3.6.15
Příklady označování: Mlýnské obilné výrobky a rýže
doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
NahoruZákladní požadavky na komoditu
Doplňující požadavky k nařízení č. 1169/2011/EU jsou stanoveny ve vyhlášce č. 18/2020 Sb. o požadavcích na mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta.
Podle této vyhlášky se rozumí:
- mlýnskými obilnými výrobky výrobky získané zpracováním jednoho nebo více botanických druhů obilovin, pohanky nebo jiných pseudoobilovin nebo rýže vícestupňovým mlýnským postupem; mlýnskými obilnými výrobky nejsou škrob a vitální lepek,
- moukou mlýnský obilný výrobek získaný mletím obilného zrna, pseudoobilovin nebo rýže a tříděný podle velikosti částic, obsahu minerálních látek a druhu použitých obilovin, pseudoobilovin nebo rýže,
- krupicí mlýnský obilný výrobek získaný v první fázi mletí obilných zrn nebo pseudoobilovin v podobě hrubších částic zbavených slupky,
- vločkami výrobky z vyčištěného a oloupaného obilného zrna nebo zrna bezpluchého nebo zbaveného pluch, získané jeho mačkáním nebo příčným řezáním,
- müsli směs mlýnských obilných výrobků, upravených vločkováním, extrudováním nebo jinou vhodnou technologií, k nimž jsou přidány další složky, zejména jádra skořápkových plodů, sušené nebo jinak zpracované ovoce a látky upravující chuť, vůni nebo konzistenci,
- otrubami obalové vrstvy zrna obilovin získané při mletí zrna,
- pseudoobilovinami rostliny jiných čeledí než lipnicovité s podobným způsobem zpracování a využití jako u obilovin,
- trhankou výrobek z vyčištěného obilného zrna získaný šetrným drcením,
- kroupami výrobky z vyčištěného obilného zrna zbaveného obalových vrstev broušením,
- lámankou zlomkové drobné netříděné obilné a pohankové kroupy,
- perličkami velmi drobné obilné kroupy,
- jáhlami vyčištěná zrna prosa upravená loupáním a leštěním,
- klíčky částice nebo šupinky nasládlé chuti získané při mlýnském zpracování obilného zrna,
- obilovinami pro přímou spotřebu vyčištěná, popřípadě dále jinak upravená obilná zrna,
- směsmi z obilovin výrobky určené pro přímou spotřebu nebo ke spotřebě po tepelné úpravě, jejichž převážný podíl tvoří mlýnské obilné výrobky, ke kterým jsou přidány další složky,
- rýží zrna získaná z kulturní rostliny rýže seté Oryza sativa L. a jejích odrůd,
- rýží neloupanou neloupané obilky rýže s celistvou vrchní slupkou,
- rýží pololoupanou nebo rýží natural zrna rýže zbavená vrchní slupky,
- rýží loupanou zrna rýže zbavená všech částí oplodí a osemení a částečně i klíčků,
- rýží dlouhozrnnou rýže, jejíž zrno je delší než 6 mm,
- rýží střednězrnnou rýže, jejíž průměrná délka zrna je mezi 5,2 mm a 6,0 mm a poměr délky a šířky zrna je menší než 3,
- rýží kulatozrnnou rýže, jejíž průměrná délka zrna je menší než 5,2 mm a poměr délky a šířky zrna je menší než 2,
- celozrnnou moukou mlýnský obilný výrobek získaný drcením celého zrna obilovin nebo pseudoobilovin nebo rozemíláním jeho jednotlivých složek a obsahující všechny složky zrna, tedy endosperm, otruby a klíček, ve stejném poměru jako má původní zrno,
- grahamovou moukou mouka pšeničná celozrnná nebo mouka pšeničná získaná mletím zrna pšenice zbaveného klíčku, avšak obsahující ostatní složky zrna ve stejném poměru jako má původní zrno zbavené klíčku.
U mlýnských obilných výrobků se uvede v názvu výrobku vždy skupina nebo podskupina výrobků s uvedením botanického rodu obiloviny nebo pseudoobiloviny a u sypkých směsí z obilovin způsob užití a návod k přípravě. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich, patří mezi alergeny a při označování se…