3.6.20
Příklady označování: Mražené krémy
Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
NahoruZákladní požadavky na komoditu
Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 397/2016 Sb. , kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy, jedlé tuky a oleje.
Podle této vyhlášky je mraženým krémem výrobek získaný zmrazením směsi připravené v závislosti na skupině mraženého krému zejména z vody, mléka, smetany, tuku, cukru a dalších složek, pevné nebo pastovité konzistence, který je uváděn na trh a určen ke konečné spotřebě ve zmrazeném stavu.
Mražené krémy se dělí do skupin na:
a) mražené krémy smetanové a mléčné mražené krémy vyrobené zmrazením našlehané směsi připravené z mléčných surovin, zejména smetany, mléčného tuku, másla, mléka a sušeného mléka, cukrů nebo sladidel, s přídavkem dalších složek a ochucujících přísad, vyjma rostlinného tuku;
b) mražené krémy s rostlinným tukem vyrobené zmrazením našlehané směsi připravené z mléka nebo jiných mléčných surovin, vody, rostlinných tuků, cukrů nebo sladidel, s přídavkem dalších složek a ochucujících přísad;
c) mražené krémy vodové vyrobené zmrazením směsi připravené z vody a cukrů nebo sladidel s přídavkem dalších složek a ochucujících přísad;
d) sorbety získané zmrazením směsi vyrobené z vody a cukrů s přídavkem ovoce, popřípadě i vína včetně aromatizovaného vína anebo alkoholu a s přídavkem dalších složek a ochucujících přísad.
Podle použité ochucující složky se pak dále člení do podskupin, např. vanilkové, jahodové, čokoládové apod.
Členění na druhy, skupiny a podskupiny se používá při označování v názvech těchto výrobků.
V názvu mraženého krému lze uvést výraz čokoládový, obsahuje-li nejméně 3,0 % hmotnostní kakaa, kakaový, obsahuje-li nejméně 1,5 % hmotnostních kakaa, název podle použitých druhů suchých skořápkových plodů, obsahuje-li nejméně 1,0 % hmotnostní těchto plodů nebo jejich past, s výjimkou mraženého krému ovocného a mraženého krému sorbet, nebo výraz označující název použitého druhu ovoce. V názvu mraženého krému mléčného lze výraz "mléčný" nahradit názvem mléčného výrobku, který byl jako složka použit při jeho výrobě, například jogurtový nebo tvarohový. U výrobku s alkoholickou složkou musí být tato složka v názvu výrobku uvedena, přičemž obsah alkoholu nesmí být vyšší než 3,0 % hmotnostní. Mražený krém balený lze označit rovněž jako zmrzlina.
Mražený krém mléčný a mražený krém smetanový nesmí obsahovat záměrně přidaný tuk a bílkoviny jiné než mléčný tuk a mléčné bílkoviny. Jako ovocnou složku lze použít ovoce, ovocnou dřeň, ovocnou šťávu nebo jiný ovocný výrobek čerstvý nebo konzervovaný. Ovocnou složku u mraženého krému ovocného a mraženého krému sorbet lze nahradit suchými skořápkovými plody nebo pastami ze suchých skořápkových plodů. Mražený krém vodový a mražený krém sorbet nesmí obsahovat žádný záměrně přidaný tuk.
K mraženým krémům se řadí i polotovary, které jsou určené pro výrobu zmrzliny, a to zmrzlinové směsi, což jsou polovýrobky nebo polotovary v kapalném stavu, v zahuštěném stavu anebo v práškovém stavu, určené pro výrobu zmrzliny a sušené zmrzlinové směsi, které obsahují maximálně 4 % vody.
Podle nařízení (EU) č. 1169/2011 by se čisté množství mělo přednostně uvádět v hmotnostních jednotkách (g), objem může být použit jako doplňkový údaj.
Mražený krém určený pro konečného spotřebitele se dodává pouze balený. Mražené krémy se přepravují, skladují a uchovávají při prodeji při teplotě minus 18 °C a nižší.
NahoruVzor etikety 1
Název výrobku: Jahodová zmrzlina
Mražený krém ovocný jahodový
Složení: voda, jahodová šťáva z koncentrátu 18 %, cukr, glukózový sirup, fruktózový sirup, regulátor kyselosti: kyselina citronová, stabilizátory (karubin, guma tara), bezinková šťáva z koncentrátu, přírodní jahodové aroma.
Může obsahovat malé množství mléka.
Minimální trvanlivost do: 1. 10. 2017.
Skladujte při teplotě -18 °C.
Hmotnost: 80 g
L VI A23
Výrobce: Mrazírny Moravia, Dlouhá 5, Kunštát, Česká republika
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g:
NahoruVzor etikety 2
Název výrobku: Ledové osvěžení
Mražený krém vodový s příchutí citronu
Složení: voda, cukr, fruktózový sirup, regulátor kyselosti: kyselina citronová, stabilizátory: guma guar, karagenan, aroma citronové.
Minimální trvanlivost…