 7 tabulce 3;
d) kakaovým práškem (kakaem) – potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku, obsahující nejméně 20 % kakaového másla v sušině a nejvýše 9 % vody;
e) kakaovým práškem se sníženým obsahem tuku – potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku, obsahující méně než 20 % kakaového másla v sušině a nejvýše 9 % vody;
f) směsí kakaa s cukrem – potravina získaná mechanickým smísením nebo instantizací kakaa s cukrem v určitém poměru;
g) čokoládou v prášku – potravina vyrobená ze směsi kakaa a cukrů obsahující nejméně 32 % kakaa;
h) čokoládou k přípravě nápoje, slazeným kakaem, slazeným kakaovým práškem – potraviny vyrobené ze směsi kakaa a cukrů obsahující nejméně 25 % kakaa.
Při označování se uvede (vedle požadavků daných nařízením (EU) č. 1169/2011) i skupina a podskupina podle přílohy č. 6 vyhlášky č. 76/2003 Sb., kde je uvedeno členění kakaového prášku a směsí kakaa s cukrem na druhy, skupiny a podskupiny.
Čokoláda v prášku, čokoláda k přípravě nápoje, slazený kakaový prášek (slazené kakao) se označí celkovým obsahem kakaové sušiny v procentech hmotnostních slovy: "kakao nejméně . . . . %".
Kakao a směsi kakaa s cukrem se označí slovy "se sníženým obsahem tuku" v případě, že je obsah kakaového másla nižší než 20 % hmotnostních z celkové sušiny. Na obale se označí údaje o skutečném obsahu kakaového másla.
Do kakaových prášků, čokolád v prášku, čokolád k přípravě nápojů nelze přidávat látky určené k aromatizaci, které napodobují chuť čokolády nebo mléčného tuku.
Množství kakaa se uvádí i u řady jiných potravin, např. u čokolád, mléčných nápojů, smetanových krémů, ochuceného tvarohu, mražených krémů, polev, pudinků apod. Množství kakaa slouží u těchto výrobků často k rozlišení, zda se jedná o kakaový nebo čokoládový výrobek.
NahoruVzor etikety 1
Název výrobku: Holandské kakao
Kakaový prášek
Složení: kakaový prášek 99,8 %, emulgátor lecitin
Může obsahovat malá množství ořechů, sezamu a sóji.
Minimální trvanlivost do: 25. 3. 2017
Skladovat v suchu a chladu.
Hmotnost: 100 g
L D19 02-02
Země původu: Peru (dobrovolný údaj)
Dovozce: Foodspol, Náměstí míru 2, Nové Město, ČR
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g:
NahoruVzor etikety 2
Název výrobku: Kakaový prášek se sníženým obsahem…