dnes je 3.10.2025

Input:

Vývoj alternativ potravin

25.9.2025, , Zdroj: PotravinyInfo (www.potravinyinfo.cz), Délka videa: 00:09:55

Zákazníci v současné době kromě kvality a výhodné ceny očekávají také udržitelné a zodpovědné řešení nákupního košíku a jejich požadavky nově zahrnují položky rostlinného charakteru, které používají místo živočišné varianty ať již z etických, environmentálních nebo dietetických důvodů.

Kapitoly videa

S rostoucím zájmem o zdraví a životní prostředí se zvyšuje počet veganů a lidí, kteří preferují rostlinné potraviny. Vidíme i stále nové zdroje rostlinného proteinu např. z luštěnin, řepy, quinoi, lněného semínka atd. Nejrozšířenější kategorii jsou imitace mléka, v podobě mandlových, ovesných, sójových a jiných alternativ, které jsou populární u spotřebitelů s intolerancí na laktózu. Dalším rozměrem je nižší uhlíková stopa těchto výrobků a prostor na zlepšení zůstává v oblasti zvýšení chutnosti a výživové vlastnosti těchto výrobků obzvláště s ohledem na vitamíny atd. Trendy ve výrobě potravin se neustále vyvíjejí, a je zajímavé a nezbytné je sledovat. Stravovací návyky se tak mění v souladu s aktuálními zájmy a potřebami spotřebitelů, kde rostlinné alternativy zůstávají preferovány zvláště u mladší generace.

Lektor

Ing. Anna Malenová

Ing. Anna Malenová

Absolventka ČZU MSc., Marketing and management in agriculture. V roce 2007 dokončila Absolvent Management trainee Albert – program pro absolventy vysokých škol, který umožňuje v krátké době poznat retail z různých úhlů. V Albertu po kolečku na sortimentu masa a masných výrobků, suchých výrobků, ovoce a zeleniny, výrobků vlastních značek, alkoholu, vína a také senzorické a laboratorní testování vlastních výrobků nyní vede tým kvalitářů.

Nahrávám...
Nahrávám...